Evo ljudi malo sam listao na www.oslik.ru i nasao foru da se moze linux stavit na sx1.Posto nemam bas iskustva s tim stvarima,ako je netko to probao bilo bi super kad bi objasnio kako se to radi korak po korak:thumbup:
Thanks svima!
Printable View
Evo ljudi malo sam listao na www.oslik.ru i nasao foru da se moze linux stavit na sx1.Posto nemam bas iskustva s tim stvarima,ako je netko to probao bilo bi super kad bi objasnio kako se to radi korak po korak:thumbup:
Thanks svima!
to je smo skin?
nebi ja reko
ima boot loader neki
aaa kako mrzim što nemam kabel prokleti
aaaaaaa
jel probao tiko ovo?
Evo jedan koristan link na ovo:
http://handhelds.org/moin/moin.cgi/SiemensSX1HowTo
ha, uh, znojim se, tako sam uzbuđen, ima ko SX1 za prodati? ;D
Moram ovo probati! Ma ,reko sam ja da je SX1 legenda, sada je i više od togaaaaaaaaaaaaaa
nista danas cu se pozabavit time,pa cemo vidjet kak to sve funkcionira:thumbup:
ja nigdje nemogu naci screenshot-ove nikakve
evo sajta sa slicicama linuxa na sx1!Svi pogledajte:thumbup:= Citat =:
Izvorno postao coma_zgb
http://www.siemensmania.cz/forum/vie...r=asc&start=30
ovo mi se jako svidja! :)
mogo bi nabaviti neki sx1 polovni
sad će porasla cijena za sx1, svi ga hoće zbog linxa;D .....ja jedva čekam da dobijem crnog pa si stavim linux:licklips: :licklips:= Citat =:
Izvorno postao coma_zgb
full sam ljubomoran ;D ali stvarno:)= Citat =:
Izvorno postao RedkinG
Da je meni jedan SX1
Nisam gledao detalje, ali me zanima da li i na kompu treba biti linux, jer oni kodovi su iz Linuxa ili postoji način da se sve radi iz Windowsa.
e to se i ja cijelu vece pitam jer likovi nisu dobro napisali korake,i sad ih sam odkrivam.dobro bi mi dosla neka pomoc pa da se neko ukljuci i probamo zajedno desifrirat kod:thumbup:= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
Trenutno radim par projekata modernizacije na poslu i jednostavno nemam živaca upuštat se u nešto novo.
Zanima me Linux na SX1, ali morat će pričekat dok ne riješim stvari zbog kojih primam plaću.
slazem se u potpunosti:thumbup: niti ja bas nemam cajta ali kad stignem pol sata sat na dan malo cackam i tako.:thumbup:= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
Nek mi netko pokloni SX1 i ja ću uložiti svoje vrijeme u istraživački rad ;D
dolaziš do požege?;D ja ti dam= Citat =:
Izvorno postao andrija
Trema je zalijepljena, da nam ne potone.
Molim sve one koji isprobaju bilo koji detalj i naiđu na bilo koji problem, a pogotovo ako nađu i rješenje problema da nas obavijeste o tome.
A kad riješimo pitanje Linux-a, prelazimo na Windows-e ;D;D
brijem da je potrebno imati SX1 s 32mb flashom...(nisam siguran)....možda ga sutra stavim na hoblipank...
Samo je pitanje vremena kad ce se moci pokretati na na drugim S60 mobitelima.
mislim da nece ic na druge,jer je ovaj linux za sx1 izasao dosta davno i nije sluzbena verzija,tako da su htjeli za ostale mobace napravit vec bi izasao.A koliko sam skuzio imaju podlogu samo za TI OMAP processore.ljudi se igraju pa se eto desi linux na sx1;D= Citat =:
Izvorno postao rospaya
Tehnicki gledano, radi se o Trolltechovoj Qtopiji koja nije napravljena za SX1, nego za neke druge, native linux based mobitele. Tako da je ovo ubaceno na nju na istu foru kako moze biti i na 6600 ili 6630 (npr.).
da istina je da se radi o qtopiji,i realno je moguce da se ubaci u 6600 i 6630,samo prakticki to nitko zasad nije napravio.Sto ne znaci da nece,ali proslo je dosta vremena tako da cisto sumnjam da ce se netko s tim igrat:)= Citat =:
Izvorno postao rospaya
Čuj deči ako to nitko još nije probao tu ste vi da probate!:thumbup:
hehehe:thumbup:
Razlog zašto to nije i nikad neće biti napravljeno za neku Njoku je - SX1 je car i legenda među mobitelima, što nažalost po ljubitelje Njokia, one nisu. Siemens je oduvijek bio naj marka za igranje i patchanje flasha.
