Zna li tko hoce li promjena operatera biti moguća a da se zadrži postojeći broj? Postoje li uopće planovi za uvođenje takve usluge?
Printable View
Zna li tko hoce li promjena operatera biti moguća a da se zadrži postojeći broj? Postoje li uopće planovi za uvođenje takve usluge?
Navodno da, a kad ce, jos se ne zna.
hoce biti ce moguce ak se ne varam bilo je prica da ce pocetkom ozujka omogucit tako nesto!!= Citat =:
Izvorno postao supercom
Moguće zato tele 2 toliko u reklamnim porukama ne inzistira na 095 predbroju kao sto su vip, a posebice t-mobile radili
Hoću li ja onda moći npr dati svoj tele2 broj burazu a da on zadrži svoj vip broj? Trenutno sam na pretplati...
Objasni ovo pitanje!= Citat =:
Izvorno postao Compov
Dakle, kada svi uvedu ovu uslugu hoću li ja moći dati svoj tele2 "broj" burazu a da on zadrži svoj postojeći? (vipov)= Citat =:
Izvorno postao andro2001
Kako to mislis? Da tvoj buraz dobije tvoj tele2 broj ,ali da bude prijavljen na vipnetu,jesi tako mislio?
-pojednostavljeno-broj s predbrojem trebalo bi moći koristiti u bilo kojoj mreži
ili misliš dvije pretplate na isto ime? malo si nejasno to postavio
@abd da, to je temelj svega, ta pretpostavka je nezaobilazna u ovoj teoriji
Skužio sam ne može to što ja želim
Ova usluga za koju Supercom pita je vec odavno trebala biti u upotrebi, ali kao i za sve druge stvari Agencija za telekomunikacije je dopustila kasnjenje najvjerovatnije ne bi li i dalje takozvani duopol Vipa i T-mobile-a mogao pokazivati narodu kako Musa dere jarca. Trenutno se govori o 15.3. ili slicnom datumu kao pocetku ove usluge, ali ja iskreno sumnjam u to. Inace to mi je jedina prepreka totalnom prelasku na T2.
Kada uvedu tu uslugu odmah prelazim sa 098 brojem na tele 2.
Ja sam pitao u Agenciji za telekomunikacije za ovu temu. Rekli su mi da će vjerijatno biti sredinom godine, oko 7. ili 8. mjeseca.
Ma bas me zanima kako ce to rijesiti....koliko znam vecina ljudi je u srpnju i kolovozu na godisnjem i tada se u poslovnom svijetu nista ne desava= Citat =:
Izvorno postao tomek
Mene i dalje zanima kako se to misli riješiti ako netko prijeđe iz jedne mrežu u drugu zadržavajući stari broj i predbroj, kako će onda pozivatelj znati na kojoj se mreži nalazi onaj koga zove...
Kao trebao bi biti neki "bip" da te upozori. Barem sam to uspio zaslijediti na slovenskom forumu. Inače kako stvari stoje tamo, tresla se brda, rodio se miš. Jako malo ljudi to koristi (barem za sada). Ali Slovenci su inče po svemu specifični i ne bi ih trebalo uzet kao referencu.
@ frish-KI To ni meni bas nije jasno. Vani ta usluga postoji vec ohoho, tako da valjda ce tako i kod nas raditi.
Samo ne znam da li vani postoje različite cijene za zvanje unutar matične mreže i izvan nje... Jer ako su cijene iste, onda im je totalno svejedno na kojoj se mreži nalazi onaj koga zovu... Nama definitivno nije svejedno... Jer ako to neće nekako srediti da se zna i razlikuje, onda nikako ne želim da takvo što zaživi...
Pa evo Slovenci imaju u pravilu tri kategorije. Poziv u vlastitoj mreži je najjeftiniji, onda je poziv prema drugim mobilnim mrežama i najskuplji u fiksnu.
Pa dajte, neka mi onda netko objasni kako to funkcionira. Nije valjda da ne znaju koju mrežu zovu...
