ajd mi sada objasni kako da overclockam,znam da moram ici u bios i podici fsb sta ne?i na koliko da memoriju stavim ,ako imam 768ddr-a na 400mhz,tebe sam krompirko ceko da odgovoris jer vidim da si majstor u svom poslu
Printable View
ajd mi sada objasni kako da overclockam,znam da moram ici u bios i podici fsb sta ne?i na koliko da memoriju stavim ,ako imam 768ddr-a na 400mhz,tebe sam krompirko ceko da odgovoris jer vidim da si majstor u svom poslu
Uh, ajoj, pa ti neznaš ni kako se kloka, dakle znaš samo teoriju..
Evo ovako. Mislim da je stvarno glupo da ja pišem text ili da ga kopiram sa drugih stranica kad taj tekst već postoji na internetu, pa ću ti samo dati link do njega...
Klokanje AMD-a
Postavke RAM modula
sad samo cekam post -Vise mi se komp ne boota , ili Prije je radilo a sad ne :)
jako dobro sve procitaj .
i odmah provjeri na ploci kak ti se radi Clear Cmos
ok hvala za link,ne mislim ga ja overclock nego me tek toliko zanimalo :D,ne cu da overklokiram jer kao sto vidite o tome nemam pojma,pa cu se radje drzati sa strane i uzivate i na 2.2ghz,fala svejedno :D
Znaš šta je zanimljivo...= Citat =:
Izvorno postao Router
Davno prije, sve tvrtke koje su proizvodile računalne komponente su igrale na to da nikome neće oc dolaziti na pamet...
Sada sve tvrtke koje proizvode komponente, odma ih opreme sa OC mogučnostima, OVerburn tehnologija i gotovo serviraju i nude da klokamo što lakše...
Ako je ploca nekog dobrog proizvođača, a primjetio sam da i PCchips i ostle slabije ploče od soc A i 478 do 939 i 775 imaju lakši način za reset kloka...
NE BIOSA, nego kloka...
dakle ugasite računalo
pritisnete i držite RESET tipku 3 sekunde i onda uz nju pritisnutu pritisnete i Power tipku...
tada bi se makar vi kloknuli vaš Intel sa 3 Ghz na 5 Ghz i da vam se nije mogao upaliti, trebalo upaliti na nazivnoj frekvenciji i ponuditi vam da smanjite klok...
aj da mi neko kaže imam isti procesor(2.4 northwood 533mhz,512K socket 478) i hladnjak
matičnu soltek SL-85ERV2
512 mg infinion memorije 333mhz
i grafu geforce 4200 x8 128mb/128bit
šta mogu sa tim napraviti
provjereno radi na 3,6 Ghz!
Grafu nemoj klokati, jer je loš izbor za klok i nečeš ništa postići...
Rami su isto jako loši...
stavi si u biosu rame na 133 ( omjer 1:1 )
i rame sa CL2,5 staviš na CL3 (ako želiš bolji klok procesora)
i staviš linearno povećavanje proca sa memorijom i povečaj mu FSB sa 133 na 200
Ram će ti tada raditi na 400 Mhz, a procesor na 3,6Ghz
Ako imaš dobar ladnjak naravno, ako ne, dovoljno je da rame staviš na cl3 i 133 (omjer 1:1) i povečaš procesor na 180 FSB te će ti tada raditi na 3,240 i osjetit ćeš jako mnogo tu razliku, a rami pod CL3 će ti raditi na 360Mhz
eto
3.2 GH stari moj a neće se pregrijat a hladnjak je intelov obični i da napajanje
neće se pregrijati... ja ti mogu evo upravo za par trenutaka ubaciti jednog northwooda koji mi stoji u ladici i obaviti ti testove da vidiš...
sadnji put kad sam testirao sa Glachialtechom od 70 kn (ladnjak temp na 3,4 nije prelazio 55C pri opterećenju ... (85C granica)
ma ne moraš se mučiti thnx a napajanje 1.6 može
Nije bas pametno govoriti da nesto ide ziher na recimo 3.6 ghz , jer skoro sve se kloka drugacije ovisno o stepingu i dr.
