Aha.. A i ova kartica od 4GB je MicroSDHC, sad neznam dali N95 podrzava SDHC kartice, znam da TyTN nepodrzava.. ;-(
Printable View
Aha.. A i ova kartica od 4GB je MicroSDHC, sad neznam dali N95 podrzava SDHC kartice, znam da TyTN nepodrzava.. ;-(
Pa možda će nokia N95 podržavati i veće kartice od 2GB... Nikad neznaš...
možda su nešto promijenili u svom "razmišljanju" oko tih stvari...
Ali ovo da 4,5min filića zauzima 100MB (ili bolje rečeno 1min = 22.22MB) je fakat strava... :freakout:
Samo me onda zanima kvaliteta videa... :rolleyes:
Sigurno ne podržava jer ako ima 4GB onda je FAT32 file system.
Dosadašnji prototipovi ne podržavaju. Hoće li konačni model podržavati, sumnjam jer je to ipak Nokia. Mislim da će to podržavati tek slijedeći model, koji će, opet naravno, biti još skuplji ;D
Šta je najgore, kvaliteta videa je prilično loša s obzirom na specifikacije
A onda ti ne preostaje ništa drugo nego kupiti 2 puta po karticu od 2GB...
i mijenjati ih po potrebi...
Jednu imaš za aplikacije (koje svakodnevno koristiš, njih par, da ne zauzmu preeviše mjesta), slike i video...
dok drugu imaš za navigacijeske karte i možda koju pjesmu... :spin:
Ma, da.. Do 2GB podrzava N95, ali kad gledas realno, zast bi napravili uredjaj koji podrzava samo flash memorijske kartice samo do 2GB ak ce biti malo, malo mi nema logike i stvarno bi steta bila..
A bili zivi pa vidili kad izadje...
Nego.. u kojem formatu to on snima video da je tak ogromna velicina ?
U MP4.
Haha, zašto bi napravili polovičan uređaj? Zato jer im je to tradicija. :notooth: Sjeti se samo 7650 i njenog bluetootha, koji je podržavao samo prijenos podataka, ne i voice, tako da svi koji su uz nju kupili i BT slušalicu, kad su pokušavali upariti, bili su ugodno iznenađeni :notooth:
Aha.. visoka rezolucija, visok framerate.. nije ni cudo..
Pa valjda ce biti neka opcija za smanjit rezoluciju pa ce onda manje zeuzimat..
Da, eto nadam se da će barem biti ta opcija da se snima u 320x240 (sasvim dovoljno) pri 30 fps.
da visoka rezolucija i visoki framerate...
kad malo bolje pogledaš, u biti nije to puno... da na karticu od 2GB stane samo 90min...
Recimo, kod nokie 6280, 1min u VGA rezoluciji (znači maximalno) je negdje 14.6MB (testirano, evo link)...
Pa ako se dala smanjiti rezolucija videa na 6280, valjda će se dati smanjiti i na N95... nisu valjda toliko ludi da ne stave tu opciju...
vjerojatno ce ponuditi i 176x144 rezoluciju.
bilo bi steta da to ne ucine jer neki ce video pregledavati samo na mobu.
sto se tice memorijskog kapaciteta od samo 2gb,slazem se sa Miletom da je za takav mob to premalo.
vec 500-tinjak mp3-ca na 128 bitrateu ce zauzeti 2gb,a zamislimo jos video,gps,aplikacije i kojejakvi zanimljivi programi.:thumbdown
mislim da ce za napredne korisnike malo biti i 4gb.
A samo me zanima što će ti na mobu 500tinjak mp3 pjesama...
pa nije to mp3 player! A k tome ima bateriju od svega 950mAh...
Pa evo meni je na 6280 kartica od 1GB već lagano postala tijesna,a uzmimo u obzir da je to dummy mob bez GPS-a i takvih stvari. 150 mp3-ca,nešto slika i videa i ode kartica samo tako. A na ovo bih još nabacio gomilu aplikacija i GPS karata. Nisam znao da kartice još koriste FAT16,pa to je na kompovima davno izumrlo. Uglavnom,vodeći se primjerom legende 7650,mislim da ćemo se morati krpati sa 2GB ;D
ima puno onih kojima mob zamjenjuje mp3 player,a n95 zeli biti "sve u jednom".
nema nista lose i cudno u tome ako neko na mobu zeli imati kolekcije pjesama pa s tog aspekta 2gb memorije je premalo.
ja naprimjer imam na kompu 2 hard diska sa ukupno 400gb i gotovo je sve popunjeno filmovima i glazbom.
jos jedan primjer ti je i Apple iPhone sa kapcitetom 4 i 8 gb.
-s tog gledista, memorijskog prostora nikad dosta!!
moja je stvar sta cu drzati na kompu,a sta na dvd-u.neces mi ti valjda odredjivati.
samo sam htio dati primjer u vezi n95 i njenog memorijskog maksimuma koji je definitivno premalen ukoliko zelim u nju trpati velike kolicine pjesama,video filmica,fotografija(koje na maksimalnoj rezi zauzimaju oko 2mb) i ostalih stvari.
