= Citat =:
Izvorno postao frish-KI
To je istina - nije baš 1/1 film - istina je da nešto fali. I ja sam nakon 1. gledanja rekao "Jbt, koje sranje" - to je bilo jučer. Ali evo, sad već ga želim ponovno pogledati jer se sjećam nekih stvari i neke stvari sam povezao ili me neke stari nanovo iznenade. (Iz istog razloga, postoji par filmova koje mogu gledati po cijeli dan: Ocean´s 11, Ocean´s 12 itd..).
V for Vendetta mi je zanimljiv isključivo iz 3 razloga:
1) ideje imaginarnog totalitarnog društva koje po svemu asocira na Njemačku 1936.-1945. (sjeti se prikaza govora Sutlera na TV i zastava kad marširaju - falilo je samo paljenje knjiga). Tema je uvijek aktualna, kao i pitanje ŠBBKBB - tj ŠtoBiBiloKadBiBilo), represije, uništavanja nepodobnih medija, navika i ostalog, sortiranje društva, stvaranje umjetnog straha (USA, 9/11, ring any bell? + način na koji je USA prikazana u filmu (tu se sjeti Protherovog govora na početku i što mu je značilo "USA"). Mene film po tom pitanju asocira na nešto između.. Recimo "Fahrenheit 451" i "Equilibriuma"
2) film mi je uvijek zanimljiv ako je u njemu dovoljno citata ili nekih svevremenih istina koje se mogu naučiti i koje mogu svakodnevno poslužiti, bile one klišeizirane ili floskulentne. I po tom pitanju, film jako visoko kotira. ("-Violence can be used for good... - What are you talking about? -Justice!)
3) sama ideja tipa iza maske; scenografija, miješanje starog i novog (sviđaju mi se filmovi poput "Sky captain and the world of tomorrow", recimo). Uglavnom - spajanje suvremenog i retro-ugođaja.
Film je "kriv po sve tri točke optužnice"..