eeeeeeeeeee WB, ovako..... imam ti ja 120 GB externi disk, i ovaj problem što se tebi dogodio razvio se u nedogled. Ovako, naravno da se i meni to dogodilo, kao i svima koji imaju 5.25", a pogotovo 3.5" diskove, pogotovo ovaj od 3.5" jer ima napajanje iz USB-a, mi bar imamo externo napajanje. To što ti se sad dogogilo dogodit će ti se sigurno još koji put, a razlozi nisu niakakav firewall, kvar na disku, kvar na externom kučištu(u daljenjem tekstu LADICA), nego je problem što se iz nekih za sad još neutvrđenih razloga mijenjanjem USB portova ona (LADICA) zna zblesavit na taj način. Naravno, koliko vidim, došli ste do rješenja, NIKAKAV FORMAT DISKA, ništa nije tu pokvareno, sve je potpuno ispravno, samo kad n puta to nekom posuđuješ, uglavnom, USB se često zna zblesit, i to ti je jedina mana (na baš mala, al navikneš se na to) tih ext. diskova. Dakle, kad ti se to dogodi, samo izvadi hard, i kako je gore već spomenuto, izvadi jumper, spoji IDE i napajanje, i u biosu namjesti da ti automatski detektira disk. Pri dizanju Win-a, malo će ti proces duže potrajat jer naravno, win će detektirat novi hardware. Kad se dignu windiwsi, tamo ti se nalaze svi podatci, e sad, možeš ih negdje backupirat, pa formatirat hard, a i ne moraš, bitno je da se disk nekako učita. Vrati ga u svoju divnu LADICU, i on će ponovo radit (vrati jumper kak je bio) kao da ništa nije bilo.
BTW; disk kad ti je prikopčan i na IDE, ili u LADICI, bilo kako, može radit u bilo kojem položaju, vodoravno, okomito, da ga ostaviš da visi, ukoso, nije bitno, samo ga ne smiješ puno trest dok radi, znači nema naglih pokreta dok se vrti, to baš mu nije ugodno, al dok radi, položaj mu nije bitan.
PREVENTIVA: da se ovo što rjeđe dogodi, iz vlastitog iskustva, sam skužio da je najbolje da u svakom kompu u kojeg ju uštekavaš, PO MOGUČNOSTI UVIJEK stavljaš u isti USB port, dakle, kod sebe uvijek u isti, kod drugog uvijek u isti, a ne sad recimo da kod sebe npr. jednom ju prištekaš u recimo COM 6, za pola sata ponovo uštekaš u COM 11, i on ono izvrti Found New Hardware; USB 2.0...... e nakon nekoliko izmjena na Istom računalu zna se zblesit, i onda recimo kod tebe neče, a kod frenda oće..... kužiš...... dakle, bitno ti je da uvijek na istom računalu, uštekaš u uvijek isti port, da ju ne traži uvijek..... Ja sam to riješio na način da imam samo jedan COM port za nju, i tu ništa ne uštekivam, iako je ona externa, pa je rijetko uštekana. tako sam rekao i onima kojima posuđujem..... nek uvijek štekaju u isti kao i prvi put...... i već jako dugo vremena nisam imao taj problem.
Je da je dugačko, al mislim da sam ti ovdje sve rekao....