Evo ovako, imam sub i htio bi kutiju napravit da to u gepeku stoji da ne moram novu ploču pravit. Jel netko zna di ima kakav vodič ili tutorial kako se to radi jer htio bi to napravit da valja a ne nešto bezveze.
Printable View
Evo ovako, imam sub i htio bi kutiju napravit da to u gepeku stoji da ne moram novu ploču pravit. Jel netko zna di ima kakav vodič ili tutorial kako se to radi jer htio bi to napravit da valja a ne nešto bezveze.
http://www.audiofil.net/forum
ovdje ljudi znaju o cemu pricaju i naci ces dosta korisnih informacija
ma daj čovječe ovi samo nešto mudruju. ne radim ja ništa skupo ni ultra jako nego samo imam 12" sub koji bi stavio u kutiju jer je sub u prošlom autu bio na ploči a sad na novom autu mi se ne da pravit ploča nego bi htio napravit nekakvu kutiju da stoji u gepeku. aj jel ima ikakav vodič il slično?
Meni ju je frend stolar napravil od iverice debljine 10mm, malo sam bil skeptićan ali na kraju sasvim Ok. Složil ju je u kocku i na boku stavil rupu promjera 7cm. Sasvim solidno, a i izgleda dobro jer je iverica lakirana crveno, samo sam u rupe od šarafa stavil čepove. Materijal me je došel 70 kn, tak da možeš isprobati.
znači 1 cm. ma i ja sam tako nešto mislio. samo sam mislio da bude deblje malo. a di ima kupit one nogice za spajanje kabela i one kutnike i ta sranja kod nas??
U svakoj željezari, kutnici. U svakom dućanu s el. opremom, spojnice. Et voila...
evo vidim da bi trebalo izračunat valjda koliki obujam kutije bi trebao bit s obzirom na promjer basa i još nekih stvari. jel ima neki program koji to radi ili neka formula ili nešto??
edit: evo našao sam nešto ovdje samo da obavjestim
http://www.carstereo.com/help/Articles.cfm
u chipoteci imas za kupit vec gotove kutije.
evo jedna sa promjerom 30cm kolko tebi treba (197kn)
http://www.chipoteka.hr/www/zel.pl?t...001&mpc=197.90
hm, vidiš, nije ni to loša ideja. čamu se zajebavat sa samogradnjom kad možeš za tako male pare uzet u dućanu. hvala 'killa!:thumbup: kad dođem u zg za koji dan onda ću to otić vidit u chipoteku.
kutije radite od medijapana, ne od iverice. debljina 1cm je dovoljna
sve ovisi od woofera do woofera,ti mozes napravit prema nekoj shemi kutiju a to ce ti il bit premalo il preveliko za jacinu samog zvucnika.Skini si bassbox za izradu kutija.
Ma kutiju ti je najmanji problem napraviti. Trebaš samo znati kolika ti treba litraža za taj sub i mogu ti ja napraviti nacrt. S tim nacrtom odeš u Furnir ako si iz Zagreba i oni ti to na milimetar izrežu. Kasnije samo spojiš, zaljepiš i učvrstiš šarafima.
Ovako izgleda moja bivša kutija koju sam sam radio
http://cyberphere.tehnoblic.com/auto/kutija/sl12.jpg
@cyber super izgleda kutija. Inače čitao an nekim forumima da je isto dobro osim šarafima zaljepit i silikonm te rubove povezat silikonom radi vibracija. Kao da dalje bolje rezultate.
Koliko vidim na slici ti si to napravio ili je to drvofiks:D
dobro je je rubove silikonizirat...ja sam to radio na svojim kupljenim zvucnicima(2x160 sinusa) ...ciato sam negdje tocno zasto se to radi koliko se sjecam tako da ti zvuk ne propusta na spojevima
@cyber - to odlično izgleda. moram prvo vidit kakvo mi je stanje sa subom jer ne znam gdje su papiri od njega. na njima pišu svi oni podaci o subu. kad nađem to onda ću napisat ovdje.
a šta mislite o onoj kutiji iz chipoteke?? jel se to isplati kupovat?? ustvari jel to valja išta??
