Ova stoji ko Hrast!
Printable View
Objektivno gledajući, ćirilica je prošlost. Ne samo nama nego i Srbima.
Ogromna većina Srba u Srbiji i Bosni piše latinicom i njome se bolje koristi nego ćirilicom. 1990 kad sam predzadnji put bio u Beogradu, latinica je bila preko 70% zastupljena na javnim natpisima. Lani sam bio i sad je možda udio latinice smanjen na 50%, jer forsiraju ćirilicu iz samo njima poznatih razloga.
Dosta će Srba potajice priznati da je forsiranje ćirilice od strane političara i crkve isključivo politikanstvo i dogmatizam.
Jedan je njihov intelektualac jednom davno izjavio da Srbi nisu ni svjesni koliko im vrijedi to što im je jezik moguć na dva pisma, za razliku od npr. bugarskog ili ruskog. Što prije privhate latinicu kao standard prije će se integrirati u Europu u najširem smislu.
A onaj tko vrati ćirilicu u hrvtaske udžbenike ili je moron, ili mu je Pupovcac ljubavnik.
@Šljaka
Ako Srbi budu radili pobunu na ćirilici, najmanje će koristit to što će djeca u školi, a i odrasli znati ćirilicu. Mislim, hej, get serious.......21 stoljeće je, tehnologija je daleko bolje sredstvo za planiranje ustanka od polu-izumrlih pisama.
S tim se poptuno slažem...ma kakva ćirilica!?= Citat =:
A onaj tko vrati ćirilicu u hrvtaske udžbenike ili je moron, ili mu je Pupovcac ljubavnik.
Зашто вам је толики проблем чирилица?
мени је драго да моје дјете исто зна читати чирилицу јер је то нешто
сасвиом нормално чак би могао рећи и један плус,
као до знаш енглески или неки други језик!
Питам се дали вам читанје овога текста ћини проблеме? :notooth:
ЕДИТ: Ја особно сам научио писмо вечином због ТВ Београда и у моје вријеме :notooth: је била сила страних филмова на чирилици!
E Vuče, Vuče. Lako što pišeš pizdarije, nego i ne znaš pisat. Mješaš Č i Ć. Ćirilica se piše sa mekim Ć a ne sa tvrdim Č. a Čini se piše s tvrdim Č a ne s mekim Ć.
A sad baš usporedba poznavanja ćirilice i engleskog i nije baš na mjestu.
Ako ja naučim mijenjat gumu na autu, to znači da znam napravit i generalku :ideja: ;D :creep:
A to je istina ne znam č i ć i na hrvatskom a kamo li na ćirilici! :notooth:
= Citat =:
Izvorno postao VuKi
Nadam se da je ostatak ispravan ;D
Ruski je stran jezik Italijanu kao i Srpski tako da ovo sa gumom ne stoji.:njanja:
Engleski je teško usporediti sa bilo kojim jezikom stranim jer je takoreći internacionalni!
било би занимљиво дати могуцност уценицима да га уце додатно, ако би хтјели, но с обзиром на атмосферу у народу бојим се да би било пуно проблема са тиме и са уценицима који би се за то одлуцили.
како сам просао сваку негативну ствар у насем образовном суставу, цирилица би нам требала бити задња брига. јер ако се настави стање какво је сада, са неколико година цемо се сусрести са унистеном генерацијом.
rospaya пази на ч и ћ
Да те Миле не дофати!!! :lol:
Бојим се да то неби било некима право ако би им нетко оцјенјивао дјецу за оно што су замрзили за вријеме рата!= Citat =:
Izvorno postao Mile
Bilo kako bilo bilo bi možda pametno to staviti kao neki izborni program iako sumljam da bi to ispalo kao i vjeronauk.
