Ovakve izljeve obožavam: umjesto da povećaju sigurnost, smanjuju je... Very smart...= Citat =:
- wider cars with downforce reduced to around 10 percent of current levels
Ovo je još bolje... možda da im zabrane koristit gume uopće?= Citat =:
- a ban on tyre blankets and other pre-heating devices
Sve bolje i bolje! Trebalo bi općenito zabranit svako testiranje. Nek bolidi ravno s trake idu na tening, i to u petak (koji četvrtak), pa onda na kvalifikacije, i na trku. I svaki bolid da vozi bar 7 trka tako.= Citat =:
- a limit of 30,000 km per team per year
Dobro, koji je njima? Najbolje da FIAT sve proizvodi, a teamovi samo da obojaju bolid po izboru.= Citat =:
- All cars will be fitted with gear ratios, final drive ratios and differentials which have been manufactured by an FIA designated supplier to an agreed specification
Bar nekaj...= Citat =:
- Slick tyres will be introduced for use in dry weather
Naravno. Možda da je debljine 3 mikrona. Tak da se nakon 2 kruga skroz izližu. Pa da se dalje vozi na felgama. Naravno, jedan set guma je dovoljan za 4 trke.= Citat =:
- Lower profile tyres will be introduced
Super miješanje. Malo dobro, malo loše.= Citat =:
- Significantly larger wheels with minimum and maximum sizes stipulated for front and rear will be permitted
Naravno! Kako im to dosad nije palo na pamet! Pa security pilota će sigurno bit puuuuno veći ako stave da je minimalna visina, recimo, 20cm od tla. Ili bolje, 26. Pa mogu i ja sa svojim terencem na SPA vozit.= Citat =:
- The minimum height of the centre of gravity of the chassis will be specified
I ovo je prijeko potrebno za security. I to malo balasta kaj si stave (jer ipak je bolid teži) radi sigurnosti treba ograničit.= Citat =:
- Ballast will be reduced to minimal levels
Uopće me strah dalje čitat opis. Ovo je, valjda, vrhunac. Svi iste kočnice, e nebili se zaustavio razvoj novih materijala i dizajna. Imaju i pravo - pa zašto bi se nešto razvijalo? Najbolje da se svi vratimo na gumene kočnice (čitaj: stari bicikli). S tim da moraju trajat cijeli vikend? Pa ak se potroše jer je pista zahtjevnija, a ti ih nemoj mijenjat, nego pogini. Već vidim (opet) Sennin zavoji i kočnice koje vele "squeeeeek" pa onda "plonk" (jer su došle do kraja) i fijuuuuuu! u zid. Ma mrak!= Citat =:
BRAKES
- All cars will be fitted with brake discs, pads and callipers which have been manufactured by an FIA designated supplier to an agreed specification
Reason
- to reduce the cost of continual development of new materials and designs, the FIA specified products will be designed to work on all types of track and last an entire Grand Prix weekend
da, naravno. Pa na taj način svi varaju. Mislim, treba i TeamRadio ukinut. Dapače, maknut ekipu s pit lane-a, po mogućnosti u drugu državu. Da nema ni vizualnog kontakta. Ionak nema promjena guma, kočnica, motora, bolida... ionak je određena minimalna udaljenost od zemlje, tak da se nebu niš oštetilo....downforce je smanjen... bit će super ako bolidi budu išli preko 50km/h... pa šta će im team onda? Nek idu ljudi na GO ili na kupanac negdje.= Citat =:
- Pit to car telemetry will be prohibited
Ovo je sve bolje i bolje... stvarno nemam teksta. Treba zaustavit napredak, svim silama. Nek' umre bagra u neznanju. Pitam se kako su im uopće dopustili da izume kotač!?= Citat =:
MATERIALS
- Limitations, similar to those within the 2006 engine regulations, will be imposed on all parts of the car
Reason
- costs will be reduced as research into exotic materials will be unnecessary
Aj' desi im se i koja pametna... mada nekak vjerujem da će ovo pravilo ukinuti...= Citat =:
- All cars will be equipped with a driver operated starter which is capable of starting the car without outside assistance a minimum number of times
A otkad je ovo sport za siromahe? Koga briga da teamovi štede lovu? Hell, ak nemaš krila, ne kurč*š se.= Citat =:
SPARE CARS **
- Spare cars will be prohibited, i.e. no team may have more than two built-up cars available at an Event at any one time. Spare chassis will be permitted but precisely what constitutes a car in this context will be clearly defined
Reason
- by taking one car less to races teams will be able to save considerable sums of money as, apart from the cost of the car itself, fewer personnel will be needed
Idem i ja svoj F1 team osnovat: smijem kupit bolid od nekog drugog, mada bi mi bilo dosta nekog Fiću nabrijat malo.
Drago mi je da se vidi točan vremenski period. Znam puno ljudi koji rade s civilnim autima veću kilometražu od toga godišnje... Pazi, 300km je samo trka. To dođe da imaju pravo odvesti 100 utrka. Nek ih odvezu 20 u sezoni, ostaje im 80 komada: za trening, testiranje, za probe i kvalifikacije... Stvarno sve bolje i bolje...= Citat =:
TESTING **
- Testing will be limited to 30000km per team between 1st January and 31st December, subject to a single tyre supplier being appointed
Po meni je trebalo ostavit samo par limita, koji su i prije bili. NA primjer, max. širina i dužina bolida, max. širina guma, max. zapremnina motora, limiti glede da/ne elektronike (mislim na traction control itd). A ako ćeš mijenjat gume svaka dva kruga - izvoli. Ako ćeš tankat jednom na trci ili svaka 2 kruga - tvoja stvar. Hoćeš izdržat sa downforceom od 100kg, ili ćeš imat 20 tona? Samo daj. Hoćeš imat rezervni bolid - zašto ne? Jedan rezervni za dva team-drivera je OK. Ma taman da i svaki ima po jedan, pa kaj onda - bila su čisto OK i jasna pravila kad se može (i kako) preuzeti rezervni bolid.
Mah...