Kad ih je država tjerala da se moderniziraju i povečavaju proizvodnju, malih proizvođača se željela riješiti.
Printable View
smatrajte ovo zadnjim upozorenjem, vrijedjanje se nece tolerirati!
so what vepare, ti znas jednoga koji je to napravio. a ja ne znam niti jednoga, a znam ih hrpu koji su dobili poticaje. baka i deda od mog muza npr. a imaju traktor iz predhistorije, nemaju auto niti fasadu na kuci.
al koga briga za malog seljaka, koji ce proizvoditi za koju kunu viska. nema veze sto nema posao, sto nema mirovisnko.. da, ti ljudi pokusavaju zivjeti od rada na polju, u staji. nemaju "regularan" posao. sve ih treba istrijebiti i poslati nek ruju po kontejnerima. jer poljoprivreda je za Todorica i ekipu.
tko je tu lud?
Luna imas pravo! Za sirotinju ,koga briga,oni su samo dobri kad su izbori i za prodavanje laznih obecanja.Kod mene vecina ima drzavni posel i jos se bave poljoprivredom onak ,ali sve manje.Kako je prije bila navala na grad ,cini mi se da ce se morat vracat,jer nece biti ni potrosnja veca ,a samim tim nece biti ni toliko boca po kontejnerima,da zadovolji besparicu.Bojim se da ce se po njima pocet trazit kruh,ali ne za svinje ,vec za golo prezivljavanje.:sos:
to sto neko nema fasadu na kuci, to si je sam kriv. ja ju isto nemam zbog drugih okolnosti. ali prije ( u Jugi je bio zakon ako kuca nema fasadu, to nije zavrsena kuca i nemoras na nju placat pune poreze i tako neka sranja).
Za to me isto zabole sto neko nema fasadu.
mi sad diskutiramo o jednoj sitnici (seljacima ili poljoprivernicima kako god). Ali ja vis enisam za to da se da ikome ijedna lipa. Nedam vise svoje pare.
Neki dan se vozim u tramvaju i uleti kontrola i svi se voze besplatno. (studenti, skolarci, penzici stariji od xyz, socijalni slucajevi itd.) ja platim kartu i kao trebala bi mi savjest biti cista. Pa jebote ja radim i privredjujem za to da taj jebeni tamvaj ide po betonu. Oni pol picke ladne vode ne privredjuju i voze se badave. a ja za tri stanice moram platit 10 i nesto kuna(ako placam mobitelom) ili se svercat.
E pa vise necu ni tramvaj placat. U tri dana im je dosta 60 kuna sta su dobili od mene.
Jos jednom velim. Drzava je sva naopacke. ovo sa seljacima je zamo jedan mikronski dio. Vjerujem da nitko nije ostao ravnodusan kad je pogledao Novo,novo vrijeme ili Dan nezavisnosti Radija 101. Pa meni klinka ne vjeruje da se tako nesto moglo desavati prije 10ak godina.
Za sve sto se desava sami smo si krivi. I jos jednom kazem da se mene pita, ja nedam ni lipe vise!!!
nek se izbore sami.
Bitno da je lijena bagra u državnim poduzećima dobila svoju božićnicu, za njih su u proračunu imali novaca. Eto što mi plaćamo, to je problem, a ne seljaci.
To s prosvjedima će proći za par dana, sve će se stišati jer oni nemaju pravog vođe, ali državni službenici su problem koji se neće riješiti.
A uskoro će ljeto, pa će ekipa tražiti i regres za godišnji.
Mi u privatnim firmama ne dobivamo božićnicu, a ekipa ju mora dobiti. I još se bune, što su dobili pola novca, umjesto da kažu: ok, kriza je, ne proizvodimo ništa, samo smo trošak.
Muka mi je od te državne administracije.
potpisujem!!!
ne mora to bit nuzno bagra. al takva je procedura. Meni se zali dosta poznatih ovih dana da nece dobit regres, 13. placu bozicnicu i razno razne picke rode.