Vamo idu svi da nebude izopčenih, a vamo nebi išao nitko da nebi bilo...:jehon:
Ma ko bi s nama na kraj!!!!!!!!!!!
koji vam je *****, ovdje se pise latinica, ne pretjerujte :notooth: :satan:
meni je drago što sam učila ćirilicu u školi i još uvijek ju znam pisati. ali ne mislim da ju treba uvodit u škole: ako netko želi nek to sam uči, kao i sve druge strane jezike i pisma.
no, mislim da je vraćanje nekih pisaca na popis lektire dobra ideja. kad sam bila klinka, Branko Ćopić mi je bio najdraži pisac. mislim da nacionalnost pisca ne bi trebala utjecati na odabir lektire, već kvaliteta njegovih djela.
krivo si me rAzumio. potpuno krivo. nisam mislila da o domovinskom ratu čitamo na ćirilici..nego sam htjela reći da nek razmisle o tome da stave domovinski rat u udžbenik iz povijesti umjesto da ponovno uvedu ćirilicu..tek toliko sam usporedbe radi stavila domovinski rat, kao nešto o ćemu netko ne zna uopće ,a mora znati. nego neku ćirilicu koja se ne treba znat.
isto mislim da je idiotno uvodit ćirilicu bilo gdje u hrvatskoj, bilo u onim djelovima gdje je srpsko i ko zna kakvo stanovništvo jer dok god oni živie u hrv učit će naše pismo, tako će i pisat i čitat. neće se većina orijentirat prema manjini nego manjina prema većini. bilo izborno ili obavezno protiv toga sam. trenutno :notooth:
uostalom, sve je na latinici tak da stvarno nema potrebe. netko tko želi naučit ćirilicu nek ide na neke tečajeve ikajtijaznamkaj
citirat ću profu iz politike:
"nigdje na svijetu nema manjina kod drugih zemalja, a kod nas ih ima 17 (nisam ziher za broj . . ."
još je rekla:
"zinedine zidane je francuz alžirskog podrijetla, a da kod nas srbinu kažeš da je hrvat srpskog podrijetla završio bi na sudu za ljudska prava u strasbourghu . . ."
oni žive u hrvatskoj, stoga bi se trebali prilagoditi našem načinu života, a ne mi njihovom . . .
kaj bi ameri trebali učiti arapsko pismo zato kaj u americi živi puno ljudi koji ga znaju?
banalan primjer, ali isto kao i ovo kaj oni hoće . . .
Kao sto sam otkomentirao na portalu pollitika.com:
"Sanader priznao radni staž i platio mirovine pobunjenim Srbima?"
Dali to znaci da svi pobunjeni Srbi koji su klali na ovcari, ubijali hrvate i ratovali protiv ove zemlje za velikosprsku ideju sada imaju lijepo mirovine koje placaju svi gradjani RH,pa tako i veterani domovinskog rata?
Boze kako smo mi jadan narod, zbilja neusporedivo s bilo kojim narodom, ovo vec granici sa ludoscu u najmanju ruku. A sad srpski pisci i cirilica, pa mislim da je to puno manja stvar obzirom na ovaj lijepi "radni" staz klanja hrvata.
Nije mi samo jasno koji to hrvati su glasali za ovu "hrvatsku desnicu"? I zasto?
Opet vodi se glavno pitanje, zasto je ovaj narod sklon samounistenju, i cudi me kako je uspio uopce prezivjet, ako je ijedan hrvat prezivio kroz povjest.
Dobro je netko rekao, ponavlja se sve opet, i opet ce biti 71.godina, samo mislim da se mladi (u koje se i ja recimo svrstavam) mjenjamo, a to znaci da nazalost nece bit 71. godine ponovno, jer nece biti vise onih koje ce biti birga.
Radije da se okrenemo svojim (buducim) obiteljima, potomstvu, pa makar daleko od ovih prostora (ionako cemo imat pravo glasa a place u dolarima), a neka tu "hrvati" citaju srpska djela i uce cirilicu, ionako je to samo bratstvo i jedinstvo.
Nemoj loše shvatiti, ali to je zatucano razmišljane mase i s time neću kvariti ovu temu. Tko kaže da ja ne pušim i ne povučem subotom uz to što znam ćirilicu i šta ti ja znam više šta? Da li sam sada više kul? Kad bi svi tako razmišljali, koja bi budala još upisivala faks i tražila dobro plaćem posao? Naravno da bi u suprotnom slučaju svi živjeli na nečijoj sisi ili se bavili kriminalom. Naučit ćeš, nadam se ne na svojoj koži ;) EOD što se offa tiće.
najmanje što mi treba je još jedan predmet :belj:
Domovinski rat je u udzbenicima.
