imas na ebayu sada jeftinih ali kvalitetnih ako ti pase postarina pa si uzmi
www.ebay.de
Printable View
imas na ebayu sada jeftinih ali kvalitetnih ako ti pase postarina pa si uzmi
www.ebay.de
Jel ima neki od 2-3 km da je kvalitetan prijem i za oko 200 kn (treba mi za komunikaciju između 2 auta i za neke slučajeve ak zatreba... ) ??
Ive pogledaj u metrou.Ja nedavno vidio u njihovu katalogu(onom što dijele poštom).
evo pa si kupi....http://www.oglasnik.hr/oglasi/mobite...s-5239664.html
ovo je zanimljivo: http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=19650 ili http://www.hgspot.hr/opis.aspx?ID=19652
Ne zaboravite da s ovim uređajima rade i autoškole, bar je tako u Šibeniku, pa ćete ponekad slušati i skreni lijevo, propusti...
samo motoraola SX-7OO i zavrsena stvar imaju 4 W snage i moze da rade i sa pola snage 22 chanels i 121 pod canale super su domet 17 miles ja imam iste
imas u metro-u kad sam ja bio zadnji put 2 modela neka.pzdrv
Ljudi jel neko zna sajt gde postoje cene kenwood-ova jer na njihovom sajtu nema cena a kupio bi mozda koji,i da li se sa njima ulazi i policiji u kanale? jer sam nasao jedan koji ima 512 kanala ali ne znam da li oni ulaze u kanale policije. Da li se oni mogu kupiti negde? UNAPRED SVIMA H V A L A!
Jedini voki-toki koji možeš kupiti su upravo ti od 50-60€ koji rade na 432 MHz. Jedino za njih ne treba odobrenje za korištenje i dozvola za nabavu.
Korištenje bilo kojeg drugog toki-vokija bez dozvole kažnjivo je. I ne samo da je kažnjivo odašiljanje, kažnjivo je i slušanje i opće posjedovanje bilo kojeg radio-uređaja osim radio difuznih i gore navedenih. Tako otprilike kaže zakon.
Praksa je malo drukčija. U praksi se, iako bi i za njih trebale dozvole, CB radio uglavnom nabavljao bez dozvole.
Sve drugo podložno je vrlo strogim propisima. Tako da nekakvo pričanje sa svima, tek onako ne dolazi u obzir. Jedini uređaji koje možeš legalno koristiti i to tek nakon položenog ispita su radio-amaterski uređaji.
Nabavka tih uređaja moguća je tek nakon dobivene dozvole za nabavku koju nije moguće dobiti bez položenog ispita.
Ako još uvijek imaš volju za kupovinu ne preostaje ti ništa drugo nego se uputiti u najbliži radio-klub i tamo dobiti detaljnije informacije. A možeš pogledati i na stranicama Hrvatskog radio-amaterskog saveza.
I za kraj, istina je da je moguće preurediti neke od tih radio-amaterskih uređaja tako da rade i na policijskim frekvencijama (u domovinskom ratu se to radilo jer nije bilo moguće nabaviti vojne uređaje), aki sumnjam da bi ti to netko htio napraviti i time riskirati gubitak dozvole za rad, oduzimanje uređaja i visoku novčanu kaznu. Ja osobno nebi.
Čak i da nađeš način da nabaviš toki voki i da ti ga netko preuredi koji je smisao svega toga? Ionako ne možeš slušati sve kanale koje policija koristi tako da je korist vrlo upitna. Puno uloženog novca, rizik da ostaneš bez svega i još da imaš problema sa zakonom.
Par stvari sljaka:ja nisam iz Hrvatske,nego iz Srbije... Ne znam gde ovde postoje radio klubovi... I ja sam nisam punoletan da bi mogao imati dozvolu za toki voki... Ali ipak zelim to... Sta se treba raditi za dozvolu za toki voki? jel ti imas dozvolu i jel imas toki voki? Kako da saznam gde u srbiji ima klubova?Ako je to stvarno bas nemoguce jel postoje ovi dozvoljeni toki voki-ji dometa jedno 50 km?
Slična stvar je, pretpostavljam i u Srbiji, jer ti propisi i pravila postoje u svakoj državi. Detalje o propisima u Srbiji potraži na stranicama Saveza radio-amatera Srbije
Jedino što ti mogu preporučiti, a da ipak ostane u nekim okvirima zakona su upravo CB voki-tokiji. Kako za njihovo korištenje nije potreban ispit, nitko puno i ne kontrolira tko ih sve koristi. U određenim uvjetima moguće je postići i domet preko 100km, ali to jako ovisi o terenu (ravnica, brdo, šuma...) kao i o anteni koja se koristi.
Hvala ti mnogo sljaka! Pomogao si mi,a ti si meni dao link da vidim sta je CB ali nisam najbolje razumeo... pa ako bi mi mogao malo objasniti... (sta je to,kolika je cena tih sa najvecim dometom i gde se mogu kupiti...)Kupio bih CB ako mi objasnis gde se mogu kupiti sta su... dosta si ih nahvalio a nebi bezveze :P Pozdrav!
