koji fotici koriste koje memorijske kartice?(najvise me zanima ko koristi mmc jer bi htio imati sa mmc-om zbog moba)
i jel se isplati kupovati fotce na crno prek svercera?
Printable View
koji fotici koriste koje memorijske kartice?(najvise me zanima ko koristi mmc jer bi htio imati sa mmc-om zbog moba)
i jel se isplati kupovati fotce na crno prek svercera?
kaj niko nista nezna?
nitko nema pojma :D
Bas cu i ja uzeti nekog niskobudzetnog digitalca ali ne razumijem se u tu tematiku...i jel ima preporuka?
xD Picture Card - Olympus, Fuji
CF (Compact Flash) - Canon, Nikon, Pentax
SD Memory Card - HP, Panasonic, Toshiba
Memory Stick (pro) - Sony
Interna Memorija - HP, Medion, Pentax, Photoclip
MMC (Multi Media Card) prihvaćaju neki fotići UZ svoju osnovnu karticu, ali nema nijedan fotić moderne kompaktne klase (koliko je meni poznato) koji koristi MMC kao osnovnu, glavnu ili jedinu karticu... izgleda da MMC pomalo izlazi iz 'mode' i nasljeđuju je kvalitetnije, kapacitetnije i manje memorijske kartice. Fotići iz kompaktne klase koji prihvaćaju i MMC su: Medion MD6126, Panasonicovi Lumix DMC-F1-S i DMC-FZ1-S te Toshiba PDR-3310.
ja kuopi onog kodkovog fotica i ima slot za mmc ili compactflash cards pise u onoj knjizici da se moze obadvoje stavit, tho
mislim da nece izaci iz mode jer je napravljena mmc kartica od cak 4GB u japanu
evo sta ja trebam: fotic po mogucnoscu sa mmc karticom jer imam vec dvije mmc kartice pa bi bilo dobro da mi fotic moze primiti mmc, treba mi opticki zoom najmanje 3x, 3mpix solidna optika, i cijena negdje oko 2500kn
nesto u klasi olympusa c350
evo za medion
Digitalna kamera
• 3.3 Megapixela CCD senzor
• 4.06 cm LCD (1.6") TFT LCD displej u boji
• Optičko tražilo
uvećaj
Cijena: 2.499,00 kn
• 3x optički Ricoh zoom
• 3.4x digitalni zoom (samo u VGA modu)
• Bljeskalica
• 8 MB integrirane memorije
• Utor za SecureDigital i Multimedia memorijske kartice
• Podržani formati: JPEG, DCF, TIFF, AVI
• Mogučnost povezivanja:
- TV-Out (PAL/NTSC)
- USB
Podržane rezolucije
• Digitalna kamera
- 2048 x 1536 pixela
- 1280 x 960 pixela
- 640 x 480 pixela
• PC-Web kamera
- 320 x 240
- 160 x 120
Tehnički podaci
• f = 5.5 - 16.5 mm (ekvivalentno 35-105 mm kod 35mm foto aparata)
• F = 2.6 - 4.7
• Fokus:
- Normal: 30 cm - beskonačno
- Makro: 1cm - 60 cm
• Podešavanje ekspozicije: ± 2 EV
• ISO osjetljivost: 125 / 200 / 400 / 800 ISO
• White balance: automatski / manualni
• Self timer: od 2 do 10 sekundi
• Indikator stanja baterija (2x 1.5V AA)
• Automatsko gašenje
whiteboy koji ti casopis imas koji ima usporedni test digitalaca? koji bi mi ti preporucio vidim da si dosta upucen u to
imas test u Vidiju
imam i ja jedno pitanje, na foticu imam neki prikljucak 'video out' i kabel je dosao koji se tamo ukljuci, ali se nigdje u uputama nista ne spominje o tome. znal ko zasta je to ?
niko mi nista ne govori o svercerima jel se isplati od njih kupovati?
a možda s tim mo'š gledat svoje fotke na telki :)
ajde zappi daj ti svoje misljenje koji fotic bi mi preporucio sa ovim kaj sam opisao?
nemam ja mišljenje... meni je mozak ispran... nemoj na FER.. ne ne ne ne ne ne ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
joj joj ja od tebe ocekivo pravi odgovor kao od covjeka koji zna nesto a ti ovako
Preporuke za fotic do 2500kn:
Canon A300 1920kn
Canon A60 2076
Fuji A203 2420kn
Fuji A204 2140kn
Fuji A303 220kn
Olympus C-350 2620kn
Sony P72 2680kn
Dony P52 2450kn
Od svih ovih moja preporuka ide najvise za nekog Canona jer ima najkvalitetniju sliku, zatim slijedi Olympus pa Sony i Fuji!
moze bit, onaj prikljucak je onak zut i izgleda ko onaj za playstation ..... sutra idem na turnir u 8 ah... ali kad se turnir zavrsi bit ce muzike (narodnjaka) pive, janjetinje, butri......aauuu :rolleyes:= Citat =:
Poslao: zappan
a možda s tim mo'š gledat svoje fotke na telki :)
@Player: to ti je priključak za gledanje fotki na TV-u (većina novijih fotića ga ima).
