potpuno se slazem ,nema razloga puniti kad se baterija ne puni.
Printable View
potpuno se slazem ,nema razloga puniti kad se baterija ne puni.
...istina, a isto se događa kad se pune npr. obične AA punjive baterije (istina, radi se o Ni-Mh), ali ako se pričeka da se punjač ohladi i onda ponovno stavi na punjenje, baterije će se nastavit punit... ali kažem, zavisi i o samom proizvođaču kao i modelu phonea...= Citat =:
Izvorno postao igl
Nema veze, svejedno mislim da je formiranje baterije najzdravije za nju...i zbilja mi je čudno kak ti baterija toliko traje na E720, a nisi je formirao...to mi se nikad nije dogodilo...
ma i ja misli da sadasnje nove baterije nije potrebno formirati jest da sam svoju formirao iz predostroznosti al isto sranje
eto, danas se ispraznila navecer, sad sam stavio punit mob. DAKLE, 4 dana bez problema uz prosjecno trosenje->zvanje+sms+slikanje!!!
mislim da dodje na isto, formirao ili normalno punio, samo sam htio to sebi dokazat I DOKAZAO SAM!!!
Mobitel ni ne treba puniti 3 dana za redom po 12 sati.= Citat =:
Izvorno postao igl
memory efect je izražen kod svih baterija. Kod nekih tehnologija više (Ni-Mh) kod nekih manje (Li- Ion) a najmanje na Li-Polymer tehnologiji. Prvih desetak punjenja se baterija formira (kako kod koje baterije) i tek nakon nekoliko ciklusa punjenja postiže maksimalni kapacitet. Pravog indikatora kapaciteta baterije ne postoji. Može se samo odrediti snaga i napon i prema tih nekoliko parametara radi onaj indikator za kapacitet baterije.
Neke baterije jesu formirane u proizvodnji a neke su samo inicijalno napunjene zbog tzv. Shelf Life-a.
Svima se vjerojatno dogodilo da kada ste pričali indikator pokaže da je baterija gotovo prazna i nakon razgovora kroz koju minutu pokaže da ima još crticu ili dvije. Ono što proizvođać napiše valja se držati toga jer se nemože ništa loše napraviti time.
Baterije - tehnologija i održavanje, formiranje baterije
Da ja se na simensu i nesjecm da mi jue ista pisalo u upustvu a za samsung nemogu rec jer nisam ni otvorio knjizicu
Memorijski efekt postoji, to je istina. Ali je tako malo izražen da ga je moguće, čak i kod NiMH baterija, dokazati samo u laboratorijskim uvjetima. Puno više baterijama šteti preveliko pražnjenje nego prerano punjenje. Isto tako šteti i prepunjavanje. Da bi se te stvari izbjegle postoji kontrolna elektronika koja isključuje mobitel odnosno punjač. Neki proizvođači namjerno spuštaju naponski prag isključivanja mobitela kako bi postigli duže trajanje baterije. Na taj način smanjuju životni vijek bateriji, ali s obzirom na tempo izmjene mobitela to čak nije ni bitno. Pripazite samo kad kupujete polovni mob.= Citat =:
Izvorno postao KaKaV NeReD
evo mojeg iskustva....kupnjom E1000 par dana baterija nije mogla zdrzati niti 6 sati....pokusao sam pratit uputstva (ona teorija praznit do kraja pa punit 12h,pa ponovit ciklus nekoliko puta) no stime nisam nis dobil...ne zamjetljivih par minuta....obratio sam paznju na to zato jer sam imao prije iskustva da mobiteli nove generacije(tek pogotovo svi 3G mobovi) "cuclaju" enooormno baterije...Pa sam malo proguglo i nasao na tezu da se lithium ion(baterija za E1000) najbolje puni ako se isprazni do 25% te ponovo nadopuni i tako nekoliko puta(dva tri) pa isprazni do kraja te posupak ponovi....Posto sam mislio da nemrem nis izgubit probao sam tu tezu i uplalila je...baterija sad uz slusanje mp3-a,igranje igrica i slicnih iskoristavnja same baterije(bluetooth....etc.) drzi nekih dan-dva....al chim se zakacis na UMTS ili obavis neki video poziv...zabravi na bateriju....cca 25-20 min...tak da moje misljenje bi bilo da se ostave razvoja funkcija mobitela dok ne smisle neku noviju tehnologiju baterija...
Ma daj, jesi siguran?= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
Apsolutno, jer predubokim pražnjenjem dolazi do razgradnje elektrolita i može doći do nepopravljivih oštećenja baterije. Upravo zato u svim uređajima koji koriste punjive baterije imaš kontrolnu elektroniku koja spriječava preduboko pražnjenje.= Citat =:
Izvorno postao jay
Dakle, kako ja uvijek praznim skroz/punim skroz tim u biti štetim?
Ne, nikako. Postoji elektronika koja isključuje mobitel prije nego se baterija isprazni. Ponovno uključivanje, nakon što je mobitel isključen zbog prazne baterije , može štetiti jer ju time zapravo preopterećuješ i prazniš ispod dozvoljene granice. Kužiš?= Citat =:
Izvorno postao jay
Kod svake kupnje moba sa baterijom na bazi Li dobio sam sljedeći savjet:
Prvih nekoliko punjenja duže (preko noći) i pražnjenje do kraja. Nakon formiranja baterije ne prazniti je do kraja, već je dopunjavati.
ja sam istim nacinom kao i igl,punila prvih par puta da kad mi pokaze da je prazno,punim jos otprilike 2sata dok mi ne napise da je puno,i sad mi super funkcionira!mislim da nema smisla da se puni ako je punjač hladan...
i citala sam neki tek na netu gdje je cijela rasprava o baterijama,i istina je da je one stare Ni trebalo tako formirat,ali ove nove Li ne treba!
treba se drzati uputa proizvodjaca.to je jedino ispravno.
U mojim uputama nigdje nije ni napomenuta da se treba nesto dulje punit...samo da se puni dok se ne upali zeleno svjetlo(to je oko 2 sata)...procitala sam cijele upute...znaci za moj mob je to ispravno!
Znam da je bilo već ovakvih tema,ali su sve stare...
Ovako,zanima me kakvo je stanje danas sa formiranjem baterija na mobitelima...
Treba li se još uvijek formirati baterija? Formirate li ju vi, i ako da,kako (koliko puta po koliko sati) ? :comp:
Dobio sam novi mob,uskoro mi se sprema prvo punjenje,pa je svaki odgovor dobrodošao :)
meni su u trgovini preporučili novu bateriju ispraznit do kraja i nakon toga držat na punjaču 12 sati .......... neznam jel to drži vodu al se isplati pokušat .....
prvo punjenje 12-15 sati i nakon toga jos dva ciklusa praznjenje-punjenje.
Koliko sam ja čuo,nepotrebno kod novih baterija... To prodavači više onako iz navike preporučuju. Na S65 i 6280 sam samo bacio karticu,napunio sat-dva i krenuo s korištenjem