puni naziv je Sony H9
Printable View
puni naziv je Sony H9
Uzela sam si dugo očekivani Canon G7 koji sam imala prilike prije koristiti i šta reći, zvijer od fotića, slike su predobre, gro funkcija, za poluprofi fotić je dosta malih dimenzija, metalno kučište :respect:
Imam dva fotica trenutno, Sony DSC H3 i Sony DSC T70.
Sa prvim sam jako zadovoljan jer se uz jako malo ulozenog truda mogu dobiti odlicne slike, ergonomski perfektno lezi u ruci, dugo mu traje baterija, ima najbolji blic do sada koji sam koristio.
Sto se tice Sony DSC T70 s njim sam manje zadovoljan jer sam prije njega imao Canon Ixus 700 koji mi je postavio visoka mjerila i zalosno da Sony sa 2 godine mladjim aparatom nije dosegao kvalitetu Canona koji je izasao 2005.
Slike nikako ne mogu dobiti kakve sam dobivao sa Ixusom 700 pogotovo u uvjetima slabijeg svjetla, a i dnevne su losije.
Po meni tek prosjecan fotic i najradije bi ga zamjenio za neki kompaktni Canon Ixus.
Poštovanje! Par mjeseci već pratim ovaj forum i napokon se okuražih i nešto napisati.
2006 odlučio sam uzeti digitalni fotić. Prije donošenja delikatne odluke o kupnji, konzultirao sam se s rođakom koji je nabavio Olympus FE seriju (model ne pamtim). Gledao sam slike na LCD-u i bio oduševljen. Odluka je pala, i ja ću uzeti isto.
Ipak, istog modela nije bilo, a lagano me trgovac smotao i naveo na Olympus stylus (mju) 600. Bubnuo sam oko 1700 KN. Dođoh kući i okinuh prve fotke i sam umalo okinuh: čista katastrofa. Dotad nisam nikada baratao takvim uređajem niti sam imao neka fotografska znanja, ali mi je bilo čudno da u idealnim svjetlosnim uvjetima dobivam ispranu, mutnu i zrnatu "sliku". Nakon tjedan-dva dozlogrdilo mi je i otišao sam u Recro servis. Tamo su bili iznenađeni nekvalitetom fotki i još isti dan sam dobio novi, ispravni fotoaparat. Zaista, stvar se popravila, ali ne drastično - sve te slike trebalo je prilično dotjerivati, a kako nije imao stabilizaciju, svaka trešnja je srozavala slilu sve više i više. Nezadovoljstvo se opet pojavilo, a kap koja je prelila čašu bio je ovaj komentar: taj je fotić super osim što radi očajne slike. Nikad više Olympus!
Točno godinu dana kasnije nakon dobrog ispipavanja modela, gutanja recenzija i sticanja nekog foto znanja odlučio sam uzeti novo fotkalo. Izbor je pao na Canon Powershot 710 IS (oko 2000KN sam fotić). Prvi dojmovi su bili jako dobri - stabilizacija je izoštrila slike, boje su bile žive i vjerne, a i snimanje u zahtjevnijim svjetlosnim uvjetima je bilo podnošljivo. Svakako, napredak u svakom pogledu. Fotić nudi i hrpu opcija i manualne postavke, no njegova prednost (kompaktnost) se počelo pojavljivati kao mana - po noći je trešnja bila jača jer sam stisak na okidač je drmao ionako lagan fotić. Ipak, ostavio sam ga sve do lipnja ove godine (i sada mi je u rezervi).
Nekako su mi u oko počeli upadati veći fotići jer mi se učinilo očitim da veći objektiv mora dati i bolju sliku. Time sam napustio (ultra) kompaktne vode i našao se u procijepu između prozumera i DSLR-a. Tako sam se zagledao u Aony A200, ali i u Canonove i Lumixove prosumere. Kandidirao je i Fuji 100fs - po svemu ustvari DSLR osim po tome što mu je fiksiran objektiv. No, kod njega i DSLR-a me uplašila veličina (takve mrcine ne mogu nositi na posao i doma), a opet...
