-
Kampiranje
pocela sam planirati ljetovanje..
i nekako mi se neodoljivo svidjela ideja kampiranja u satoru u nekom kampu.
eh, sad, posto sam totalni newbie u svemu tome, nemam pojma ni o cemu, svi savjeti i iskustva su dobrodosli!
od preporuka za nabavku potrepstina (svih, nit sator nemam), pa sve do odredista na lijepom plavom Jadranu!
-
Prvi savjet nabavi suzavac ili peper sprej ili čak elektro šoker! ;D
Jer neki moji prijatelji poslije par iskustava prema "šatorašima" nigdje više ne idu bez njih, pa čak ni u kampove zatvorenog tipa!
NJIH je uvijek više!!!( bez obzira koliko tvoj dragi bude hrabar )
Nije da te plašim ali možda mi budeš i zahvalna.
Oprez je majka mudrosti.
-
hm, imam ga vec, i to vise komada, iako sam ja po netu naisla na vrlo pozitivne komentare od kampera.. da je kampiranje nacin na koji se najbrze i najlakse zblizis s ljudima, i da su kradje jako rijetke, bas zbog toga sto su svi blizu, bliski i nikad ne znas iz kojeg satora ili iza kojeg prozora kampice promatra par ociju koji lopova moze uhvatit na djelu..
-
Prvo ti nama reci koliko udobnosti i komfora želiš na kampiranju. Želiš li krevet s madracem ili ti je dovoljna i vreća za spavanje? Želiš li šator u kojem možeš plesati ili ti je dovoljan i neki manji? Kako se misliš hranit? Suha hrana, restoran, kuhanje?
-
pa ovak
htjela bih kupiti satorcic (dakle, ne treba mi ona mrcina s predprostorom) za 3 osobe (jer onaj za dvije je kao, premali (idemo decko i ja)), navodno da ih ima i za nekih 200tinjak kn, a nisu opce losi.
da, voljela bih da mi luftici stanu unutra, jer svi kazu da spavanje samo u vreci, dakle na podu, ne dolazi u obzir.
kuhanje, da..... bitno mi je da si mogu skuhat kavu! ajde, moze i poneka juhica, trjestenina i takoto.. nebum sad nakuhavala ne znam kakve ruckove i pekla ne znam kakve mesine, jer to nit ne znam! nisam se udala jos, hrani me mater, pa ja ne kuham ;D dakle, vise suha hrana/restorani.
-
Iskustvo je ime koje dajemo svojim prošlim greškama.
Kako sam negdje pročitao.
Obično kamperi ne nose stvari kao Camcorderi i skupi foto aparati i sve što ulazi u skupine "brze robe"
Osobno nikada isto nisam imao loših iskustava (dakako u zatvorenim kampovima) ali dosta prijatelja ih je imalo. :(
Od tražena love za cugu do pretraživanja šatora za nečim vrijednim.
-
a gle vuki, nesto takvo je normalno i podrazumijeva se, da full vrijedne stvari ne nosas, ili ih bar ne ostavljas u satoru.
ugl, negdje sam procitala da se mogu kupiti nesto tipa neki lokoti kao za bicikle, pa zakljucas sator, al ni u tom slucaju mi ne pada na um ostavljat neku vrecu svotu novaca ili vrijedne stvari u satoru!
-
Ako misliš koristiti luftić nabavi šator za četiri osobe. U ovom za tri kad staviš stvari više se ne možeš kretati. Ako ne želiš stalno izvlačiti stvari iz naprtnjače i vraćati ih natrag kako ne bi gazila po njima treba imat malo viška prostora.
Za kuhanje i rasvjetu nabavi si plin. Imaš danas plinskih svjetiljki, plamenika i kartuša na svakom ćošku. A kad smo već kod kuhanja, gotova jela čine čuda u kampu. Poznato je da je glad najbolji kuhar :D
Kako je sam pojam kampiranja vezan uz opuštanje, bijeg od ove užurbane stvarnosti ponekad je jednostavnije i veći gušt podgrijat konzervu u kupaćim gaćama kad tebi to odgovara nego se oblačit za restoran. Kužiš poantu?
-
Zaključaš šator LOL pa to je tek mamac.
Ali OK neču da budem sada neki dežurni crnjak.
Po mome savjetu nemoj kupovati šator koji je manje visine od 1metra jer 80cm nije dosta po meni.
