Pazite sad ovo kupim simpa paket nokiu 6030 kad sam pogledao koji broj sam dobio ono +385 99 xxx xxxx!
Sta to poceli reciklirat stare brojeve ili im je ponestalo 098 brojeva?
Printable View
Pazite sad ovo kupim simpa paket nokiu 6030 kad sam pogledao koji broj sam dobio ono +385 99 xxx xxxx!
Sta to poceli reciklirat stare brojeve ili im je ponestalo 098 brojeva?
odavno možaeš nabaviti 099 na pretplati al evo nisam znao da su ih počeli u Simpu stavljat... pitanje kad će vip počet 092 brojeve stavljat u prodaju :)
...pa nije li bilo rečeno da će 099 koristit kod UMTS pretplate... ili tako nešto
Odavno? Pa, nije li 099 mreža ugašena tek prije nekih pola godine ili možda malo više? Zar nije moguće povećati telefonski broj na 8 znamenki, umjesto da se uzima novi predbroj?= Citat =:
Izvorno postao jay
VIP već koristi 092 brojeve za video pozive
HALOO? Ček malo, koja je fora da se mijenja predbroj?
Ne kužim ovo sa 092 za video pozive, pa mi smo video-razgovarali prek 091... ??? :confused:
isko kako je dodjeljen sistemski data broj tako postoji i broj za video pozive što korisnik nemora uopće znati jer poziva na normalan GSM broj.
da, svi novi simpa paketi dolaze s 099 predbrojem..
mislio sam da je to općepoznata stvar, t-mobile to prakticira već barem mjesec dana, prvi paket s 099 sam dobio početkom listopada
OK, to sam si i mislio.= Citat =:
Izvorno postao KaKaV NeReD
A što kada bi npr. ja zvao tebe ali sa 092 predbrojem? Prošlo bi? GSM ili samo video?
To mi je baš jadno s tim predbrojem, ovak odmah pomislim na analognu mrežu kad vidim 099 i kad bi mi netko rekao da ga zovem na takav broj bijelo bi ga gledao..= Citat =:
Izvorno postao Inovator
Da. I vjerovatno će još mnogi kad im netko veli novi broj, misliti da je krivo zapisao, pa će zadnju devetku prepraviti u osmicu.
Da, odavno. Nije ugašena 099 mreža nego nmt mreža :) Želiš li ti broj od 8 znamenaka? Ja ne :scool:= Citat =:
Izvorno postao frish-KI
7 ili 8 znamenki... tak mi svejedno.
nekuzim sto se neki bune sto je drugaciji predboj..sta ima veze nek mi bude predbroj 073 ak treba svejedno mi je al stvarno nije potrebno 8 znamenaka...
Kaj nije tek raspisana koncesija za 099 brojeve? Mislim, znam da bi to trebao biti UMTS za T-Mobile, ali kaj sam ja to čitao...? Brijem da je bilo na tletxt-u od HRT-a nesto napisano.
Koliko ja znam 099 se trebao kroistiti za UMTS T-Mobile, barem je tako bila neka prica
po kojim cjenama je zvati 099 brojeve?
to isto ko i 098 ili?
Ista je cijena kao i na 098,a njihovo korištenje je počelo prije par mjeseci.Čak je i bila tema o tome,možda sam ju ja pokrenuo,možda ne(nemogu nikako naći).Ali bilo je već o tome,moglo se rezervirati neke 099 brojeve za pretplatu.
Untisunpora!Naš'o sam i to preko google.hr :D
099 pozivni...
i naravno šlužbeno na tmobile
Nije prije par mjeseci, nego možda prije više od godinu dana.= Citat =:
Izvorno postao sms freak
I nije propisana namjena za koju operater može koristiti predbroj.
