Ali, mislim, kada?
Bonovi su još uvijek 10% skuplji od iznosa koji se dobije na račun. Zar ne bi trebalo prvo "unormaliti" bonove recimo?
Printable View
Ali, mislim, kada?
Bonovi su još uvijek 10% skuplji od iznosa koji se dobije na račun. Zar ne bi trebalo prvo "unormaliti" bonove recimo?
Dobro pitanje !
Bonove neće "unormalit" , tu još uvijek važi ona poslovica koju si izrekao na početku ove Teme : "Pojeo vuk magare" ,
a sada možeš reći " Pojeo vuk tovara ili kenjca" , pa smo na istom , ali nešto manje ljudi razumije poantu !
Možda bismo i dobili povrat novca od 10% da nas zastupa @Banderovo , ali nismo te sreće ...
A i sam naslov teme je "naplaćivali", u perfektu, kao da je prošlo vrijeme.
Pa napisao sam da je rješenje donijeto u srpnju, ali da su se operatori oglušili na njega. I stoga će biti dodatno kažnjeni. No najprije treba donijeti rješenje o izvršenju, a to im ostavlja nešto vremena. No što je to 15 ili 30 dana? Nakon toga roka bonovi će se "unormaliti". A naslov je da su "operatori naplaćivali" jer će se jednoga dana, kada se bude pretraživao arhiv, naći i ova tema koja govori da je naplata 10 posto provizije bila samo ružna prošlost. A ja Vas ne ću zastupati, budući da nisam odvjetnik, ali ćete na vrijeme biti izviješteni kako na najbezbolniji način vratiti novce. S kamatama!
Bonovi se nece "unormaliti".
Još jedan način kako naplatiti zrak.
Sramota.
Tipično hrvatsko mišljenje-Šuti, dobro je dok ne tuku.
Zašto bih izdvajao 10% za vrijednost bona i pri tome bio sretan što nisam platio možda 50% vrijednosti?
Nova fora operatora (barem mojeg) je da ti uplati sve novce na racun i odmah uzme 10% za pristup mrezi.
Uplatio bon danas. :rifle:
O čemu ti to? Nigdje na internetskim stranicama ne stoji da su vratili prijašnje cijene. No ako je ovo što pišeš istina, a sumnjam, skupo će ih to stajati jer takvim ponašanjem krše nalog inspekcije i sami sebi skaču u usta. Ionako će platiti hrpu kazni, morati vratiti 10 posto oduzetih kuna i još kamate na sve.
https://www.tele2.hr/kupi-bon/
https://www.hrvatskitelekom.hr/dodat...nadoplata-bona
http://www.vipnet.hr/webshop/bonovi/vipme-bonovi
http://shop.tomato.com.hr/tomato-bonovi
https://m.bonbon.hr/ducan/bonovi
I ja sam danas doplatio bon na Tele2. Poruka je glasila ovako-Nadoplatili ste račun BONOM OD 55 kuna (koji je to sada bon?), od čega vam je 5 kuna naplaćeno za naknadu za pristup mreži. Vaš Tele2.
@Banderovo
Uglavnom "lupaš" po istoj shemi , inspekcije , vraćanje 10% , kamate ! Mi i dalje nastavljamo plaćati bonove po
istoj cijeni kao što je vidljivo na linkovima koje si postavio . Dosad se ništa , a i neće smanjiti u našu korist , ostaje i
dalje kupiš za 22 dobio si 20 ili za 55 koristiš 50 i. t . d. Želje su jedno a stvarnost je drugo .
Ja sam sačuvao nekoliko Vipovih bonova iz listopada 2015. godine. Na bonovima piše: "Vipme e-bon 55 kn". Dakle, prije naknade za pristup mreži postojao je "Vipme e-bon 50 kn", a nakon naknade postoji "Vipme e-bon 55 kn".
Da je tako, potvrđuju i sačuvani Vipovi bonovi iz prosinca 2010. godine. Na bonovima piše: "Vipme e-bon 50 kn". Dakle, prije naknade za pristup mreži postojao je "Vipme e-bon 50 kn", a nakon naknade postoji "Vipme e-bon 55 kn".
Nije točno! Na vrhu papirića koji dobiješ u Konzumu, Tisku ili u nekomu drugomu prodajnomu mjestu stoji: Vip. Ispod piše: Vipnet d. o. o. Potom stoji datum i vrijeme te naziv trgovine (Konzum). Ispod stoji "Vipme e-bon 55 kn", a zatim kôd za nadoplatu računa.