Al ne mogu ja snjima razgovarati kad to nije realan pogled na svijet. On misli da mu bozicnica pripada svakako isto kao i regres i 13ta placa. ?!?!
Ne svakome. To su kolko ja znam poticaji, nagrade i tako to, ali ne brate svima koji nose jednu letvu citav dan oko gradilista. Taj isti me jebe da koji su mu ***** uveli kartice u firmu da ga mogu nadzirat kad je doso u firmu i kad je izaso.
Pa reko to ti je zato da mi koji radimo kolko treba nebi placali za tvoju placu i on pocne divljat da to nije tako da on svoju placu zaradi i tako to. a radi u drzavnoj firmi koja ne privredjuje nego prebiru grah i neznamm sta, odnosno samo su na teret drzave odnosno radnika.
ja nemam nikakvih problema s tim da mi je češnjak iz kine jeftiniji nego onaj iz velike gorice.
i definitivno mislim da nisam lud.
ni ja nemam s tim problema ali ne zelim da mi neko ko uzgaja nesto u rvacnkoj jos izvlaci pare iz novcanika.
Ako smo se tako dogovorili onda nek si nadju drugi poso i prst u uvo i pjesma.
vi mislite da su seljaci teret????? Oni plačaju iste poreze kao i vi u gradovima. Nije mi jasno zašto mislite da su seljaci teret i da zive na teret države. Nemožete uspoređivati jednog branitelja koji nije ni r od rata vidio , cigane koji dobivaju novaca i novaca za dječji doplatak, socijalne slučajeve. To su paraziti koji samo od kojih država nema koristi. Ako vi mislite da su seljaci paraziti i da nista ne placaju nemate prava sudjelovati u ovoj diskusiji. Jer nema smisla razglabati o onome o čemu pojma nemate!!!
Nešto mi je interesantno u cijeloj priči. Živim u županiji u kojoj ima dosta seljaka i u kojoj bi blokada prometnica paralizirala cjelokupni promet sjever-jug, pa tu nema prosvjeda, Zašto? Neka mi netko to objasni. Zašto nema prosvjeda u primorsko-goranskoj županiji? Nema ni u Istarskoj. Zar tamo nema seljaka? Zar su seljaci samo u Slavoniji?
Nešto je tu čudno u cijeloj priči, nešto nedostaje, pitanje je samo što.
e, vidis, ovo ide i mene (doduse, nisam pod drzavom nego pod gradom, al prakticki na isto dodje - bar kada nas se sve treba podvuci pod isti nazivnik - bagra. lijena jos k tome).
i da, dobila bozicnicu jesam, ali znas, samo polovicu iznosa koji je dogovoren kolektivnim ugovorom.
i kaj sad? jesam ti ja kriva sto sam ja u "drzavnoj firmi" a ti nisi? da te pitam, kad ocito smatras da bi sve nas bezobrazne drzavnicke cinovnike trebalo dokinuti, ti ces onda svoje dijete upisati u privatni vrtic? pa ga placati troduplo vise, samo zato kaj smo mi u drzavnim vrticima bagra lijena preplacena?
i meni skidaju s place jednako kao i tebi. i nama su skresali bozicnice (a to sto je ti uopce nemas nije moj problem, vec je problem tvog poslodavca).
e, pa kad vec kresu, mislim da cemo se svi sloziti da radije daju seljacima koji iskljucivo od tih prihoda zive (i nemojmo opet o kucama i autima, valjda nam je svima jasno da nas ima svakakvih!) a ne da daju jaci za obnovu voznog parka!
jasno je kao dan da je mnogo, mnogo toga trulo u ovoj drzavi. i koliko smo jadan i pasivan narod - pa kad se netko usudi dic na noge i zahtijevati nesto sto mu pripada, e onda su gamad pohlepna. je. seljaci su krivi. jer traze sto im je drzava obecala i s cime su racunali. nije drzava kriva. jok ba. seljaci su krivi. fuj ih bilo.