Kod DSLR-a me plašila ta vreća bez dna o kojoj svi pričaju jer, poznavajući sebe, vjerojatno ne bih bio potpuno zadovoljan. Tu se može postaviti pitanje zum-a, a uzimati dva objektiva mi nikako nije bilo privlačno. Ipak, mamilo me binoćno slikanje, niski šum pri visokim ISO vrijednostima, još bolja izoštrenost, uzastopno okidanje.
Tako sam otkantao u potpunosti DSLR i odlučio se za Canon PowerShot SX10 IS. No, morao sam pričekati tjedan dana dok se opet nije pojavio u Zg, bio je rasprodan (a, naivno ili ne, to mi se činilo kao dobar znak). Fotić, torbica i 4GB memorije me došlo oko 2800 KN.
I danas se služim njime i nakon 2.5 mjeseca mogu reći: očekivao sam više. Zum je sjajan i fascinantan (20x), oštrina je zadovoljavajuća, ali automatika voli spaliti svejtlije dijelove slike. Primijetio sam da A i P modovi imaju nešto sporiji zatvarač u odnosu na 710 IS. Žao mi je što je i uzastopno okidanje na razini prosječnih fotića (1.5 snimak u sek). Video nije HD, ali je vrlo kvalitetan, no iskreno, od fotića ipak očekajem produkciju običnih slika, a ne video klipova. Tek unazad zadnjih 20-ak dana postajem zadovoljniji jer uviđam da sam moram kopati po M postavkama kako bih dobio dobar rezultat.
Zasad toliko, uskoro ću postati i pokoju fotku:-)
Kako rekoh, evo slika...
Sve su rađene u manje-više dobrim svjetlosnim uvjetima, jedina intervenxcija je resize, exif je sačuvan.
OLYMPUS MJU 600
http://img217.imageshack.us/img217/1882/ol1.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/4289/ol2.jpg
CANON POWERSOT 710 IS
http://img149.imageshack.us/img149/517/7101.jpg
http://img149.imageshack.us/img149/593/7102.jpg
CANON POWERSHOT SX 10
http://img507.imageshack.us/img507/8422/sx1.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/6968/sx2.jpg
ZUIMIRAN motiv
http://img217.imageshack.us/img217/8286/sxz.jpg
Eto! Obično radim resize na 800*600, ako može više, recite:-)
Imao Sony DSC T300, frnuo ga jer su fotke bile dosta loše, da ne kažem katastrofa... kompaktan je, dizajn odličan ali ono najbitnije banana.
Uzeo W5 i prezadovoljan, ne mislim ga mijenjati.
panasonic lx3,definitvno zadovoljan:)
24mm,f2.0.+manualni 16:9mod,dusu dalo za landscape i fotkanje u uvjetima slabijeg osv..
odlican lcd sa 460k boja,old school izgled,kvaliteta kucista stvarno na najvisoj razini...
mogucnost fotkanja u raw formatu..manulane postavke itd...:D
sve u svemu izuzetan komad tehnologije:)4200kn me dosao sa karticom...
Posto sam tele za fotografiju,moj Panasonic LUMIX DMC-LS80 meni kao nezahtjevnoj domacoj zivotinji ispunjava sve prohtjeve... :)
mju 600 > 710 IS > SX10
Biljezite dakle konstantan napredak u kvaliteti odabranih modela.
Nezadovoljstvo sa dva prethodna modela koja ste posjedovali ukazuje na to da je sadasni odabir mozda ono sto trazite.
Sto se SLR, da ili ne dvojbe tice...dopustite si vremena da "otkrijete" sve sto vam SX 10 nudi, igrajte se sa manualnim modom, pokusavajte biti kreativni i na taj nacin savladati parametre fotografije i sve ono sto vam dopusta kreativnu autonimiju...ako tada osjetite da ste "prerasli" model koji trenutno posjedujete...razmislite i o SLR digitaliji...definitivno je potrebno izdovjiti vise novca, i definitivno vas zelje i industrija tjeraju da izdvajate odredjene kolicine novca i nakon kupnje SLR sustava (jer zanimljivo je kako uvijek nesto "fali" :)), ali odabirom pravoga sustava, ne mora se raditi o velikim izdvajanjima, za dobre rezultate.
