Gotovo ništa ne znam o overclockiranju ali me jako zanima, ako mi netko može pomoći da naučim over clockirati procesor ili grafu, postoje li neki tutoriali za to
Printable View
Gotovo ništa ne znam o overclockiranju ali me jako zanima, ako mi netko može pomoći da naučim over clockirati procesor ili grafu, postoje li neki tutoriali za to
Evo ja ću ti objasniti: Restartaš komp i uđeš u bios sa DEL, pa uđeš u jedan dio gdje imaš Clock i gdje ti je napisano na koliko ti radi MHz (povisuješ MHz sa Page Up) i kolika ti je temperatura. Ako nemaš jak hladnjak to nemoj ni pokušavat jer ga nečeš moči upaliti. Jer ako ti se to desi, morat ćeš vaditi bateriju i vratit je za pola sata (ne zaboravi isključiti komp iz struje). Moj savjet ti je da to neradiš ako nemaš jak hladnjak!!!
Overclocking je postupak povecavanja performansi pojedinih komponenti (cijelog sustava) povecavanjem radnog takta istih. Postupak se radi iz BIOS-a mijenjanjem postavki radnog takta npr. proca (i memorije, u ovom slucaju). Naravno to se radi postupno i malim povecanjima takta... No da ne duljim, evo par osnovnih informacija o overclockingu i o tome kako overclockati.
[link1]
[link2]
Inace, ovisno o procesoru, hladnjaku pa i o memoriji i mogucnostima maticne ploce, nije preporucljivo overclockati. Jer dobici na performansama nisu znacajni dok se stabilnost konfiguracije pogorsava. Zbog toga se za OC koriste high-end komponente.
www.ocklub.net forum.ocklub.net pa vidi
Ja sam ga jednom overclockirao i morao sam držati ugašen komp bez baterije pola sata da mi proradi, pa ti ne preporučam da to radiš. Rađe si kupi malo više rama i raditi će ti kao majka!
Ma imam ja 1gb rama i P4 530 J ali me zanima kako se to radi
Za pocetak kupi neki dobar hladnjak. Npr. Zalman CNPS7000B-Cu (s dodatkom za montazu na socket 775). Nakon toga ubaci koji ventilator u kuciste. I onda kreni citat tutoriale na Internetu.
P.S. Reci koju maticnu i memoriju imas.
Naziv matične ploče Intel Avalon D915GAV
Memorija:2x 512 MB PC3200 DDR SDRAM
Ono što je bronth napisao ono clock kod mene nema nigdje i ne mogu naći nigdje u biosu nešto što bi upućivalo na clock.
Na vrhu u Biousu imam : Main, Advanced, Security, Power, Boot i Exit
Kod mene u bios-u moraš stisnuti ja misli ctrl+f1 da ti se prikaže izbornik sa postavkama za klokanje... Možeš mijenjati latenciju memorije, brzinu sabirnice, množitelj procesa, brzinu agp porta...
Da to sam mislio. Sorry Big Smoke na krivoj informaciji. Ako imaš 1GB rama, zašto bi ga onda overclockirao. Radi neke igrice ili zašto?
Pa pročitaj nekoliko postova prije pa ćeš vidjeti
Aha, znači tebe samo zanima kako se to radi! :wstupid:
Samo nemoj overclockirati sada preko ljeta jer ce ti se kompjuter pregrijati i ako stavis najbolje hladenje.
Dobro ali ja ne mogu nikako naći u biosu ono clock i čak ako pritisnem ctrl+f1 ništa mi ne radi
nemoras uopce vadit bateriju, pokraj baterije imas jamper i tri pina jamper premjestis na drugi pin i upalis komp i bios ti se resetira.= Citat =:
Izvorno postao Bronth
Mislim da čak ne moraš paliti komp. Premjestiš jumper na nekoliko sekundi i vratiš ga. I to ti je to.= Citat =:
Izvorno postao **gogi**
nisam siguran jel moras palit komp al uglavnom
ne moras vadit bateriju i cekat pol sata.
wtf r u talking about? vadjenje baterije odnosno premjestanje juimpera na ploci se radi kako bi BIOS zaboravio tvoje sejvane postavke i vratio ih na defoult, dakle to se radi kada nesto nije uredu.
na vecini ploca u bios se ulazi pritiskom na tipku 'delete' prilikom nakon paljenja kompa odnosno prije boot-anja windowsa.
