Nekvaliteta GSM signala u Osijeku i okolici
Zbog posla cesto i mnogo se krecem po gradu Osijeku i njegovoj okolici. Koristim usluge T-mobile GSM mreze i od pocetka koristenja usluga zamjecujem da je signal krajnje nekvalitetan i los, posebno u zatvorenim prostorima. Misljenja sam da je to neprihvatljivo u 2006. god a nebrojeni upiti koje sam ja i ljudi koji imaju iste i slicne probleme su uvijek ostali bez ikakvog uporabljivog odgovora. Ako jos ljudi ima iste i slicne probleme neka se jave, hvala! Napominjem da je jedini ugovorni uvijet koji HT mora da ispuni prema nama je da nam omoguci uslugu!
Odgovor na vase komentare
Mislim na odredene micrp lokacije u gradu i sad cu ih navest: Tvrda u zatvorenim prostorima i to posebno od Gradsko poglavarstva prema zapadu, KB Osijek i to ambulante u prizemju na kirurgiji te ambulante u suterenu na internoj i uroloska ambulanta, prigradska naselja Tenja, Livna, Nemetin i Brijest, streljna Pampas, Retfala u okolici Doma Zdravlja u zutom naselju, Petrova Gora i jos neke lokacije!
Nastavak u svezi s GSM pokrivenoscu!
Precizno, rijec je o tome da signal puca u zatvorenim prizemnim, suterenskim i podrumskim prostorima sirom grada i njegove okolice. Posebno je to izrazeno u starijim gradevinama s ipak nesto debljim zidovima. Ali po T-mobile karti pokrivenost u nasem gradu i okolici je rijec o 100% unutarnjoj i vanjskoj pokrivenosti, sto ipak nije slucaj! Takovih lokacija ima stvarno mnogo i sukladno tzv. kvaliteti kojom se oni navodno dice, previse! Takoder postavljam jos jedno pitanje i dajem konstataciju da osoblje koje radi u t-mobile shopovima u Osijeku je krajnje neuljudno a strucnost necu ni spominjati, jer siguran sam da mi svi znamo o GSM-u 200 puta vise nego oni! Ista je situacija i s sluzbom za korisnike, totalni manjak kucnog i inog odgoja, STRASNO! Inace sam korisnik NMT 450i mreze bio od 1992 god. do 1996 god. a od te godine sam korisnik GSM bivse CRONET a sadasnje T-mobile mreze.
Da mnogima, cak su pokusavali s upitima na sluzbu za korisnike ali odgovori su uvijek bili isti "celije su ispravne i signalje izuzetne kvalitete" a o djelatnicima necu ni da komentiram to neka bilo ko proba i provjeri bilo u HT centu u Stepicevoj, bilo u T-mobile shopu u Kapucinskoj.
Moja je pretpostavka da je stvarno vidljivo da T-mobile ima mnostvo lokacija repetitora u gradu i okolici a ne bas zavidnu kvalitetu istih i razlog tomemoze biti samo taj da se rabe polovni tehnicki resursi iz Njemacke koji su tamo demontirani i zamjenjeni vjerovatno novima i modernijima.
To je cak na nekim lokacijama i vidljivo po boji samih celija jer su neke sive i isprane a neke recimo svjetlije i djeluju novije. Vidljivo je po kvaliteti samoga signala da je 091 vip puno bolji, takoder je vidljivo kada se bolje pogleda da njihove bazne postaje djeluju barem po izgledu mnogo urednije i bolje, da ne kazem modernije. Nazalost, tesko je to ustvrditi nepobitno ali nesto svakako nije bas kako bi trebalo biti. Takoder je vidljivo da u Zagrebu to izgledapotpuno drugacije i bolje, kvaletetnije!
Probao sam i to naravno, inace koristim vrhunske proizvodemobilne telefonije i to: Samsung SGH-E900, Nokia 6280 i LG KG800 chocolate, svilegalno kupljeni i ne stariji od 2 mjeseca!
