Za sada još ništa nisam tvrdio, a kad utvrdim vidjet ćemo. Ako si radila sve po propisima to bolje za tebe. Za razliku od tebe ne optužujem nikog bez dokaza.
Printable View
Za sada još ništa nisam tvrdio, a kad utvrdim vidjet ćemo. Ako si radila sve po propisima to bolje za tebe. Za razliku od tebe ne optužujem nikog bez dokaza.
Cijela Hrvatska je pokrivena MTU signalom osim Slavonije. U zagrebu se redovno šalju komande za MTU prebacivanje tarife. Znači ako si u Zagrebu i imaš MTU prijemnik doma+brojilo ili RIZ EBM108, EBT308 (oni imaju integriran MTU prijemnik u brojiu), sigurno ti se uredno prebacuje tarifa! Tarifa je zimo od 7do21 skuplja a ljeti od 8do22.
Sve to ovisi o frekvenciji koja je poslana u mrežu u 19 ili 20 sati. Ako je MTU podešen na frekvenciju koja se za to koristi npr. u Zagrebu,sve će štimat,a u protivnom neće.
Uvijek je ista frekvencija MTUa u ZG je 283 HZ.MTU se šalje cijeli dan. Telegram za telegramom. Pomoću njega se pali i gasi rasvjeta i prebacuju tarife.Od 1do10V je i kodiran je.
Zbog opće dotrajalosti odlucio sam promijeniti sve instalacije struje u stanu 59m2 i dobio sam sljedecu ponudu.
Molim vas da mi kazete koje stavke su eventualno preskupe i da date komentar.
Postavljanje instalacija za utičnice:
( sobe, hodnik, kuhinja kupaona) kom. - 32
Postavljanje instalacija za rasvjetna mjesta:
( sobe, hodnik, kuhinja kupaona) kom. - 9
Posavljanje telefonskih utičnica: ko m. - 3
Posavljanje antenskih utičnica: ko m. - 3
Postavljanje instalacija za bojler kom - 3
Sveukupno rasvjetnih mjesta kom. - 50
Cjenik
Postavljanje rasvjetnog mjesta s materijalom(utičnice, rasvjetna mjesta
50kom X 150 kn 7500 kn
Izmjena glavne ploče 700 kn
Izmjena glavnog voda s materijalom 500 kn
Skidanje i izmjena plombe 300 kn
Razvodni ormarić, sklopke, automatski
osigurači i materijal za razvodnu ploču 1000 kn
Cijena bez PDVa 10 000kn, Ukupno s PDVom 12.300kn.
Stan ima 59m2. Jel ovo skupo?
Pomagajte. Molim odgovor posebice od izucenih i postenih majstora.
Hvala.
Imam 2-tarifno brojilo, ali broji samo 1. skuplju tarifu, a brojcanik na 2. tarifi se nikada ne okrece. sto da radim? Hvala
Ako hoćeš uštedit i ako imaš neku dobru trgovinu sa elektro materijalom,možeš sam kupit materijal i zatrazit od majstora da ti samo "ruke" naplate,al opet nije to neka velika ušteda,pa mislim da se ne isplati tolika za*ebancija oko toga). Ako ce sve sami štemat,polagat kablove i sami kupit sav materijal,onda mislim da su koliko-toliko pošteno dali ponudu i ove stavke s ponude su donekle ok osim ove s plombom,jer koliko znam,plomba (jedan komad) je 70 kuna,pa ti sračunaj koliko ih imaš i koliko ti ih treba. Ako nemas plombu na razvodnoj ploči i ako nemaš limitator,onda ti je dosta samo jedna za brojilo,što onda na onu cijenu od 300 kuna nije pošteno. Ako pak imaš tri plombe onda može proć.. Znam da ima i "na crno" majstora ali oni ti neće dat pečat i potvrdu o ispravnosti instalacije a to se nekad zna kosit sa zakonima Elektre,pa mislim da je bolje po zakonu.
Za nekakvu sigurnost,možeš uzest još koju ponudu i mislim da možeš možda na cijeli iznos možda nać do max. 1000kn povoljnije u ovlaštenik električara,ali naravno,treba tražit ponude...
Što se tiče brojila i njegovih tarifa,druga ti se tarifa ne miče jer nemaš prebacivač tarife,tj uklopni sat (kako ga neki zovu).
Imaš računanje rezdoblja jeftine i skupe struje gore u postovima pa vidi jeli ti odgovara,ali mišljenja sam da ako nećeš trošit po noći kad je struja jeftinija (glačanje,pranje rublja,kuhanje....) da ne trebaš uzimat prebacivač tarife jer onda gubiš ako ne trošiš u razdobljima jeftine struje.