Ono na slici je drvofix ali sam kasnije sa silikonom sve rubove prošao= Citat =:
Izvorno postao Skyward
Ovisi koliki je volumen kutije. Jel nije isto za svaki sub= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
evo našao sam mjere ove neke od suba. ima hrpa nekakvih brojeva i oznaka. i nije 12" nego 10" sub. sorry, my bad. ko će mi sad reć šta da mu napišem od ovih mjera i ko će mi to izračunat?? ovdje piše da bi najbolje bilo koristit nekakav sistem sealed enclosurea?? jel to ima nekakve veze?? aj neko!
Napiši sve podatke pa ćemo nešto složiti= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
Impendance: 4 ohm
d(mm): 217
d(inch): 8.5
RDC(ohm): 2.4
Fs(Hz): 29.7
Qts: 0.45
Qes: 0.48
Qms: 6.62
Vas(Lit): 36.6
Vas(Cu.ft): 1.29
Mms(g): 149.2
Lvc(mH): 0.9
Xmax(mm): 7.9
Xmax(inch): 0.3
BL(Tm): 11.8
Enclosure vol. (Net): 20 Lit (0.70 cu.ft)
Vb: 0.7.cu.ft
Qtc: 0.758
F3: 46Hz
Peak power: 1100W
Rated power: 300W
Sensitivity: 88dB/W/m
:comp: Umori se ja!;D Eto aj sklepaj štogod;D
E sad još nešto :)
Trebaš mi reći koliki je kut između poda gepeka i zadnjih sjedala. Zadnja strana mora biti nakrenuta a bilo bi dobro da kut bude isti
auto mi nije tu do utorka tako da to ne mogu izmjerit do tad. ako netko ima golfa IV nek izmjeri pliz:beer:. Aj ti meni daj mjere za četvrtastu. Šta da još stavim na kutiju? Vidio sam u chipoteci da imaju svašta za samogradnju. mislio sam kod njih kupit one nogice za spajanje na pojačalo i kutnike i jel se na to montira ona bassreflex cijev?? A spužva ili vata za prigušivanje iznutra, a tapecirung??
Kutnici ti ne trebaju. Trebat će ti terminal
http://www.dobar-zvuk.hr/hi-fi/pribo..._pozlaceni.jpg
Akustično platno odnosno tapecirung
http://www.dobar-zvuk.hr/auto_ak/REG...tna/platna.jpg
I sonofil odnosno ona vuna
http://www.dobar-zvuk.hr/hi-fi/pribor/slike/sonofil.jpg
e super. za koji dan idem u zg pa ću to odma sve uzet. a materijal za izradu (drvo i to) ću ovdje kod sebe nabavit. čak su ovi i jeftiniji od chipoteke.
meni je od uvijek ideja i zelja bila stavit sub kroz naslon od zadnjeg sica...
to je malo komplicirano za napravit ali meni to super izgleda, naime mora se izrezat naslon od sica, dodje na sredinu. znate na sta mislim....
tako da sam driver viri iz naslona a kutija je iza.
čekaj ne razumim?? di ti viri zvučnik, prema unutra u autu ili prema gepeku?? imaš kakvu sliku od toga? ja mislim da izrežem sic da bi me moji zadavili!;D= Citat =:
Izvorno postao flOorKilla
driver okrenut prema unutrasnjosti auta. dakle na sredini naslona od sica je.