Evo nađoh. Automat kaže: "kličete številko, ki je bila prenešena v drugo omrežje"
ne kuzim,sto je tko inzistirao?= Citat =:
Izvorno postao supercom
ovako. to znaci da pojednostavimo spiku:
Nije bitan predvroj vise, vec tamo gdje si potpisao ugovor za koristenje!
imas 098 broj, odes u kronet, raskines ugovro, odes u tele2 potpises ugovor, i oni stave da je tvoj broj 098... i ti si od sada tele2 korisnik..
ili recimo..odes u vip i kazes, ja bi htio broj, 098 XXXXXXX i oni napisu u ugovor taj broj i u njihov sustav i to je to.. ti si vip korisnik, bez obzira sto pise 098 ispred.
ali onda pada u vodu ono s pozivi na druge mreze itd... tj ne pada u bodu,vec obicni korisnik ne moze znati da li zove drugu mrezu ili valastitu,pa je tu malo problem ako cjena nije ista.
Onda sve pet... Inače bih bio jako ljut... ;D
= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
Zaboravi si past-ati cijeli post....
Če kličeš iz Simobila, tega ni...
Znaci ovako,
U SLO ti ta sekretarica za vrijeme zvanja javlja da zoves broj koji je kod drugog operatera samo kod MOBITELA.., kod drugih mobilnih operatera toga nema!!
Znaci NEZNAS da zoves drugu mrezu!
Kako ce biti i HR je pitanje..., sacekajmo!
Jos nesto...
Kod ovog govora sekretarice koji te upozorava da zoves broj drugog operatera je problem jer kad cujes da ti nesto govori jednostavno poklopis tel. jer mislis da je broj nedopstupan.., svi se bune da to treba rijesiti drugacije...
upravo tako..znaci ili ne znas da zoves drugog operatera ili je to rjesenjo tako lose da nemas volje vise koristiti telefon.
Nisam vidio. Izgleda da će ipak biti početničkih problema.
u susjednoj zemlji (SLO) posjetioci nekog foruma zakljucuju da je to donijelo samo potpuni kaos i puno vecu potrosnju novaca, jer u stvari neznas gdje zoves.., ili npr. neka stranka zove firmu i kad cuje sekretaricu odmah poklopi tel. jer; ili misli da je broj nedostupan ili slusa dalje pa cuje da se broj preusmjerava te u strahu za nekim vecim troskovima poklopi...., gubi firma jer gubi stranku....
I moje ososbno misljenje je da ce biti sve skupa samo jedan veliki kaos!
Morate znati da mozete u tom slucaju kad nezanet gdje zovete platiti razgovore sve do 100% razlike u cijeni.
Sto mislite vi poslije ovih zakljucaka susjeda??
EDIT. Čekaj žabac. sad sam pogledao ponovo. Taj lik govori, ako zove s Mobitela na broj koji je bio prenesen na Simobil i šuje tu poruku. Ako taj isti broj neko nazove iz Simobila, onda se ne čuje ništa, jer pretpostavljam, radi toga jer je sad i taj u vlastitoj mreži (Simobilu)= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
Tako je!
I da nije kod Simobila nece nista cuti jer Simobil nema nikakvih upozorenja(za sada).
Ali samo si zamislite da kad zovete iz Mobitela pa vam pocne sekretarica javljati da zovete broj u drugu mrezu.., prvo na domacem jeziku, pa na engleskom, pa pauza 5 sek tek onda pocne zvoniti!!
Kao kad si bez kuna na racunu..., za poludit!
Neznam neznam, to nije nista dobro...:-/
Pa vjeojatno znas da je svojevremeno simpa imala cijelu kampaniju gdje su bile cak i pjesme i rapovi na foru 098 negdje kada je i krenula ta prepaid usluga ili godinu dana kasnije. Dok tele2 tako ne inzistira na tome budući da predpostavlja ili zna da će biti moguč prenos broja u drugu mrežu.= Citat =:
Izvorno postao khideg
Meni se to sa prijenosom broja uopće ne sviđa. A oni koji su vezan emocionalni ili poslovnoi uz svoj dosadašnji broj jednostavno bi trebali obavijestit sve s kojima kontaktiraju o promjeni broja... Znam da ima i onih koji imaju po stotinu i više brojeva u imeniku, ali ja bogami ne želim ne znati kamo zovem...