Opet imaš i ovakvih od prije ispitivanja. >>> LINK
EDIT: kao dopunsku opremu uz glavnu sam obavezno nosio malu sjekiricu, multifunkionalna klješta(ona što imaš svega u njima) i dosta špage ;D
-
naravno ;)
pod restoran nisam niti mislila na neko fensi mjesto u centru grada/mjesta/u sklopu nekog hotela, nego na neki fast fud uz plazu, di si tak i tak u kupacima ;) nisam ja fensi cura ;)
oke, tako nesto sam i ja mislia, da.
ajmo sad, jel ima tko konkretne cijene, mjesta za najisplativiju nabavku tih potrepstina, nadalje i ono najbitnije - iskustva s kampovima diljem obale nam krasne!
sto je ovo o cem Vuki prica, otovoreni i zatvoreni tip kampa? voc d difrens?
EDIT: @Vuki, taj link sam vec proucila, fala. i bas tamo sam procitala to za lokot na sator.
nadalje, ja nisam fensi cura, rekoh vec! i ne treba mi gro komfora! proslo ljeto smo se decko i ja zapicili na more samo s autom!! spavali 3 noci u autu! i prezivjeli! nakon toga, meni je sator 80cm visine luksuz :p necemo sad radit naucnu fantastiku od kampiranja! da mi se to cini tolko losom solucijom, uplatila bih si apartman ili hotel!
nemamo dece, mladi smo, kad cemo ako necemo sad!
-
voc d difrens?
Diferec ti je u ograđenom i/ili slobodnom prostoru oko tebe! ;D nOOb
Uglavnom gdje sam išao http://www.maistra.com/Home.aspx?PageID=102
-
pa to s ogradjenim ili neogradjenim prostorom imas u svakom kampu, i to nije otvoreni ili zatvorteni tip, nego je to da uzmes jednu parcelu (sto je mal skuplje) pa si ju mozes ograditi necime, ili ako ne uzmes parcelu, onda uzmes kamp mjesto samo, za sator. sto mi ionako ne bismo, jer zelimo imati auto kraj nas, a u tom slucaju brijem d au vecini kampova moras uzeti bas parcelu.
-
Ne kontaš ti mene.
Kampova ima i otvorenoga tipa bez ograda gdje ti ama baš svatko može doći, ali i zatvorenoga tipa gdje imaju ograde sa ulaznim punktovima i ipak netko poslije 22sata malo motri na tebe i pazi na kućni red!
-
aha ;D kuzim sad
pa of kors da mi ne pada na um ici u ovaj otvoreni tip ;D
razmisljala sam si o kampu u Puntu na Krku, tamo smo bili proslo ljeto (dobro, ne bas u kampu, nego pored njega s autom, al sve smo obavljali u kampu).
eh, i jos jedna bitna stvar! imam dojam, gdje god sam bila (a to je mahom Istra i sjeverni Jadran) da su po kampovima 99% stranci. nije da sam ksenofobicna, al za prvi put bih ipak htjela u kamp di su vecinom nasi ljudi,.. ne znam, cisto zbog neke komunikacije ;) zna li netko takav kamp, di nisu vecnom stranci?
-
Na žalost točno, tako jer večina kampova ima iznajmljene parcele firmama izvana koje svojim djelatnicima osiguravaju tako povoljniji odmor preko firme!
Ima jedna interesantna stvar u kampovima da u WC-ima čistačice do neba i nazad hvale mušku populaciju! ;D ;D ;D
-
jako ćeš teško naći kamp di ima više naših ljudi, možda neki sa manje zvijezdica kao npr. http://www.hoteli-njivice.hr/Home.aspx?PageID=15
A kad smo već kod komunikacije, ako planiraš godišnji u kolovozu kad je feragosto ne brini za komunikaciju. Deset prsti govori sve jezike ako postoji dobra volja. :D
I btw. ako ti se dopalo u Puntu, Njivice ili Malinska će te oduševiti.
-
ma planiram u 7 mjesecu, tad mi je godisnji. osmi eventualno samo 3 dana za gospu, no otom potom.
mislim da mi se ne bi svidjelo u malinskoj ili njivicama iz razloga sto gledaju na rijeku, a meni se to nimalo ne dopada.. krk, punat ili baska moze, ali ova ostala mjesta mi i nisu nesto..
(krk dobro poznjaem, dosta cesto sam tamo ljetovala, no nikad u kampovima).
negdje sam na netu procitala da je isplativije otici u dalmaciju kampirati, da su istra i sjeverni jadran skuplji od dalmacije?!? nije mi bas logicno...
-
Kakve veze ima kud nešto gleda? I btw. Njivice i Malinska gledaju prema Učki. Rijeka je malo skrivena.