@coma: MMC izlazi iz mode u digitalnoj fotografiji (a brijem i drugdje) iz jednog jednostavnog razloga: trend minimalizacije - danas postoje kartice koje su manje, lakše, kompaktnije i kapacitetnije od MMC-a. Npr. xD picture card je predviđen za memorije do 8 GB-a! A jako je mali i samim time i cijeli fotić može biti mali jer prostor koji je 'oslobodila' tako mala kartica se iskorištava za neke druge elemente koji čine fotić.
Što se švercera tiče tu ti vrijedi sve ko i kod mobitela. Jeftinije, nema garancije...
Testove kompaktnih digitalnih fotića imaš u novom PC Chipu i Vidiju (U PC Chipu mi je test bolji). Dobre ocjene su uglavnom pobrali skuplji digitalci. No i logično je da se ocjenjuje kvaliteta fotografije, ergonomija fotića, mogućnsti podešavanja opcija, načini spajanja, baterija, leće, zoom... a ne cijena (bar ne kao presudni čimbenik), jer ipak se takva spravica kupuje na duže staze (za razliku od mobača) pa je i koja kuna više opravdana ako se radi o kvalitetnom proizvodu. Grand prix fotić je Olympus C-5050 Zoom - ima sve potrebne elemente vrhunske, mogućnosti su mu fenomenalne (prima do 4 tipa memorijskih kartica, mogućnost stavljanja vanjskog fleša, jaki opt. zoom...) ali meni osobno je prevelik i ne baš lijep. Definitivno ne nešto za amatera koji s fotićem, osim što ga koristi za slikanje, želi biti i viđen. Best buy modeli su im Fuji fine pix A310 i Medion MD6126. Ostali modeli (a ima ih) su svi pobrali solidne kritike, ali ipak najbolje ocjene su dobili oni skuplji.
Dakle za tebe bi coma bio taj medion jer ima i mogućnost prihvata MMC kartice i best buy je ali ako misliš u fotić uložit nešto više para (pa da duže 'traje' ;) ), preporučio bi ti da pogledaš malo i taj Panasonic Lumix DMC-F1-S (3.2 MegaPikslea) koji je stvarno mrak! Ne samo da je kvalitetan i stvarno lijep, nego jedini ima legendarne leica leće koje slove kao najkvalitetnije u svijetu fotića, teleskopa, mikroskopa... Jedino kaj košta 4477 kn...
to mi je preskupo, od pon cu poceti raditi i zaraditi cu dovoljno za m55(na crno)+ neki fotic od 2500kn
a sta mislis o panasonicu DMC-FZ1-S?
morat cu kupiti pc chip pa odluciti
taj Panasonic je masina ima ogroman zooooom Leica objektiv koji je jedan od najboljih objektiva,samo po meni ima premalo Mpixa
DMC-FZ1-S je stvarno mrak i ima najjači zoom na tržištu u tom (a i drugim) segmentu - čak 12x!!! Dakle od 35-420 mm!! Nevjerojatno! Čak ni mnogi profi nedigitalni aparati namju takve objektive (a oni fotografi koji ih nabave ih plate ko cijeli novi aparat). Ali mu fali piksela jer ima tako dobar objektiv da bi definitivno trebao imati i jači CCD čip da bi se taj objektiv u potpunosti iskoristio... i malo je prevelik i nekompaktan za moj ukus..
Ma ima dosta fotića do 2500 kuna koji su jako dobri, ali većina nema mogućnost za MMC... gledaj šta ti je bitno - dimenzije, masa, mogućnosti podešavanja, zoom, veličina i pomičnost LCD-a, jačina blica, otvor blende, izraženost paralakse, dodatna oprema i software, mem. kartica i interna memorija, podržani formati snimanja... ma ima hrpa stvari koje treba staviti u računicu pa se tek onda odlčiti za kupnju...
Koliku ti fotici sto nemaju MMC imaju megabajta?
Pa kako koji... neki se isporučuju s memorijskim karticama različite količine memorije, a neki dolaze s internom memorijom (slabom) i mogučnošću korištenja neke od mem. kartica koje se onda moraju poseebno kupiti (kao onaj gore Medion)...
