a ako instaliram windowse kod sebe, ne mogu prebaciti disk kod nje pa da oni rade...jel da??? :creep:
a ovo cu jutro probati jer sam sada full umorna i idem spavati...
hvala vam svima :kiss:
Printable View
a ako instaliram windowse kod sebe, ne mogu prebaciti disk kod nje pa da oni rade...jel da??? :creep:
a ovo cu jutro probati jer sam sada full umorna i idem spavati...
hvala vam svima :kiss:
O, Bože... Nemoj to radit... Windowsi za svaku konfu drugačije prilagode instalaciju i drivere tako da bi s time imala još više problema, ako i uspije, ali mislim da neće jer tebi prvo mora prepoznat disk da bi nakon toga podigla Windowse. Sad bih rekao da je neispravan onaj široki IDE kabal ili su jumperi krivo postavljeni. Nisam skužio jesi li napravila clear CMOS?
nisam napravila-....reci mi kako???
ne kuzim kako bi mogao taj kabl biti krivi kad je sve stimalo prije instalacije...kuzis... nitko nije prickao prije po tome, samo odjednom je rekao da nema diska...
sve je dobro ustekano, disk se vrti i sve...ali ga njen komp jednostavno ne prepoznaje...
stavi kabel iz svog kompa..... i izvadi jumpere buduci da je jedini hard...
ok...stavit cu svoj kabl...a jumper je izvaden...
ajde javi sto se dogada da se ne brinemo
evo...instalirala sam windowse...
isla sam prckat po kablovima jer sam vidla da je kod mene hard spojen na drukciji kabl...uglavnom, prepoznao je disk i uspjela sam instalirati...
medutim, bilo je problema s kablovima jer su bili prekratki pa sam stavila svoj...
ali sada imam druga dva problema...
ne prepoznaje mi cd citac... ( cd przilicu i dvd przilicu prepoznaje...dok se dize komp pojavi se tamo medu onim sto sve ima, ali ga ne pokazuje u my computeru...)...i nema zvuka...probala sam i sa maticne drajvere i zvucne kartice i svejedno nema...nista nije mute...pojavljuje se onaj zvucnik ali nista...
za opticke uredaje provijeri dali su kablovi dobro ustekanu u maticnu i oni od struje i dali su jumperi na jednom uredaju na master a na drugom na slave.?
za zvuk ubaci jos jednom cd od maticne i potrazi gdje pise sound driver, mozda si instalirala samo chipset ili samo lan ili samo nesto....
[ako ovo za zvuk ne mozes tako 1.) otvori rucno cd i prckaj po folderima nadi tamo driver za zvuk ili 2.) idi u control panel -> system -> hardware -> device menager -> sound, video and games... -> ako tu imas koji upitnik ili znas koje je od toga zvucna klikni na to desnom tipkom i -> update driver i prati wizard tako da sve rucno napravis da trazi driver na cd od maticne.... nadam se da shvacas
Ma vidis da nema software veze sa ovim, to je do jumpera...
znači, tvoja sestrična ima 3 optička pogona ...
CD čitač, CD pržilicu i DVD pržilicu....
mogu reći da je to tako glupavo imat... ono , za sve operacije dovoljan ti je samo CD snimač i dvd pržilica...
Znači. IDE kabal ti je onaj široki kabal.
Pogledaj na matičnoj ( imaš 2 utora za IDE kabal ) ( IDE1 i IDE2 )
sad izvadi i HDD i sva 3 optička uređaja.
Ako ikako možeš, na sva 4 uređaja jumpere postavi na cable select ( shemu kako stoji jumper na kojem uredjaju imaš na svakom uređaju pojedinačno
ako nisi u mogućnosti staviti sve na cable select onda ovako...
na HDDu stavi master, na CDčitaču stavi slave, na DVD pržilici stavi master i na CDsnimaču stavi slave...
onda prvi ide kabal ubodi u matičnu. na srednji konektor stavi CDrom a na vršni konektor HDD
drugi kabal ubodeš u IDE2 i na srednji konektor stavi CDsnimač, a na vršni DVDsnimač
tada bi sve trebalo raditi bez problema.
e sad u slučaju da ti je nezgodno staviti prvi kabal ( srednji izvod na CDčitač a vršni na HDD ) stavi onda srednji na HDD a zadnji na CDčitač no pri tome namjesti HDD kao slave a CDčitač kao master...
kod pozicioniranja uređaja u kučištu , najbolje je:
--DVDpržilica--
--CD pržilica--
---CD čitač---
-----HDD-----
evo ovako...sestricna je odnela komp doma... nisam nista uspjela napraviti... nisam napravila ovo kaj je krompirko rekao...bratic ce doc do nje ovih dana pa ako ne uspije to softverski rjesiti probat cemo preselit uredaje...
zvuk nisam uspjela dobiti iako sve pokazuje da je tamo...mislim, ima onaj zvucnik...u device manageru kaze da sve radi ok... tako da ne znam...
uglavnom...hvala svima koji su mi pomogli... sve vas :kiss: i svima dugujem barem gajbu :beer:
HVALA :)
zvuk nemas zato jer si instalirala moguce 2 uređaja koja podržavaju zvuk.
znači kod mene je slučaj recimo ako instaliram zvučnu karticu pa onda instaliram bluetooth drivere ( imaju podršku za hendsfree ) pa mi u sound manageru automatski prebaci na bluetooth kao primarni uređaj za reprodukciju zvuka...
stoga, samo treba maknuti sve nepotrebne i odabrati onaj kojeg koristiš... i onda će radit...