A jeste digli prašinu oko novih predboja. I Vipu i T-mobalju polako neastaje brojeva iz postojeće serije i normalno je da će uvesti nove pozivne. T-mobile u Njemačkoj primjerice ima 4 ili 5 pozivnih, a TIM u Italiji cijelih 9. Nisam još vidio slučaj da tel. broj ima 8 znamenki.
Moram priznat da nekužim ovo s 092 i video pozivom, ja sam normalno jednom komunicirao video pozivom s 091 na 091.
U svako slučaju, moraćemo se naviknut da trenutno imamo 3 mreže i 5 pozivnih brojeva. Ko zna, možda u budućnosti i Tele2 uvede novi pozivni.
Well, u 7 znamenki se može smjestiti puno više brojeva nego što iti jedan operater ima korisnika...
pa super samo nam je još i to trebalo :wall:
A što to? U čemu je problem?= Citat =:
Izvorno postao sipe
Može, ali očito izbjegavaju brojeve tipa 1111-024, pa onda 9999-354 i slično.= Citat =:
Izvorno postao gog
Uostalom tako se ponašaju svugdje u svijetu pa će i kod nas.
pa to mi je glupo imati više pozivnih neka samo povečaju broj znameki :famous:= Citat =:
Izvorno postao frish-KI
nema potrebe za povećanjem znamenki, 7 je i više no dovoljno= Citat =:
Izvorno postao sipe
koliko je to samo kombinacija a sd vjerujem da je dio brojeva neki odredjeni brojevni raspon izuzet i da se ne koristi s nekim valjanim razlogom... sa 7zamenaka imas oko 480 000 000 kombinacija pa ti reci je li to dovoljno a jos treba uzet u obzir i 6znamenkaste brojeve!!= Citat =:
Izvorno postao sipe
Odakle ti to 480 000 000?
a zasto izbjegavaju te brojeve? nije mi jasno!?= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
Nemam pojma. Valjda da se kasnije mogu qurčit s više pozivnih ;D Just kidding.
Mislim da očito imaju neki razlog, možda ih tretiraju kao zlatne/srebrne ili ih čuvaju za one koji hože po želji. Bilo kako bilo, tih brojeva očito nema u upotrebi. Barem ja ne znam nikoga s takvim brojevima osim zlatnih dakako.
pa izracunato...al kazem neki se izostavljaju toliko bi bilo kada bi se svi koristili a do te brojke mi nikada necemo doc..= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
Ma na koji to način izračunato? 480 milijona? eeeeeeeeeeej??? Kako kad je teoretski moguće točno 9.999.999 brojeva? Koja ti je to kombinatorika?
10.000.000= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
nisi računao "0000000" :D
099 koriste velike firme.......
meni prijatelj radi u hr autoceste i ima službeni 099. najobičniji gsm
Pa, očigledno da ih koriste i obični korisnici kad se prodaju i u Simpa paketima. A frend s posla mi veli da je on za to čuo i prije nekih godinu dana, odnosno da je tada netko kupio broj s takvim predbrojem.
u pravu si moja isprika nabrzinu sam lupio i pomijesao sam faktore..i potencije mjesto 10 na 6 sam stavio 6 na 10..= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
Nije baš tako, prvih 99,999 nemojte računati jer nisu niti 6-teroznamenkasti niti 7-roznamenkasti, ostane 9,999,999 - 99,999 = 9,900,000 od toga još treba oduzeti sve 7-roznamenkaste koji počinju sa 0 (njih 999,999) ili možda ne treba, pošto su to onda 6-reoznamenkasti ili nisu... ugl. nije bitno... imaju dosta brojeva :)
dobro to jesu vec detalji..sad jedno pitanje malo OT da li se pojavljuju isti brojevi kod razlicitih operatera recimo 091 1234567 isti takav kod 098 1234567??Milsil da nema preklapanja brojeva al nsiam siguran??= Citat =:
Izvorno postao gog
Gog, kao i uvijek - temeljit do jaja. :thumbup:
A jdabic, ovo pitanje je zanimljivo. Ja mislim da dosad nije bilo preklapanja, jer ne možemo računatri 6-znamenkaste T-mobilove, a 7- znamenkasti počinu sa 1 ili 9. Kod Vipa nisam vidio, osim nekih pretplata. A ako i počinju sa 9, onda vjerovatno paze da se ne preklapaju. Ko zna, možda ih čuvaju za vrijeme kad regulator i zakonodavac budu striktno donjijeli pravilo o prenosivisti broja. U Sloveniji je zakon u proceduri i čeka se konačan prijedlog. A kod nas, možda do ulaska u EU, a možda koju godinu kasnije.
