Brže pisanje poruka prstima
Kad sam opisivao Messaging aplikaciju spomenuo sam da je jedan od njenih nedostataka malo To: polje (za odabir primatelja) koje se teško pritisne prstom. Spomenuo sam i da postoji alternativa pisanja poruke prstima uporabom Phone aplikacije. No moguće je pisati poruku prstima i u Messaging aplikacija od pisanja teksta poruke do odabira primatelja.
Dakle, kad se uđe u pisanje poruka (bilo ulaskom u Messaging i odabirom New ili odabirom New->Message s ToDay screena) pozicioniramo se u tekst za pisanje poruka, napišemo poruku i sad (razlika u odnosu na pritisak To: polja gore lijevo) pritisnemo Contacts ikonu u toolbaru dolje. Počnemo pisati slova iz imena ili prezimena primatelja (ne moramo napisati cijelo ime) i popis imena (kao što sam već opisivao u Phone aplikaciji) se pojavi i sve što treba je s tipkama gore dolje izabrati primatelja s Hardware tipkom OK i pritisnuti Send gore lijevo. Sve ovo opisano funkcionira s uključenim PhonePad načinom unosa i bez izvlačenja olovčice!
Pisanje po tipkovnici prstima
Čujem da ne mogu svi pisati po tipkovnici prstima jednom rukom. Pa čak ni s dvije.
Možda imam male prste no pisanje po tipkovnici mi ide, i jednom rukom.
Razmišljao sam, možda je trik (osim početnog navikavanja i prakse) i to da se ne piše jagodicama, kao na hardware tipkovnici, nego blago svijenim palcem tako da se LCD dotiče vrhom prsta, pa čak i noktom. Time se postiže veća preciznost odabira tipke na zaslonu i krući dojam pritiska.
Koliko zauzimaju SMS poruke, a koliko Temporary Internet Files
SMS poruke
Može se vidjeti ako se pogleda properties (SPB Pocket Plus) u Windows/Messaging foldera. Napomena: bolje brisati poruke iz same aplikacije - ne odavdje.
Temporary Internet Files
Ukoliko rabite MDA za surfanje (bilo kao pass trough Internet opcijom u Active Syncom) bilo GPRSom ili na neki drugi način, history datoteke se gomilaju. Nije tako trivijalno za naći Temporary Internet Files kao folder SMS poruka. Treba pogledati folder Windows/Profiles/guest/Temporary Internet Files.
Folder se može i iz Explorera odmah izprazniti.
Instaliranje aplikacija u RAM ili na SD (Storage)
Preporuka je da se sve što se može (i nije nužno da bude u RAMu) instalira na SD karticu (ili Storage, ako ima mjesta).
Utility programi koji malo zauzimaju tipa UpTime Meter, SPB Pocket Plus i slični mogu se instalirati u RAM. Zapravo je za njih i poželjno da se instaliraju u RAM kako bi se mogli rabiti i kad je baterija slaba i SD kartica se isključi.
Korisniku nužni programi (meni je to recimo PocketStreets) isto se mogu instalirati u RAM (ili Storage ako ima mjesta).
Igrice, s druge strane, rijetko da su nužni programi koji se moraju instalirati u RAM :) Zato se igrice stvarno mogu instalirati na SD karticu (ili Storage, ako ima još mjesta).
Ovom praksom osigurat će se da ostane što više Program Memorije slobodno za rad programa. A što je više program memorije slobodno to će PocketPC raditi brže i stabilnije (i ne će se dogoditi da igrice štekaju - ima čak igrica koje se i ne mogu pokrenuti ako nije slobodna određena količina program memorije za njihov rad).
Slobodna memorija može se provjeriti ako se ode u Start->Settings->System->Memory.
Rješenje za dvostruko slanje SMS poruka
Kako sam već prije spomenuo, najčešće se događa zbog gašenja Messaging aplikacije nakon što se pošalje poruka.
Evo rješenja:
1. Ne gasiti Messaging aplikaciju sve dok se ne pojavi balončić da je poruka poslana.
2. Ako koristite SPB PocketPlus.
Otići u Start->Settings->System->PocketPlus
Označiti Close Button i Pritisni Feature Options.
Izabrati dolje Exceptions i onda Add.
Odabrati Browse i u Windows folderu naći tmail.exe.
I to je to!
Sad više X na Messaging aplikaciji ne će gasiti aplikaciju nego ju minimizirati. Znači da se može slobodno pritisnuti X odmah nakon što se pošalje poruka. Messaging će nestati, ali se ne će ugasiti.
Gasi se potpuno u Start->Settings->Memory->Running Programs
Brzo unošenje novog kontakta i appointmenta
Ako se hardware tipke za Contacts ili za Calendar drže dugo pritisnute pozicioniramo se odmah na upisivanje novog kontakta ili Appointmenta.
Isto se postiže i uobičajenim putem - klikom (ili otvaranjem na neki drugi način spomenutih aplikacija) na hardware tipke Contacts ili Calendar i odabirom New izbornika.
Isključivanje zvuka dolaznog poziva
Netko vas zove a vi neželite odbiti poziv nego želite isključiti zvuk tog dolaznog poziva. Jednostavno što morate napraviti je, dok mobitel zvoni stisnite prema dolje increase/decrease volume gumb.
Prikazivanje datuma na vrhu ekrana pokraj sata
U registryu se morate napraviti sljedeće:
Otići u HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shell\ te stvoriti novi binary value nazvan "TBOpt" i unjeti vrijednost "13 00 00 00"
Naravno vrijednosti se uvode bez navodnika. Nakon toga spremimo novo napravljenu vrijednost te napravimo Soft Reset