iako ja nemam potrebe za clockom, krompirko reci mi nesto u vezi klokanja ovog (mog) procesora. meni su rekli da neide preko 3.0
podaci iz everesta:
intel pentium 4HT 2400 Mhz (12x200), Northwood Hyper Threading, CPU stepping D1, CPU mnozitelj 12.0x, L1 cache 8KB, L2 cache 512KB, napon jezgre 1.475-1.55V
ili je mozda maticna kriva
abit IS7-G, socket 478, chipset i865PE
davno sam se igrao stim vec sam zaboravio zas nije islo na 3.0 mislim da se nije htio dic sistem, tek nakon reseta
prvo router, Intel je poznat po tome da se svaki procesor kloka...
ovi inteli 2,4 su bila jedan od zadnjih najboljih serija procesora koje je intel proizve dobro...
bili su extra skupi , ali su svi bili identični bez pada perfomansi jednoga i drugoga sa potpuno istim mogučnostima...
a flor, ti si vjerojatno povećavao FSB na svom kompu sa 200 na više...
stvar je da tebi memrija radi sinkrono sa procesorom, dakle ako ti povečaš FSB na 233, procesor ti nebi upalio jer bi ti onda tvoju (vjerojatno 400Mhz memoriju) stavio komp na 466Mhz...
U biosu moraš pronači postavke memorije i staviti memoriju na 333 ili 266
ako staviš na 333 to znači da je pod uvijetom da je procesor na 200FSB, memorija na 166 (333/2) što znači da onda Procesor / memorija = 1,2
što znači da kad FSB procesora pojačaš na 240 tad će ti memorija raditi na 240/1,2 = 200...
efektivna frekvencija memorije je 400 , a procesora 960, što znači da ti procesor radi na 2880 Mhz
Ako memoriju staviš na 266efektivno (133 stvarno ) onda ti je omjer procesor (200) / memorija (133) = 1,5 što znači da kad procesor digneš na FSB = 280
memorija će ti raditi na 280/1,5 * 2 = 373 Mhz... i onda joj spustiš latenciju na 2,5-3-3-6 ili ako je dobra na 2,5-2-2-6 i procesor će ti raditi na 3,36Ghz a mema na 373 pod manjom latencijom i imat ćeš manje vrijeme odaziva...
Stvar je da ti možda nebi mogao postići full klok, ali ja definitivno bi jer sam ispraksiran i znam svu teoriju...
pročitaj malo linkove o latenciji memorija... i kloku amda / intela, pa kad naučiš svu teoriju, baci se u praksu... i postit češ dobre rezultate...
zaboravio sam reci da mi je proc klokan na 2.8, to sam davno napravio, sad sam vec pomalo zaboravio kako a i nikad se nisam upustao u klok jer nisam imao zelju... vga je druga stvar.
memorije su 2 keksa x512, obje PC3200 (200Mhz)
@ Krompirko
Jeli mi mozes napisati koliko ja mogu klokati onaj moj procesor.
Napisaao sam na pocetku teme koji imam i koju maticnu.
Nemoj povećavati napon, a procesor pojačaj do 3,2 Ghz
Mogu ga pojacati do 3.2 ghz?? Do koje temperature mogu ici.
Da procesor pojacavam u biosu?
60C pri opterecenju odnosno oko 50 u normalnom recimu rada
Icu ovih dana kupiti neki hladnjak, pa cu provati to napraviti.
Koji mi ti hladnjak preporucas da kupim, a da nije skuplji od 300kn?
Zalman 7700Cu
ne želi mi se clockat kad stavim 170 FSB ne sprema mi???????-tj. vrati na 133 e da memorija mi je 400 mhz
Procitaj one linkove o klokanju amda i latencije memorije... to bu ti jaaako pomoglo... jer meni je glupo sad svakom 3. govoriti kako da podesi omjer memorija, a sumnjam da je i onaj 1. shvatio o čemu sam pričao... stoga kad pročitate ona dva linka, onda se javite i pitate me neko teže pitanje tipa, kako izračunati osvježenje memorije koja radi na cas x-x-x-x i na x Mhz u tom i tom režimu rada...
Ja ne bih baš taj... baci oko na http://forum.pcekspert.com/showthrea...threadid=24470= Citat =:
Izvorno postao Krompirko
da li se moze otkljucati procesor?
neki mogu ali ti nebi preporučio osim ako baš znaš šta radiš != Citat =:
Izvorno postao zmija