Bimbi, zahvaljujem na komentaru. :-)
Ujedno se ispričavam za plasirane slike koje na kraju ipak nemaju exif (resize je rađen u Irfan viwew-u) i to je uklonilo exif.
Da, i dalje me intrigira DSLR, imao sam priliku držati ga u ruci i okidati (doduše, nisam vidio te slike na kompjuteru), ali znam neke koji su dali 4-5 000 kn za entry DSLR s kit objektivima i čije me slike zaista nisu ničim impresionirale. Ipak, DSLR prednost je u puno bržem uzastopnom okidanju, boljoj eliminaciji šuma i blura...
Primjerice, evo jedne slike...
http://img207.imageshack.us/img207/899/img7406j.jpg
Mrlje koje možete vidjeti su posljedice nečistog objektiva. To mi je bio jedan od prvih snimaka i uočio sam to i očistio krpom. Inače su mi vlakovi jedan od glavnih motiva. Ovaj se kretao cca 70 km/h (na ovoj lokaciji vmax je 80) što ne mislim da je neka strašna brzina. Ipak, prisutan je motion blur, a radio sam u M načinu. P odnosno A način dao bi gotovo identičnu sliku i pitam se bi li ovdje DSLR smanjio to zamućenje. Možda bi ono bilo manje da je širi kadar, a ne blaži-srednji zum. DSLR bi ovdje, ako ni u čemu drugome, bio bolji u hvatanju željenog kadra bržim uzastopnim okidanjem (koliko mi je poznato, taj minimum se kreće oko 3 s/sek, dok sx10 ima 1.3 s/sek).
Zbog toga će moja dvojba trajati, a kako sam u 3 godine promijenio tri fotića, morat ću sad ipak malo stati i pokušati iskoristiti trenutni što više mogu.
Imam Sony - kamera 7.2 pixela,zadovoljan sam a i ne koristim ga bas puno ali ljepo je imati kada zatreba...pozzi
Imam neku stariju verziju Kodak-a...4mpx..i pravi ih ko da ima 12..jeste da sam ga kupio prije oko 4 godine i za malo vece pare ali prezadovoljan sam njime...nadam se da ce me jos dugo dugo posluziti...:)
Olympus TOUGH-8010 i veoma sam zadovoljan kao i predhodnim modelom 1030 SW.:respect:
http://theawesomer.com/photos/2010/0..._olympus_3.jpg
Sony alpha 300 - totalni best buy iako nasljednici to mozda i nisu, sve super osim visokog ISOa, naravno.
Sto jos koristim (sponzorski):
Olympus E30 - slicno kao i Sony gore samo dvije klase iznad, sve na mjestu, odlicna ergonomija, samo jako los ISO i spori live view
Olympus E3 - isto kao i E30, s tim da je autofokus los u uvjetima slabog osvjetljenja, i shutter gumb je totalno cudan, nema onaj "klik" nego samo potone, sto dodatno otezava fokusiranje.
Panasonic DMC LX 3 ♥
Canon PowerShot SX120. Mislim da je ovo sasvim solidan fotic. Nisam neki znalac i ne kuzim se bas najbolje u fotografije ali meni je super :D
Imam Sony Cyber-Shot H50 oko dvije godine i nebi ga mijenjao za ništa. Vrlo sam zadovoljan i ima i više od onoga što mi je potrebno!
Canon A520 (Power shot).
Aparat ima samo 4 Mpix kameru i mogu reći da su fotke više nego dobre! Problem mi je jedino s punjenjem baterija koje doslovno traže 10-12 sati punjenja.
sony nex 5 sa dva kit objektiva
sony alfa a55 sa jednim
sony hx5 :)
izuzetno zadovoljan...
kupnja ovih dana jos jednog objektiva za a55 i cekam od CZ pancake za nex:)
U familiji svi imamo olympus i divne slike pravi, ali izgleda polako i mobilni telfeoni znaju isto sto standardne fotoaparati..
Olympus TG 1 imam već preko godinu dana i prezadovoljn sam.Svaka preporuka!
http://www.olympusamerica.com/cpg_se...t/sup_1621.jpg
Canon 350D imam jos od kad je dosao na trziste. Aparat za moje potrebe super iako visemslikam sa mobitelom i gopro kamerom radi manje velicine