e sad, nisam upucena, pa me zanima - jesu li ti poticaji cisto na drzavnoj razini, ili mozda na lokalnoj, zupanijskoj? to bi mozda moglo objasniti tu situaciju, mozda su neke zupanije imale za isplatiti poticaje..
palo mi je na um i PPDS, ali opet nema logike, jer je i dobar dio Slavonije pod PPDS - om.
e, pa sad je dosta!! lijepo ste upozoreni da se vrijedjanje nece tolerirati!
vrijedjanje sam obrisala, otkljucavam vam opet temu, ali sve vas upozoravam, osobito forumase kraka i mobbera da pripazite na izrazavanje, jer ce nakon ovog upozorenja za vrijedjane letjeti kazne!
tko ne moze sudjelovati na pristojan nacin u diskusiji, molila bih da se suzdrzi sudjelovanja u istoj!
@NeReD: svaka čast na svemu što si rekao. :clap: pogotovo na onom dijelu oko uvoza "manje vrijednih" poljoprivrednih dobara. :respect:
To stoji. previše uvozimo nekvalitetne robe, dok domaće propada. To nije normalno...
Žao mi je seljaka (poljoprivrednika) i sve to što se dešava je žalosno.
Ali, tu je i vlada djelomično kriva.
onaj ministar Šuker se samo smije, i govori da je sve u redu, da je novčano stanje dobro, a u proračunu već sad fali koja milijarda.
Ali njima u Saboru je dobro.
Kada bi vlada priznala da smo u govnima (ispričavam se na izrazu) do grla, i da se novaca nema, možda bi tako smirili malo i poljoprivdednike.
(ali takav potez bi valjda značio pad vlade)
Netko je rekao: trebaju i oni živjeti i imaju djecu koju treba školovat.
Istina, a da li tko pita kakvo je stanje u građevini?
Građevina koje je 99% stala
ali ne radi se tu samo o građevinskim firmama, tu su direktno povezane i druge tvrtke (stolari, električari, armirači, betonare i td itd)
U državi se grade samo shopping centri, a indrustrijama i sličnom, nema ni traga.
Treba malo vlada cijelu ekonomiju trgnuti...
Nemam ništa protiv toga da se poljoprivrednicima daju poticaji, ali kako je Nered rekao, NE preko mojih leđa.
Nije dovoljno što su povećali PDV, uveli porez na plaću, sada hoće povećati PDV, pa još da uzimaju od moje plaće i plaće drugih državljana koji normalno rade, i daju poljoprivrednicima poticaje, i da mi obični građani, plaćamo i državne službenike.
Što se tiče 13. plaće, regresa, božićnica i sličnih stvari: nemam ništa protiv toga, ako su to ljudi zaslužili. ali isto tako, ima hrpa ljudi, koji to dobivaju a nisu zaslužili svojim radom.
Poticaj je plaća?
Sama riječ ti kaže: poticaj = nešto što će te potaknuti da se više trudiš, bolje radiš.
(bar su me tako naučili)
U nekim firmama, poticaji (u nekim slučajevima je to tzv 13. plaća) se isplaćuje ako je firma dobro poslovala zahvaljujući svojim zaposlenicima i ostvarila veću dobit.
Makar je nekim ljudima poticaj da dođu na posao i da rade, plaća.
Pa onda izjednačavaju ta dva pojma
Ako se ova kriza nastavi, a vlada ništa ne poduzme da se malo trgnemo, i ako povećaju PDV, to će valjda biti jednako samoubojstvu.
Hrvatska nije brod koji tone. Hrvatska je brod koji je potonuo, samo mu se još zastava vidi.
