I jeste dobro,a mislim da je i izbor 570-tke dobar.Poslije tvoje recenzije će sve biti jasnije,vidjećemo vrline,ali i mane.
Printable View
I jeste dobro,a mislim da je i izbor 570-tke dobar.Poslije tvoje recenzije će sve biti jasnije,vidjećemo vrline,ali i mane.
Da priznam Bimbi,Pentax modele nisam uopće pregledavao,moraću to danas učiniti.Hvala na savjetu.Poslije posla idem na Sajam knjiga,potražiću nešto o digitalnoj fotografiji.
Da se i ja priključim temi...
Vlasnik sam SP-a570 i mogu ga samo hvaliti! Automatika radi dobro, a u postavka se da naštimati nevjerovatan broj opcija! Doista je aparat s kojim se može duugoo igrati i igrati!
A i slike su više nego dobre (s obzirom da je to ipak kompakt)!
Drago mi je Klikere da si se javio,u stvari očekivao sam te.Napisao si da si prezadovoljan,a Zbozic je danas poslao jedan fotos i kad sve saberem,mislim da je to dobar izbor.Danas sam pregledao malo i jeftinije DSLR, Canon EOS 400D kit 18-55 mm 500 eura,Pentax K100D kit 530,i K110D kit 500,Canon EOS 350D kit 400,i Nikon D50 kit 18-55 520 eura,ali mi se čini da mi je Olympus 570 bliži izbor.Doduše,ti DSLR-ovi nisu ovdje u Sarajevu,ali su dobavljivi,ako ih još ima, jer nisam kontaktirao.Čitao sam dosta pohvala o 570-ci,i ti je hvališ,pa čekam još recenziju od Zbozica idućeg tjedna.Svjestan sam da je to kompakt,a volio bih da napišeš još koju riječ o tome što je dobro ,ali još više o onome što nije dobro.
Zaboravio sam staviti link,ako koga interesira za DSLR http://www.bmfoto.co.yu/katalog/dslr-fotoaparati ,a Sajam knjiga me razočarao,samo nekoliko naslova o digitalnoj fotografiji.
Od navedenih dSLR-a preporučio bih Vam odabir izmedju Eos 350 i Eos 400D. Oba su najvjerojatnije najbolje što možete dobiti za tu cijenu.
Pentax K100D, makar poprilično kvalitetan fotoaparat o kojem sam i sam razmišljao ne mogu preporučiti po toj cijeni, K110D je K100D bez ugrađene stabilizacije u tijelu i također nije preporučljiv po toj cijeni dok je Nikon d50 još stariji model koji je Nikon zamijenio prije nekog vremena i po mom osobnom mišljenju je potpuno nepreporučljiv za tu cijenu...
Također se držim preporuke da probate bilo koji od aparata za koji ste zainteresirani jer samo tako možete zaključiti dali zadovoljava vaše potrebe...
Hvala Stas na preporukama,upravo sam razgledao Eos 400D,za te novce jako dobar,jedino mislim da bi odmah trebao bolji objektiv.Ovdje kod nas je najveći nadostatak taj,što mi nemamo prodavnice kao što je Bratulić,pa da osjetim aparat u ruci.U prodavnicama drže male aparate raznih firmi,a kad hoćete određeni aparat,onda ga morate naručiti i čekati,i naravno kupiti pa ga onda probati kod kuće.
Ono što me je oduševilo ovih dana na fotoaparatu je trajanje jedno punjenje baterija! Idu 4 baterije veličine AA. Moje su konkretno punjive od SANYO 2500 mAh (prve) i ENLOOP-ove (akumulatorske) od 2100mAh (druge)! Može se zumirati, blicati blicem, slikati i slikati, šetati po menu (meniju) i još uvijek baterije ne moraš mjenjati! Ispucaš 350-400 slika (sa i bez blica, stalno izoštravaš, zumiraš), baterije još rade kao da su sada stavljene!
Pokušat ću komentirati što objektivnije aparat kada pročitam test, jer ovako bi mogao pisati i pisati!
