Svi kompakti imaju mali problem sa time...
...odnosno ne bi ja to nazvao problemom, jer se tesko moze i ocekivati da ovakav ugradjeni blic moze parirati ili imati iste performanse kao i eksterni blic sa autonomnim napajanjem.
Printable View
..koristim Nikon već 3, 4 mjeseca, baš ovaj L110, platio ga oko 1500kn, pre, pre, prezadovoljan fotićem!
kvaliteta slike, zum, brzina, sve me zadovoljilo! nisam profi, amater sam, zato mi je i trebao fotić, poslikat auto, ženu, dijete, frendove, fešte, i prezadovoljan! možda bi neki drugi bio i bolji, al ovaj mi je stvarno odlično sjeo fotić!
Ja bih u uži izbor ostavio samo Sony H20 (H55) i Olympus SP600 (800)
Prednosti i mane:
Sony daje sliku iz aparata koja NE zahtjeva obradu. Olympus daje dobru sliku iz aparata, ali obradom se može dobiti bolja od Sonyja.
Sony je više namijenjen onima koji se ne žele opterećivati postavkama aparata i ne nudi puno u ručnom režimu. Olympus ima automatike (ali nisu na nivou Sonyja), ali zato ima daleko više mogućnosti u ručnom režimu i sa zainteresiranošću i znanjem se mogu dobiti dosta bolje slike od Sonyja.
Olympus ima izuzetnu ergonomiju, Sony baš i ne.
Jučer bio u austriji u Media Marktu Seiersberg. imali su samo Oly-a SP800 UZ po cijeni kakva je i ovdje. OD Fujia je bio model 1600, znači slabiji model od 2500 HD.
Oly je mrak držat u rukama, fakat je dobar osjećaj. Fuji je manji, ali je isto dobar. Mislim da bum uzel Fuji-a. NIkona nisam probal nigdje.
Fuji je sad na ackiji za 1475 kn u Metro-u i tam ga bum valjda uzel.
EDIT: Kupljen Fuji u Metrou. Nisam niš još isprobaval, pa se sa dojmovima javim kasnije.
sad trebam nekakvu početnu literaturu i linkove o fotografiji:D:D.
treba se naučit radit malo bolje fotke.
Hvala Bimbi.
Već tražim po netu kaj ima za skidat, tak da kad dođem doma s posla samo stavim na skidanje.
Za početak idem učit osnovne stvari.
ajd jedno brzinsko pitanjce, u čemu je najlakše za početak obrađivat fotografije?
EDIT: koju karticu preporučaš?
EDIT: jel mi treba sjenilo, ima još kaj možda kaj bi mi trebalo od opreme?
4 GB bi sve skupa bilo lijepo imati (uvijek savjetujem radje dvije kartice manjega kapaciteta nego jednu vecega, u tvom slucaju dvije po 2 GB radje nego jednu od 4 GB).
Uzmi SanDisk - a ili Lexar - a.
Mislim da sjenilo nije toliko neizistavan dio opreme, radije investiraj u kakav filter (za pocetak neki UV i svakako CPL).
Sta rece koji program najlaksi za obradu slike? i ja sam nedavno kupio fotic,pa bi se volio malo pozabaviti sa tim ;)
Jos kada bi za taj programcic imao koji tutorijal na nasem :D ja sam skinuo adobe photoso CS 5 ali ne znam nista sa njim xD
Nabolje je i najjednostavnije uopce ne obradjivati fotografije.
Mozda nije mjesto ovdje, ali po mome misljenju, koliko god je digitalna fotografija priblizila fotografiju ljudima i omasovila je, toliko je i upropastila istu.
Fotografija vise mahom nije prihvatljiva ako nije dodatno obradjivana. Ono sto se objavljuje po raznim foto casopisima i foto biltenima, vise niti nije fotografija, nego koautorski rad fotografa i animatora, koji u konacnome rezultatu podjednako zaslugama i sposobnostima sudjeluju.
Ja fotografiju vidim vrlo jednostavno...ili imas oko, znanje i ideju za motiv i kadar...ili nemas.
Sto se SW - a tice...uz nikakvo predznanje skinuti i pokusati upotrebljavati CS5 za dodati svjetla ili boje na fotku je otprilike kao skinuti zadnju verziju Mathematice da zbrojis tri broja.
Ono sto sugeriram je ACD See (bilo kakva od recentnijih verzija), Serif PhotoPlus, GIPM, Picasa, IrfanView, Aurora Photo.
Za nesto kompleksnije, ali jos uvijek razumne alate skini Adobe Photoshop Elements ili Lightroom.