Ako netkom padne na pamet braniti Njoku, ne vrijedi/uzalud vam trud svirači, u pravu sam :king:
OK sad smo se ishvalili, a da ne bi neki rekli da se samo hvalimo vraćamo se na temu. Za početak bilo bi dobro kad bi preveli te korake i stavili to ovdje tako da lakše raspravljamo.
Edit: Vidim da nisam bio dovoljno jasan. Dosta offtopica!!!
ovako stvari stoje.Poslao sam jucer e-mail glavnom moderatoru koji je poceo radit linux na sx1,i rekao mi je da je to jos u fazi razvoja i da za sad funkcionira.Medjutim pitao sam ga da li mi moze opisat postupke rada,a on kaze da nema trenutno vremena pisat sve to u detalje,ali kad kompletno to zavrsi i kad sistem komplatno sjedne na sx1 poslat ce mi detaljno sve objasnjeno.
Eto toliko od mene za sad,pa par dana cu se opet cut s njim pa cemo vidjet kako stvari napreduju:thumbup:
za sad je ustanovljeno da ima problema sa kamerom, i povezivanjem ( bluetooth te irda ) i da bi to radilo, mora se patchati dodatno nakon instalacije...
pa vjerojatno da rade na nekom kompletnom flashu koji će se sam puknut u mob ko firmware inace...
da tako nesto,no sacekat cemo dok zavrse pa cemo ukoliko bude kao firmware samo puknut u mob i to je to:thumbup:= Citat =:
Izvorno postao Krompirko
Da ja samo priupitam koja je svrha stavljanja linuxa na SX1?
Ok, znam da to samo po sebi nema neku suvislu svrhu, osim samog entuzijazma, medjutim opet me zanima sta nakon toga? Nijedan symbian program nece raditi, ili postoji neka varijanta da se programi prekompajliraju na linux?
postoje programi za linux... ez brige, kao i za windows mobile...
cuj, imao sam i WM i symbian S60 i Uiq... i mogu reći da su se svi kako kad rušili... zablokira mob i take spike...
pa da vidimo jel linux ozbiljniji...
prvo, svi vole novi design, a ovaj linuxov je predobar...
uf...
kad god netko postavi pitanje zasto staviti, na to se odgovori sa drugim pitanjem... zasto ne...
Nisam nikada imao priliku isprobati Qtopiu na mobitelu, no na PPC-u je moguce cuda raditi s time. Qtopia Linux je jednako smartphone OS kao i WM/S60 i ostali...
...samo da kažem da Qtopia na naaaaajvećoj legendi od mobitela, Siemensu SX1 još malo pa postaje strvarnost u 'Rvata :king:
očekujte više detalja kroz par dana...
drzim ti fige... wow linux na mobu :drooling:
he he treba malo jače držati fige, jer je zapelo.
Uspio sam dobiti boot ekran od linuxa, ali mi zapne prilikom učitavanja.
Sad je preostalo "samo" da riješim taj problem :-/
Bit će valjda!
samo napred Andrija:thumbup:
svi smo mi "Andrija" !
Go for it, mate!!! :thumbup:
Evo ja sam zapeo i ne mogu dalje, ponestalo mi je i ideja što napraviti da se pomaknem sa mrtve točke.
Zato ću vođen uvjerenjem da je više glava pametnije od jedne podijeliti sa vama moj dosadašnji istraživački rad kako bi ujedinjenim snagama pokušali doći do krajnjeg cilja kojem težimo - LINUXA NA SX1 ;D
Ovo portanje Linuxa na SX1 je još u alfa fazi, tako da nije rečeno da će vam ikad i proraditi, kao što npr. meni nije :-/ Ipak, ima i onih koji su po mojim koracima uspjeli dobiti linux, a ni sami ne znaju zašto meni ne radi isto.
Što je potrebno:
1. Drugi najbolji mob svih vremena - SX1 (odmah poslije SL45i :king: )
2. Linux instaliran na PC ;D
Ali nemojte se odmah plašiti, možete nabaviti i samo neku LIVE CD distribuciju linuxa (ja imam Mandrake Move Live CD) koja se ne treba instalirati već se samo pokrene kao boot CD kod restarta kompa
3. Čitač memorijskih kartica i neku MMC karticu (128 MB ili više)
4. Cristal Patch C2F+ Link
Posebna moddana verzija flasha za SX1 koja ima sve patcheve potrebne da bi linux proradio. Detaljnije o C2F+
P.S. Preporučam ju instalirati čak i ako ne mislite stvljati linux jer će SX1 s njime biti barem duplo bolji.