za pocetak digni takt procesora tek malo, i dizi ga postepeno i prati temperatura
(za temperaturu najbolje skini program motherboard monitor)
Ali ljudi pogledajte malo ja nikako ne mogu naći to clock ima nešto burn in mode ali nema toga
daj reci koju maticnu imas i koji je model, i reci koja verzija biosa je
Matična: Intel Avalon D915GAV
Bios:EV91510A.86A.0401.2005.0128.0809
ja kod sebe u biosu idem na softmenu setup}cpu operating speed}user defined}ext. clock namjestis sam, pa cek tvoj proc je na 3ghz sta ce ti vise? digni za pocetak na 3.2 ali sa njegovim kulerom neces daleko, kupi zalmana :)
Da ali toga kod mene nema kako bi moglo bir+ti kod mene ja sam sve pretražio ali nigdje ne mogu naći ništa slično a ne isto
Imaš ovdje, za početak, noviji BIOS: http://www.intel.com/design/motherbd/av/av_bios.htm
Onda vidi i "technical documentation" na http://www.intel.com/design/motherbd...umentation.htm da li ima nekih informacija
Općenito o ploči: http://www.intel.com/design/motherbd/av/
Izvorno postao flOorKilla
Ja sam sebi još odmah pri kupnji kompa prije god digao i proc. i grafičku...proc je dignut sa 2.8 na 3.2(radi se o Ahtlonu Xp),hladnajak je neki malo bolji...grafička se nesječam koliko je dignuta ali sam na nju stavio onaj mali ventilator od 30kn...sve radi ok...Far Cry igram na high detaljima...na 1024*768...San Andreas na još većoj rezoluciji ide na Very high details
Da ali koji od onih tamo updatea za bios skinut
Par zar nemaš to u biosu?Najbolje sve zaboravi jer ćeš sve zbrljat ako se nimalo ne razumiješ
Nemam to u biosu
Mogu li to riješiti updateom biosa
I ako napraviš update, opet moraš naći gdje su ti opcije za overclock.
Update ti ga neće overclockirat sam po sebi!
Ima li itko takvu ili sličnu matičnu pa da mi kaže gdje je za overclockiranje
SEGA je dobro rekao nemoj overclockirat tijekom lita ja svoj P4 2.4 gh clockao sam na 2.7 (2.66) preko zime je bio ko bog ali je onda postajao sve vrućt a u krajem 6. mijeseca se počeo sasit tako da sam naštelio na 2.5 a za grafičku neznam
Po slikama izgleda da je Burn-In mode dio koji ti treba za overclocking. Preporuka ti je da ni ne pokusavas ako ne znas sto radis.
I ja sam to mislio ali isto mi je kad ono upalim i izgasim
Je li moguće da ova verzija biosa ne podržaje over clock
...a koju matičnu imaš...= Citat =:
Izvorno postao gog
Je li ja, ja imam Intel Avalon D915GAV= Citat =:
Izvorno postao Eminem
Evo u ono advanced/memory šta imam: http://img300.imageshack.us/img300/2...ture9nz.th.jpg
Molim vas samo mi recite koji od biosa sa ovog linka: http://www.intel.com/design/motherbd/av/av_bios.htm trebam skinuti.
ja imam program easytune 4... s njim mogu pratit temperaturu systema, cpu-a, mogu pratit kolko se brzo okreću fanovi i mogu vidjet voltažu... i imam ono za povećavanje takta procesora, grafičke i ddr-a... al se baš i ne snalazim u tom programu... za sad sam skužil kak se povećavaju takti procesora, al ne kužim kak da povećam grafičke i ddr... ima ispod piše za to, al se ne bi baš štel igrat... i još jedno pitanjce... dal je normalno da je cpu na oko 60 stupnjeva celzijevih?
Meni je P4 530J koji nije overclockiran sa zatvorenim kućištem dostiže temperaturu od 60 stupnjeva
Ne preporucujem overclocking ako ti sad proc ima temperaturu 60°C. Pricekaj zimu. Il nabavi bolji cooler i ubaci par ventilatora u kuciste.= Citat =:
Izvorno postao Big**Smoke**
Kupit ću novi cooler ali ga ne želim bez veze kupovat pa vas molim ako netko zna kako ući u overclock prozor ja sam sve pokušavao ali ne ide i izvršio sam update biosa ali ne ide. Molim vas pomozite mi
Evo na forum.ocklub.net su mi rekli da mi matična ne podržaje overclock
kad ga ugasis drzi ins ili 0 i ona ga upali i bios ce ti se dignut na originalu
Ja imam graficku ati radeo 9800pro. Sto mislite kada bi stavio ovaj pasivni hladnjak da li bi mi smanjio temperaturu graficke. Bi li je mogao vise clockati.
http://katalog.hgspot.hr/Katalog/8065.JPG
malo ti je offtopic..
meni je na procesoru temp bila 70C, jer mi hladnjak nije bio dobro pričvršćen..
probaj malo provjeriti hladnjak i pastu jer ti ne može biti 60C na procesoru, a imaš Intela..
btw, ja imam AMD koji je puno vrući od tvog Intela..
kupi novu matičnu :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:= Citat =:
Izvorno postao Big**Smoke**