Aham,hvala ti. A nisam shvatio za klub, Pancevo 49? Koja je to ulica Pancevo?
Printable View
Aham,hvala ti. A nisam shvatio za klub, Pancevo 49? Koja je to ulica Pancevo?
Ajde ako koristis skype daj mi ime na private message
Pa cek,to izadje mnooogo skupo,6 ipo hiljada+6 ipo hiljada+koliko kostaju 2 antene.... to ne izadje ispod 200-250e
Nemam pojma gdje je u Pančevu ulica Pančevo, malo mi je to čudno bilo, ali takva adresa je objavljena na netu. Raspitaj se, nije Pančevo miljunski grad, zar ne?
Kažeš skupo je, pa ustvari i je. To je dosta skup hobi, ali puno toga se može napraviti i sam, kupiti polovno za početak...
Upravo zato jer postoji niz stvari koje je nemoguće objasniti ovako jer ih jednostavno moraš vidjeti upućujem te na radio-klub. Tamo ćeš, mogu se kladiti u to, naću ljude koji će ti objasniti detaljnije sve što te zanima. Uputiti te i pomoći ti.
Skype rijetko uključujem, a ime mi je isto kao i ovdje.
aha,saznao sam za jednog lika koji se bavi time, blizu mene je i idem u petak do njega,mozda on zna gde je klub. A koliko mogu da kostaju 2 polovne CB stanice (ne znam da li mobilne ili rucne,jer ne znam koje su bolje) sa dobrim antenama. Jel ima nesto do 130-150e? (ali da radi na vecu kilometrazu,rekao sam ti zasta mi treba). A da te add na skype ili ne koristis?
Bio sam kod tog lika sto ima stanice i sto se razume u to,ali reko mi je da moram jos da cekam jer po nasem zakonu ne mogu da imam radio stanicu,a CB nema niko koga znam,i morao bi da kupim 2 za BG a to je mnogo... On kaze da stanice kod nas nisu problem (nisu skupe) samo sto moram da cekam za dozvolu...
Gledao sam sad malo pravlinike i tamo nije nigdje ograničena starost za polaganje ispita. Istini za volju čak ni u Pravilniku za postavljanje radio-amaterskih stanica nigdje nije navedeno koliko onaj tko ih postavlja mora imati godina, iako je to sigurno regulirano nekim propisom. Prije u Jugi je postojala P-klasa koja je omogućavala maloljetnicima postavljanje radio-stanice. U Hrvatskoj je isto bila ukinuta , ali je vraćena, šteta da ne postoji i u Srbiji,
U svakom slučaju ostaje ti mogućnost rada na klupskoj radio-stanici dok ne stekneš uvjete za postavljanje svoje vlastite.
Ali nikako da nadjem klub. A jel se clanarina u klubovima placa?
evo nasao sam jednu CB radio stanicu za svega 32$ (americka dolara). Evo ti link:http://www.bizrate.com/twowayradios/...areprices.html pa ako mozes nesto da mi kazes o njoj i njenom nabavljanju.
Vidi i ovaj PMR:http://www.radioshack.com/product/in...ductId=3601268 svega 100$ a ima 50 kanala i 387 podkanala i preko 36milja dometa (50km ijaoooooo)strava reci mi nesto i o njoj ako znas
E da sljaka! sta mislis o Kenwood-u tk-3201. On kosta 225e nov. Koliko je njegov domet u gradu?Da li postoji neko da prodaje polovan? HVALA UNAPRED!
Ajde da mi rasčistimo neke stvari. Prvo, nemoj odgovarat samom sebi imaš opciju Uredi pa samo nadopiši ako imaš nešto novo.