Nebitno je koji telefon koristio situacija je ista. Stvar je u samoj mrezi i njenim parametrima a ne telefonima! To bi bilo najednostavnije i najlakse za rjesiti. UMTS je takoder potpuno neuporabljiv i to koristen u Nokiji 6280 kao pristup net-u ili u PCMCIA kartici, svejedno. Takoder ni edge ne funkcionira, jedino eventualno GPRS i to ponekad. Inace laptopmi je Acer ferrari i stvarno je pila a kartica mi je sonyericcson.
Vidljivo je da je politika HT-a razlicita u razlicitim djelovima RH. Zasto je to tako i koji je tome razlog valjlo bi njih pitati. Inace ona informacija o polovnoj i rabljenoj GSM infrastukturi je poprilicno tocna i iz dosta kvalitetnog izvora doznata. Naime, jedam moj dobar poznanik je jedno vrijeme bio djelatnik jedne tvrtke koja se bavila montazom gradevinske infrastukture za bazne postaje HT-a i imao je vise puta prigodu da osobno vidi da je GSM oprema koju su djelatnici HT-a donosili na te lokacije bila i rabljena i proizvedena odvise razlicitih proizvodaca kao npr.: Siemens, Ericcson, Sagem, Motorola isl.
Slazem se da micro lokacije nisu pokrivenost no u Osijeku a kako sada cujem i u Splitu, djelovi grada kao Osijecka Tvrda u kojoj se nalazi 4 faulteta i 6 razlicitih skola te Gradsko poglavarstvo i jos mnostvo drugih ustanova drzavne uprave se bas i ne mogu smatrati micro lokacijom, da nespominjem cijelu KB Osijek. Vidljivo je da Vipnet ima na svim tim lokacijama ima kud i kamo kvalitetniji signal i razlog tome moze biti samo los kvalitet baznih postaja i nista drugo!
Sto se tice robnog centra Osijek u kojem se nalaze robne kuce Emezzeta i Ipercoop se situacija sto se tice indoor pokrivenosti HT GSM signalom popravila a vidim da su na vipnet-ov toranj malo nize od robnog centra koji je tamo vec jako dugo ugradili i 098/099 baznu postaju koja izgleda da radi koliko toliko dobro. Da dodam jos neke na dosadasnje lokacije sa losom kvalitetom signala i to sljedece: podrucje Valpova i Belisca pokriveno zajednickom baznom postajom s silosa izmedu dva grada, mjesta Sag, Koritna, Sodolovci, Silas, Bobota, Vera, Lipovac kraj Vuke, Cepinski Martinci, vijenac Dinare u Osijeku, Sarvas i Nemetin, Klisa, hotel Termija u Bizovcu, Ivanovac, Ernestinovo, Paulin dvor i jos mnoge druge lokacije. Napominjem da na svim tim lokacijama na otvorenom je jos komunikacija sa manjim prekidima moguca ali cim se prede u zatvorene prostore situcija se znatno pogorsava! Misljenja sam da je to stvarno veliki problem koji bi t-mobile u skladu s ugovor koji smo svi mi pretplatnici bili duzni potpisati morao sukladno istom rjesiti!
U potpunost se slazem s Miletom i misljenja sam da cak nije u pitanj toliko ni sam broj lokacija koliko sam kvalitetan izbor istih a i kvalitet opreme koja je ugradena na BST-ove, a ona je vidljivo upitne kvalitete!
Pokusaj u Tvrdi u glavnoj ulici od trga S.Trojstva prema gradu uci u bilo koji zatvoreni prostor, npr. Q-club ili nova Tufna pa kreni dublje u unutrasnjost gradevine ili neki polupodrum, podrum ili suteren pa provjeri tada dali imas dovoljan i kvalitetean signal. U najboljem slucaju i ako uspijes uspostaviti poziv ili ti neces cuti svoga sugovornika ili on nece cuti tebe. To vrijedi i za ostatak Tvrde ali nazalost i za cijelu vecinu gradskog teritorija, NAZALOST!!!!
