to bi trebalo malo ispitati.
Printable View
to bi trebalo malo ispitati.
Zna li neko zasto se tesko otvara poklopac od mem. kartice. Jel treba nesto ili negde pritisnuti ili se samo noktom podigne? Isto me zanima za poklopac baterije, koji se takodje nesto kilavo otvara. Ili je to sve zato sto je fon nov pa dok se malo ne razradi. A posle cu ga verovatno moci prodati za 100e
99.9 % siguran. Ali mora nekako i od ancone doć do hrvatske, mislim da mora proć kroz sloveniju.
u ako je to za slo istina, onda smo u problemu. :)
Ma to je valjda ako dodes na granicu slo-ita onda ti on kaze na izlazu iz slovenije. Bilo bi totalno retardirano da me ovaj iz ancone posalje u sloveniju. U biti nemoguce.
Zašto ako ide brodom za Split ili Zadar??= Citat =:
Izvorno postao gfgfgfgfgf
Znas li ti da se moze putovati i morem???
Ljudi pomagajte!
Resio sam da kupim 6630 iz Italije, naime jedna devojka sto tamo studira dolazi kuci za 10-tak dana, pa sam mislio da je malo zaposlim :-D
Citao sam ovde neke komentare kako se to radi da izbegnes porez, ali i dalje nisam sve sa sigurnoscu definisao, tako da bih toj devojci potanko objasnio sta da radi. Mislim da se isplati raspitati se i umesto 349e da se plati 300e.
Prvo pitanje da li je cena u tim radnjama (kako se zovu te radnje?) svugde ista i koja je tacno (posto sam video na sajtu da nije bez poreza tacno 300e nego 30? i neki evro 302, 303,...)
Ona devojka studira u Bolonji (pretpostavljam da tamo imaju te radnje).
Postupak sledeci:
-ona ode u tu radnju kupi tel. zatrazi taj obrazac Taxfree (ko popunjava taj obrazac prodavac ili ona - jel to veliko cimanje? ili se to caskom zavrsi). E sad pitanje odma vezano za ovo, ako ona zatrazi taj obrazac koliko ona placa u radnji (ja sam razumeo da ona u svakom slucaju tu placa 349e).
-dalje ona dobija full pakovanje (ne raspakovano - nikad otvarano (u foliji)) tel. , ovo pricam jer onda to nije bas tako jednostavno sakriti kao sto bi bilo da je samo telefon, ovo je ipak kutijica (ne kazem da je ne moguce, ali ipak).
-dakle ona dolazi na granicu izmedju Italije i Slovenije, gde koliko sam razumeo ima jedna prostorija koja je zaduzena za overu tog obrasca koji je ona dobila u radnji (trgovini), ona to tamo (da ne zna neko sta pise tu - kako se ta prostorija zove - ovo sve ponavljam pitam da bih mogao sve detaljno da objasnim njoj da se ne bi ona cimala da se raspituje i mozda nesto zabrlja) overi i nastavlja put kroz Sloveniju gde sad dolazi do granice izmedju Slovenije i Hrvatske,... tu bi koliko sam ja shvatio trebalo da sakrije i telefon i overeni Taxfree obrazac, jel ako joj nadju to ona bi trebala tu da njima plati taj porez jer izlazi iz EU. (e sad posto je meni cilj da ja izbegnem porez ja ovo pricam ovim tokom, ali ne bi bilo lose da neko ko zna iz prve ruke, da napomene kako to sve ide ako sve hocu legalno i da platim porez i sve OK).
-e sad mi dalje nije jasno, procitao sam da sad sa svim tim treba da se ode u neku (koju?) Postu, gde se sta radi? trazi povracaj poreza ili kako?
-sledece je grana izmedju Hrvatske i Srbije... da li i tu treba da se krije telefon ili je tu vec sve uredu jer smo izasli iz EU a imamo i racun za kupljenu robu. Ali opet dal treba prijaviti nesto.
Ne bi bilo lose da neko navede kako to sve ide ako putujes recimo avionom. Relacija Italija - Zagreb ili Italija - Beograd (svejedno).
Eto znam da sam smorio ali bi mi od velike pomoci bilo (a pretpostavljam i svima drugima koji zele na ovakav nacin da kupe tel.) da neko to sve detaljno objasni i opise. Ali bi molio da informacije budu iz prve ruke (sto bi se reklo) , a ne price "rekla - kazala" ili "ja mislim...". Ima recimo onaj decko sto je pre postovao ovde sto kaze da mu je brat doneo telefon iz italije,... e recimo njega da cujemo.