Ostaneš li na ovome kako je sad,vrtit će se samo gornji red brojeva na brojilu i "naizgled" trošit ćeš skupu struju,ali znaj da to nije skupa,već prosjek skupe i jeftine. Skupa ti se računa samo ako imaš prebacivač tarifa i onda imaš jednu cijenu po danu (veća od prosjeka skupe i jeftine) i drugu, jeftiniju po noći. To je na šemu as you wish,pa vidi šta ti najbolje odgovara,ali drzi se ovog gore da ako neces trosit po noci masovno,da nema smisla.
150 kn po rasvjetnom mjestu!? Pa to je čista pljačka. Uobičajeno se cijene kreću od 10-15€. Obavezno potraži bar još dvije ponude. Pokušaj kontaktirat firme iz gradova koji gravitiraju Zagrebu, imaju niže poreze pa bi i cijena mogla biti niža. I nije fer da ti po istoj cijeni naplaćuju i montiranje telefonske i antenske utičnice. Tu neće mijenjat instalacije, zar ne? Nego će samo umjesto postojeće postavit nove da se uklope izgledom. Tražit 150 kn za 5 minuta posla za moj pojam je malo peviše. Poštena firma bi te utičnice postavila besplatno.
Malo stara tema ali trebam savjet i jedino sam ovdje našla neke informacije.
Dakle, trenutno sam na jednotarifnom modelu i htjela bi se prebaciti na dvotarifni. Imam relativno novo iskrino dvotarifno brojilo od 2005. godine. Posljednjih dana surfam po elektrinim stranicama i preko weba sam poslala zahtjev za promjenom tarife i već sljedeći dan me zvao ljubazni gospodin iz elektre i rekao sljedeće:
1. moram doći kod njega u ured
2. donijet kopiju vlasničkog lista
3. kopiju katastarskog plana
4. kod njega napravit zahtjev za promjenu tarife i ugradnju preklopnog sata
5. to sve zajedno košta 1000 -1200 kuna (sa preklopnim satom i ugradnjom)
Nekako mi se to čini previše novca s obzirom na ovdje viđene stare postove. Možda se cijenik u međuvremenu promijenio ili nešto treće... Molim vas za vaše mišljenje, bilo bi mi od velike pomoći jer se nemam kome obratiti, hvala.
Ja preporučujem da o svom trošku kupite uklopni sat/prebacivač tarife koji košta nekoh 300-tinjak kn. Prilikom kupovine,obavezno obratite pažnju na njegovu frekvenciju koja se mora poklapati s frekvencijom prebacivanja za vašu županiju/područje/regiju a to saznajte od elektrinih zaposlenika ili pak od ljudi koji takve uređaje prodaju.
Također prije konačne odluke na dvotarifni model,pročitajte ako niste ovo:
:wave:
Hvala ti. Nisam mislila da će to bit toliko komplicirano i skupo, hm... Iznenadilo me da mi službena osoba ide s takvom cifrom a ljudi kažu da su upola manje potrošili. Raspitat ću se kakav sat trebam pa ću probat to sama nabavit, javit ću kako sam prošla :) druga opcija mi je da prikupim konkretne cijene i informacije o njihovim uslugama pa da malo oštrije s njim razgovaram, možda okrene ploču :)
P.S. Ma ionako me skoro uopće nema doma po danu, događa se da bojler ili perilicu upalim tek oko 9 navečer pa sam si zaključila da bi mi bilo jeftinije ići na dvije tarife ;)
Znaj onda da što potrošiš do 9 ide po skupoj a nakon 9 po jeftinoj s tim da si dosad "vukla" srednju 24/7. Sretno,pa javi. ;)
Ok, imam isti problem kao otprije nela73 i odnedavno (zadnjih godinu dana) LadyBeelz. Dakle, u stanu je dvotarifno brojilo koje ne prebacuje na nižu tarifu zbog nepostojanja uklopnog sata ili prebacivača tarife (kakolisevećzove) ili MTU. Čitao sam ovu temu još 2010 kad sam uselio u stan. Prvo nije mi bilo jasno kako stan (iz 50ih) ima dvotarifno brojilo a nisu ugradili prebacivač tarife. Moja baba ima sve u još starijem stanu (iz 30ih), a i majka ima sve u novijem stanu (iz 80ih). Što se događalo ugrađivali su u stare stanove samo onima ko je htio to platiti ili svima po redu pa su ovaj moj zaobišli? Koliko je to onda koštalo? Pretpostavljam da je u novim stanovima investitor (USIZ grada Zagreba) automatski ugrađivao?