Naravno da pokrivenost s Tele2 signalom se nikako ne može usporedivati s vec odavno aktivnim pruzateljima usluga kao sto su HT ili Vipnet. No situacija bi barem sto se tice HT trebala i morala bi biti kud i kamo bolja i kvalitetnija s obzirom da taj operater djeluje jos od davne 1996 godine. Da ne spominjem da isti doticni operater ima najraseriniju i po njima bi trebao imati i najkavlitetniju uslugu, no iz prakse je vidljivo da je to nazalost daleko od istine. Istina je izgleda potpuno drugcija, naime rabi se polovna zastarjela oprema iz DT-ovih sestrinskih kompanija razasutih po cijelom svijetu. Sigurno je puno jednostavije a naravno i ekonomski isplativije po DT da tu istu rabljenu opremu uvali u svoju ipak manju kompaniju HT i naravno time stvara veci profit! Stvar matematike, manje ulozis i vise zaradis a ulazes samo maksimalno u promidzbu a kako ce to da radi posto sve korisnike vezes ugovorom, bas te briga! Lova curi a to je najbitnije a korisnik, eee.... sami smo si krivi, niko nas nije terao!
Kao sto sam napomenio uredaji koje koristim su potpuno novi Samsung SGH-E900, KG KG800 Chocolate, Nokia 6280 UMTS i isti je problem s sva tri. Takoder napominjem da u samoj Tvrdi problem postaje veci od Gradskog Poglavarstva prema zapadu tj. Gornjem gradu. Najgore je u ulici D.Pleterovic pa prema zapadu. Razlog tome je sto se BST kojim bi taj dio grada nalazi na tzv. Cetverolistu a sljedeci najblizi je na tornju HT-a u Stepincevoj ulici, no taj isti nije izgleda dobro usmjeren i oprema nije zadovoljavajuce kvalitete. Po provjerenim informacijama Vipnet se u konstruiranju i razvoju svoje mreze u vecim urbanim sredinama koristio BST-ovima koji su dizajnirani za boljupenetraciju signalom u zatvorene prostore. HT koristi i dan danas zastarjelu opremu DT-a koja je u Njemackoj rashodovana, eventualno blago reparirana i donesena ovdje.
Dodatni komentar i provjera datih informacija!
Danas sam bio kod prijatelja u posjeti u KB Osijek, odjel abdominalne kirurgije i pogodite da sam naravno bio sukladno vec afirmirajnoj "iznimnoj" kvaliteti T-mobile GSM mreze u gradu na Dravi signala je bilo nista ili vrlo malo! Situacija je bila sve gora sto se islo dalje na odjel kirugije a najgora je bila na odjelnim kirurskim ambulantama koje su smjestene u prizemlju istog odjela KB Osijek! Nevjerovatno je da HT ne vidi korist u rjesavanju tih problema, ipak KB Osijek, Tvrda, centar grada tj. da budem precizan robna kuca Super, Na-Ma, te zgrada bivse opcine u Zupanijskoj te suteren HNK u Osijeku samo dokazuju krajnju neozbiljnost i nezainteresiranost HT za Slavonski kraj.
Nazalost ne radim ni za jednu GSM mrezu a zbog ugovora s kojim sam vezan s tvrtkom t-mobile ne mogu da mijenjam mrezu, sto bi definitivno ucinio. Sto se tice komentara da je normalno da u nekim zatvorenim prostorima nema signala, sukladno onim podacima koje operater u vlasnistvu HT-a daje govore da je za podrucje cijele Slavonije pokrivenost 100% i to unutrasnjih kako i vanjskih prostora a iz mnogobrojnih je primjera vidljivo da nije tako. Baranja ima barem 15-ak lokacija nepokrivenih signalom kvalitete koju HT garantira. Primjeri: Darada, vanjska pok. OK unutarnja "0", Mece, vanjska "kako tako", Batina, sve "0", Kopacki rit, sve "0", Tikves, isto. Okolica Osijeka, Nemetin, katastrofa, Saravas, nekako, Aljmas, nula, Borovo selo, nula, Koritna, nula, Centar Vukovara, nula, Vera, nula, Sodolovci itd....