Ova opcija je proradila u Sloveniji, nadam se da će što prije kod nas.
Što mislite o tome...
http://www.simobil.si/personal.asp?nodeid=4707
To je slovenija u europskoj uniji, a kod nas je hrvatska agencija za telekomunikacije...= Citat =:
Izvorno postao jomba20
Dodao bih da bi nešto slično trebalo uvesti i za roaming, zašto bih ja plaćao dio cijene razgovora kad me netko zove, a u inozemstvu sam !!??? Trebalo bi pozivatelju skrenutu pozornost da se pozivani broj nalazi izvan Hrvatske, te da će za razgovor platiti više nego što si je mislio :thumbup:= Citat =:
Izvorno postao Zabac1
KRIVO:pozivatelj nema dodatnih troskova ako si ti u roamingu, samo ti placas za primljeni poziv. Valjda znas kada si u roamingu :-)) pa onda i ne treba obavijest.= Citat =:
Izvorno postao tomislav10
Zato jer koristiš usluge drugog operatera koji se ne nalazi u tvojoj matičnoj zemlji i normalno je da ti naplačuje dolazni poziv.= Citat =:
Pozivatelj uvijek plača istu cijenu nebitno u kojoj se ti zemlji nalaziš.= Citat =:
Krivo ste me ti i Nered skopčali; ja se zalažem da poziv plaća pozivatelj u cijelosti= Citat =:
Izvorno postao 10aLEX
Slažem se. :beer:= Citat =:
ma nemoj mi reći. Od kuda da ja znam gdje se netko nalazi i da ja plačam ako se on nalazi u Finskoj ?
Slazem se s neredom. Ako si vani moraš platiti uslugu u roamingu, ako ne zeliš plačati stavi zabranu dolaznih poziva u roamingu ili se nemoj javljati.
ajmo ne pričat o cijenama i načinu naplate roaminga u ovoj temi. hvala.
kakva je situacija opcenito kod nas, vjerojatno te nece sekretarica upozoravat da zoves drugu mrezu, dapace, preusmjerit ce te na sluzbu informacija gdje ce te oni uvjerit da zoves istu mrezu i da to uopce nije skuplje ;D :headbang:= Citat =:
Izvorno postao Zabac1
Evo svijezih informacija, i naravno da je prolongirano, za sada do kraja ljeta :-)
"Hrvatska agencija za telekomunikacije donijela je još prošle godine odluku o prenosivosti broja u kojoj je, osim tehničkih pojedinosti, zadan i rok za omogućavanje ove usluge. Taj rok je već davno istekao, a pričanja o toj usluzi su utihnula. Kontaktirali smo Hrvatsku agenciju za telekomunikacije, točnije njihovu glasnogovornicu Petru Škof Mikulek, koja nam je pojasnila da bismo ovu uslugu trebali vidjeti u praksi krajem ljeta ove godine.
Mogućnost zadržavanja svojeg broja uz promjenu davatelja usluga mobilne telefonije već je zaživjela u nekim europskim zemljama, što dokazuje da je ta usluga tehnički izvediva. Korisnici se ne moraju brinuti da neće znati pozivaju li broj izvan ili unutar svoje mreže (zbog cijene poziva) jer je njihov operater dužan uključiti obavijest u slučaju da je poziv usmjeren izvan njihove mobilne mreže."
Super. Konačno konkretna informacija. Ja nemam strahova da će mi ta mogućnost utjecati na visinu računa. Jedino se bojim da neće biti još puno puta prolongirana.
A pregled: Za sad Vip ima easy tarifu, a Tele2 ima tarifu 85, a te su u mrežama najpovoljnije. Vjerojatno će situacija biti takva da će najviše korisnika i biti na tim tarifama, a T-mobile će se pridružiti.:comp:
Ako sam dobro shvatio što si ti htio napisati, onda mislim da se ne moraš bojati. Jer to neće biti 1-time mogućnost, nego ćeš to moći napraviti kada god ćeš htjeti...= Citat =:
Izvorno postao Tito Puentes
Ne bojim se ja toga, bojim se samo da nam tu mogućnost budu zavlačili još godinama kao što to sada rade... Ja jedva čekam da dođe do toga jer će to nužno dovesti do dodatne borbe za korisnike što će rezultirati nižim cijenama...:deal:
Evo šta se dogodilo u Sloveniji u 5 mjeseci postojanja ove usluge. Na druge operatere je prešlo niti 4 tisuće korisnika od cirka 2 mil. Mizernih 0,2%.