P.S.-Da ne zaboravim: Složio bih se sa zbozicem što se tiće zoom prstena!
Prvi osjećaj je da se zoomira u velikim koracima, ali kada se nakon nekog vremena naviknete da prsten ne treba okretati brzo da bi se brzo zumiralo, nego se treba okretati "pametno"! Dobije se na brzom zumiranju, ali i na nevjerovatnoj preciznosti! Kada se prsten okreće "s osjećajem", onda objektiv ide skoro pa kao i ručni (bez elektromotora)!
A grip, tj. osječaj kada aparat držite u ruci je fantastičan! Osobno imam srednje veliku šaku i aparat se drži sigurno čak i kada ga uopće ne štišćete i ne "drobite"! jednostavno rečeno-kao da je zalijepljen za ruku!
Svaka čast inženjerima u Oly-u!
Ima i nekih nedostataka, ali mislim da se daleko više dobije nego gubi!
Možda bi mogao ovako opisati svoje uložene novce u SP570:
"Dobivaš u postotcima, a gubiš u promilima!"
Hvala klikeru,smatrao sam da se energija iz baterija brže troši,ja sam mislio imati četiri punjive baterije,a u rezervi imati četiri alkalne,za svaki slućaj.Možda je bolja opcija,koju sada mnogi koriste,litium-ionska punjiva,ali o tome Oly ne razmišlja.
Htio bih te još pitati,kao ponosnog vlasnika 570-ice,za xD karticu,ovdje je 1GB
22 eura,a 2GB 37 eura i to M (kažu bolja i brža ?),da li je bolje kupiti dvije po 1GB ili jednu od 2GB?I još o kartici,koliki je interval između dva snimka-jedna,dvije,tri sekunde (kad se ne može okidati).
Na koliko ISO se javlja prvi šum u slici?Ja bih radio manuelnim postavkama.
I još,na kraju,reci mi šta je VIVID colors,a šta Natural colors,malo sam listao uputstvo,nažalost na engleskom.
Što se tiče zuma,kako si objasnio,a ja sam tako shvatio i zbozica,kad se lagano zumira prsten kao da upada u mala ležišta (u Bosni to zovemo koljena) i to osjetimo pod prstima.
Možda previše pitam,ali mislim da sam sve bliže 570-ici.
Eos 400D je postao stvarno odlična kupnja zahvaljujući nedavnom padu cijena. Kit objektiv kao i svaki kit nije nešto posebno ali i takav može dati poprilično dobre rezultate. S vremenom ga nadopunite npr. novim 50mm f1.8II objektivom(80 eura) i rabljenom Sigmom 70-300 APO čije se cijene kreću oko 100 eura i dobili ste relativno jeftin sistem koji je po mom osobnom mišljenju superioran bilo kojem UZ-u dostupnom na tržištu...
Ako vam je 400D preskup Eos 350D je nešto stariji s 8 megapixelnim senzorom i nešto slabijim AF sistemom ali još uvijek zadržava sve prednosti dSLR-a nad UZ aparatima (brzina, izostanak kašnjenja zatvarača, upotrebljive više ISO vrijednosti etc.) i za razliku u cijeni možete uzeti tele zoom ili 50-tku.
Osim specijaliziranih trgovina dSLR-e bi mogli imati veći distributeri informatičke opreme(Hg Spot je npr. prisutan u BiH ali nisam siguran gdje su im centri) pa bi ih tamo trebali moći probati. Također probajte saznati dali neko od poznanika posjeduje aparat koji vas zanima.
Što se tiče kartica ja osobno preferiram korištenje više manjih (manje se može izgubiti u slučaju kvara kartice).
- Što se tiće litium-ionskih baterija, imaju svoje prednosti i mane! Olympus se odlučio za AA baterije vjerovatno iz ekonomskih razloga! Jeftinije su (dobre 4xAA baterije nabaviš za 100-tinjak kuna i to ENLOOP akumulatorske kojima je samopražnjenje svedeno na minimum, a za jednu litium-ionsku moraš izdvojiti 300-350kn!), jeftiniji je punjač za AA baterije (npr, ja sam uzeo dobar PHILIPS-ov punjač sa 4 AA punjive baterije za 80 kn!) nego za li-ionski koji mora biti specifican za taj tip baterije (mada se punjač dobije s aparatom)!
