Da, bas gledam na stranici, pise da je 10 kb. Pa jel nije bilo do nedavno da je bila 1mb? Tj jel znas kad je to promjenjeno?
Printable View
Da, bas gledam na stranici, pise da je 10 kb. Pa jel nije bilo do nedavno da je bila 1mb? Tj jel znas kad je to promjenjeno?
Oduvijek je 10
Na zestokoj je 1 Mb.
Ja sam to onda nesto gadno pomješao. Iako mi ostaje enigma kako sam uspio potrosit 1000mb, ali budem sad malo bolje pratio stanje pa cu vidjet koliko cu trosit.
Jadno što i dalje prolazi MB kao obračunska jedinica. To me podsjeća na dialup i zlatno doba deranja korisnika, kad je obračunska jedinica bila sat. Strašno.
Evo jedna pokuda za Brutalnu. Prošli mjesec sam posjetio Monaco. Imam Lumiju 920, mreža SFR France (kasnije Orange). Nikako poslati MMS u Hrvatsku. Osposobio sam sve podatke na mobitelu, ali uzalud! Pokušao ručno prebacivanje na već spomenutu mrežu, ništa!
Čim sam prešao u RH poslao sam MMS istoga sadržaja i normalno je isporučen.
Prije dosta godina (7), kad sam bio u Monacu, jedini način da pošaljem MMS je bio preko obične GSM mreže (2G). Zvuči glupo, ali je tako. JEst da je to davno bilo, ali tada u Monacu nisu imali 2.5G (edge, čak ni običan GPRS) tako da je sve išo preko CSD-a. Skupo sam to platio. Recimo da je to slično spajanju na internet preko dial up-a. Dugo je trajalo slanje MMS-a (prijenos na ovaj način se računa kao poziv, a ne kao paketsko slanje podataka, tj MMS-a) i samim tim je i račun za jedan poslani MMS bio papren.
Mislim da ovaj tvoj problem nije vezan za brutalnu nego za mrežu u Monacu. Trebao si, kad si bio tamo, provjerit što ti je pisalo na ekranu - H, 3G, 2.5G ili G ili ništa. Meni nije pisalo ništa (a svuda drugdje, uključujući i Francusku) mi je pisalo E ili G (za GPRS).
Mislim da je bio čak na H+ signalu, ali ovo tvoje iskustvo me tjera na razmišljanje da možda nemaju nekakve zabrane unutar samoga Monaca. Ipak je to službeno "druga država". Nažalost, ne mogu sada isprobati (a tko zna i kada ću opet moći). :)
Moguce jer VIP nema ugovoren 3G u sa svim stranim operaterima.
Ne znam kako je sada, ali na svojoj "koži" sam "osjetio" da jedan MMS može puno koštat (jer se ne šalje paketski, tj. preko GPRS-a, edge-a ili 3G mreže nego preko CSD-a, dakle, kao da je riječ o pozivu).
fulo sam
Imam osjećaj da ovaj tomato (brutalka) troši više MB neg bonbon, ne znam di, al zdrobil sam 1gb u 4 dana... A još kaje najgore, moram izdržat još skoro 1 mjesec, do sljedeće aktivacije (nadoplate bona) brutalne.. Bilo bi dobro da su uveli opciju (npr.bonbon) kupnju dodatnih MBa...
A i još ova uspostava poziva..
Sve mi se čini da se vraćam na bonbon..
Piše ti u profilu da imaš Nexus, pogledaj onda u settingsima šta je to pocuclalo promet :)
Slažem se da bi bilo dobro da uvedu opciju kupnje paketa, to mi je možda jedina zamjerka ovoj tarifi.
ja sam i dalje prezadovoljan Tomato Brutalnom tarifom, ovih 1000mb mi je i više nego dovoljno (svakodnevno syncam mailove, čitam vijesti i koristim razne aplikacije). Za youtube i sl. stvari koristim isključivo laptop.
ps Neki dan me zvala agentica Tomata i pitala za prelazak na pretplatu(Žestoka), što sam naravno odbio.
Zna li netko dali se još uvijek naplaćuje "jednokratna naknada" za aktivaciju "Brutalke"? Pogledao sam na stranici, al nisam uspio pronaći?
EDIT: da si sam odgovorim - NE! :)
U zadnje vrijeme mi počinje ići na živce obračun data prometa. Obračunska jedinica je po meni, jako velika. Dogodilo se da sam se navukao na Deezer, bio kod staraca koji nemaju internet, i potrošio taj, nezovi gigabajt" za 10 dana. Sada se moram kačiti za svaki slobodni Hot spot jer mi je čak digao nekih 30kn koje sam imao na računu.
I, još jedna stvar, obavijest o tome da si prekoračio nazovi gigabajt uvijek dođe tek onda kada potrošiš i zadnje kune s računa! Po meni nefer i nekorektno!
Razmišljam o prebacivanju na konkurentsku Deutsche mrežu!
Ne vidim kako obracunska jedinica ima veze s povecanjem prometa u tvom slucaju. Tebi jednostavno nije dosta 1GB i to je to. Obracunska jedinica se najvise osjeti ako skidas male podatke u kratkom vremenu i cesto se rekonektas. Isti vrag ti je ako odslusas 5 pjesmi za redom na tomatu ili tmobilu.
Obavijest o potrosnji dodje kada spiskas zadnji megabajt. Ako u vrijeme potrosnje zadnjeg megabajta i dalje skidas nesto logicno da ce ti pocuclati kune po neisplativoj tarifi u tih 10ak sekundi dok ti dodje sms.
Ovo da ti obavijest stigne kad potrošiš zadnji MB baš i nije točno. Obavijset ti stigne i nekoliko sati nakon što potrošiš zadnji MB, bez obzira što više ništa ne skidaš. Konkurentska mreža istog trena šalje obavijst, VIP i TOmato ne šalju (što je jadno od njih)
Al slažem se da obračunska jedinica nema veze s tim. Kod brutalne je ona i više nego ok (samo 10kB).
Ok, zadnji mjesec mi se onda izgleda potrefilo da je obavjest stigla na vrijeme. Inace rijetko potrosim cijeli paket pa ne dobivam obavjesti.
Ako imate Android stavite obavijesti kroz sustav (Korištenje podataka) ako ste se približili kraju paketa. Obavijest stavite na iznos MB koji hoćete (meni je obično potrošnja po mobitelu ista potrošnji koju mjeri operater), a i razdoblje stavite koje imate, ne mora biti od 1 u mjesecu. Zgodna opcija.
Ovo je super ideja! Ipak, nije na meni da mjerim promet. Ali, nažalost kad je takav pružatelj usluga.
Prošle godine sam mislim, na ovaj način potrošio 170kn, odn. opet sve koliko sam imao na računu u to vrijeme jer je obavijest o potrošenim MB stigla s nekoliko sati zakašnjenja.
I, da, ogromni minus Tomatu je što nema mogućnost kupnje dodatnih MB u krugu 30 dana. Ne samo MB nego i minuta i SMS-ova.
Ali, u biti kada mogu masno zaraditi na budalama kao što sam ja, kada se svaki dodatni MB izvan paketa plaća kao zlato, zašto bi uvodili ikakve dodatke!
Ponekad nije dovoljno da ti uređaj ili neki program izmjere potrošnju jer se to može drastično razlikovat od potrošnje koju "izmjeri" operater.. Naime, nije isto da li imaš 100 spajanja po 5 MB ili 1000 puno manjih (1kB pa do 1MB). Ok, kod ove tarife (Brutalne) to još može donekle proći, ali kod druge (Žestoke) će se potrošnja koju izmjeri operater drastično razlikovat od one koju izmjeri uređaj.
Od Tomata (i VIP-a) bi bilo pošteno da odmah pošalju obavijest (nešto u stilu - Poštovani, potrošili ste sve MB iz tarife. Od sada Vam potrošnju naplaćujemo prema cjeniku). Znam da jedan drugi operater odmah šalje tu obavijest. Tomato (i VIP) se ne mogu "vaditi" na to da je to tehnički nemoguće izvesti jer je to laž.
@Moby- mogao si se žalit službi za korisnike, oni bi provjerili kad je paket potrošen i kad je stigla poruka i vratili ti novce potrošene u toj razlici vremena.
Ma, misliš da bi mi vratili iznos na račun? Čisto sumnjam!