Kolika bude cca. interna memorija (ovih low end modela)
8-16MB= Citat =:
Poslao: sezam-picika
Kolika bude cca. interna memorija (ovih low end modela)
A koliko zauzima prosjecna slika slikana digitalcem?
ajde di se najbolje informirati kod kupnje digitalca
Ovisi u kojem formatu snimas, kojoj kompresiji itd...= Citat =:
Recimo da slika moze varirati od 140kb do 1-1,5MB sve je stvar postavaka. Ja recimo snimam u NORMAL kompresiji s rezom 1240*960 i zauzima mi svaka slika oko 380kb (manje-više).
p.s: velicina ovisi i o kolici boja i detalja na slici tako da ako slikas recimo neku tamnu sliku ona ce biti manja (u kb) od one s puno boja!
www.dpreview.com= Citat =:
Poslao: coma_zgb
ajde di se najbolje informirati kod kupnje digitalca
www.imaging-resource.com
tnx dilurekba
pogledajte kaj sam nasao
http://web.vip.hr/markica007.vip/digitalke.htm
Ovisi o megapikselima fotića te rezi koju koristiš... ako npr. na fotiću od 3.2 MP koristiš najbolju rezu to ti je oko 700 kb po slici! Ponekad i više! A svakako se isplati slikati u najboljoj rezi ako imaš odmah negdje i kompić pa možeš isprazniti karticu redovito... U svakom slučaju radi se o veličinama koje se nikako ne isplate slati mejlovima ;)= Citat =:
Kad radim s digijem,budući da proces nije reverzibilan, onda UVIJEK radim slike od oko 400k, lako ih je poslije resizati.Ako mislite dobre digislike nekome poslati onda je najjeftinije ih spržiti i poslati CD kurirskom službom ili običnom poištom.
a sta mislite o canonu A60 i A70?
= Citat =:
a sta mislite o canonu A60 i A70?
Vrlo dobri, vec sam ih prije par postova preporučio pa ču preporučit ih još jednom!
a koji od ta dva da si uzmem? 800kn razlike
a fuji 304? ima jako dobar zoom, ali mi je bed zbog skupih kartica
a sta mislit o fuji FinePix 3800
covjece imamo 600 strebera a niko mi nece dati odgovor, pa kaj se niko ne razumije u digitalnu fotografiju pa da mi nesto kaze?!?!?!
Meni su Sonijevi digitalci najbolji
po cemu
po svemu pristupacni su,dobre slike rade,lijepo izgledaju meni je to dovoljno
a daj mi recute o fuji fine pix 304 jel se isplati, posebno me zanima usporedba njega i canona a70
Ako znas engleski, onda odi na http://www.dpreview.com/ (vjerojatno najbolji sajt na netu sto se digitalaca tice), procitaj recenzije, mozda cak i usporedi mogucnosti digitalaca koji te zanimaju(imas opciju usporedbe negdje), pa sam pokusaj zakljuciti. Ja bih ti samo preporucio da ne kupujes fotic marke koja nije poznata, jer takvi fotici(iako imaju puno megapixela) daju shrot fotke. Takoder sumnjam da ces uzeti neki Sony buduci da im je omjer ulozeno/dobiveno katastrofalna a memorija dosta skupa. Takoder racunaj da je 2 megapixela minimum za dobru 10*15 fotku.= Citat =:
a daj mi recute o fuji fine pix 304 jel se isplati, posebno me zanima usporedba njega i canona a70
Fuji s304 je odlican fotic za cijenu, ali sa skupom memorijom(xd), dok a70 nisam proucio.
Ja sam za par mjeseci rada uspio zasparati za bolji, tj profesionalniji digitalac(buduci da pokusavam postati uspjesan fotoamater), a buduci da sam nasao fuji s603z za 5180 kn (i to ne na crno :D ), jedva cekam da ga pokupim u ponedjeljak(bio je zadnji na lageru, a akcija je trajala 4 dana... ) :cool:
Da li itko zna gdje ima kupiti jeftinih compact flash kartica?
edit: i kod zooma gledaj iskljucivo samo opticki zoom, digitalni zoom uopce nemoj koristiti ako ne moras, jer on samo zamucuje sliku.
xd je zapravo najjeftinija memorija(10% jeftinija proizvodnja od smart media) ali je nova pa joj nabijaju cijenu
CF kartica imas jeftinih u hg spotu
ma na 304 mi je najbolji taj njegov 6x zooom
Ja imam Canon A100 koji je 1,3Mpx i ima jedan od najboljih MACRO-a u klasi fotića do 3000kn ali jedino što me smeta je taj jadni digitalni zooooom.