Mislim da če video na N95 dosta gutati i da če 2GB biti na granici tijesnog. Meni je na 6280 jedna minuta videa znala popapati i više od 15MB, a najveća snimka mi je bila 80MB, a uz mp3-ce mi je 1GB bilo malo.
Kao sto drugar kaze :spin: nokiji je u tradiciji da ne napravi savrseni uredjaj.. :klap:
Kad ju dotjeraju u pogledu mogucnosti i tehnickih dostignuca ( A2DP, ect.. ) onda osakate uredjaj u pogledu memorije :thumbdown
Ak se dobro sjecam ovaj model je bio najavljivan kao N83 sa 4GB harda :bunny:
Ali i nije neki problem.. sta sad.. nemoras nosit sasobom uvijek cijelu kolekciju filmova i glazbe, imas kolekciju na kompu/laptopu, odaberes si majnu kolekciju za ponjet lol.. i mijenjas pjesme kak ti dosade, barem to nista nekosta.. isto tako i sa filmovima, jedan - dva sasvim dovoljno i mijenjas kak odgledas..
Kontam da si mozes organizirat prostor bez problema.. Kad snimas filmove ili slikas, sejvas sve slike i snimke na komp a ostavljas si najzanimljivije, koje opet po potrebi mozes brisat jel ih imas na kompu spremljeno...
Zabrijali ste malo, tu bi cuda sa sobom nosili.. ;D
Nego.. mene recimo interesira koliko RAM memorije ima i multitasking mogucnosti.. :comp:
a nekih 30-ak mb kao i svi dosad. ništa novo
ovak, nisam mogao odolit da ne napisem komentar na dosad procitano...
posto je n95 u neku ruku multimedia telefon, a mp3ce se slusaju preko slusalica, ne vidim razloga zasto bi mp3ojke bile na vise od 92kbps, jer na iPodu se jedva primjeti izmedju 64kbps i 128kbps (oba stereo), a ne primjeti se razlika u kvaliteti izmedju 92 i 128...
karte za gps ne zauzimaju puno, ako uzmemo prosjecnog korisnika, on putuje unutar jedne drzave, a karte za njemacku jedva prelaze 300mb (cijela eu je nesto iznad 2gb)...
dalje, nitko korisnika ne tjera da slika na max rezoluciji nesto sto ce mu biti desktop na mobu ili da salje slike sa kompa na mob sa 1600*1200px (osim ako ih hoce prebacit na neki drugi komp)...
a ono sa cdom od n70 i manualom na talijanskom od 6680, nije nista cudno za prototip, i taj mob se vraca u nokiu nakon 15 dana (u paketu od dhl-a dobijes naljepnicu sa placenim shippingom za nazad), i samo nekoliko ljudi je dobilo n95 na testiranje, a vjerojatno ce nakon testiranja ljudi u nokiji bit prisiljeni stavit vecu bateriju (barem preko 1100mAh)...
nitko nije rekao da se nadogradnjom firmwarea nece u buducnosti povecati limit za kartice...
...a afaik, sve nokie n serije (i druge pogonjene symbianom) imaju mogucnost nadogradnje firmwarea bez gubitka garancije (svatko doma moze napravit), soft se skida direktno sa nokia.com...
Jel to znači da bi ja trebao imat posebne mp3ce za mob, a druge za komp? :creep:
Pa čemu onda 5 mpx? Kog boga nisu ostavili na 2 što je skroz dovoljno. Znači opet marketinški trik da se ljudi napale na nešto što neće koristiti. U stvari to i jest bit kapitalizma, prodat ljudima ono što im ne treba :notooth: A Nokia to jako dobro radi. :klap: Inače, kad je kamera u pitanju, nisu slike toliki problem, koliki je video. Prilično loše je kvalitete a puno memorije ždere.
Oš se kladit da neće ;)? Tako se pričalo i o N80 pa ništa.
Poznavajući politiku Nokije, ako u prvom firmwareu nisu omogućili neku ozbiljnu opciju (u ovom slučaju FAT32), neće ni u nadogradnjama. Mislim, daj bože da se opamete, ali s obzirom na već viđeno,.....teško. :(
BTW, evo negdje sam pročitao da E61 podržava FAT32 i time kartice veće od 2GB. Možda ipak ima nade, ali kao što rekoh, slijedeći model će to sigurno podržavati ;D nakon što vide da su ljudi popizdili.
Također mislim da neće staviti jaču bateriju ni nakon testiranja...
možda jedino kad izađe "i" model, ali čisto sumnjam... jedino je za nadati se da će se moći nabaviti u dućanu jača baterija za taj mob... :spin:
A što se tiče memo kartice, ko zna, možda i podržava veće od 2GB, jer ako navodno E61 podržava, neznam zašto i N95 nebi podržavala...