E, i 2010 kad sam zvao Elektru Zagreb rekli su mi da mi nikad nije to ugrađeno i da će me koštati 1200 do 1500 kn, ovisno o stanju na terenu. Sad kad je poskupila struja opet se ja toga dohvatio i opet mi rekli istu cifru i kaže da je u to uključeno dobava i instalacija uklopnog sata, ugradnja limitatora i energetski certifikat. A kako to da u onom stanu iz 80ih nema ugrađenog limitatora i nitko nije naplaćivao nikakav energetski certifikat? Mislim da je u babinom stanu limitator, ali mislim da je sama tražila da se ugradi radi starih instalacija ili nešto.
E sad osim ovih zašto zanima me može li se ipak proći jeftinije kako je to nela73 opisivala. Nela, daj javi kako si to uspjela! Vidim i ja na HEPovim stranicama cjenik nestandardnih usluga i da je spajanje uklopnog sata 100tinjak kuna, ali što mi to vrijedi ako mi elektra hoće naplatiti 1500 kuna. Što ako ja dođem u elektru s novim uklopnim satom, a oni mi kažu, ne gospon ide naš sat i to vas sve dođe 1500 kuna? Samim time me tjeraju da odustanem jer naravno da oni ne žele da ja jeftinije plaćam struju. LadyBeelz, jesi li ti što uspjela riješiti? Iskustva i znanje drugih molim.
Dvotarifna brojila su se ugrađivala na zahtjev ili pak slučajno. Moguće je da je brojilo crklo i dežurni elektromonter je ugradio dvotarifno koje mu je bilo pri ruci što nikako ne šteti tebi i bilo kome već ti samo ostavlja mogućnost kasnijeg korištenja druge tarife. Također,moguće je da je tamo kod tebe bio prisutan PT (prebacivač tarife) pa je crko pa se nije imalo ili para ili interesa da ga se uzme pa ga sad ni nema,a moguće je i da ga nikad nije ni bilo. Dakle može biti nekoliko odgovora na pitanje zašto ga sad nema. Onda je postojala i šema da u glavnome ormariću zgrade gdje se često postavljaju sva brojila za sve stanove stoji jedan PT koji se spaja na sve satove pa svima daje impuls za prebacivanje tarife. Dakle ima dosta načina za to.
PT možeš kupit sam i ima ih nekoliko vrsta i od nekoliko proizvođača. Najjeftiniji su oko 300+ kn. Moraš se raspitati na kojoj frekvenciji rade za tvoje područje stanovanja da ne uzmeš krivi pa bi bilo dobro da pitaš u Elektri da ti to kažu i pojasne smiješ li ga ti kupiti sam i da ti ga samo ugrade ali to kasnije povlači za sobom nešto što ti se možda i neće svidjeti. Meni se ne bi svidjelo pa vjerujem,neće ni tebi.
Dakle,ugradnjom PT-a i prebacivanjem na dvotarifni model,desit će ti se i ugradnja limitatora kako je to politika tamo a to će te onda limitirati u snazi tj ograničiti što je pojava koja te može s*ebat. Pokreneš li cijelu tu ceremoniju,izdat će ti se ta slavna energetska suglasnost a.k.a energetski certifikat na najvjerojatnije 5.5 kW ilitiga dobit ćeš limitator od 25A (u slučaju monofaznog priključka). Taj će limitator biti ispred tvoje instalacije i ograničavat će ti snagu što će rezultirat da će ti on ispast kad npr. uključiš bojler,klimu i npr. peglu (karikiram). Kad uočiš da imaš malo snage,bit ćeš prisiljen kupovati snagu koja košta oko 1600 i kusur kn po kilovatu itd a limitator više nećeš moć skinut... Sve to ti se neće desiti ako limitator nemaš kao što je sad tj. moć ćeš povuć koliko podnese glavni osigurač a to je i nekoliko puta više od 25A. Jedino što nećeš imat je PT i dvije tarife što nije po meni potrebno svima nama,potrošačima struje.
Ovim silnim piskaranjem ti ja kao glas razuma savjetujem da ništa ne diraš i da ostaviš kako je sada a u protivnom će ti se desit ovim redosljedom iz gornje priče.
Kad si u dvotarifnom modelu,kako sam već i pisao imaš skupu i jeftinu struju. Skupa je jako skupa a jeftina jako jeftina i odlučiš li se na to,preko dana ćeš potrošit masu skupe a odeš li spavat oko 10 navečer,prespavat ćeš jeftinu i onda si opet u trošku. Zato malo kome preporučam dvije tarife ako se uistinu neće dosta trošit jeftina noću a racionalnije skupa preko dana. ovo što sad trošiš je prosjek skupe i jeftine struje i mislim da je dosta prihvatljivije nego ovo iznad.
Sve je na tebi,a ovi savjeti su ti dobronamjerne prirode i iz prve ruke.
Pozz! :wave: