pa ako ti fotke dobro ispadaju i ako se ništa ne 'klima' ili 'zveči' onda je valjda sve OK... ;)= Citat =:
Izvorno postao Zipper
Printable View
pa ako ti fotke dobro ispadaju i ako se ništa ne 'klima' ili 'zveči' onda je valjda sve OK... ;)= Citat =:
Izvorno postao Zipper
Ma ne!!! Fotograf amater entuzijast! Iako sam i neke pare time zaradio! Naime imam par frendova fotografa (radnja i obrt...) pa nekada za njih nesto usnimim, a i za faks (2 faksa) sam jedno vrijeme nesto snimao! Jedno vrijeme foto, kino, video klub...= Citat =:
Izvorno postao whiteboy
U zadnje vrijeme imam i nekeko malo vremena za to (diplomski, tu i tamo koji posao, civilka, forum ;D;D;D)!
Čini mi se nakon dosta kopanja i traženja po internetu da sam blizu nekakvog izbora. Dvoumim se između ova tri aparata. Mislim da bi A-95 trebao biti najbolji izbor. Ima li tko kakav prijedlog za neki od ova tri modela ili možda neki drugi bolji od ovih?
CANON Powershot A-85 (4Mp), 3x optički zoom – 2157 Kn
CANON PowerShot A-95 (5 Mpixela), optički zoom 3x - 2.438,00 Kn
CANON IXUS 500 (5.0 Mpixela), optički zoom 3x, baterija i punjač - 2.837,00 Kn
Mislim kupiti 256 Mb karticu (za canon su kartice najjeftinije, što treba isto uzeti u cijenu) i punjač s 4 punjive baterije (ako kupim A-95).
Ovaj Mobil Media katalog je izvrsna stvar, ali je problem što ga nema nigdje kupiti. Neki kažu da ga nemaju, dok su neki rekli da je već vraćen. Postoji li mogućnost da se ikako naruči?= Citat =:
Izvorno postao gog
Uzmi rađe A520, on je nasljednik A85-ice ako se odlučiš za A85...
Bravo, bravo! Vidim dosta truda oko kopanja!= Citat =:
Izvorno postao ip19782000
Ako ti sto koristi u odluci evo i moga savjeta:
A85 icu nisam imao prilike probati, ali zato ova ostala dva jesam! Dakle IXUS-a 500 i A95 imah u rukama i na koristenju jedno krace vrijeme! Moram priznati da je na mene puno bolji dojam ostavila A95 ica!
Za pocetak aparat je ergonomski puno bolje rijesenje od IXUSA, dakle ima oblik koji puno bolje i prirodnije lezi u ruci od IXUSA, gumurani grip i bolji balans tezine, tome uvelike pridonose! A95 ostavlja i dojam prilicno robustnoga aparata i lakse je slikati njime bez zamucenja uzrokovanoga tresnjom ruke, nego sa IXUSOM!
Neke tehnicke prednosti A95 ice jesu, ponajprije nesto vise modova rada u odnosu na IXUSA, dakle shutter i aperture priority modovi, koji znaju biti korisni, a nakon savladavanja osnova fotografije, omogucavaju i malo naprednije eksperimentiranje. Tu je i display koji je po meni izrazita prednost A95 ice! Za pocetak, veci je (1,8 incha nasuprot 1,5 incha kod IXUSA), ovo treba uzeti sa rezervom jer im je rezolucija prikaza jednaka, ali meni se osobno ucinilo da je i na ustrb te nesto manje rezolucije u odnosu na velicinu displaya, puno korisnije imati veci display! Pored navedenoga vazno je i to sto A95 ica ima display koji je moguce micati iz kucista aparata te ga rotirati vrlo fleksibilno, sto je od izuzetne koristi pri forografiranju iz neobicnih kuteva!
Prednost je i cijena dakle za manje novca bolji aparat!
Naravno neces dobiti dimenzije kakve bi dobio sa IXUSOM ali ako ti bas nije bitno da ti je aparat velicine kutije za cigarete, onda to nije nikakav minus!
Sto se memorije tice mislim da 256MB cak i pri maksimalnoj rezoluciji od 5MP dopusta dovoljnu autonomiju fotografiranja, barem za pocetak!
AA baterije mislim da su takodjer kvalitetno rijesenje, cak bi im dao prednost u odnosu na litij ionske! Jeftinije su lakse ih je nabaviti, dostupnije su i mnogo je lakse imati dva kompleta AA baterija (jedan je komplet uvijek spreman za akciju) nego sto bi to bio slucaj sa litijevom baterijom! :thumbup:
Vidio sam na internetu neke pohvale za ovaj Olympusov model:
Olympus Camedia C-770 Ultra Zoom Movie
Ima 10x optički zoom, 4 Mpx, snima video 640x480 30 fps u mpeg4, cijena oko 2700 kn (prilično dobra opcija 10x zoom i snimanje videa ograničeno samo veličinom kartice, lošije: memorija skuplja i slablja punjiva baterija).
Ima li tko reći šta o njemu?
