Muzika za "van" - kojoj tehnologiji dajete prednost?
Dakle glasajte i pišite (obrazložite - ovo mi zvuči ko da slušam profu iz hrvatskog) kojoj tehnologiji muzičkog zapisa tj. playeru tog zapisa dajete prednost. Prvenstveno mislim na portabl playere ali može biti i muzika "za po doma".
SACD i audio-DVD, za koje još ne postoje komercijalni portabl playeri namjerno nisam stavio u anketu jer bi se većina (koja zna o čemu se radi) vjerojatno opredjelila za taj vid zapisa.
Re: Usporedba MD-a i MP3-a
= Citat =:
Poslao: whiteboy
Evo da i ja dam svoje obrazloženje za MD...
..ovo kažu audiofili...
MD Player's advantage over MP3 Player[*]MP3's sound quality is far more inferior than MD. MP3 compresses sound data in 1:10 destructive ratio which may result in the loss of sound quality (encoding at 128kb sampling rate or below). MD uses ATRAC technology to compress sound in 1:5 ratio by eliminating noises and inaudible frequencies, preserving the dept of sounds. MiniDisc can actually sound better than a CD. MP3 cannot.
LAŽ!
1. uspoređuju mp3 kompresije 1:10 sa MD kompresije 1:5. u tom slučaju tvrdnja stoji... ako radiš i mp3 kompresije 1:5, onda ovisi o kvaliteti algoritama koja kompresija će dati kvalitetniji zvuk. dakle, o tome tko je bolje primijenio zakone matematike i psihoakustike.
2. MD ne može zvučati bolje od CD-a ako je poznato da radi kompresiju 1:5 u odnosu na digitalizirani zapis na CD-u. može zvučat bolje ako si CD snimio s mp3-a što danas ljudi znaju radit, tj. CD koriste samo kao medij, ali ne i s kvalitetom zvuka po standardu (frekvencija uzorkovanja i bitrate) koji se koristi prilikom digitalizacije analognog zvuka u zvuk za CD. Sve ovisi kako i što snimaš, ali CD ti daje 5x više prostora - ako imaš kvalitetnu opremu s kojom ćeš snimiti.