AFAIK, zakon je već donesen. A www.tis.hr je već implementirao softver Agenciji (ili Vijeću) za Telekomunikacije...
Nažalost nitko mi nije od njih znao reći kako će korisnici biti obaviješteni o cijenama koje plaćaju jer to na kraju ovisi o operateru i naćinu kako će to implementirati. Konkretno pitanje je, kako ću ja znati da kada zove npr. druga Mileta koji ima telefon 091xxxx-xxx da je njegov operater zapravo Tele2 i da mi više nije u mreži, te samim time plaćam i cijenu razgovora za pozive van mreže.= Citat =:
ZAGREB, 31.05.2005 – Hrvatska agencija za telekomunikacije i zagrebačka tvrtka TIS.kis
potpisali su ugovor o isporuci «Centralne baze prenesenih brojeva».
Tvrka TIS.kis je posao osigurala na javnom natječaju raspisanom krajem ožujka, na kojem
su osim nje, sudjelovale tvrtke Ericsson i Siemens.
Provedenim natječajem i uvođenjem integralnog sustava tvrtke TIS.kis, Hrvatska agencija
za telekomunikacije postaje centralni čvor i koordinator u procesu još bržeg otvaranja
telekomunikacijskog tržišta izravnom utjecaju potrošača.
«Ovo je novi poslovni iskorak tvrke koja se već godinama profilira kao vodeći regionalni
ponuđač mobile messaging rješenja. TIS.kis je u proteklih pet godina ostvario vrlo
značajne poslovne rezultate surađujući sa deset GSM operatera u regiji, a sada se okreće
njihovom nacionalnom i ubrzo, nadamo se, regionalnom povezivanju», izjavio je Ivo
Završki, direktor tvrtke TIS.kis.
Primjenom centralne baze podataka, odnosno inicijativom agencije, korisnici
telekomunikacijskih usluga dobit će mogućnost mijenjanja ponuđača usluga uz zadržavanje
vlastitog broja telefona. To će pogodovati jednostavnijoj i bržoj deregulaciji tržišta, pa će
korisnici bez ikakvih popratnih posljedica moći birati i mijenjati operatera temeljem
kvalitete njegove usluge i ponuđene cijene.
Vani su neki operateri navodno to riješili automatkom porukom koja te obavijesti da uspostavljaš takav poziv i pita te želiš li nastaviti. Problem je samo ukoliko ćeš svaki put morati slušati dosadnu "sekretaricu"...
E, to i nije nekakvo rješenje. Za krajnjeg korisnika, primjerica laika.
Nema tu nikakvih problema, jedini problem je u cijeni minute razgovora koja nija u skladu sa nasim mogucnostima
Ovo se već u Francuskoj primjenjuje dugo vremena, ali kod njih su i cijene usklađene tako da nema ovih problema koje gog navodi. Po meni glupost iako je praktično možda nekome zadržati isti broj.
Naravno da je, razlog zašto će dobar dio korisnika ostati na istom operateru je to što ne žele mijenjati broj. Moj stari ima firmu i jedan te isti broj telefona od valjda '97 ili koje već i nema teorije da bi promijenio broj, ne može si priuštiti...
Prenosivost broja se odnosi (AFAIK) samo na pretplatnički broj, ne pozivni.
