http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/str...tradicija.html
Da se mene pita,a ne pita me se ništa,satro bi i njih i njihove običaje... :Puke: Stoka!
Moje isprike na iskrenosti. ;)
Printable View
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/str...tradicija.html
Da se mene pita,a ne pita me se ništa,satro bi i njih i njihove običaje... :Puke: Stoka!
Moje isprike na iskrenosti. ;)
Srašno, ali s druge strane, ako ih jedu, ne vidim suštinsku razliku između ovog masakra i masakra npr. teladi i prasaca u klaonicama.
Tvoj postupak bi bio paradoksalan, ko da kažeš "ne psuj, p****" ...
Isto kao sto je kod nas zabranjen izlov prstaca a dodjes u neum i tamo zderes kolko hoces. Kad se sve zemlje usuglase oko izlova kitova, mozda se izabrani na globalnoj razini.
http://www.seashepherd.org/
Ovo su pravi ljudi koji se bore protiv izlova kitova..
No nikad se nece moc sprijecit tako masovan izlov kitova..
Pogotovo Japance se nikad nece moc sprijecit..
Kako je tokom cijele godine dozvoljen lov kitova u svrhu istrazivanja, Japanci su si na brodove napisali velikim slovima "RESEARCH" i time imaju pravo na lov kitova..
A ovo se dogadja kada im netko stane na zulj!
Rekoh da ne vidim SUŠTINSKU razliku.
A kad smo već kod ciljanog uzgoja, šta je sa veprovima, zečevima, bambijima i ostalim divljim beštijama? Strogo kontrolirani uvjeti? Jel ti znaš šta je to? To ti je kad npr. kokoš proživi cijeli svoj život u 0,2 m2. Krave u 1,5 m2 itd. Zašto bi ovo bilo drukčije ili možda humanije od proizvodnje hrane od kitova?
Htio sam ukazat na dvostruke standarde. Ljudi se pale kad vide pokolj kitova jer je slika prestrašna, a garantiram da bi 90% vas ovdje rigalo i proklinjalo da vidite uživo kako se kasapi telca u klaonici.
I ja osuđujem ovaj pokolj, pače i poglavito :crazy: ali, kako bi rekao Kazo..... budimo realni....klanje je klanje, hrana je hrana.
I kokoš je živi stvor kao i kit i itekako pati kad ga se kolje,ali nama je naravno strašno vidjeti klanje kitova,a na klanje kokoši i svinja smo navikli.Kao što reče Mile:klanje je klanje.
To je njihova tradicija, stoljećima...
Meni nije ništa čudno...
Kinezi jedu pse i mačke, Japanci alge, mi ćevape :D
I sad, svi (opet smiješno, "svi") osuđuju njih što održavaju tradiciju...
Kitovi su puni žive, to je po meni puuuuno veći problem...
A za to je netko drugi kriv, zar ne?
Al kak nemres shvatit, kokoske mozes 50.000 uzgojit u mjesec dana [oke, ovo sam bubnuo], a jel mozes kitove tak puno "uzgojit"??
Tak da nemoj mi usporedjivat kita i kokosku xD
Al jbt da se tak masovno "kolju" zivotinje kojima treba min. 5 god da se ponovo oporave....nije fora.
I badava ti tim kinezima, japancima i drugim panjevima objasnjavas da to nije dobro kad ce oni nastavit dalje..
Vidjet cete za 20 god kada nece vise biti nosoroga, kitova, majmuna, lavova i drugih zivotinja..Pa ce tek onda doc ljudima "iz dupeta u glavu" :(
EDIT: Pronasao sam video, koga interesira neka pogleda...
PS: Koji znanstvenici koriste Kalasnjikove i harpune sa dinamitom pri istrazivanjima?
Coinn, gle, ti cijelu stvar percipiraš statistički, dok ima nas koji na to gledamo humanistički, mada sam svjestan neodrživosti humanizma na duge staze.
Nisam Coinn neg Cionn :P
Ugl. meni se totalno gadi kada vidim da neko ide klat zivotinje koje su na rubu izumiranja...
Na zadnjem video si mogao vidjet Japanski brod na kojem pise "RESEARCH" i koji upotrebljavaju brutalna oruzja za "istrazivanja"...
