-
Ja mislim da tko ima imalo kulture, ne mora ni citat pravila o ponasanju na forumu.
-
Ma gle...ima svašta na ovom forumu. Ovih godinu dana, koliko već jesam tu iskopao sam svašta. Iako sam si rekao da će moja prisutnost ovdje biti isključivo profesionalna (pomaganje i učenje), opet se čovjek sprijatelji sa par ljudi. E sad, koja je korist od ovog epiloga...
Osobe ne trebaju pročitati pravila, ona se sama po sebi podrazumjevaju. Zbog toga su Smrćo (;D)i još par ljudi u ovom threadu u pravu. Ne trebaš čitati pravila da bi znao koja su osnovna pravila ponašanja. To što ponekad ima manjih ispada, ne znači da su pravila prekršena, nego samo malo rastegnuta.
Na forumu vladaju druga pravila nego drugdje na ostatku Interneta. Sve ono što si napravio se može sankcionirati, ali uvijek će postojati individualci koji će pokušavati izigravati autoritete kojima sva ova pravila ne znače ništa. To je u samoj ljudskoj prirodi i kao takvo, uvijek će biti prisutno.
Posao moderatora nije samo da osiguravaju disciplinu, što se po meni čini da samo ovdje i rade (uz, naravno, više pohvalnih izuzetaka), nego da i doprinesu boljem ozračju na forumu, da potiču različite rasprave. Npr. tema o pokušaju analize ovog problema se ne započinje sa onakvim stavom, moderatori i administratori ne mogu i ne smiju koristiti svoj položaj za nešto što nije u duhu ovih pravila.
Ja osobno, nikad nisam trebao čitati pravila, ali ukoliko bi me neki moderator ili administrator upozorio pročitao bih ih, čisto da vidim u čemu sam pogriješio. Ali bananje zbog nekakve minijaturne pogreške (a mislim da oglašavanje ili komentiranje rada moderatora u "krivom" dijelu foruma su stvarno minijaturne pogreške) jest apsolutno idiotski.
Bez obzira što je ovo više profesionalan i tematski forum, u svakom forumu je poželjno stvoriti nekakav "duh zajedništva", zbog čega će se "veterani" konstantno vraćati na ovaj forum, a ne nakon 2-3 godine "pomaganja" otići i nikad se više vratiti. Taj "duh zajedništva" nije moguće napraviti ukoliko admini i moderatori nisu psihološki stabilni i imaju unresolved issues sa sobom.
Forum je dovoljno dobar samo koliko su njegovi administratori dobri i sama činjenica da admini predstavljaju forum "vanjskom svijetu" podilazi zaključku da je ta osoba mora biti razumna i ne koristiti forum kao poligon za izbacivanje svojih frustracija.
P.S. Eto opet ode u OT :)