motor trpi naprezanja samo kad zene voze :D nhf
Printable View
motor trpi naprezanja samo kad zene voze :D nhf
Ovako je: dva su sistema, i to onaj "stariji" i onaj "noviji". Stariji je neka vrsta common-raila, tkao nešto (nisam do kraja shvatio), tako da se zna desit backfiring. To je pojava kad nesagorena smjesa krene kontra, pa izleti kroz filter za zrak. Ništa opasno, samo što hoće potrgat kutiju filtera za zrak, jer izleti pod dosta velikim pritiskom.
Tak da ako svjećica preskoči, ili si ispod okretaja pa nije potpuno izgaranje, čuješ taj neki "POK" i napukne ti kutija filtera za zrak. Shit happens.
Druga varijanta je da se za svaki cilindar posebno stavi dizna (hrvatski: ajnšpric-dizna) i onda se izbjegava gornji problem.
Razlika u cijeni je nekih 3000-4000 kuna.
Sad moram još malo para pritegnut, pa kad već radim da napravim to kak treba.
e da je samo motor...;D= Citat =:
Izvorno postao flOorKilla
:lol: LOL... hehehehehe.
Istina.
Brijem da davor zna o čem priča... ;)= Citat =:
Izvorno postao Gruntovčan
Pa znam i ja.
sta onda podjeb** nek napise kaj on misli da je istina .. najlakse je napisat "lupetas".
Odite na hr.rec.automobili.Tam ima jedan dečko mislim da se Igor zove koji vrlo rado oggovara na sva pitanja.Stari mu ima jedan od najstarijih servisa plinskih sistema u Zagrebu.
E što davor podjeli "šamara" na forumu ;D
Davore bilo bi OK da podjeliš malo znanja ako ga imaš o plinu u automobilima.
Kreni od početka ( nemislim o ideji da se auto pokreče plinom ;D )
Ako ti nije teško ili šta već!! TNX
Istina, iako vjerujem da se davor kuži u te stvari, slažem se s Gruntom i Vukijem da bi davor mogao uz šamar dati i argument... ;)
@grunt ali moraš priznat da i ti svojevremeno podj****;D
ja imam plin u kombiju
za mene je usteda sljedeca
tjedno natocim rezervar do kraja za 180 kn vozim se jedno 8-9 dana tj isto kao i s punim rezervearom benge koji je negdje oko 600kn (neznam tocno jer jos nikad nisam do kraja natocil)a imam ga jedno 3 godine
papire nemam nikakve
kad promjenis membranu koja je negdje oko 800kn miran si 100 000km
bengu tocim za 50 kn jednom u tri mjeseca jer sluzi samo za paljenje u hladnijim jutrima
ako i plin poskupi nebu vise od 4 kn
a najvaznije boli me ona stvar kad benzin poskupljuje
Ako dozvolite ja imam neka znanja o ugradnji plina pa mozete slobodno upitati sta vas tocnije zanima, a ja cu davati odgovore kad uhvatim vremena.
Ako se smije reklamirati stavit cu i link do svoje stranice gdje ima dosta detalja o plinu.
Usput mi smo i ovlasteni za ugradnju u BBZ.
Hvala.
Tko ja ? nikad :rolleyes:= Citat =:
Izvorno postao Skyward
ma nekad sam i ja podao , da , al ne ovak .. s neba pa u rebra .
Njegov pranečak ima prijatelja koji je vidio osobu koja ima najstariji auto plin u Hrvatskoj , i sad je on bogomdan da nam elaborira sve o plinu , i usput nas propisno opere :kitty:
Evo ovo je npr čista podlost, odn. podjeb.= Citat =:
Ne pričaj o čovjeku ako ne znaš tko je, što je i čime se bavi... ;)
@davor Stvarno, kako vec neki ljudi i rekose, dobro bi dosao i pokoji argument, ako vec ne iz zelje za istjerivanjem ispravnosti, barem edukacije radi! Osim navedenoga, moguce je quote - ati i vise korisnika u jednome postu, a ako si nesto zaboravio navesti pri pisanju posta tada postoji i opcija edit, ovako ispada da raspravljas sam sa sobom.