I zapamtite još nešto: ovdje se radi o nadoplati računa. Telekomunikacijski operator mora omogućiti da nadoplatiš račun za 20, 50, 500 kuna itd. Hoće li korisnik izravno nadoplatiti račun preko interneta (bez ukucavanja kôda) ili utipkavanjem kôda s bona, potpuno je nebitno. Neporeciva je činjenica da se za obnovu mobitelnoga računa ne smije naplaćivati provizija zakamuflirana u nepostojeću naknadu ili nešto deseto. Uplata na račun nije usluga, a to potvrđuje i podatak da se pri uplati novca na račun ne naplaćuje PDV. PDV se naplaćuje tek kada kupuješ uslugu: tarifu, plaćaš parking ili nešto treće.
Ja preko interneta s vremena na vrijeme nadoplaćujem račun za broj operatora iz jedne od država Europske Unije. Ne plaćam nikakvu proviziju jer bi to bilo suludo.
---------- Post added at 17:13 ---------- Previous post was at 17:10 ----------
Moja je svaka na mjestu, nema nikakva lupanja. Ponavljam...
Iako žalba ne odgađa izvršenje, telekomunikacijski operatori nisu izvršili srpanjsko rješenje Ministarstva gospodarstva.
U njemu stoji da je zabranjena zavaravajuća poslovna praksa u vidu različitih cijena vrijednosti prepaid-bona i maloprodajne cijene bona.
Stoga su početkom ovoga mjeseca pokrenuti postupci prisilnog izvršenja. Operatori najkasnije do sredine prosinca moraju ukinuti naplatu provizije pri uplati novca na mobitelni račun.
HT je već upozoren da lingvistički trikovi ne mogu proći jer nepoštena poslovna praksa nema veze s jezičnim finesama. Stoga je sa svojih stranica morao ukinuti neistinitu obavijest.
Pri kupovini bona na stranicama Zagrebačke banke stoji ovo: "U cijenu bona uključene su naknada za korištenje mreže, vrijednost bona (iznos za potrošnju) i PDV." Opet ponavljam, inspekcija je utvrdila da nepoštenu poslovnu praksu predstavlja različita vrijednost prepaid-bona (100 jedinica) i maloprodajna cijena bona (110 jedinica).. Dakle, u 110 kuna imamo: 100 kn koji sjedaju na račun, 8 kuna naknade za pristup mreži, PDV. Na što se naplaćuje taj PDV? Na naknadu za pristup mreži koja iznosi 8 kuna. Dakle, za PDV treba izdvojiti 2 kn. Zašto ne treba izdvojiti PDV na 100 kuna što sjedaju na mobitelni račun? Zato što obnova računa ne predstavlja uslugu. Telekomunikacijski operator niti naplatom naknade ne naplaćuje uslugu, on je tu naknadu izmislio i prevario građane. I to više ne smije raditi. Opire se, ne izvršava rješenja, ali morat će ga prije ili poslije izvršiti. Vratiti nezakonito naplaćene naknade i kamate. Ako se bude opirao, još ga čekaju i sudski troškovi. Nama treba samo malo strpljenja i sve će doći na svoje.
I još samo ovo...
Zamislite da jedan korisnik svaki dan uplaćuje novce na svoj mobitelni račun i kupuje bon vrijedan 22 kn. To znači da je u mjesec dana potrošio 660 kuna, a na račun dobio 600 kuna. Operator mu je svaki put naplatio naknadu za pristup mreži. Ne će ići! Prvo, Ministarstvo gospodarstva poručilo je da operator veće troškove zbog povećanih troškova za neupareni radiofrekvencijski spektar može nadoknaditi povećanjem cijena usluga, ali nikako naplatom nepostojeće naknade za pristup mreži. Naime, uplata novca na mobitelni račun ne predstavlja kupovinu nikakve usluge. Drugo, čak i da uplata novca na mobitelni račun predstavlja kupovinu usluge pristupa mreži (ne predstavlja, ali uzmimo da u nekoj projekciji predstavlja), naknada se može naplatiti samo jedanput. Naime, ne može se pretplatniku koji plaća pretplatu vrijednu 600 kuna uzimati 10 kuna, a korisniku bona koji na mjesec nadoplati račun sa 600 kuna čak 60 kuna.