nemogu nac sliku
ma dobro, razumim te. ali onda ti baš ne bi moglo sjest 3 ljudi na zadnji sic. mene bi bilo strah da mi netko ko sjedi nazad ne strga membranu il slično. kod mene kad se ekipa ponapija onda sve demoliraju! bolje da je to na sigurnom u gepeku!;D= Citat =:
stavis one ukrasne zastitne metalne sipke preko :)
tako sam na tv-u vidio u tipa u golfu potočić teče između siceva!;D bolesno al istinito!!!! a na autoshowu je bilo takvih auta sa subom između siceva. bio je onaj jedan golf sa kickerima i imao je dva suba na zadnjem sicu na sredini. meni su to već perverzije. šta će ti mjuza u autu ako je ne možeš pojačat do kraja bez da ne oglušiš!= Citat =:
nagledao sam se i ja takvih stvari u mtv-ovom showu pimp my ride.
pa i nije poanta slusat muziku na najglasnije poanta je da bude dobar duboki jaki bas zvuk a i da lijepo izgleda. ma naravno ne govorim ja tebi da tako napravis samo kazem da bi ja sebi tako napravio to mi je bas ono... super, a nije perverzno.
ma znam, zezam se ja.= Citat =:
@cyber - jel će bit išta od tih mjera??;D
Bude bude samo sam malo zauzet izradom kutija za sebe :)= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
Budem do navećer nešto napravio
evo malo te gnjavim opet cyber ali kad ćeš mi dat mjere da ja to sklepam??
Evo ovako. Ako je kutija kockasta onda su dimenzije ovakve:
V: 27.6 cm
Š: 44.7 cm
D: 17 cm
ma to majstore!!! prekosutra idem u zg pa ću kupit ove potrebne stvari. drvo sam već našao.
edit. čekaj D je dubina jel?? ja sam mislio da će to bit pravilna kocka. a jedva čekam da to sastavim!
Da D je dubina. Pokušao sam složiti kockastu kutiju ali program kaže ovak= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
imam par pitanja. htio bih napraviti woofer koji bi prvenstveno sluzio za muziku, pa imam par pitanja.
1-jel ima kakve razlike izmedju auto zvucnika dubokotonca AUTO-ZVUČNIK DUB. 600W 300mm i obicnog zvucnika sa istim specifikacijama??? (pitam jer je velika razlika u cijeni, auto zvucnik dubokotonac je 300kn, a drugi 600kn)
2-jel mi se isplati uopce kupovat tak jak zvucnik, ak nemam neko pojacalo ili receiver??? (kolika bi bila preporucena snaga pojacala)
3-koliko bi trebala biti velika kutija za zvucnik da ne dodje do pucanja membrane, jel postoji kakav standard i da li je bolje da da bude okrenut prema kutiji sa basrefleksnom cijevi ili prema van bez nje. jel u pravilu kad sam gledal na netu skuplji zvucnici vece snage su bili bez basrefleks cijevi
Pa ja imam u autu 2x 150 W rms i auto se trese tak da nije potrebno pretjerivati. A razlika između subwoofera (dubokotonca) i običnog je u tome što ovaj kao što mu ime kaže daje duboke tonove koji fale običnim zvučnicima
cy, ipak se radi o malo vecoj prostoriji nego auto, pa bi zato dobro dosli malo jaci zvucnici. krivo sam napisao prvo pitanje mislio sam rec jel ima kakve razlike izmedu auto zvucnika i zvucnika ako su iste snage?
nisi mi odg na prvo 3 pitanje
Na prvo jesam. Razlika između dubokotonaca i običnih zvučnika je što dubokotonci (subwooferi) reproduciraju samo duboke tonove i upotpunjuju zvučnu sliku. Subwoofer ne možeš nadomjestiti sa običnim zvučnicima.= Citat =:
Izvorno postao ..::HRCO::..