That's the point. :respect:
Glede građevine... samo se ispuhuje balon koji je bio prenapuhan. Banke i velike građevinske firme su se bile udružile u zločinačku organizaciju i napuhale cijene stanova do 3x više od realne. Trebala bi kriza potrajat još jedno par godina sve dok cijene stanova ne dođu na razumnih 600€ za kvadrat.
Jebeš državu kojoj je jedna od najprosperitetnijih grana bila gradnja skupih stanova s uvoznim materijalima i financirano od banaka u stranom vlasništvu.
Apropos seljaka... njihov problem je što su obećane poticaje već ugradili u svoje financijske planove i tu lovu unaprijed potrošili. Ko im je kriv kad vjeruju vlasti. Ko još normalan može vjerovat vlasti i obećanjima političara? Anyone?
Nadalje, da smo mi normalni ko što nismo, sad bi iskoristili ovu seljačku bunu i napravili opći iznered po ugledu na Grčku. Sve račune za slijedećći mjesec organizirano ne platit, sve rate za kretite organizirano prolongirat po cijenu opomene, nema kruha bez žratava, a nitko od nas to ne bi htio da se lomi preko njegovih leđa. Ovo bi dovelo do trenutnog kolapsa funkcioniranja države i ovog idiotskog i nakaradnog sustava.
Ali ne, Hrvati će i dalje spuštat gaće maksimalno, yebiga, lakše je metar u guzicu nego cenat u glavu.
Previše ljudi je na državnim jaslama i pobunom bi (kratkoročno gledano) praktički pilili granu a kojoj sjede.
Većina ljudi još uvijek ne može u svojim tupavim i zatucanim glavama osvijestit činjenicu da su nas naši vlastiti vođe najviše sjebali i to ovi kojima svako malo poklonimo povjerenje na izborima, neovisno o stranci kojoj pripadaju.
"Vlast je proizašla iz naroda i pripada narodu" ova stavka iz ustava zvuči kao floskula, međutim to je tužna činjenica, istina. Na brdovitm balkanu nije suština problema u korumpiranoj vlasti, nego u retardiranom narodu.
EDIT, Da dodam: Uskoro će iznos vanjskog duga prijeći 100% BDPa. Drugim riječima - najebali smo. Riješite se kredita s valutnom klauzulom jer će doći do devalvacije, ne zato što će to Šuker i Rohatinski htjet napravit, već zato jer polako počinju gubit kontrolu nad situacijom.
Jugoslavija je 80-ih imala oko 20 milijardi dolara vanjskog duga, u sadšnjim uvjetima (promjena tečaja dolara i pariteta) to bi bilo oko 40 milijardi i malo stariji će sjetit koja su se sranja događala s ekonomijom, a tada je još i postojala industrija i proizvodnja. Sad Hrvatska s ovakvom imbecilnom strukturom ekonomije sama ima 60 milijardi. :sos:
Svatko sa IQ većim od 80 će shvatit poantu. Jedino možda 20-30% populacije će i dalje ponavljat "barem imamo hrvatsku". :crazy:
poticaj je plaća iz tog razloga jer nemožete nikako izaći iz minusa bez njega, ama baš nikako. Repromaterijal je jednostavno preskup. Mogu vam reći kako je poskupio repromaterijal te osiguranje za 40% prošle godine. Ljudi su več sve svoje novce potrošili sa dosadašnje plaćanje te čekaju poticaj za sa proljetnu sadnju te plaćanje računa. Ovo kaj je drug mile rekao o vladi i hrvatima koji se ne zele pobuniti potpuno podržavam
Zustra rasprava vidim, no prvo da vam iznesem stanje stvari u brojkama:
Hrvatska ima 4,489,409 stanovnika.
Od toga:
-1,172,000 umirovljenika
-1, 556,000 zaposlenih
cca 350,000 nezaposlenih
Plus skolaraca, studenata i ostalih.
Drzavna uprava? Katastrofalan uteg oko vrata ove zemlje, prevelika, pretroma i neucinkovita.
