ja sam nove duracell 2700mAh punio 43 sata
Printable View
ja sam nove duracell 2700mAh punio 43 sata
tu sam ja pogrijesio sa 'novim' baterijama koje sam bio kupio (gp 2700) nisam ih punio tako dugo jer sam ih trebao, + slabi punjac i eto upropastio ih. a i tako su sad negdje izgubljene u sloveniji... lol
ja sam svoje prvi put punila 8 sati...pise na njima da se pune 16 sati na 250mah punjacu, a moj je 500...a i pokazo je da su pune pa sam ih makla...a drugi put su bile cijelu noc na punjacu...ali punjac odrzava kad ih napuni da se ne isprazne ali ih ne nanadopunjava...inace, neki kvarkov punjac...samo njega platila 80ak kn :p ali je odlican...
Evo malo mene opet nakon skoro godinu dana. Nikad nije kasno kako se ono veli. Probat ću biti što kraći. Da ponovim, treba kupovati baterije, a tako isto i punjače od renomiranih tvrtki. Sada će možda netko reći: Pa to je ustvari sve isto kada se rade skoro sve baterije na dalekom istoku. E pa i nije baš tako, jer si jedna dobro priznata firme ne može dopustiti da napravi loše. Razumljivo zašto, pa makar i piše "made in China" ili sl.
Kao što sam u prijašnjim postovima napisao za baterije, vrijedi i za punjače. Izbjegavati jeftine punjače koji nemaju kontrolu punjenja. E sada kako će netko znati da li punjač ima tu kontrolu. Jako teško. Nisam siguran da svaki trgovac u dućanu ima taj podatak (možda njih 5%). Zato je najsigurnije uzeti punjač poznatih firmi. Nema ih baš puno. Preporuka: Durachell, Sanyo, Varta, Panasonic, itd. Kod takvih je skoro isto da li se puni normalnim ili ubrzanim punjenjem. Odnosno 1/10 kapaciteta, ili 3-6 sati. Razlika je jedino u zagrijavanju baterije. Sam ciklus punjenja baterija, a sada govorim o NiMg u najboljem slučaju je do 300-400 puta. Sve ostale brojke su napuhane. NiCd mogu do 700-800, ali one su zastarjele i slabijeg su kapaciteta, ali imaju da tako kažem jednu prednost. Bolje podnašalju jaču potrošnju, radi toga ih se i danas upotrebljava u bušilicama i sl. Nego vratimo se baterijama za foto-aparate. Upravo sam ovih dana završio neke testove ovih novijih baterija. Durachell 2650 mA, Sanyo 2600mA, Varta 2500mA, te Sanyo Enveloop 2000mA. Test je bio na potrošaču od 500mA sa potpuno punim baterijama. Jasno nakon 5 ciklusa pražnjenja.
Durachell drži 2050mA, Sanyo 1900mA, Varta 1900mA, a Enveloop 1650mA.
Ovu zadnje Enveloop baterije sam nabavio vani, zajedno sa punjačem prije više od pola godine. Napunio sam ih i spremio u ormar na 180 dana. Nakon toga kapacitet im je bio 1400mA. Sasvim solidan rezultat, ali manji od onog koji daje firma (pražnjenje). E sada u kakvim uvjetima oni testiraju baterije ne znam. Bez obzira na sve to moja je topla preporuka za tu bateriju. Istina malo slabijeg kapaciteta, ali dosta postojana. Razlike između pojedinih Enveloop baterija su zanemarive (ispod 5%). Po meni vrlo dobra baterija. Recimo za rezervni set izvrsna.
Pozdrav svima
da ovisi kako kome kako za koje potrebe. eto ja ih sada koristim u fotoaparatu (jos uvijek ih nisam punio a slikavao sam dosta) dakle za mene su dovoljnog kapaciteta ali ono najvaznije svakako jest to sto se ne prazne stajanjem. sada mogu lijepo uzet fotic i fotkat kada god pozelim, a ne da ga uzmem kad ono, baterije se ispraznile...
ma preprepreporuka
p.s. punjac koji dodje u paketu (tkđ sanyo) puni 4 AA i 4 AAA dosta je tezak izgleda ok. a sad tesko je reci koliko je kvalitetan ali sumnjam dabi stavili u paket stim baterijama neki srot
Punjač je dobar ne samo za Sanyo nego za sve druge baterije. NiMH i NiCd. Ima kontrolu: punjenja, temperature, održavanja itd. Jedino što se možda nekima neće svidjeti što je bijele boje. A i punjenje traje oko 10-12 sati. Samo punjenje je 120mA za AA i 250mA za AA baterije. Možda je dobro i to što neovisno puni tip baterija, tako da sa lijeve strane možeš staviti recimo AA baterije, a u desnu stranu AAA baterije istovremeno. Jasno. Moraju biti u paru. Ili u jednu stranu staviš NiCd, a na drugu NiMH i sl. Relativno dobra stvar. Postoje Sanyo brzi punjači koji se spajaju preko USB-a na komp.:klap::respect:
Ja bih još ovo dopunio.
Za fotiće i vanjske bliceve je pametnije imati dva paketa manjeg kapaciteta nego jedan većeg. Ovdje se uglavnom radi o AA veličini baterija. Meni se pokazalo na blicu da mi je sigurnije imati dva paketa od 1800mAh nego (čak) dva paketa od 2500mAh. Ako taj isti blic ne koristim dva tjedna i one poluprazne u blicu i rezervni paket je izgubio samopražnjenjem. Kako sa 1800mAh odslikam manje slika, brža je izmjena baterija i manje se isprazne same od sebe. Tako mogu računati da imam uvijek puni rezervni komplet.
Što se tiče punjača. Koristim onaj koji puni baterije od 2500mAh za 7h. To je tzv. medium speed i po meni optimalno. 1800mAh napuni za 5h, a ima zaštitu od prepunjavanja i pregrijavanja, tako da ih najćešće punim preko noći.
Eneloop baterije su dobra varijanta za nekoga tko puno ne slika i tada mu je jedan paket dovoljan jer će mu aparat na vijeme pokazati kada su pri kraju.
A ako je baš velika potreba, alkalne su u prvom kiosku.
Većinu stvari koje vas zanimaju oko baterija ćete naći ovdje http://www.batteryuniversity.com/index.htm
Kada sve to pročitate mislim da neće biti potrebe za pitanjima
evo moj PowerBank punjač je odapeo(jednostavno led diode ne svijetle, ili zasvijetle i ugase se za minutu:cry: ) :notworking:
molio bi preporuku malo boljeg punjača(AA i AAA) od toga kojeg imam. uglavnom koristim duracell 2650mAh i GP 2100.