- Osobno sam uzeo karticu od 2GB jer kada snimaš (video) u max. rezoluciji, problem je manja kartica! Ograničava već i onako ograničeno vrijeme snimanja, a bedasto je "zaustaviti svijet" da bi ti zamijenio karticu u aparatu!
Na 2GB pri maksimalnoj rezoluciji stane 410 slika (10 MP-a i mala kompresija), a pri rezoluciji od 10 MP-a i velikoj kompresiji stane 800 slika! Pri 5 MP stane 1560 slika! S tim da toliko pokazuje aparat, a u praksi (iz vlastitog iskustva znam) da kada slikaš do kraja kartice, stane gotovo još 10% više slika!
- Interval slikanja (brzina okidanja slike za slikom) je različit! Pri punoj rezoluciji je oko sekundu između dvije slike, a pri veličini od 3 MP možeš slikati čak 13,5 slika u jednoj sedundi, što je fantastična stvar! Slika je dobre razlučivosti, a možeš uhvatiti odlične scene (ja sam slikao pticu kako poliječe s grane i strašno mi se svidjela mogućnost (a vrabac s grane poprilično brzo uzliće-vjeruj mi)!
- VIVID colors su tvorničke postavke za malo jači intenzitet boja na fotografiji (kao što daje npr. SONY), pa slike izgledaju življe, a Natural colors su ti više pastelne boje (kao što ima npr. OLYMPUS-ova gama aparata).
Ako želiš, mogu ti poslati e-mailom upute za SP570 na hrvatskom jeziku (i ja sam se dobro raspitao šta kupujem prije nego što sam izbrojao 3350kn-a!)
:-)
Nadam se da sam bio od kakve pomoći...
@Kliker ako nije problem pošalji meni upute, pa ću ih staviti na forum, još će nekom dobro doći sljaka(at)cafe.mobil.hr
OK!
Šaljem ti na e-mail pa stavi na mrežu! Možda još kome pomogne u odluci da ga uzme (ili ne uzme)!
P.S. Ako nije stiglo, javi pa da ponovim!
:comp:
Upute sam dobio, ali imam problema s uploadom. Kad se to riješi upute će biti na forumu.
Evo,nije me bilo cijeli dan.Upravo sam po stasovom savjetu malo čitao recenziju o Canonovon 400D,hvale ga,jedino treba objektiv.Pročitao sam klikerove odgovore na moja pitanja,hvala puno.
Najteže je,u cijeloj situaciji napraviti pravi izbor.U svakom slučaju,još tražim i ne žurim,a što je najgore,ne mogu probati aparate,jer ih nema u prodavnici,a moji bližnji imaju male digitalce i mobitele.
Skinuću uputsvo sa mreže,kad sljaka postavi.Hvala.
Svatko treba (individualno) odrediti što mu treba i zašto mu treba!
Osobno sam bio da kupim neki D-SLR aparat, ali u ovom dijelu života mi ipak to još ne treba!
Trebam da mogu slikati super makro, makro, wide i tele zoomom (a za tako nešto trebaju min 2-3 objektiva u D-SLR svijetu sto podiže ajme cijenu opreme)! Trebam "sport shoot" (puno slika u sekundi) i ponekad trebam RAW mogučnost! Naravno, sve to treba stati u neku torbicu (a ne u putni kofer)! Imam HAMA 62 stativ s kojim sam dobio i futrolu za rame (243kn), tako da sva ta oprema ima oko 2,5 kg! Da to sve vučem u D-SLRu imao bih bar 5-6 kg za tegliti!
OK, jasno je da su slike bolje sa D-SLRom nego u prosumer klasi, ali sa 10 MP, RAW varijanti, optici od 26-520mm (OPTIČKI ZOOM!!!) i stativom - bolje nisam mogao proći!