(387,000 zaposlenih od ukupuno zaposlenih u drzavi su drzavni sluzbenici i namjestenici)
U drzavnoj upravi je zaposleno 8,7% od ukupnog stanovnistva zemlje. Susjedna nam Slovenija, ima 7,7% od ukupnog stanovnistva zaposleno u drzavnoj upravi.
Njemacka koja je po uredjenju federalna republika, te po tome bi trebala imati vise drzavnih zaposlenika, ima samo 5,5 % od ukupnog stanovnistva zaposlenih u drzv. upravi.
Stoga, kao sto se vidi, nije da se ovo od jucer dogadja.
Naime sto se dogodilo?
Ne ono sto je vlada RH sustavno radila politiku propasti drzave,ali financijsko stjecanje za nekolicinu. Ono sto je praksa zemalja u Africi vec 100 godina. Hrvatska se tako da pokrije troskove vladajuce elite, zaduzivala, zaduzivala se kod koga se stigla, i tako se vanjski dug mijenjao iz sata u sat, odnosno vrtoglavo se penjao. Tu i tamo su nesto prodali, „privatizirali“, kako bi vratili dio duga ili otplacivali kamate, da pokazu EU i ostalima, da je ovo ozbiljna zemlja koja vraca svoje dugove.
Naime ovo se dogadjalo i drugim zemljama 3. svijeta, od Obale bjelokosti, Benina do Nigerije. Prvo se drzava zaduzi kod stranih investitora ili zemalja (EU/SAD) i onda kada treba placati dugove, odnosno kamate, ona ima praznu blagajnu, pa je puni preko gradjana raznim porezima i prirezima.
Ovo sto se dogadja, direktan je rezultat nedostatka ekonomske i gospodarske politike. Jer ako cemo realno gledati, Hrvatska bi bez problema mogla zivjeti od poljoprivrede i turizma, da se fokusira na dvije gospodarske grane.
No politika bez plana, je svastarenje, te neodredjenost i nedostatak stava, jer malo bi gradili brodove, malo bi sadili, malo bi proizvodili, no tako to ne ide, ovo nije SFRJ, ovo nije 1970. godina, ovo je 21. stoljece, zemlje se profiliraju u samo nekoliko gospodarskih grana i u njih najvise ulazu i od kojih najvise dobivaju.
Ovo je sve rezultat korupirane i labilne politicke elite, koja nije sposobna upravljati zemljom.
Pobune? Pa da smo normalna demokratska zemlja, ovo nebi trpili jos prije 5 godina. Narod moze kazniti vladu demokratskim izborima ili prosvjedima...
No ovaj narod je napravio brzu tranziciju sa komunizma i ovo mu tesko pada.
Seljaci su potpuno u pravu. Poticaji su sredstvo upravljanja proizvodnjom. Treba napraviti procjenu zemljišta, koje kulture na kojim prostorima bolje uspijevaju, procjenu s kojim proizvodom možemo izići na tržište i konkurirati i prema tome se kroje poticaji, a ne prema trenutnom stanju u proračunu i blizini izbora!
nemoj baljezgati o necemu u sto nisi upoznat! ulozene su u split,kraljevicu i slicno! mi u puli nismo niti kune dobili a radimo min 5 brodova godisnje! svaki po 80 milijuna dolara.
ma treba dignut seljacku bunu i to je to :angry:
previse su si oni gore toga dozvolili,a odma da se sljaka tebe dotaknem.. jos malo pa ce i u istri tako biti,najskuplja smo regija u drzavi a svu lovu nam zagreb uzima i na kapaljku vraca nazad.. ja isto radim u firmi u kojoj su nam skinuli placu za 50 % i kako da mi prezivimo ??
a vi svi koji ismijavate te jadne ljude,razmislite malo,kako bi ste vi postupili da ste u njihovoj kozi?!
pozdrav svima koliko vas ima!!!!!!!!
evo da se i ja ukljucim u raspravu...
ovo sto radi nasa vlada nije humano...treba se borit za ono sto je njihovo..samo da ne izbiju neki veci neredi jer to nebi bilo dobro...samo nam jos i to treba
Malo lakse sa dozivljajima :)
To sto vi u Puli niste nista dobili ne znaci da milijarde nisu otisle na brodogradilista. Jel tako? Ja nisam spominjao pojedinacno brodogradiliste. To mi je isto smjesno da brodogradilista koja fino posluju oce prodat za 1 kunu.