Svi ti voki-tokiji koje spominješ rade odlično na otvorenom i tamo ostvaruju udaljenosti s kojima se proizvođači vole hvaliti. O dometu u gradu ili između dva grad mudro šute. Bez obzira na proizvođača, s obzirom da je snaga tih voki-tokija mala i da mogu koristiti samo vlastitu antenu ne očekuj da ćeš uvijek moći razgovarati na relaciji Pančevo-Beograd. Možda ponekad i uspiješ, ali prije ne nego da. Po mom mišljenju kupovina tih PMR446 voki-tokija je u tvom slučaju bacanje novaca.
Radio valovi na frekvencijama na kojima rade PMR446 voki-tokiji šire se pravocrtno i kad naiđu na prepreku odbijaju se. Moguće je i dešava se i u praksi da se zbog odbijanja radio-vala ostvari veza i na većoj udaljenosti od onih koje navodi proizvođač, ali nema nikakve garancije da će se takva veza uvijek ostvariti. Događa se da pet minuta ide veza ko luda i to na stotine km (uz odgovarajuću radio stanicu i antenu), a već malo kasnije ne čuješ onog na deset km iako znaš da je tamo. Da ne pomisliš da se radi o voki-tokijima, pričam o radio-amaterskim stanicama koje rade na bliskim frekvencijama.
Razlog zbog kojeg ti preporučam CB je upravo zbog toga jer je moguće postavljanje vanjske antene ( a koju možeš i sam izraditi ili uz nečiju pomoć, čemu služe prijatelji) pomoću koje možeš znatno povećati domet.
Lik kod kojeg si bio ima pravo da sad malo tko koristi CB (imaju ljudi mobitele pa se ne žele gnjaviti), ali nitko nije ukinuo CB i nema prepreke za njegovo korištenje.
U radio klubovima se plaća članarina, ali nije velika. U Hrvatskoj je od nekih 10-tak i manje € do 20€ godišnje. Vjerujem da su i u Srbiji članarine povoljne.
Dodatak: Kad biraš radio-stanicu, voki-toki onda nemoj gledati izgled nego obrati pažnju da tehničke detalje. Najvažniji podatak je osjetljivost prijemnika (sensivity) koji mora biti što manji broj, nakon toga dolazi snaga predajnika koja je kod CB zakonski ograničena na 5W, dok je kod PMR-a svega 0,5W. Eventualni još podatak na kojeg treba paziti je broj kanala. Sve drugo je nebitno za održavanje veze i udaljenost na koju će se ta veza moći uvijek ostvariti. Puno bitnija je antena jer pomoću nje povećavaš snagu svog predajnika i pojačavaš signal kojeg primaš. Tako da ti npr. možeš postaviti antenu na vrh zgrade i tako povećati domet ili ako te kao tebe zanima veza u samo jednom smjeru napraviti usmjerenu antenu i svu snagu i svu osjetljivost usmjeriti samo tamo kuda ti treba.
Ok a sta nisi mi reko za onaj CB od 32$? Sta mislis o tome? A kako mogu nabaviti polovne CB? Samo sam zaboravio... Jel za CB treba neka radio amaterska dozvola ili si reko da ne gledaju,da nebi morao da se krijem iza coska ako vidim pandure... A taj prijatelj bi mozda mogao da mi pomogne oko antene. Ako znas za polovne,koliko kostaju? I ne znam da li da se odlucim za rucnu ili za mobilnu (Ona moze u auto i u stan zar ne?)
eh pisali smo istovremeno, pogledaj dodatak u postu iznad.
Izbor ručna ili mobilna? Gle ovako, ručna ima vlastite baterije ili akumulator i obično nešto manju osjetljivost prijemnika, a moguće je priključiti i vanjsku antenu. Minus je u tome da je problem kod dužeg razgovora držati ju cijelo vrijeme u ruci. Ako ima priključak za mikrofon onda joj i cijena raste.