Koliko meni treba kao naprednom amateru u svijetu digitalne fotografije-imam i previše za sada! Već 20 dana se zabavljam s aparatom (svaki dan) i još otkrivam mogućnosti (jer je kombinacija poprilično)! U jednom aparatu sam dobio obiteljski i turistički aparat s mogučnošću iskazivanja svoje vlastite kreativnosti!
Definitivno mi za sada ne treba D-SLR!
U potpunosti se slažem Klikere s tobom,i ja bih SLR ostavio za druga vremena,ipak tijelo,kit,double zoom kit.Razmotriću odličan prijedlog Stasa, da se kupi novo tijelo i polovni objektivi,mislim da ću ipak za sada ići na kompakt.Nisam to do sada pomenuo,ali davno prije rata u Bosni imao sam i Prakticu fotoaparat i Canon Super 8.Međutim,kad je izbio rat prognani smo sa Grbavice,koju su držali četnici,a kad smo se vratili u stan poslije rata,niti jednog albuma,niti jedne fotografije (ako su im trebali albumi,zašto nisu ostavili porodične fotografije),a rolne sa filmovima (djece prvih dana života,puzanje i prvi koraci) zgažene,pokidane i hotimično uništene.Poslije rata nisam imao volje za fotografijom,ali sada osjećam volju i želim to raditi,za sada 570-kom,a ozbiljno ću razmišljati i o SLR-u.Koliko vidim nigdje uputstva na mreži,pa bih te molio da mi na moj e-mail josip@lol.ba pošalješ uputstvo za 570 na hrvatskom.
COBER, poslao sam ti upute, a ako te još nešto zanima, samo reci!
Hvala ti Klikere,upravo sam skinuo uputstvo,sve je OK.Još samo da vidimo recenziju Zbozica za 570-cu,pa će sve biti jasno.Večeras ću se (i ovih dana),
zabaviti sa uputstvom.Hvala još jednom.
Kako su upute velike preko 3MB postoji mali tehnički problem kod uploada koji će se, nadam se, uskoro riješiti. Tada će upute osvanuti na forumu.
Sada sam Sljaka pregledavao upute na hrvatskom za Oly 570,koje mi je poslao Kliker, i mogu reći da ih treba postaviti što prije,za one koji ga namjeravaju kupiti,ali i za one koji ne znaju engleski,a žele potpunu informaciju.Ima tu mnogo korisnih stvari,ali treba i dosta vremena,jer ima 90 stranica.
Ne ovisi o meni, čekamo da "tehnički sektor" riješi problem. Čim bude moguće upute su istog dana na forumu. U međuvremenu, ako nekom zatreba može mu se poslati.
Ako neko želi ima na ovoj stranici moj e-mail,mogu i ja poslati,nije problem.
Točno COBER, upute su opširne, ali vjeruj mi, ako uzmeš aparat, shvatit ćeš da su u stvari sažeto napisane! Za dosta opcije je navedeno samo kako se uključe i to je sve! Ništa ne govore kako ih koristiti u praksi i čemu sve opcije služe, tj. šta se dobiva s njima, pa ti ostaje samo redom ići uključivati i isključivati opcije (i naravno slikati)! Velika je pomoć što ti u Olympus-ovom programu koji dobiješ na hrvatskom jeziku, sve piše ispod slike (svi mogući detalji kako je slika nastala)!
Smatram da ima dosta ljudi koji nisu toliko educirani da bi znali sve pojmove kad im se spomene neki naziv (npr. VIVID, iESP, ESP, NTSC i sl.). Kad bi se to samo malo raširilo i objasnilo, upute bi vjerovatno bile debele kao Biblija!
Najbolje je Kliker, spojiti teoriju,praksu i osobno iskustvo,pa će fotografije biti prave.Večeras sam čitao tvoje upute 570-ce i zaista,trebaće dosta vremena da sve legne .Čitao sam malo i o digitalnoj fotografiji,razne savjete i upute.Kako još nisam radio sa digitalcem,ne znam razliku između digitalne i klasične fotografije.Kažu da nije isto,s tim se moram suočiti.Ima vremena,cijelo je ljeto predamnom,samo da ne bude,kao ovo proljeće.