Sad Zagreb uzima, prije je Beograd i tako dalje.
Kako stvari stoje, bez nereda se u ovoj državi ništa ne može riješit.
Malo tko će u Vladi reagirati ako ih se nešto lijepo zamoli (poput onog pisma župana[il čega već]Jadranki i ministrima sa 100 psovki- to je objavljeno i za to se odmah saznalo).
Najbolje da lijepo sjedimo i čekamo da se kriza riješi sama od sebe, nitko živ neće preuzet odgovornost i žrtvu za naše bolje sutra. :S Zar ne shvaćate da će nas Vlada, zbog naše flegmatičnosti, oderat do kože?
Prosvjed se treba održati. Naprotiv, čak i proširiti na druge sektore, jedina opcija bila bi pobuna kao što je u Grčkoj, jer budimo realni, mi smo odavno u teškoj banani. Nažalost, niti jedna velika promjena nije postignuta lijepim riječima (od američke nezavisnosti, svrgavanja apsolutizma u Franc. revoluciji pa sve do Domovinskog rata).
Ispričavam se ako sam nekog uvrijedil, nije to bila moja namjera :),ali me iritira kad se drugi osuđuju jer žele bolje sutra. Jest, na štetu drugih, ali i većina bi tako postupila da ste u njihovoj koži, makar bi to neki licemjerno opovrgavali.
Znam da je i moj govor licemjeran jer sam i sam takav (očito, kad s vama diskutiram umjesto da tamo prosvjedujem), ali meni je popriličan problem preletavat od jedne do druge županije bez vozačke dozvole. :D Kad ju dobim, rado ću se pridružiti prosvjedima jer to vidim kao jedinu kakvu-takvu opciju.
kod nas hrvata je problem sto svatko gleda svoje dupe!!!i dokle god je njemu dobro nece se bunit, onog trena kad mu vise nije dobro, dize bunu i bori se za svoje!!a tako necemo nista postici...trebamo se svi dic u bunu, i paralizirat hrvatsku u svim segmentima - od prijevoza, ugostiteljstva, "turizma", trgovina, proizvodnje, granica...sve treba stat...paralizirat ju totalno, pa mozda ovima na vlasti to nesto bude i znacilo...
ali, to se nece dogoditi, jer jos uvijek ima jaaaako puno ljudi koji imaju relativno dobre place i ne zeli riskirati svoj posao i svoju sigurnost (sto je razumljivo, budimo realni) ali zato trebaju SVI stat na noge i pobunit se!!i oni direktori koji imaju place kojima se cifra nemre ni izacunat, pa preko obicnog radnika sa mizernom placom, socijalni slucajevi i umirovljenici...i dokle god ima skoro isti broj umirovljenika i radnika, nece biti dobro...koliko samo umirovljenika ima koji nisu zasluzili mirovinu??ratnih invalida koji to nisu???ne osporavam one koji su to pravo stekli postenim radom kroz godine, sudjelovanjem u ratu ili invaliditetom, ali nekih "vojnika" koji su rat vidli ko i ja i dalje ima puno previse...treba to sve provjeriti i vidjeti, ako je osoba sposobna raditi neka ide raditi!!!
a sve ove koji su po zatvorima, poslat na ulice i neka grade - mostove, ceste, kopaju kanale i tako to...neka ih se iskoristi - jer i oni su samo teret drzave!!!