Pa ti nalazis sve vece i vece aparate, jos cemo na DSC 828 ici zavrsiti!;D= Citat =:
Pa nije ti ni ovaj Olympus los odabir, sve si bolji i bolji! :)
770 je odusevio mnoge, i profesionalce, koji su ga probali iz hobija! Mislim da sam cak i u nasem Fotomagu citao recenziju u kojoj je aparat bio prilicno nahvaljen!
Ukratko, za tu klasu, vrhunski objektiv, relativno dobra ergonomija, odlicne funkcije, kvalitetno kuciste, a i crne je boje (pravi aparati su uvijek crne boje;D;D;D)!
Ne sjecam se bas dobro, ali mislim da je cak i nesto laksi od Canona A95 ice, to je zbog baterije, Li ion, laksa je, ali kako si i sam rekao, i nesto krace traje, iako mislim da ovaj aparat ne bi trebalo odbaciti radi toga! Niti radi memorije takodjer, nije bas toliko skuplja, uostalom jednom kupis...
Nisam ti imao prilike probati raditi bas sa navedenim modelom, pa ne mogu iz prve ruke, ali sam radio 750 UZ, stvarno OK aparat! Moje zamjerke: malo mi cudno lezi u ruci (navikao sam na vece aparate, pa se mozda na ovu primjedbu ne bi trebao obazirati) i strasno me smetalo vrlo dugo vrijeme punjenja blica, te relativno dugo vrijeme fokusiranja!
Taj Canon A-95 si i ja već neko vrijeme zumiram. Nije mi potrebam state of the art aparat, ali zato za nešto više od 2300 kuna (primjerice, u Linksu) dobijem vrlo dobar uređaj. Najviše me je privukao taj fleksibilan display.
@Bimbi
Je li A-95 išta veći, odnosno masivniji od A-60?
Obrati pažnju na C-760, jedina razlika je 3.2-4 Mpx. Za tebe nebitna razlika, a sve ostale funkcije su iste. Cijena mu je <2000 kn. Mogu ti reći, iz prve ruke :) da je odličan.= Citat =:
Sto se vanjskog izgleda tice! Prakticki nema razlike izmedju A95 i A60, odnosno, kozmeticke su prirode! Sto se samih dimenzija tice jednako, takodjer jednako i leze u ruci! Mozda mi se A95 ucinio nesto tezi, ali ne znatno!= Citat =:
Izvorno postao frish-KI
I tako ja tražim i tražim. Još dva modela koja mi se ne čine loša:
SONY DSC P200 (7,2 Mpixela), optički zoom 3x – 2580 Kn
SONY DSC W5 (5,1 Mpixela), optički zoom 3x, 32 MB memorije – 2320 Kn (punjač i baterije)
Oba imaju mogućnost snimanja movie 640x480 30 fps.
...SONY DSC P200 (7,2 Mpixela), optički zoom 3x - ne isplati se jer ti toliki Mpixeli neće trebati,a ujedno ti podižu cijenu... takav bi fotić sa 4 Mpix koštao oko 1700 kn...
http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?sifra=3801
Mogu li se ti Mpixeli iskoristiti kao i optički zoom. Npr. dobijem veću sliku koju mogu zumirati bez gubitka kvalitete.= Citat =:
Izvorno postao Eminem
Više mi se sviđa W5, ali on je neki model koji se tek pojavio, pa nema nigdje njegovog opisa.
ne mogu. možeš jedino 'cropati' sliku kasnije u nekom editoru slika, tj. odabrat dio slike koji hoćeš da je veći, izrezat ostatak i ovaj dio koji ti je ostao bi u svojoj 100% veličini trebao biti sasvim dovoljan (ako baš ne izrežeš sve iz slike i cropaš jako mali dio).
Dvojba izmedju ova dva aparata ne bi trebala biti kamen spoticanja!= Citat =:
Ja osobno bi bez previse razmisljanja uzeo W5! Zasto: Aparat mi je ergonomski bolje rijesenje, kompaktniji je i bolje lezi u ruci! Sto se mogucnosti tice one su i vise nego slicne (dakle software, mogucnosti manuelnog podesavanja, koje uzgred receno nisu neke niti na jednom niti na drugom modelu, kvaliteta i korak objektiva, prakticki nema razlike)! Pored navedenoga, W5 ima daleko "ugodniji" display! 2,5 incha dijagonale, naspram 2 incha kod P200 (doduse nesto je losije rezolucije, ali kako sam vec negdje na forumu spomenuo, u koristenju sam stekao dojam kako je, ako o ova dva displaya govorimo, mnogo korisnije imati veci display na ustrb gotovo neprimjetne razlike u rezoluciji prikaza)! Uz sve W5 koristi i AA baterije (2 komada) sto smatram kvalitetnijim rijesenjem od Li-ion baterija, a koje koristi P200. Kada tome pridodamo i nesto nizu cijenu mislim da je jasno kako bi W5 bio pravi izbor!
Jednia prednost P200 bi bila rezolucija displaya od 7MP! E sad, to bas i nije neka prevelika prednost! Naime, nisam imao prilike oprobati P200, ali sam za svoju dusu testirao P150 (gotovo identican aparat, sitne razlike u displayu, plus jos par sitnica koje nisu ni vrijedne spomena), takodjer 7MP!