Koja je svrha naknade za pristup mreži? Naplata usluge? Uplata novca na račun nije kupovina nikakve usluge. Naplata pristupa mreži? Mreži jedanput pristupiš, ne skidaš se s mreže svakih pet dana. Čak bismo mogli progutati da se plati naknada za taj prvi pristup, ali apsurdno ju je naplaćivati svaki put ako korisnik račun obnavlja više puta. Osobito više puta u mjesecu. To je slično slučaju stavljanja pretplate u mirovanje. Vip dopušta da se pretplatnički broj (ne broj na bonove) isključi iz prometa u razdoblju od tri (3) do devet (9) mjeseci. Kada ponovno zatražiš uključenje broja, tj. povezivanje s mrežom, plaćaš 70 ili 100 kuna. I gotovo! Priključen si na mrežu, jedanput platiš naknadu i to je to. No za brojeve u tzv. prepaidu nema mirovanja. Uvijek si priključen na mrežu, ali katkada imaš ograničeni paket usluga (ne možeš pozivati, ali možeš primati pozive). Kada veza s mrežom prestane, to znači da si izgubio broj i više ne možeš ni primati pozive. Proš'o voz!
P. S.
Naplata 10 kuna za pretplatnike također je nezakonita, ali tu je prekršen drugi zakon. No prvo bonovi pa onda pretplata.
PDV je uvijek bio u cijeni bona, još otkada je usluga krenula prije 15, 16 godina. Znam da na svakom bonu ili danas slipu piše Uračunat PDV.
Problem je ovih 10% koji su se pojavili i, kako stvari stoje, neće nestati ma kako to zvali-Naknada za pristup mreži, za neupareni radio spektar itd.
Uplata novca na račun nije kupovina usluge. Nema PDV-a. U suprotnomu bi dva puta plaćao PDV. Pri uplati novca na račun i pri kupovini usluge. Ako na račun uplatiš 100 kuna i 10 minuta razgovaraš s nekom inozemnom destinacijom, platit ćeš 80 kuna + PDV. Na računu će ti ostati 0 kuna.
To je isto kao i uplata novaca na račun u banci. Uplatiš 100, imaš 100 kuna. Nema nikakve provizije. A kamoli PDV-a. On se plaća tek kada kupuješ neku uslugu u banci. Primjerice, kada iznajmljuješ sef.
Znači, nema druge nego se koristiti ovim, nazovi uslugama s raznih oglasa gdje za manju cifru dobiješ više kuna, npr. lik traži 160kn, a na račun uplati 200.
Trenutno mi se čini najbezbolnije, a nema tog famoznog lopovluka od 10% za neuparenu frekvenciju :)
Danas kupljen Vipov bon. Skinuli 10 posto bez ikakve poruke!? Moći će to sredine prosinca, a onda ćemo drugu pjesmu pjevati.
Svi operatori dobili su nalog za izvršenje rješenja kojim se zabranjuje nepoštena poslovna praksa.
Oni su se žalili na tu odluku, ali žalba ne odgađa izvršenje naredbe ukidanja naplate 10 posto provizije pri kupovini bona.
Krajnji je rok, kako sam već napisao, sredina prosinca.
Svi su se operatori oglušili na nalog za izvršenje rješenje i platit će kaznu.
Nije velika, kada se gleda koliko na drugoj strani uzimaju, ali to je tek prvi korak.
Valja i dalje biti strpljiv, a sve ćete informacije (osobito one kako predati zahtjev za povrat nezakonito naplaćenih naknada) dobiti na vrijeme.
Forumaše bih molio pomoć.
TELE2 NAKON NADOPLATE RAČUNA
„Nadoplatili ste Vaš račun s 55 kn i naplaćena je naknada za pristup mreži u iznosu od 5 kn. Vaš Tele2.“
KAKVU PORUKU ŠALJU DRUGI OPERATORI?
HT i Bonbon ono za neupareni radijski spektar, a VIP za pristup mreži.
Evo, i ja se zapitao. Prošla sredina prosinca... rekoh, ajde strpi se još, možda je do Nove. Međutim, ovo postaje sve (ne)ozbiljnije.
I dalje se uzima ta provizija ili kako se vec zove. Bobon si koristim povremeno vise za parking pa kupim godisnje kartu od 160 kn ali sam bon platio ako se ne varam 176 kn . Sretna nova 2017 godina.