Dakle ovako CB radio (skraćeno od Citizens band što znači Građanski opseg) "rođen" je nakon drugog svjetskog rata u SAD-u jer je iza rata ostalo dosta viškova ratne opreme pa i voki-tokija. Naravno da su se s godinama pojavljivali i nestajali razno-razni proizvođači tih radio-stanica tako da ne znam točno kakvo je danas stanje. Davnih osamdesetih kad sam se time aktivnije bavio skoro svaki radio-klub je imao i CB sekciju. Vjerujem da ćeš i danas pronaći u radio-klubu ljude koji bolje znaju situaciju na terenu.
Kad je domet u pitanju, ne postoje radio stanice koje (bar ne profesionalne) koje ti mogu uvijek 100% garantirati određeni domet.
Na domet ti osim samog položaja radio-stanice utječe i vrsta antene koju koristiš, doba dana i doba godine (nije isto u zimi ili ljeti) i još niz sitnica na koje ti nemaš utjecaja.
Ne znam da li bi ti htio pričati s nekim određenim ili jednostavno te zanimaju radio-komunikacije, pa ako mi možeš to napisati lakše bi dalje razgovarali. I na kraju, da piše u profilu od kuda si isto bi se lakše dogovorili.
Evo:ja zivim na 12 spratu (sto je dovoljno da sa ovim toki vokijima pricam 5km udaljenosti u mom gradu),mene zanimaju radio-komunikacije,ali meni je to i potrebno... Ja bih zeleo da mogu da pricam sa mojima iz BG-a (15-20km) udaljenosti,ali ukoliko bih mogao toki voki i vise,koristio bih i vise... imam za puno toga da koristim za sta koristim toki-voki umesto telefona...jos par pitanja za CB:a koliko kosta CB velikog dometa (dobra antena...) ne znam sta se vise isplati polovno ili novo... Hvala ti sto odvajas vreme za mene! Ako treba jos neka informacija od mene samo reci!
I da! napisacu ti PM,procitaj
U Pančevu sigurno postoji radio-klub. Oni ti mogu dati bolje informacije, ali samo ovako za orjentaciju. Tvoj položaj je povoljan, visoko si, a još ako oko tebe nema veći zgrada onda si na konju. Još je bitno gdje se nalaze tvoji u Beogradu. Ako između tebe i njih nema veće prepreke onda bi ta veza trebala funkcionirati. Detalje o tome kako to složiti i postaviti i još neke sitnioce napisat ću ti sutra, umoran sam i ne bi bilo dobro da napišem nešto krivo.
Ok ae cim dodjes napisi sta si planirao
http://www.aluxom.com/i_sp-101_.htm#p_CT-C442 ae sljaka vidi ovo ja ne znam kakve su te pa ako zelis da mi pojasnis... ja tragam za klubom inache. Pogledaj ceo sajt (sve CB radiostanice). I jel se ta moze koristiti samo u kolima ili mogu da se ukljuce i kuci u struju? ae pogledaj molim te
E a jel ti CB (i svi drugi) mogu da se spoje sa PMR sto rade na 446 MHz??
Da komuniciraju?
CB radio radi na 27Mhz i može kominicirati jedino sa drugom CB stanicom. Od svih stanica na tom sajtu osobno bi izabrao najeftiniju, a novce bi potrošio na izradu kvalitetne antene. Zapamti da je antena ta koja najviše pridonosi kvaliteti veze kao i njenoj udaljenosti. Za CB se obično koristi GP antena. To je antena koja ima jedan krak prema gore i tri prema dole. Sa takvom antenom mogao bi bez problema ostvariti vezu na nekih 20-tak km pod uvjetom da između tebe i onog s kim razogvaraš nema viših objekata. Znači ako si ti na 12. katu a tvoj sugovornik na npr.5. a između vas je zgrada sa 10 katova veza će ovisiti o tome da li ta zgrada skriva tvojeg sugovornika. Iako ni to nije uvijek tako je se radio-valovi mogu odbijati pa se može desiti da iako direktna veza nije moguća da se veza ostvari putem odbijanja od nekog brda, druge zgrade i sl.
Puno o antena možeš saznati u knjizi Karl Rothamel ''ANTENE'' Zadnje izdanje za koje znam je iz 1983. od Vojno-izdavačkog zavoda i Beograda.
Područje koje te zanima (mislim na radio-komunikacije) je vrlo široko i kompleksno. Možeš krenuti u dva smjera. Jedan je da ti jednio osiguraš pare i platiš nekom drugom da ti sve to složi i da za svaku sitnicu koja ne valja ovisiš o nekom drugom. Drugi je da uložiš u to puno, jako puno svog truda i vremena i da malim koracim napreduješ do konačnog cilja. To ne znači da ćeš trebati godine i godine da bi ostvario vezu koja te sada zanima nego znači da će ti kad se upoznaš s time apetiti porasti i htjet ćeš puno više nego sada.
I za kraj, u Pančevu postoji Radio-klub Mihajlo Pupin, adresa je Pančevo 49 A pozivni znak kluba je YU7BCD.