Mobilna nema vlastitih baterije i struju dobiva od akumulatora i ako ju želiš koristiti u stanu onda ti treba dodatni ispravljač ili akumulator za kojeg opet trebaš punjač da ga napuniš kad se isprazni. Plus je udobnost korištenja. Puno je lakše i jednostavnije držati mikrofon u ruci nego cijeli voki-toki. Minus je da moraš uvijek biti na istom mjestu, eventualno možeš ju koristiti u autu, ali ne možeš svuda s autom. Koju odabrati ovisi o tome kako ju misliš najviše koristiti. Da nisu uvijek pare u pitanju bilo bi najbolje obje, ali ovako moraš razmislti kako ju misliš najviše koristitit. Ako pretežno misliš sjediti u svom stanu i razgovarati onda je mobilna i ispravljač dobitna kombinacija, a ako se misliš kretati gradom.... Kužiš poantu?
Za CB obično treba dozvola na nabavku, ali ne treba polagati nikakav ispit. U praksi nitko ne provjerava sve dok se ponašaš normalno i ne ometaš druge.
okej,razmislicu kako cu koristiti(mislim za sta ce mi vise trebati) (a jel mobilna ima veci domet ako se stavi antena na zgradu?),a za nabavku ti traze dozvolu ili ti ni to ne proveravaju?I gde kupiti CB?Ajde mi reci bar od prilike gde da tragam,i da li polovno ili novo (I kolika je razlika u ceni,). Hvala ti na svim dosadasnjim informacijama!
I laku noc :D
Nove informacije?
Pravilo je čim je antena na višem položaju to ima veći domet. To ti je isto kao kad se i sam popneš na krov zgrade ili na brdo. Čim si više dalje vidiš.
Gdje nabaviti? Iskreno, ne znam točno, ali pogledao bi po raznim oglasnicima. Raspitao se okolo malo. Takve informacije najlakše je naći kod ljudi koji se u tvom gradu bave tim. Znači opet se vraćamo na radio-klub :), imam negdje popis svih radio-klubova bivše Juge pa ću ga potražiti.
Posto vidim da nisi procitao dodatak,evo:ima li novih informacija? mislim reko si da ces naci sve klubove bivse juge... ja u pancevu ne mogu da nadjem klub znachi...
Jesam, al ima tu jedan problem. U 30 godina bavljenja i elektronikom i radio-amaterizmom nakupila se gomila svega i svačega. Tako da sad dolazim u situaciju da znam da nešto imam, ali to ne mogu pronaći. Sutra nažalost radim tako da mi ostaje samo nedelja slobodna. Uglavnom kad pronađem javit ću ti ovdje.
Vazi! ja posecujem redovno,a ti kad imas vremena probaj da pronadjes,nemoj da ti predstavljam obavezu...
Sta bi? Nema odgovora?Ajde kad uhvatis malo vremena odg mi....
Pisi nesto sljaka :( aj molim te saznaj
Nažalost, koliko god tražio nisam našao nikakav podatak o adresi radio kluba. Pokušaj saznati da li postoji Klub Narodne tehnike, ako da radio-klub bi trebao biti dio toga.
Ok hvala,probacu...
da se malo uključim u raspravu :
šta mislite o ovome :
http://cgi.ebay.co.uk/BINATONE-TERRA...lenotsupported
dali navedeni model treba dozvolu ili ne ?
jer piše kao da ne treba.
molim odgovor
hvala
cini mi se da su ti GMR a ne PMR446 standard,to mislim da je zabranjeno u nasem regionu (ne znam za hr)ali nesto slicno mozes naci ali zavisi za sta ti treba... ako trebate da date detetu da se igra ispred zgrade kupite to! Bice zadovoljan-a ali ako vam treba za nesto ozbiljnije batalite to,to su ozbiljnije igracke,ja imam pmr446 (za koji ne treba dozvola) ali to se u gradu jedva dobije 500m dometa JEDVA uz smetnje!Za to ne treba dozvola,ali propratite sav text!Ne kupujte to u nadi da cete postici 10km kao sto pise!