Zbog čega bi se takvo što dogodilo? Kaj bih onda trebao novu matičnu kupovati?
Printable View
Zbog čega bi se takvo što dogodilo? Kaj bih onda trebao novu matičnu kupovati?
uf,ovako,puno filozofiranja ljudi,bez uvrede ali sve je to jednostavnije...odspoji sve komponente,očisti sve hladnjake,propuši ih zrakom,zamijeni pastu na procu.očitavanja u biosu prati i vidi kako radi temp,ako možeš u vindovse everest će ti pomoći.kod temp uzmi u obzir dali je oc ili nije (mi ne znamo to).ako su temp ok a stroj se opet gasi,odspoji sve sa ploče,neka komp se pali samo ploča sa grafuljom normalno,bez hdda,floppy-a cd,gluposti...pusti ga da radi,ako je ok počni dodavati komponentu po komponentu,ali jednu po jednu i onda ga drži neko vrijeme upaljenog.znači prvo disk pa proba,pa cd pa proba,pa ne znam što već imaš...tako ćeš najlakše odrediti dali je neka komp vrisnula,ako bez ičega komp rikava,najvjerovatnije je ploča kriva.i još jedna preporuka,ako možeš posudi neko napajanje pa prije svega toga (osim čišćenja kulera) probaj sa njim...javi ako nešto ne kužiš...
neznam, vidim, kako neznaš za everest, koliko je preporučljivo za otvaranje kompa... očito je neznaš everest, neznaš temperature, nepratiš, baš dal je ok da rastavljaš... Samo odspoji kablove, očisti...
Najbolje bi bilo da ti netko ko se više razumije iz tvoje blizine dođe pregledati komp... Ako si sam svoj majstor, nabavi si pomoćni izvor na net, pa nam se javiš i mi te vodimo step by step...
Tvoj problem može biti uzrokovan mnogočime, od prašine i pregrijavanja, do neispravnih kontakata, pa i oštećenja nekih dijelova komponenti, jednostavno prenaponom ili pak da imaš negdje kratak spoj... ili spoj sa uzemljenjem...
A zašto mi u BIOS-u jedino taj hard ne očitava, odnosno ne prpoznaje ga, a kako je taj Serial ATA disk uvijek bio glasniji i uvijek bih ga čuo kod rada (kao lagano grebanje), više ništa ne čujem osim hlađenja. I ne mogu mjenjati, primjerice pastu na procesoru jer je na Intelovom procesoru već bio instaliran hladnjak, ali nisam nikad ni provjeravao može li se skinuti... Pretpostavljam da može... Ako nije stvar u hardu, onda sam najebao... Gdje ću doći ako ću morati komponentu po komponentu provjeravati...
= Citat =:
Izvorno postao Krompirko
A bogami i na ATX napajanjima. Svako napajanje nema prekidač na sebi, pa mi ovo bude jedini način. Znam i ja malo više toga o elektronici, čak mi je i suviše dobro poznata, ali me nemoj pitat kako napajanje izbaci napon na konektoru za kabel. Istina da ima priličan broj dioda (koje ne dopuštaju protok napona u dva smjera), ali se izmjenična struja pretvara u istosmjernu tek nakon gretzova spoja, vjerojatno se izboj događa negdje prije njega. Iako nikada nisam baš dobro pogleda shemu napajanja, ne da mi se pratiti crte i tražit ludosti, dovoljno mi je da mi nekad ovo pomogne.
uf ovo će se pretvoriti u prepucavanje tko što više zna...
@frish-ki nema veze vrsta proca,hladnjak,pasta ili bilo što sa zamijenom paste,pasta se uvijek može mijenjati...
sa sata diskovima može biti problema i ako se ne instaliraju driveri za raid tj za podršku sata