A koliko zauzima prosjecna slika slikana digitalcem?
Printable View
ajde di se najbolje informirati kod kupnje digitalca
Ovisi u kojem formatu snimas, kojoj kompresiji itd...= Citat =:
Poslao: sezam-picika
Recimo da slika moze varirati od 140kb do 1-1,5MB sve je stvar postavaka. Ja recimo snimam u NORMAL kompresiji s rezom 1240*960 i zauzima mi svaka slika oko 380kb (manje-više).
p.s: velicina ovisi i o kolici boja i detalja na slici tako da ako slikas recimo neku tamnu sliku ona ce biti manja (u kb) od one s puno boja!
www.dpreview.com= Citat =:
Poslao: coma_zgb
ajde di se najbolje informirati kod kupnje digitalca
www.imaging-resource.com
tnx dilurekba
pogledajte kaj sam nasao
http://web.vip.hr/markica007.vip/digitalke.htm
Ovisi o megapikselima fotića te rezi koju koristiš... ako npr. na fotiću od 3.2 MP koristiš najbolju rezu to ti je oko 700 kb po slici! Ponekad i više! A svakako se isplati slikati u najboljoj rezi ako imaš odmah negdje i kompić pa možeš isprazniti karticu redovito... U svakom slučaju radi se o veličinama koje se nikako ne isplate slati mejlovima ;)= Citat =:
Poslao: sezam-picika
Kad radim s digijem,budući da proces nije reverzibilan, onda UVIJEK radim slike od oko 400k, lako ih je poslije resizati.Ako mislite dobre digislike nekome poslati onda je najjeftinije ih spržiti i poslati CD kurirskom službom ili običnom poištom.
a sta mislite o canonu A60 i A70?
= Citat =:
a sta mislite o canonu A60 i A70?
Vrlo dobri, vec sam ih prije par postova preporučio pa ču preporučit ih još jednom!
a koji od ta dva da si uzmem? 800kn razlike
a fuji 304? ima jako dobar zoom, ali mi je bed zbog skupih kartica
a sta mislit o fuji FinePix 3800
covjece imamo 600 strebera a niko mi nece dati odgovor, pa kaj se niko ne razumije u digitalnu fotografiju pa da mi nesto kaze?!?!?!
Meni su Sonijevi digitalci najbolji
po cemu
po svemu pristupacni su,dobre slike rade,lijepo izgledaju meni je to dovoljno
a daj mi recute o fuji fine pix 304 jel se isplati, posebno me zanima usporedba njega i canona a70
Ako znas engleski, onda odi na http://www.dpreview.com/ (vjerojatno najbolji sajt na netu sto se digitalaca tice), procitaj recenzije, mozda cak i usporedi mogucnosti digitalaca koji te zanimaju(imas opciju usporedbe negdje), pa sam pokusaj zakljuciti. Ja bih ti samo preporucio da ne kupujes fotic marke koja nije poznata, jer takvi fotici(iako imaju puno megapixela) daju shrot fotke. Takoder sumnjam da ces uzeti neki Sony buduci da im je omjer ulozeno/dobiveno katastrofalna a memorija dosta skupa. Takoder racunaj da je 2 megapixela minimum za dobru 10*15 fotku.= Citat =:
a daj mi recute o fuji fine pix 304 jel se isplati, posebno me zanima usporedba njega i canona a70
Fuji s304 je odlican fotic za cijenu, ali sa skupom memorijom(xd), dok a70 nisam proucio.
Ja sam za par mjeseci rada uspio zasparati za bolji, tj profesionalniji digitalac(buduci da pokusavam postati uspjesan fotoamater), a buduci da sam nasao fuji s603z za 5180 kn (i to ne na crno :D ), jedva cekam da ga pokupim u ponedjeljak(bio je zadnji na lageru, a akcija je trajala 4 dana... ) :cool:
Da li itko zna gdje ima kupiti jeftinih compact flash kartica?
edit: i kod zooma gledaj iskljucivo samo opticki zoom, digitalni zoom uopce nemoj koristiti ako ne moras, jer on samo zamucuje sliku.
xd je zapravo najjeftinija memorija(10% jeftinija proizvodnja od smart media) ali je nova pa joj nabijaju cijenu
CF kartica imas jeftinih u hg spotu
ma na 304 mi je najbolji taj njegov 6x zooom
Ja imam Canon A100 koji je 1,3Mpx i ima jedan od najboljih MACRO-a u klasi fotića do 3000kn ali jedino što me smeta je taj jadni digitalni zooooom.
Inače kvalita slika, boja itd je odlična ali taj zooom:(
evo bio u jendom ducanu, onaj nasuprot opere, i tip mi kaze da mi nemoze dati usporedbu(mislim ipak bi trebo znati sta prodaje!!!) ali mi kaze da ako imas jako veliki zoom onda mora biti puno svjetlosti i da mora biti na stalku da slike dobro ispadnu! sada je pitanje funkcije i 3x zoom(a70) ili 6x zoom i nesto slabije mogucnosti?!?
tip ti melje gluposti. istina je da sa vecim zumom u vecini slucajeva moras imati vise svjetla, ali samo kada slikas sa tom daljinom zuma,a kada slikas sa manjom daljinom zuma(kamera je ista) trebat ce ti manje svjetla i tu ti se stvar izjednacava sa aparatima sa manjim zumom.= Citat =:
evo bio u jendom ducanu, onaj nasuprot opere, i tip mi kaze da mi nemoze dati usporedbu(mislim ipak bi trebo znati sta prodaje!!!) ali mi kaze da ako imas jako veliki zoom onda mora biti puno svjetlosti i da mora biti na stalku da slike dobro ispadnu! sada je pitanje funkcije i 3x zoom(a70) ili 6x zoom i nesto slabije mogucnosti?!?
Ako hoces malo preciznije objasnjenje, najmanja kolicina svjetla koja ti je potrebna da mozes sliku normalno slikati bez stalka moze se vidjeti iz podatka najveceg otvora blende na objektivu, iliti vrijednosti koja se oznacava sa f(obicno je podatak ispisan na vrhu objektiva, u omjeru 1 : nesto(sto je u stvari ta vrijednost) ). Sto je manja ta vrijednost, to ce ti manje svjetla biti potrebno da normalno uslikas sliku. Radi usporedbe, moj ex-digitalac, sony sa 3x optickim zumom je imao f: 1 : 3.8 dok moj novi fuji ima 6x opticki zum i f: 1 : 2.8-3.1. 2.8 ima kada slikam sa 1x-3x zumom, a 3.1 kada slikam sa 3x-6x zumom. Iz toga se moze izvuci zakljucak da je mojem novom fuji-u sa vecim zumom potrebno manje svjetla nego mom sony-u sa manjim zumom.
Isprika zbog zbrkanosti svega sto sam napisao, umoran sam
Coma sjeti se jakih dalekozora, malo toga se vidi ako ruka nije super mirna,toliko o zoomu i stalku, šta se tiče svjetla i otvora blende i san znaš da je to neodvojivo od ekspozicije. Da skratim, zoom je krasna stvar a stalak i jaki flash skoro pa neophodni kako bi izvukao iz fotića sve ono šta se može izvući.
ma neznam fuji mi je fakat dobar zbog toga zooma ali canon a70 ima sva ziva podesavanja i manji je, jedina prednost fujia je taj zoom, ali ipak je to velika prednost