Hvala puno! Pozdrav
Vidi, ako ovjeri na slovenskoj granici dokument za podizanje ive, oni znaju da je mobitel kupljen, i nema se šta više skrivat, dođeš na hr granicu, oni te pitaju imaš li šta za aprijavit, ti kažeš da nemaš, oni te pitaju šta je s onim mobitelom, i zaplijene ti ga. Slovenci su im javili da si dao da potpišu ivu. Ja to znam iz prve ruke, do 5. mjeseca prošle godine se moglo bez problema preenosit stvari iz italije, sad više nemože.
I iva ti se vraća tako da ti nakon što je taj dokument ovjeren na granici, vratiš se u trgovinu u kojoj je mob kupljen i podigneš pare.
da moras se vratiti u italiju da dobijes novce. ali gledaj mi tu pricamo malo drukcije ti si iz Srbije i Crne gore, nemaju sta tebi hrvati pljeniti mob, jer taj mob ne otje u hr vec ide u srbiju kolko sam ja razumio. dakle.. nisam bas siguran ni gdje se trebapotvrditi obrazac. neki kazu da se ne potvrduje na ita-slo granici vec ita-hr, al to je za HR drzavljane. za srbiju mi je logicno da se potvrduje na ITA-SLO i kao trbao bih priajviti na granici srbije da ti oni lupe carinu,ali to ne napravis i tel je free. to treba malo detljanije
Samo mali dodatak, a to je da nije nuzno da podizes ivu u ducanu, recimo da si hr drzavljanin dignes je u hrvatskoj posti. U svakom gradu imaju ured za podizanje. Znam to sigurno jer sam je dizao osobno.
Prvo meni uopste nije jasno na osnovu cega ja podizem taj dokument za ne placanje poreza.= Citat =:
"dokument za podizanje ive" sta je ustvari "iva" -pretpostavljam vrsta poreza
Da se razumemo ti pricas da se ja vracam kad meni zaplene telefon ili u svakom slucaju se vracam (to je malo glupo jer ce mene samo put kostati koliko i povracaj poreza). I nije mi jasno zasto se vracam, da bi dokazao Italijanima da sam pokusao preci granicu (da mi je namera izaci iz Italije).= Citat =:
Valjda bi logicno bilo da je cilj drzavi da joj se porez plati, ne kapiram zasto su napravili mogucnost za taj "TaxFree"?
Da upravu si taj telefon ide u Srbiju ali logicno je i da ga oduzmu na SLO-HR granici ako ga ne prijavim, jer sto bi oni meni verovali da cu ga ja preneti preko HR mozda oni misle da hocu da ga prodam u Hrvatskoj i nastavim za Srbiju.= Citat =:
Izvorno postao khideg
Niko mi nije odgovorio koliko ja u svakom slucaju placam u ducanu? jel 349e... to je valjda sa porezom?= Citat =:
Izvorno postao andro2001
I da li je ovo sve ovako komplikovano i ako hocu da platim taj prokleti porez (zabole me glava od njega).
Ovo pitam jer ja bi trebalo toj devojci da posaljem novac pa da znam koliko. Sad ce verovatno neko reci posalji joj 400e da joj se nadje :-)
http://i5.ebayimg.com/02/i/03/78/d9/c5_1_b.JPG
Ovo se trazi.
Ma daj shvati. Svaka (većina) država ima svoj porez, kao što je u hrvatskoj pdv, u italiji iva, koji plačaju samo građani te države i nakon što ti dokažeš svojim prelaskom granice da nisi građanin i da tu robu nemaš namjeru raspačivati po italiji. Znači ti njima treabš imat dokaz za to koji dobiješ ne graničnom prijelazu. Znači ti taj dokument za povrat poreza možeš dobit samo ako nisi građanin italije i tamo nemaš stalno prebivalište. Ovo za povrat ive u hrvatskoj nisam znam, ja sam uvjek išao po to u trgovinu u kojoj je pojedina stvar kupljena.
Sad sve ljepo polako:
dokument za oslobodnje od ive dobijes u trgovni gdje kupujes 6630 uz predocenje osobne iskaznice da nisi državljanin italije.
IVA je porez u italiji ko u HR PDV.