5. APatcher Link
Program s kojim se primjenjuje Cristal Patch.
6. Winswup fullflash verzije 15 (potrudite se sami naći) i driver za Winswup Link
7. N-gage_mode.sis Link
Aplikacija kojoj je namjena omogućavanje igranja igrica za N-Gage na SX1, a nama će biti potrebna da oslobodi što više memorije za pokretanje linuxa.
[B]8. linux_on_sx.zip Link
9. Uboot Loader v.1.4 for Symbian S60 Link
Loader za pokretanje Linuxa
Kada sve ovo nabavite onda mi se javite za daljnje upute :thumbup:
ček i kako izgleda taj linux na mobu? jel možeš uopče zvati onda ili?
@Nono01
radi sve funkcije osim kamere, za sad...
ovako to izgleda:
http://img148.imageshack.us/img148/2...2sy4by3.th.jpg http://img148.imageshack.us/img148/5...4lu4gy6.th.jpg http://img148.imageshack.us/img148/1...5sp9je9.th.jpg
U ovoj temi držite se isključivo Linuxa na SX1.Za sva druga pitanja i dileme otvorite novu temu ili pitajte u nekoj već otvorenoj.
Čovječe izgleda nevjerovatno!
Andrija, ocekujemo recenziju OS-a :)
ah, vrlo rado!
...ali očito nisi pročitao sve što sam napisao - ja još nisam stavio Qtopiu na svoj SX1 :-/
Procitao sam da nisi jos uspio, no mislio sam da su ove slike tvoje :-/
I ja sam isto mislio to... brijem da sam si sprzio tipkovnicu jer kad sam vidio slike poceo sam sliniti hehehe... dobar djir je to sa sx1...
You may start to drool again coz Qtopia is ON baby! :king:
Napokon, u zadnje vrijeme i nisam imao puno vremena za to, ali nikad nisam posumnjao u sebe ;D
Znači, najvjerojatnije sam trenutačno jedini Hrvat koji ima dual OS na mobu. Baš sam ponosan.
Recenziju očekujte za dan - dva :thumbup:
e.....meštre:thumbup: ;)
znači sve fercera osim kamere ili?
Ne radi kamera, zna se srušiti kad uđem na neku opciju, tipa namještavanje "Power managmenta", ima bugova... Ipak je to portanje linuxa na SX1 djelo entuzijasta, koji su nevjerojatan posao napravili dosad, a sada se trude ukloniti sve bugove i učiniti sve funkcije telefona upotrebljivim.
Slanje poruka i telefoniranje rade :thumbup:
= Citat =:
Izvorno postao andrija
ludnica!!! znači kad se sve sredi nema druge nego opet kupit SX1!:licklips:
Kaj sad imas 2 os-a na mobu? Biras na bootanju kojeg ces ili si samo na Qtopiji?
Dva OS-a, ili bolje dva smartOS® Symbian i linux Qtopiu, pri bootanju moba biraš koji ćeš startati :licklips:= Citat =:
Izvorno postao Pharcyde
Evo link na video kako to sve izgleda, nisam ja snimaio, ali bitno je da vidite o čemu je riječ ;D
http://www.youtube.com/watch?v=4oCOV5cgQOo
aj sad ovak: imam sve kaj si naveo osim ngage_mode.sys...megaupload me gnjavi, ne da mi skinut :(, pa ak bi ti se dalo dignut na rapid
ugl. neki kratki postupak, kaj po redu treba raditi, jer sam u ponedjeljak opet na terenu:-/
zahvaljujem
EDIT: evo, baš sam stavio crystal patch....ovo je odlična stvar, nisam ni znal da postoji. Brdo novih opcija i poboljšanja.....hehe, mislim da se bum s linuxom zabavljal drugi vikend, do onda bum malo užival u ovome:thumbup:
Prestanite spamati temu s izjavama kako je nešto super, odlično, kako Andrija može biti ponosan i sl. Takvi postovi ne služe ničemu, samo se izgube potrebne informacije.
da ja pitam
jel ja mogu onda normalno Symbiana koristiti i sve?
ono pošto je ovo još bugovito, a trebaju mi nekad kamera i bluetooth :D
i još jel vidi linux cijelu mmc ili samo neki svoj dio, i isto pitanje za symbiana (vidi li linuxov dio kartice)? (ovo kontam jer je bilo nekih čuda kad windows ne vidi linuxa na kompu :D)
kada pališ mob možeš birati da li hoćeš normalni symbian S60 ili pak linux Qtopiu
BTW kompletan linux se nalazi na MMC kartici
Linux vidi samo onaj dio MMC koji je particioniran kao linux ext2 particija.
