Evo sad sam instalirao XP i kad palim komp nema mi izbornika da biram OS nego mi automatski xp boota.
Sta da radim???
Kako namjestit dualboot???
Printable View
Evo sad sam instalirao XP i kad palim komp nema mi izbornika da biram OS nego mi automatski xp boota.
Sta da radim???
Kako namjestit dualboot???
Probaj ovako po XP-om:
My Computer > Properties > Advanced > Startup and Recovery > Settings > Edit
Otvorit će ti se Notepad prozor s boot.ini fajlom. Dodaj ispod "[operating systems]" još jednu liniju kao za XP, ali napiši broj particije na kojoj je Vista i promijeni naziv. Na primjer, ja imam ovako za XP i XP x64:
Code:[boot loader]
timeout=10
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /USEPMTIMER
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Windows XP Professional x64 Edition" /fastdetect /NoExecute=OptOut
Evo ja sam vec sredio drugacije, evo kako:
= Citat =:
Create a Vista Dual Boot Menu
At this point you will have lost your ability to boot into Windows Vista for the time being and the next stage of this excercise is devoted restoring a dual boot to both Windows Vista and Windows XP.
Once you have your XP installation and drivers all installed, download and install VistaBootPRO. Make sure you follow the prompt to install .Net Framework 2.00 as VistaBootPRO will not run without it.
Open VistaBootPRO, ignore the prompt to backup your BCD. Go to the Bootloader tab and "Reinstall the Vista bootloader". Next, go to the Diagnostics item on the menu bar and select "Run Diagnostics". VistaBootPRO will default back to the Manage OS Entries page and you will see that you now have entries there for "Earlier versions of Windows" as well as "Microsoft Windows Vista".
Reinstall the Vista bootloader
http://img186.imageshack.us/my.php?i...ootmenuup8.png
Restart your system and select the operating system you would like to boot to.
The Vista dual-boot menu
http://img294.imageshack.us/my.php?i...ootmenufn1.jpg
Imam opet problema sa ovim nacinom koji sam nasao.
Sad mi boota samo vistu, nema opet izbornika.
pokusao sam ovo sto si ti rekao, dodao sam :
[boot loader]
timeout=10
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Micro soft Windows XP Professional" /FASTDETECT /USEPMTIMER
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Windo ws Vista Home Premium" /fastdetect /NoExecute=OptOut
ali kad biram onda vistu samo mi bude crni ekran i nista se ne mijenja.
Sve sam dobro napisao (xp je na particiji 3, a vista na 1), samo neznam jeli ovo ime dobro, ili to nema veze.
Molim vas pomozite do sutra to moram sredit, jako je hitno.
EDIT: Sve sredjeno hvala puno svima na pomoci.