Nemas se sta vracati jer do zapljene tel nece doci, a porez mozes dobiti bez obzira dal su ti zapljenili mob il ne. al nije sad to bit. (e sad netk kaze da se moze u posti podic to za porez, to ne znam,jer sma ja se vraco u trgovinu kupnje i dobio porez,to ne znam)
dalje, italija ti ne moze naplatiti porez ako ti nisi drzavljanin italije, porez ti moze naplatiti jedino srbija, jer ti mob koristis u toj drzavi, dakle po pravilu talijani ti vrate porez,a ti bi tel treboocariniti na srbskoj granici i tamo platiti srpski porez. ali ovo zadnje ne napravis.
onda, vraćas se u biti da bi dokazo da je tel otisao iz države i da je osloboden poreza.
tel ide u srbiju, dakle NE SMIJU ti ga oduzeti u HR-SLO granici jer su te zemlje samo zemlje prijevoza, oni koji ti tel mogu oduzeti su srbi,jer nisi prijavio carinu. u biti kad bi ti doso na hr granicu, nas carinik te ne bi pitao sto imas za priajviti jer nema pravo na to, to bi te pitao jedino srpski carinik, jer ulazis u svoju zemlju i moras platiti carinu.
ov za prodaju u hr, to mozes napraviti, ali hr carinici ti nemaju pravo zapljeniti mob i ti ga pri ulasku u hr ne trebas prijavljivati uopce. to je 100%.
ti tel u italiji placas 349e i toliko dajes u trgovini, to je njegova prava cjena, a ond se ti poslje bakcas s povratom poreza,nece trgovina se bakcati s tim, jer ti mozes i ne potvrditi na granici to za porez i onda ne dobije nazad. porez vraca drzava ne trgovina, dakle placas 349 e, i ne trebas slati 400e.
ako ne zelis komplicakije s porezom platis mob 249 eutra ne prijavis to za ttax free i odes u srbiju sa sakrivenim mobom i svi sretni. samo ne dobijes onda tih 50e nazad. pa te mob kosta 350e a ne 300 kad bi ga usverco.
Ljudi hvala puno ipak mi je veliki cim da jurim taj povracaj poreza (posto to nisam najbolje razumeo gde i kako - recimo nije mi jasno zasto ne mogu da uzmem taj dokaz da cu izaci iz zemlje onda kad ulazim u zemlju konkretno sad Italiju)... U svakom slucaju malo mi je vremena ostalo za potragom za odgovorom tako da ovaj put placam 349e, a sledeci ne bi bilo lose da mi ostane tih 50e u dzepu.
Zato bih vam bio zahvalan jer ce ostati samo vasom zaslugom sto dajete savete.
Veliki POZDRAV
ne moze jer oni ne znaju sta ces ti kupovati, potvrdu izdaje trgovina.
ja ti predlazem ako se neces kockat da platis 350 i ne usmes porez nazad i gotovo.
Evo moja dosla veceras i to iz slovenije cak sa garantnim listom. Nego zamolio bih nekoga ako zna gdje bi u Splitu mogao staviti novu verziju softwera jer sam gledao okolo po forumima i ova sto imam je prva i vrlo bugovita (V 2.39.15) pa bi volio staviti novu prije nego uopce naletim na probleme. A do zagreba mi se zbog toga stvarno ne ide. Hvala.
kolko te dosla u sloveniji? si je uzeo kodiranu?
nije kodirana, jer da je uzo kodiranu mogo bi je bacit u jadransko more,taj teefon se ne moze otkodirati, ako to slucajno nisi znao.
Ma uvijek se nade nacin za otkodirat. Nije kodirana , uzeo sam je na crno po narudzbi i dobio garanciju itd. Na garanciji je adresa ducana na netu i u tom ducanu kosta oko 4500 kn kada se preracuna. Ja sam dao 2700. Mob je bez ikakvih modifikacija , softwer je cist. Dakle nije od nekog operatera sto me iskreno zacudilo ali mi je drago. Adresa je http://www.teleray.si/ pa pogledajte. Nego ako tko zna koga u splitu da mi moze ubaciti novi softwer bio bi jako zahvalan. Naravno bez da mi ga pokvari jer cu onda morati izvaditi sjekiru iz ormara ;D
Koliko sam cuo, a znam par stvarno mahera koji su to probali, u Splitu jos ne postoji mogucnost nadogradnje softvera. Treba se malo strpit, doc ce i to ;)
Vjeruj mi 6630 se NE moze otkodirati trenutno s ničim.
Ma samo kazem da je samo pitanje vremena kada ce je netko uspjeti otkljucati.
A ovo je jedan od razloga zasto mrzim nokiu. Sto njima smeta da ja sam sebi nadogradim softwer. Pa ovo je smartphone pa mi je nekako logicnije da na nju mogu instalirati novi softwer nego na "obicne" motorole i simense itd.
a dobro to da, pitanje je vremena, pa da to bi bilo logicno, no oni to ne dozvoljavaju, ah,sta da radis