Ako je sve ovo oko tih 10 % točno i ako će operatori biti kažnjeni, zašto ih se ne prisili da vrate taj višak novaca. Za svaki broj postoji evidencija naplate kod samog operatora i Ministarstvo bi bez problema moglo tužiti operatore i prisiliti ih na vraćanje novaca. Samo... čini mi se da je sve to pričam ti priču dok ne smislimo nešto novo. Eventualno će platiti smiješnu kaznu i ništa više. I čemu taj rok za provedbu od ohoho mjeseci. U današnje vrijeme takva odluka se provede u jednom danu. Znači još jedno sredstvo za otezanje i smišljanje kako da bude vuk (vlada) sit i koza (operatori) cijela.
Vip ne šalje takvu poruku jer ne šalje ništa. Osim toga, Vip ima naknadu za korištenje mreže (a ne za pristup mreži). Provjerio sam. No što javljaju Simpa i Bonbon nakon uplate bona? Treba mi cijela rečenica.
Tele2 je prije na ekranu izvijestio da je uplaćeno 50 kuna na račun, a prije toga oduzeto 10 posto za naknadu. Sada šalje SMS (ostaje u dolaznom sandučiću) da je uplaćeno 55 kuna i nakon toga oduzeto 5 kn.
Već sama HT-ova promjena naziva naknade, a u slučaju Tele2 način uplate novca pokazuje da su svjesni pogrješke, ali pokušavaju izigrati rješenje. Bitno je da je naknada, a osobito način naplate, nezakonita.
Prvo, naknada se ne može naplaćivati izdvojeno. Bonaši nisu plaćali ni nedavno ukinutu radijsku frekvenciju koju su operatori mogli prevaliti na građane. No ni tada ju operatori nisu naplaćivali odvojeno, samo su ju uklopili u cijenu tarifa. Drugo, naknada je apsurdna jer bi to bilo kao da plaćamo naknadu za pristup polici s cipelama. Bez pristupa polici, bez povezivanja s mrežom ne može se kupiti proizvod ili usluga. Operator može u cijenu usluge uračunati naknadu, ali tada imamo izbor. Ako ne kupimo uslugu (tarifu, obavimo poziv i slično), nema naknade. To operatori znaju pa su smislili način da nam odmah oduzmu 10 posto! Zato to ne može proći.
-------
Forumaše bih molio pomoć.
TELE2 NAKON NADOPLATE RAČUNA
„Nadoplatili ste Vaš račun s 55 kn i naplaćena je naknada za pristup mreži u iznosu od 5 kn. Vaš Tele2.“
KAKVU PORUKU ŠALJU DRUGI OPERATORI?
Već je predana prekršajna prijava jer su operatori odbili izvršiti rješenje. Oni jesu nešto izmijenili, ali je to najobičnija opstrukcija. Jedan je promijenio naziv naknade, a drugi postupak oduzimanja novca za naknadu. To ne može proći.
Ministarstva ne tužakaju, nego samo građani. Ne može ih se prisiliti da vrate jer se ni banke nije prisililo da vrate sredstva dobivena nezakonitim povećanjem kamata (slučaj franak). Da je to bila nezakonita praksa, potvrdili su svi hrvatski sudovi. Ustavni sud također.
Rok za bonove bio je 30 dana, a ne nekoliko mjeseci. Odluka se ne može provesti u jednom danu ako ju operatori odbiju provesti. Nitko ništa ne smišlja jer na kraju građani moraju sami zatražiti povrat novca. No valja biti svjestan da su to stotine i stotine milijuna kuna, a operatori se sigurno ne će lako odreći naplate. A još manje su bez otpora spremni vraćati novce s kamatama.
Najbitnije jest da žalba na rješenje (a operatori su predali tužbu Upravnom sudu) ne odgađa izvršenje. Moguće je da operatori potplate suce i inspektore, ali najbitnije jest da postoje rješenja na koje se građani mogu pozivati jer će sami morati predati tužbe. No mi smo u prednosti. Mi smo sve isprobali, a njihovi pravnici znaju samo (i to ne u potpunosti) što rade njihovi menadžeri. Ima bezbroj malih detalja koji pravnici (ali ni menadžeri) ne mogu pojmiti, osobito kada se radi o druga dva operatora, stoga ćemo ih u tužbama zasuti činjenicama koje ne mogu osporiti. Sve je već pripremljeno, ali ne može se odmah tužakati grlom u jagode. Vidjet ćemo kako će proći ovo nadmudrivanje s rješenjima pa ćemo onda udariti tužbe.