AFAIK, odnosi se i na pozivni, kao i u fiksnoj telefonij, zadržavaš predbroj bez obzira na operatera (zanemarimo činjenicu da su predbrojevi dodijeljivani ovisno o lokaciji)...
E baš me zanima kako će to funkcionirat. Biće tu zbrke. Koliko znam u Njemačkoj toga nema u mobilnoj telefoniji.
Znači, netko tko je ima 091, želi se prebaciti na 095 sa istim brojem. Njemu/njoj ostane potpuno isti broj sa istim predbrojem, ali je sad na 095 mreži, ali i dalje ima 091 broj. Sad netko tko ne zna da je prebačen ili pak zaboravi, jer kad ga/ju zove vidi predbroj svoje mreže, a zove zapravo u drugu mrežu. Am I missing something ili će si taj netko telefonirati skuplje ni ne znajući da zove u drugu mrežu?
You don't miss anything. Tako bi to trebalo bit po gog-ovoj teoriji. Ali čisto sumnjam da će se dogoditi.
Tako bi moglo biti i sa ovim 099. Mnogi će biti zabezeknuti kad vide takav predbroj i neće imati pojma po kojoj cijeni zovu taj broj. Naravno, osim onih vrlo dobro informiranih, a takvih je vrlo malo.
Ma vremenom će se većina naviknuti, a vidiš da lagano dolaze "flat" tarife i neće biti toliko bino (kao prije) tko je na kojoj mreži.
Kako li samo savladavaju zbrku u Italiji. TIM ima 9 pozivnih, Vodafone (Omnitel) čini mi se 4 ili 5, Wind isto tako negdje.
zaboravio si cetvrtog operatera TRE;D= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
He he, znao sam. Ali taj operater ima samo UMTS koncesiju i blo bi mu dovoljno da uvede 5-cifrene brojeve umjesto 7-cifrenih, a kamoli da uvodi više pozivnih ;D;D;D= Citat =:
Izvorno postao RAUL
Well nije samo teorija, ako vas zanima više prekopajte malo po internetu sigurno ćete naći nešto, trebalo bi biti i na www.telekomunikacije.hr ja sad nemam vremena kopati to za vas jerbo imam kolokvij navećer, a i lijen sam :)= Citat =:
Izvorno postao Drug Mile
A i bio sam na pressici od kompanije koja je implementirala dotični sustav. Činjenica je da će korisnici morati biti obaviješteni o tome da zovu u drugu mrežu ukoliko se radi o razlici u cijeni, ne može ti nitko naplatiti nešto što ti ne znaš. Isto kao što ne plaćaš ništa kada zoveš nekog tko roam-a, jerbo nemreš znati da je on u roamingu...
Ma ne da se ni meni previše tražiti. U svakom slučaju ako se tako nešto dogodi, bit ćemo na vrijeme informirani ;D.
...što se tiče toga - nama još nije omogućeno jer T-mobile i Vip jednostavno otežu stvar... zbog čega, to je samo njima poznato, ali očito da što više para izmuzu od nas, korisnika...= Citat =:
Izvorno postao gog
Eminem počeo si malo pisati gluposti. Pa svi postovi o operaterima su ti "kradu" "mužnja para" i slično. To što pročitaš u novinama netreba uvijek baš biti točno. Čisto sumnjam da si upoznat koliko aplikacija kod operatera treba prilagoditi da bi stvar počela funkcionirati kako spada. Ne kužim na koju foru si povezao da će izmusti više para. Ako će biti migracije korisnika onda će ih biti u svim mrežama i osim što očekuju da će netko nekoga napustiti tako će nekome i dolaziti novi korisnici.
Glavno tijelo koje to treba napraviti je regulator koji baš i ne radi kako bi trebalo.
Regulator je u spor do boli, pitam se zašto... :)
BTW; koliko ja znam, softver je već u funkciji pitanje je samo kada će ga postojeći operateri imeplementirati i na koji naćin....