@gruntovcan Postoje ljudi koji znaju skoro sve o necemu i oni koji o svemu znaju skoro nesto! Ne znam gdje da te svrstam, ali ako zelis pokazati sigurnost u cinjenicama koje iznosis, tada u istoj recenici ili postu ne bi zajedno trebao upotrebljavati sintagme poput: "pa znam i ja...", "sta ja lupetam, znam kaj pricam...", a netom zatim "...al onda ima neka caka...", "ne znam sad tocno..", "ak se dobro sjecam...". Nakon ovakve serije dojam je najblaze receno konfuzan!
Slažem se sa svim gore navedenim. :)
Vratimo se na plin.
Ako tko ima konkretnih pitanja izvolite, a ja cu probati sto prije i tocnije odgovoriti.
Npr:Atest instalacije se radi samo jednom i kosta oko 1200,00 kn + 200,00 kn
vaganje vozila.
Eko test kod atestiranja mora biti potpuno ispravan i nakon toga Vas
nitko vise ne pita za njega (dokle god imate plin).
Boca se atestira svakih 5 godina i to kosta oko 350,00 kn.
Papiri nakon atesta se cekaju oko 30 dana (CVH) i dobro je atest obaviti
30-40 dana ranije nego sto izlazi registracija jer u protivnom nece ici na
teh. pregledu.
Rok nakon ugradnje je 15 dana za napraviti atest (od datuma na
papirima).
@koki bit će nam više nego drago da imamo znalca i u tome području i svakako je dobro da staviš svoju stranicu recimo u "potpis" uz naznaku !!! :thumbup:= Citat =:
Izvorno postao kokibj
http://smileys.smileycentral.com/cat/3/3_2_116.gif
Slobodno stavi stranicu koki, čovjek ionako u ovoj temi traži pomoć...
A Vukijev prijedlog je isto dobar.
ali ovo moje je bilo zajebancija.= Citat =:
Izvorno postao whiteboy
@bimbi pa ja ocu naglasit da nisam 100% siguran u oo what Im about to say...bas zato da mi neko to poslje nebi predbacivo.
Ha i to je istina, ljudi vole gristi za sitnice! To je uvijek tako...zato se osobno i ne volim upustati u raspravu tamo gdje nisam vrlo siguran u ono sto govorim ili misljenje koje branim!= Citat =:
Podatak unesen.
Jos o plinu:
Za sada postoje dvije kategorije plinskih sistema - ubrizgavanje i "venturi"
Ubrizgavanje je varijanta koja ide na sva vozila i dize se postavljaju u samu usisnu granu i to za svaki cilindar posebno (bila ona plasticna ili alu).
"Venturi" sistem se postavlja na usisnoj cijevi i u toj varijanti je predviden samo za usise koji nisu od plastike.
Ubrizgavanje je jako dobar sistem i kod njega nema vecih gubitaka snage i vozilo ne mora vise trositi (moguce podesavanje u detalje putem software-a).
"Venturi" sistem isto jako dobro funkcionira ali moze trositi manje, isto ili 10-15% vise nego benzina (ovisi o dosta cimbenika).
U toj varijanti se cesto gubi na snazi vozila za 10-15%, ali ni to nije uvijek.
Dosta za sada...........
Daj još malo o cijenama Ukratko jer to također privlači-odbija ljude!!(EDIT: ok ima na stranici ;))= Citat =:
Izvorno postao kokibj
E a najviše me nervira recimo u oglasima, obavjestima & reklamama kada ne ističu cijene jer kao da će biti nešto jeftinoije ako se naknadno raspituješ WTF
Obožavam trgovačku transparentnost odnosno "to ti toliko košta i toliko popusta za keš i gotovo" bez skrivenih dopunskih kalkulacija!!
:king::thumbup:
P.S.-koki moga si staviti kao direktni link ili AutoPlin
U ovom poslu je tesko odrediti cijenu.
Svaka stranka ima svoje zelje i svoje prohtjeve, a onda nastupamo mi sa dodacima koji rade razlike u cijenama.
Na stranici (pogledaj potpis) ima cijena i opisa ugradnje.
Ukratko
"Venturi" sistem:
Karburator od 3500,00
Ubrizgavanje goriva (bez KAT) od 5500,00 (tih vozila je jako malo)
Ubrizgavanje goriva (sa KAT) od 6000,00
Ubrizgavanje plina:
Od 9500,00 za cetiri cilindra
Na sve navedene cijene moze biti korekcija i u minus.
Samo me još zanima zapremina spremnika (TOROIDNI I CILINDRIČNI) možda sam promašio info na stranici i dali ih ima još vrsta ili su to osnovni s kojima samo radite!