A što se tiče kutije to ti sve ovisi od proizvođača. Kada kupiš sub uz njega dobiš user manual i tamo uvijek piše koliki treba biti volumen kutije
evo kupio sam ove stvarčice za kutiju. za vikend ću to napravit. e htio sam pitat s čim bi bilo najbolje da ja zaljepim stranice kutije?? ja sam mislio obično ljepilo za drvo, ono bijelo i još zašarafit i onda silikonom. jel to dovoljno??
i htio sam pitat jel netko zna gdje bi bilo za kupit nekakav komad plastike koji bi se umetnuo umjesto cd playera u autu. naime, u mene u golfu IV imam orginal onaj beta radio sa kazićem i iznad njega cd player kao odvojenu komponetu. znači, umjesto radia ide drugi radio a umjesto cd playera bi išla ta plastika. to može bit i poklopac nekakav ili nekakva mala ladica il slično. našao sam za golfa 3 i 5 al za 4. nema. aj ako netko ima kakvu ideju nek javi.
e i htio sam pitat kako da pričvrstim kutiju za dno gepeka da ne leti po gepeku. ja sam mislio zašarafit na dno gepeka 4 kukice i onda preko zategnut s onim elastičnim konopima. ako imate kakav bolji prijedlog napišite.
hvala!
Daske zalijepiš sa drvofixom i onda još učvrstiš šarafima. Na kraju rubove iznutra silikoniraš.= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
Postoji to. Mislim da se može nabaviti u Dobrom Zvuku. Ne bi trebalo koštati više od 100-150 kn= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
Možeš i tako ali ljepše i efikasnije bi bilo da nabaviš čičak il kak se to već zove :)= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
To zaljepiš na dno kutije i to bi se trebalo uhvatiti za "tepih" u gepeku
e baš sam danas bio u dobrom zvuku i nemaju i kažu da neće ni imat.
gledam malo po netu i nigdje ne mogu nać to.
a ko će nać toliki čičak!!!;D a probat ću nać više manjih negdje.
Ma da se nabaviti veći čičak :)= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
A za taj adapter jedino ko bi mogao imati još je Val u sesvetama. A budem pogledao dali još gdje ima
evo poslao sam Valu e-mail pa ćemo vidjet šta će reć. Javim!
evo ako jos nekoga zanima moze potrazit info na ovom forumu...
http://www.cromobilesound.com/forum ili hhtp://www.crocaraudio.com
ovaj prvi je novijeg datuma pa se ljudi jos uhodavaju al razumiju se u ove stvari.
Dosta ljudi je sa Crocaraudia prešlo na novi, hrvatski forum www.cice.com.hr :D
a gdje ima kupit drvo za kutiju u zagrebu, al da ti ga izrežu po mjerama i kolko bi to došlo love??
A čuj u zagrebu je to jako jednostavno. Doneseš nacrt u Furnir oni ti to na milimetar izrežu ti to spojiš i zalijepiš i to je to= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
onda kad budem išao u zg to ću napravit ako prije ne smislim nešto. a di je taj furnir u zg-u??
Furnir ti je u Heinzelovoj 34, a imaš ih u Zagrebu, Osjeku, Splitu, Puli i Dubrovniku= Citat =:
Izvorno postao zvijerka
Ej ljudi jel mi moze netko reci dali ima nekakav program za izradu shema kutija za zvucnike i woofere ili neka dobra stranica.:hrv:
Spominjalo se je vec u ovom threadu...
http://www.audiofil.net/forum/
Ja bi trebao dimenzije za subwoofer
Specifikacije:
8" subwoofer component
Injected polypropiline cone with rubber edge
30 Oz Magnet
1.5"(AL) voice coil
180Watts max power 80RMS
Frequency response 50-3800Hz
Spl 1W/1m 89dB
Impedance 4Ohm
Trebo bi dimenzije za to ako mi ih netko mozda moze poslat plizz
Raspitaj se na cice forumu. Čak sam i ja tamo svojevremeno radio kutiju za RCF sub 8". ;)
el bi ti bio problem poslati mi mjere za njega u inbox?
imam ja neku kutiju u kojoj je bilo 180W ali to nesvira baš onako dobro nebi baš reko da je to to