= Citat =:
Agencija za pošto in elektronske komunikacije (APEK) je objavila poročilo o prenosu mobilnih številk k posameznim operaterjem za obdobje od 1. 1. 2006 do 26. 4. 2006.
V slabih petih mesecih je največ pridobil Si.mobil. Zanj se je odločilo 3727 "prebežnikov", sledita Debitel s 655 in Mobitel s 605 novimi uporabniki.
Vir podatkov je upravljalec centralne baze podatkov, družbe Avtenta.si d. o. o..
Ono što me zanima kod ove usluge je:
Hoće li kad zaživi ova usluga operateri kodirati svoje mobitele?
Čini mi se da će biti velike zbrke.
Hoće :deal:= Citat =:
Izvorno postao afroman
Neda mi se sve čitat, ali ja sam slučajno vidio dok sam bio u T-centru da je neki tip kupovo mobitel i prodavač ga je pitao dal hoće imat stari broj ako je Simpa on je reko da nije pa je tip(prodavač) zvao nekud i pitao dal je taj broj slobodan i ovaj koji je kupovao je dobio sisti simpa broj koji je imao na vipu
Da pojasnim jer vjerujem da ovo gore nije baš jasno
Ja recimo imam broj 091123456 i mogu dobit
098123456
a od kuda znas da nije uzimao pretplatu. Koliko mi je poznato Prepaid brojevi se nemogu birati vec samo Postpaid.
Ma ne, tip je svoj 091 broj prebacio na 098 znaći ako mu je bio 091 12345678 sada mu je 098 12345678, to u biti nije ono što se ovdje opisuje, mislim da je to sao slučajnost da t-mobile ima tu kombinaciju brojeva slobodnu. Ovdje se govori o tome da ti sa 091 12345678 pređeš na t-mobileali ti broj ostaje isti, uključujući onaj 091
Naravno da će operateri i nadalje kodirati svoje mobitele, nisu ludi prodavati ih onima koji ih nemaju namjeru koristiti njihovu mrežu (izuzetak će biti, kao i dosada, skuplji modeli)... a ako želiš u drugu mrežu - kupi drugi mobitel :thumbup:
Pa bilo bi glupo da sa simpe(098) pređeš na vip(098)= Citat =:
Izvorno postao supercom
p.s.sorry zbog onog gore
Zašto bi to bilo glupo? Uvijek možeš koristiti operatera koji ti najviše odgovara, a nikada ne mijenjaš broj. Vipnet recimo ne nagrađuje svoje korisnike kao T-mobile (više vole nove korisnike :)), svaki puta kada istkne ugovor. Ovo ti, ako ništa drugo, omogućuje da svaki put kada ti istekne ugovor, promijeniš operatera i ostaviš popust na kupovinu telefona...
Slažem se= Citat =:
Izvorno postao gog
Nisam mislio da je to glupo raditi nego da bi bilo čudno da operatori to dopuste:thumbup:
Tehnički je to izvedivo i kod Vipa, raskineš ugovor i zatražiš prijelaz na vip.me i time zadržiš broj, oni te prebace u roku 24h i onda ponovno zatražiš pretplatnički odnos, tj. prijelaz sa vip.me na postpaid= Citat =:
Izvorno postao gog
Nije pitanje jel glupo ili nije, oni sami to sigurno ne bi nikada dopustili, no po zakonu moraju, smiješno je samo koliko se kod nas takve stvari uvijek rastegnu, sve se može kad su operateri u pitanju...= Citat =:
Izvorno postao nix1001
@jay, viš, o tome nisam razmišljao :)
evo da se ja ubacim sa jednim zanimljivim pitanjem...
ako imam simpu 098 1234567 i ako odlučim uzeti VIP i da mi ostane isti broj...
dakle onda bi imao također 098 ali na VIP operateru...
e sad... netko me želi zvati iz Tmobile mreže i on pomisli, vidi, on je na simpi (098) dakle poziv mi je jeftin, idem ga nazvati bolje na mob nego da ga sad kći zovem... i bez znanja njemu po pravilu ukradu više love jer zapravo zove VIP... koliko ? 2,5Kn naspram 1,25 po minuti ? jel duplo više?
e, što po pitanju ovoga?