Moja iskustva su: Rezolucija od 7MP uz optiku na dva navedena modela (P150 i P200) ne moza biti adekvatno iskoristena! Pri maksimalnoj rezoluciji prisutnost suma na fotkama je velika, a povecava sa sa povecanje izvlake objektiva! Pri obradi slika takodjer nije od velike pomoci! Kako ti je WB i rekao ostavlja ti jedino mogucnost cropanja dijelova slike, medjutim onda u konacnici dobivas fotku sa prilicno visokim sumom i ne bas prevelike kvalitete. Ako bi ju jos zelio i povecati, kako si napomenuo, rezultati bi bili jos i losiji!
Stoga, da zakljucimo, ako mislis uzeti neki od ova dva aparata, kupi W5! Iako posto smo u ovoj temi vec raspravljali o nekim modelima drugih proizvodjaca, u prici ja bio i Canon A95, ako mogu sugerirati (naravno ako ti je taj Canon jos uvijek u igri), u dvojbi izmedju Sony W5 i Canona A95, svakako uzmi A95 icu! Na mene je ostavila puno bolji dojam! :thumbup:
Kako je velik W5 u usporedbi sa P200... meni je i veličina samog fotića bitan faktor ako se radi o fotiću za svakodnevno, tj. 'svakonoćno' slikanje... ;)
Pa kako rekoh P200 nisam imao, ali sam imao P150, a posto su gotovo identicni sto se vanjskoga izgleda i gabarita tice! Moj dojam je bio ovakav:= Citat =:
Izvorno postao whiteboy
W5 je nesto deblji i visi od P150/P200, medjutim dosta je "uzi" ili "kraci"!
Tezina sa baterijama je mozda kojih 50 ak grama veca u W5 ice!
Sve skupa kad se zbroji, ne bih niti jednom aparatu dao neku vecu prednost za svakodnevnu uporabu a sto se dimenzija tice, mislim da su tu vrlo poravnati!
Canon A95 je još u igri, ali Sony W5 ima mogućnost snimanja videa u 640x480 30 fps, vremenski ograničenog samo veličinom kartice (u kompletu dođu i punjač i baterije).= Citat =:
Izvorno postao Bimbi
Sony je i manjih dimenzija:
Canon 101 x 65 x 35 mm
Sony 91 x 60 x 36 mm
Stoji sto kazes! Sto se movie clipa tice i Canon moze snimati u VGA rezoluciji, ali sa 10 fps i ograniceno na, mislim, 10 sekundi, a to bas i nije nesto! Sto se pak dimenzija tice, i to stoji, ali mislm da su razlike relativno male da bi ih se uzimalo, ozbiljnije u obzir, kao neku veliku manu ili prednost (Canon je centimetar siri i pola centimetra visi, debljina je prakticki ista)!= Citat =:
Moj savjet jos uvijek stoji, jer smatram Canon stvarno boljim foticem (dulji rad sa punjenjem baterija, pomicni display, kvalitetnije fotografije, mogucnost prilicno kvalitetnog manuelnog podesavanja, brzi fokus)! Jest nesto je veci i tezi (ipak prima 4 AA baterije) i ima slabiji movie mod! E sad samo ovisi sto ti je bitnije i sto trazis. Meni su konkretno bitnije komponente koje sam naveo kao prednosti Canona, sto ne znaci da i ti trazis isto od fotoaparata. U krajnjoj limiji lova je tvoja, pa ti biras! Mislim da izaberes bilo koji od dva navedena neces pogrijesiti!
sony dsc-w5 je pravi izbor, to je jedan od najjačih fotoaparatu u svojoj klasi.
• 5.1 mega piksela
• 3x optički zoom
• 6x digitalni zoom
• Carl Zeiss Vario-Tessar
• 2.5" LCD
• Real Imaging Processor
• 32MB interne memorije
• MPEG Movie
• Hi-Speed USB (USB 2.0)
• PictBridge (USB Direct Print)
• 2x AA NiMH (2100mAh) baterije
...
ja ga imam i jako je dobar. radi dobre slike a i ima program za snimanje videa sa zvukom. Ako gledamo podjelu amaterskih i profesionalnih fotoaparata on je nešto između. teži prema profesionalnim kao i njegovi nasljednici W7,W....
U SVAKOM slučaju jako dobar fotoaparat. Mala zamjerka mali optički zoom ali je dostatan za potrebe čovjeku koji nije profesionalac ali želi imati dobre slike.
a cijena???
cijena sony dsc w5 je oko 2250 kn, ja sam ga platio prije mjesec-dva 2300 kn
s prvom tvrdnjom se slažem.= Citat =:
Izvorno postao gog
u mobil media katalogu nema najnovijih fotića kao sony s60/80.
Da ali ima za starije/slicne modele - tako da otprilike znas sta mozes od kog fotica sta ocekivat . Naravno treba znati koji model kojeg zamjenjuje ! Ali to ionako sve pise na netu .
Pozdrav