Izvorno postao BlueDevil
Eh, eh... Više-manje ozbiljna tema. ;D
WB, ima logike u tome, samo... samo... u kamionu se 500ks rabi za micanje tereta, dok se na Viperu koristi za 280km/h. Drugačije se koristi snaga.
Ali pogledaj malo - jel' bi ti kupio od nekog rabljenog Vipera sa 350000 km nna satu? Sumnjam, vjerojatno bi odmah rekao da je razgužen ko stara kur*. A kamioni rade preko milje km bez beda. Dapače, ako pogledaš one autoprevoznike, oni šnitaju i po 5-6000 tjedno. Puta 50 tjedana godišnje = 250000 godišnje. Pa nek bude 200k godišnje. Znači on nakon 5 godina ima cca. milju. Ma taman da je i pola milje - vidi koliko kamiona ima na cesti koji su fest stariji od 5 godina...
Ja imam nešto ispod 150ks na svom "traktoru" - ali max. brzina na autobahnu je ispod 150. 150 mogu eventualno nizbrdo full-gas, a i to je pitanje. A jurilice sa 150ks peglaju debelo preko 200km/h. Al zato je meni, recimo, lergas na nekih 100 okretaja. Plus, ako ne prešaltam kod kočenja, u četvrtoj se sa 20km/h digne bez beda (ne štuca, ne trza, ne hropće) - a šaltam ionak na 2000 okretaja. Manje se rauba motor, a snagu (moment) izvlači na malim okretajima. OK, to jurilicama ne znači puno, ali terencima jako puno znači da imaju što veći moment (snagu) na što manje okretaja.