No ovaj stav je jednostavno zatucan. Manjine imaju pravo uciti svoj jezik u skolama na podrucjima gdje ih ima dovoljno za takvo sto. Ako u nekom selu zivi 80% srba i 20% hrvata, zasto oni ne bi ucili o svojoj kulturi, uz onu hrvatsku.
Uglavnom, u svakoj civiliziranoj drzavi je tako pa i kod nas. No zasto se ogranicavati na srbe? Madari uce svoj jezik u baranji, talijani u istri, a koliko znam uci se ceski u daruvaru i slicno...
eto, dozivjeli smo i to da se ja u necemu slazem s rospayom ;)
a kad smo vec kod ostalih zemalja sto je napamet bubnuo brljo, pobogu, pa to uopce ne stoji!! istina da mi imamo puno manjina sto je rezultat nase povijesti i geografske pozicije, i sto bismo sad svim tim ljudima trebali ukinuti njihova prava na njegovanje jezika, podrijetla i obicaja?! pa u jednoj svicarskoj postoje hrvatske skole jer ima puno hrvata!!
zasto ameri u skolama uce spanjolski?! logicno, jer su im meksikanci prvi susjedi i ima ih puno po sad-u!!
ma najbolje da mi uz dunav dignemo kineski zid al triput veci, i mir bozji..
:lol: :lol: :lol: :lol: :lmao: :lmao: :lmao: :notooth: :notooth: :notooth:
Jebote vec se dugo nisam ovako nasmijao :D :D .D
Postoji razlika izmedu porijekla, drzavljanstva, nacionalnosti i osjecaja pripadnosti. Srbin moze zivjeti u hrvatskoj i imati nase drzavljanstvo, a porijeklom je srbin ako su mu daleki rodaci srbi, a ako su mu roditelji srbi i na kraju ako se takvim osjeca, onda je hrvatski drzavljanin srpske nacionalnosti.
Ajme koja zatucanost, ne mogu vjerovati. Manjine imaju pravo na svoju kulturu i ostale stvari poput javnih natpisa, koristenje jezika u skolama, obrazovanje i slicno, no ako ih ima dovoljno na odredenom podrucju. To nije moja izmisljotina, to je tako u cijelom svijetu gdje se postuju prava manjina. Btw, u Zagrebu je ogromna kolicina hrvata iz hercegovine koji tu zive 10-20-30 godina, a imaju svoja puna prava i busaju se hrvatstvom (cast iznimkama), dok srbi u hrvatskoj zive mnogo dulje. Mogli bi reci da postoje autohtoni hrvatski srbi.
Ne, nije isto. Ti danas ne pises cirilicu u skoli i ona nam nije sluzbeno pismo samo zbog utjecaja nekih zapadnih cimbenika tokom kasnije hrvatske povijesti. Da nije bilo toga cirilica bi bila normalno hrvatsko pismo, kao i recimo glagoljica koja je usko vezana uz nju. Cirilica je i hrvatsko (povijesno) pismo.
Ispast ću geek al boli me ;D
Rospaya je u pravu kad kaže:
jer isto to piše i u našem ustavu pod člankom 12= Citat =:
Manjine imaju pravo uciti svoj jezik u skolama na podrucjima gdje ih ima dovoljno za takvo sto. Ako u nekom selu zivi 80% srba i 20% hrvata, zasto oni ne bi ucili o svojoj kulturi, uz onu hrvatsku.
Uglavnom, u svakoj civiliziranoj drzavi je tako pa i kod nas. No zasto se ogranicavati na srbe? Madari uce svoj jezik u baranji, talijani u istri, a koliko znam uci se ceski u daruvaru i slicno...
a s čime se i ja slažem..= Citat =:
U pojedinim lokalnim jedinicama uz hrvatski jezik i latinično pismo u službenu se uporabu može uvesti i drugi jezik te ćirilično ili koje drugo pismo pod uvjetima propisanima zakonom.