Taj koji te zove platit će više ali će dobiti najavu prije uspostave poziva da je pozvi upučen prema drugoj mreži
@nix1001
Neda mi se sve čitat, ali ja sam slučajno vidio dok sam bio u T-centru da je neki tip kupovo mobitel i prodavač ga je pitao dal hoće imat stari broj ako je Simpa on je reko da nije pa je tip(prodavač) zvao nekud i pitao dal je taj broj slobodan i ovaj koji je kupovao je dobio sisti simpa broj koji je imao na vipu
Da pojasnim jer vjerujem da ovo gore nije baš jasno
Ja recimo imam broj 091123456 i mogu dobit
098123456
nebaš 098 već 099 tzv. wish broj ako nije već zauzet. Može početi s 099/2...,3...,4...,5...,6...
@Krompirko
evo da se ja ubacim sa jednim zanimljivim pitanjem...
ako imam simpu 098 1234567 i ako odlučim uzeti VIP i da mi ostane isti broj...
dakle onda bi imao također 098 ali na VIP operateru...
e sad... netko me želi zvati iz Tmobile mreže i on pomisli, vidi, on je na simpi (098) dakle poziv mi je jeftin, idem ga nazvati bolje na mob nego da ga sad kći zovem... i bez znanja njemu po pravilu ukradu više love jer zapravo zove VIP... koliko ? 2,5Kn naspram 1,25 po minuti ? jel duplo više?
prvo_da, točno, imao bi 098/1234567 na VIP-u
drugo_e upravo zato, kao što reče @supercom, je operater dužan obavijestiti pozivatelja da mu tarifiranje nije isto bez obzira što zove predbroj svoje mreže. Tu je T-mobile preduhitrio druge jer je već sad stavio tu govornu obavijest kod biranja FAV brojeva
@gog
= Citat =:
Originally Posted by nix1001
Slažem se
Nisam mislio da je to glupo raditi nego da bi bilo čudno da operatori to dopuste
Nije pitanje jel glupo ili nije, oni sami to sigurno ne bi nikada dopustili, no po zakonu moraju, smiješno je samo koliko se kod nas takve stvari uvijek rastegnu, sve se može kad su operateri u pitanju...
Ne dopuste, ali nije do njih već do HAT-a (Hrvatske agencije za telekomunikacije) koji su BTW ovih dana pritisnuli T-mobile da ukinu častilicu ->za sve dušebrižnike koji misle da to T-mobajl radi jer mu se tak hoće.
A usluga "Prenosivost broja" će zaživit tek kad svi operateri implementiraju u svoj sustav tarifiranje drugog pozivnog broja , ne matičnog, po istoj cijeni. A to će biti za malo duže vrijeme
Vidim da na forumu ima dosta ljudi koji rade kod vip-a, t-mobile-a i tele2 pa me zanima da li postoje podaci (vjerojatno postoje ) o broju prenešenih brojeva u druge mreže, tj. koliko je korisnika naših mobilnih mreža promjenilo operatera, a zadržalo broj.
Mislim da je najveću korist od ove usluge ostvario tele2, ali valjda postoje neki podaci o tome.:hm:
probaj u drzavnom zavodu za statistiku, jer ces od operatera dobiti vrlo oprecne podatke.
Probaj pitati "El Zlikovskog" on bi trebao raditi u VIPu a izgleda da "no name" radi u t-mobile. Ali nisam siguran da li svaki radnik ima uvid u bazu za prijenos broja.
zanima me dali postoji prijenos broja, sa vipa na tomato??
Pogledaj na stranicama od tomata ili potrazi na forumu. Bilo je prije mjesec dana rasprava kako je tip prebacio broj s VIPa na tomato i drugi VIP broj ga je mogao nazvati po cijeni unutar mreze (VIP -> VIP).