A ima logike da je Dalmacija jeftinija. Dalje su pa moraju privlačiti goste. pogotovo manja mjesta.
-
oke, sad ce ono da nisam fensi past u vodu.. ;D ma ima mi veze, jer nije mi ugodan feeling kupati se s pogledom na rijecku industrijsku zonu.. jednostavno, neki moj osobni dozivljaj krka, moje uvjerenje da su neka mjesta ljepsa od drugih.. zapravo sasvim subjektivna stvar.
nadalje, ovo za dalmaciju, meni nema neke logike, jer svi uvijek o dalmaciji pricaju s puno vecim odusevljenjem nego o istri i sjeveru, cijene hotela i apartmana su vise u dalmaciji, pa ne kuzim zakaj bi onda kampovi bili jeftiniji. tim vise sto u njima mahom ljetuju stranci koji ionako prevale gro kilometara, pa sto je onda jos nekih stotinjak km vise manje za prevalit ako je gust puno veci nego na sjevernom jadranu..
-
Ovak, kamper sam bio 10-tak godina, dok nisam presao u nauticare, krenuo sam od satora, pa evolvirao do kamp kucice :).
Danas je oprema i tehnologija puno bolja i dostupnija. Kao prvo za prvi put predlazem da odes u kamp, pravi kamp, sa sanitarnim cvorovima itd... ne nesto na divljaka.
Uvjek sam kampirao oko Istre,jer mi je tamo izvrsno,i nikad problema imao.
Predlazem da kupite kvalitetniji sator zbog prozracivanja i naravno kise. Elementarno je ne postaviti sator u rupu, te mozda iskopati male rovice u slucaju vode (imao par lijepih noci kad nam je bujica sve odnesla :) ).
Ono sto je bilo must have su oni "poljski" kreveti, danas imas za kupit super zracne madrace na napuhavanje, i to za dvije osobe, to napuses i rijesen problem, narav no spavace vrece, viska jastuke itd.. Hrana? kuhalo na plin, i rostilj na plin,mrak stvar, neki kampovi ce vam cak dozvolit i prikljucak na 220v, neki nece, to ovisi od kampa do kampa, naravno da je 220v mrak, jer punis mob, imas svjetlo, mi smo i telku furali itd..
Ako nema 220v, musthave je mali frizic na 12v, za osnovnu hranu. Bube, mravi i ostali insekti, imas za kupit u prahu sredstvo protiv tih nametnika, i zaprasis vanjsku stranu satora pa nema s tim problema.
Skupocjenosti (kamere, radio, tv , mobovi, laptopi) sve smo to drzali u autu koji je pokraj satora, cak smo i robu znali drzat u gepeku, da ne teglis u satoru bez veze.
E sad, preporucam za pocetak mali sator, iglu type, ili alpinisticki type, ako vam se svidi, imas lijepih satora u kojima mozes normalno stajat, s predsatorom i posebnim odjeljenjem za spavanje. Uz takav sator obicno se nose i sklopivi stolovi i stol, iako i sad za pocetak mozete pogledat te male stolice i stolice,cisto da sjedite dok jedete.
Baterijske lampe i sto must have, imas one induktorske (bez napajanja) i ja sam koristio solarne uz ove obicne na baterije.
Hm, vise niceg pametnog se nemrem sjetit, no uglavnom, to je poseban nacin ljetovanja, i po meni jedan od najboljih :)
Sljaka je dobro napomenuo poantu :) mi smo svaki drugi dan imali neki rostilj,mesine i ribe :).
-
http://www.bunarina.hr/12island.htm odlican kamp, sa puno mladih ljudi i uvijek spremih za festu
-
Ajde Raule, priznaj da je jedini pravi kamp - Koversada :hrv:
-
U potpunosti se slazem, ali mladoj dami bi predlozio za prvi put robizonski Fratarski otok, pa ako joj se svidi slobodno jos 7 dana moze produziti u Konversadi:respect: kao jedno novo iskustvo u zivotu;D ;D ;D
-
Ja ti sredim livadu za kampiranje,a ti s time ustedis i kupis si veci sator... :)
-
sta veci i visi sator to bolje :D zna biti vruce unutra, a ako je uz to sator nizak stvarno se gnjavaža presvlacit, sve ljepljivo a mjesta nigdje:bat: a i bolje da unutra imas mjesta za stavit ono najnuznije nego da su ti cipele ispod nosa :D
-
sto se tice oprema,u inter sportu (mercator) imas sad snizenje 20%,imas kvalitetne robe kaj god trebas,satori,obuca,vrece za spavanje,ma sve sve sve...