Isto vrijedi i za Symbian.
Zato kupiš veliku MMC i nemaš nikakvih problema.
Linux ti zauzima najmanje 96 MB na kartici. Ako hoćeš više, to će biti free prostor koji će linux vidjeti.
Ja sam MMC od 512 MB npr. stavio kao 128 MB linux particija, 32 MB swap particija (potrebna za rad linuxa) i cca 350 MB za Symbian
sad zna li ko mi odgovoriti. zelim staviti linux na nokiu symbian. da li bi to radilo, jer je i nokia i sx1 symb.
Nemože to, zato što je SX1 drugi najbolji mob svih vremena (iza SL45i) i ima ogroman broj ludih obožavatelja koji godine svog života ulažu da u svoj preljubljeni SX1 udahnu novi život.
Nokia je banana, ko' nju još voli? ;D
hehe :D Nisam imao SL-a, ali je i to mitsko biće :D
ja sam evo napisao da se ovo može na jednom drugom forumu (uz to ishvalio SX1 i smartphoneove, a popsljuvao dummye :D samo šteta što je admin valjda dummy juzer :D)
nego sad pitanja dalje :D
ako sam ja dobro shvatio distribucija mu je ova neka Qtopia, šta li :p da li ima i za linuxa mnogo programa kao i za symbiana i jesu li i oni u onom rangu (ono da su baš uslužni, a ne kao java programi da su skoro pa beskorisni)??
i imate li neki link da čitam malo o toj qtopiji, ja sam googlao ali me sve vodi na neke reviewe bezvezne, od pola stranice... a našao sam bio na onim linkkovima iz ove teme, samo sad ne mogu opet pronaći :(
uf, još :D koji kabel ide? jel može onaj siemensovac što dođe uz SX-a? i je li svejedno koja mi je distribucija na linuxa na kompu?
http://www.trolltech.com/products/qt...phone-overview
http://qtopia.net/modules/devices/
KaBEL JE NORMALNO ISTI, DISTRIBUCIJU JE POŽELJNO IMATI NOVIJU DA PREPOZNAJE usb CARD READER. To je jedino ograničenje :thumbup:
Qtopia lionux za mobilne uređaje je završeni proizvod, ali tek jedan mob je i proizveden s njim za sada. Znači da je platforma nova, i programi će tek dolaziti, a funkcionalnost im je ravna onim Symbian programima, znači da je Qtopia SmartOS
Ako hoćeš staviti Qtopiu na mob prvo downloadaj sve što sam u ovoj temi napisao da moraš imati, tek onda mi se javi za dalje...
Ja pripremam opširan i detaljan tutorial kako staviti Qtopiu na SX1, bit će u roku par dana.
Izgleda da ide na dosta PDA uređaja ova qtopia: http://www.qtopia.net/modules/mydown...wcat.php?cid=6
Dali je još tko uspio stavit Linux na SX1?
@ andrija:
kako ti sad radi SX1 sa Linuxom, dali je stabilan, koje programe imaš i možeš stavit neke screenshootove?
Pozdrav!;)
S čim si radio particije? Napravim 128mb ext2, 32mb swap i ostatak na fat16. (po redu: ext2, fat16, swap). Međutim, kad izvadim i vratim karticu u komp, windowsi ne vide nit jednu particiju, dok linux na kompu i mobitel vide "običnu karticu", znač svih 512mb na fat16.
Koristil sam 7tools Partition Manager
Evo ja isto idem u rad kako sloziti linux na njoki(tocnije model 6600) pod cijenu unistavanja uredaja,moram braniti nokijinu cast,svaka cast kaj ste uspijeli nadam se da ce i meni poci za rukom zato sto sam naisao na neki link koji govori da je to moguce!!!
Evo primjera linuxa na HTC-u(baziran na windows mobile OS-u)
http://www.youtube.com/watch?v=rBdZt...elated&search=
I Qteka 9090(isto baziranog na windows mobile OS)
http://www.youtube.com/watch?v=CUy_m...elated&search=