Inače kvalita slika, boja itd je odlična ali taj zooom:(
evo bio u jendom ducanu, onaj nasuprot opere, i tip mi kaze da mi nemoze dati usporedbu(mislim ipak bi trebo znati sta prodaje!!!) ali mi kaze da ako imas jako veliki zoom onda mora biti puno svjetlosti i da mora biti na stalku da slike dobro ispadnu! sada je pitanje funkcije i 3x zoom(a70) ili 6x zoom i nesto slabije mogucnosti?!?
tip ti melje gluposti. istina je da sa vecim zumom u vecini slucajeva moras imati vise svjetla, ali samo kada slikas sa tom daljinom zuma,a kada slikas sa manjom daljinom zuma(kamera je ista) trebat ce ti manje svjetla i tu ti se stvar izjednacava sa aparatima sa manjim zumom.= Citat =:
evo bio u jendom ducanu, onaj nasuprot opere, i tip mi kaze da mi nemoze dati usporedbu(mislim ipak bi trebo znati sta prodaje!!!) ali mi kaze da ako imas jako veliki zoom onda mora biti puno svjetlosti i da mora biti na stalku da slike dobro ispadnu! sada je pitanje funkcije i 3x zoom(a70) ili 6x zoom i nesto slabije mogucnosti?!?
Ako hoces malo preciznije objasnjenje, najmanja kolicina svjetla koja ti je potrebna da mozes sliku normalno slikati bez stalka moze se vidjeti iz podatka najveceg otvora blende na objektivu, iliti vrijednosti koja se oznacava sa f(obicno je podatak ispisan na vrhu objektiva, u omjeru 1 : nesto(sto je u stvari ta vrijednost) ). Sto je manja ta vrijednost, to ce ti manje svjetla biti potrebno da normalno uslikas sliku. Radi usporedbe, moj ex-digitalac, sony sa 3x optickim zumom je imao f: 1 : 3.8 dok moj novi fuji ima 6x opticki zum i f: 1 : 2.8-3.1. 2.8 ima kada slikam sa 1x-3x zumom, a 3.1 kada slikam sa 3x-6x zumom. Iz toga se moze izvuci zakljucak da je mojem novom fuji-u sa vecim zumom potrebno manje svjetla nego mom sony-u sa manjim zumom.
Isprika zbog zbrkanosti svega sto sam napisao, umoran sam
Coma sjeti se jakih dalekozora, malo toga se vidi ako ruka nije super mirna,toliko o zoomu i stalku, šta se tiče svjetla i otvora blende i san znaš da je to neodvojivo od ekspozicije. Da skratim, zoom je krasna stvar a stalak i jaki flash skoro pa neophodni kako bi izvukao iz fotića sve ono šta se može izvući.
ma neznam fuji mi je fakat dobar zbog toga zooma ali canon a70 ima sva ziva podesavanja i manji je, jedina prednost fujia je taj zoom, ali ipak je to velika prednost
koje su najjeftinije cijene koje si nasao za oba fotica i da li je na crnjaka ili ne?
A70 3100kn
s304 2900kn
a za crno se treba raspitati, jer neprodaju se svi modeli, nego ako vidis da je neko svercer treba ga nazvati i pitati dal moze nabaviti npr cijena na crno za mju300 je 400eura znaci oko 500kn vise nego u ducanu
ma definitivno A70, vidio sam usporedbu fotki, daleko bolja kvaliteta! hvala na cijenama, jel znas ti kada je A70 izaso?
izasao je prije par mjeseci
jos nisu stigle pare od posla ali vjerojatno u petak dobivam minoltu dimage xt, jel dobar izbor?
@coma, jedva čekam slike, trebalo bi smisliti neki "zadani motiv" pa da svi to slikamo sa svojim fotićima i postamo...da se može napraviti nekakva usporedba.
evo napravit cu svoju sliku pa cu je staviti na forum u najvecoj rez, pa si je obozavatelji mogu sejvat i razviti kod fotografa kao plakat! :D
Moj savjet je za fotic do 2.200.-kn:
Canon A60 za 1.950.-kn
Link: http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/a60.html
Olympus C-350 za 2.150.-kn
Link: http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/d560.html
ja imam olympus digitalni koštao je sa baterijama, punjačem, karticom i torbicom oko 3600 kn= Citat =:
mislim da nece izaci iz mode jer je napravljena mmc kartica od cak 4GB u japanu
evo sta ja trebam: fotic po mogucnoscu sa mmc karticom jer imam vec dvije mmc kartice pa bi bilo dobro da mi fotic moze primiti mmc, treba mi opticki zoom najmanje 3x, 3mpix solidna optika, i cijena negdje oko 2500kn
nesto u klasi olympusa c350
koji model?