Ako mogu slona omamit sa injekcijama pa cak i uspavat koji ima deblju kozu od kita, zasto nebi to isto i na njima primjenjivali??
Ja ti kazem za max 20 god ces vidit da ce 1 po 1 zivotinjska vrsta pocet izumirat...i kaj ce onda bit kad svi izumru??
Kaj ce zooloske vrtove punit sa kokoskam i kravama???
A vjeruj mi da ja inače popizdim kad vidim zoo i životinje u kavezu. Samo postojanje zooloških vrtova je dokaz izopačenosti ljudskog uma.
Oke zooloski vrtovi poput ovog u Zagrebu i takvi mali i losi vrtovi su grozni...
Al neznas ti kak izgledaju zooloski dolje u Australiji i Americi...
Vjerujem da je zivotinjama bolje tamo nego u divljini..
No opet, nit jednoj zivotinji nije super kada je zatvorena u nekom prostoru...
Da, to sam ja htio napisati.
Nisu životinje tu samo da ih imamo (tj. u Zagrebu nemamo :notooth:) u zoološkom.
Mene uopće ne dira što netko kolje životinje bilo koje vrste- mislim, da mene sada boli srce...
Dira me jer bi mogli zeznuti prirodnu ravnotežu.
A, ne vjerujem da bi mogli preživjeti da ostanu kokoši, štakori i golubovi.
Samo bi si štancali kokoši i njih jeli? :D
Ali, slažem se sa Drugom- svo klanje je isto.
Po tvom bi onda mogli i klati kitove- da se otkrije način kako ih klonirati i "dobivati" u istom vremenskom periodu kako kokoši...
Mislim, ja sam svjestan da moramo od nekud meso dobiti, ali mislim da se ta "industrija" (klanja) izmakla kontroli. Sigurno dobar dio proizvedenog mesa propada- a ljudi gladuju...
Ali, opet- to je druga tema... :D
1. Pa ako tako gledas je, uzmes pusku i razneses psu, macki ili kitu mozak, klanje je klanje...
2. Pa kao sto si sam rekao, ako im je to "obicaj, tradicija" ili kaj god, neka kolju zivotinje, ali neka ne poremete balans prirode, tj. da ne dovedu zivotinje do izmuranja sto ti debili [pardon na izrazu] rade -.-
Ajde sad ovako, uzmi Nokiu 3310 [sto simbolizira kokosku] i Nokiu N97 [sto simbolizira kita]. Zakucaj ih u zid, i za koji mobitel [tj. simbol] ce ti biti vise zao??
Za N97 jel tako?
Tak da nije isto dal zakoljes kokosku ili kita..
Ako gledas ovak, kit ima daleko veci IQ i time je puno pametniji od kokoske koja bi pala u ponor da tamo dolje vidi da ima hrane..
Od kita se jos puno toga moze "naucit"...dok kaj mozes od kokoske naucit??
nekoc je tradicija bila spaljivati sve crvenokose zene na lomaci.
nekoc je tradicija bila zrtvovati djevice.
sad cemo i na ovo zazmiriti samo zato jer je to njihova tradicija? u doba kad sigurno nisu gladni jer imaju lance hipermarketa, ono, nije da zive bogu iza hozntregera..
klanje je klanje.. ajmo onda filozofirati do ruba pameti i iznaci zakljucak kako su i biljke ziva bica (stvar koju nas nauce jos u osnovnoj skoli) pa onda i njih koljemo kada ih trgamo, rezemo..
biste li i na pokolj pandi rekli "a kaj sad, to im je tradicija. tak svejedno jel zakolju pandu ili kokos"?
i dalje sam misljenja kako postoji veeeeelika razlika izmedju zivotinja za uzgoj i izlov te zasticenih divljih zivotinja.
al kao da je to bitno. ne pisemo nit vi nit ja zakone, niti smo organi koji ih provode. ove slike nam samo mogu biti fuj ili nas ostaviti ravnodusnima.
sutra cemo vec zaboraviti na njih, premoreni haracem, nezaposlenoscu, yadayadayada.
Da, N97.
Makar, usporedba ti nije nešto.
Mobitele ne moraš bacati u zid- nemaš koristi (ili je ja ne vidim) :D, ali dobro- to nije ni bitno.
Ali, ako baciš 100000 3310 u zid i 20 N97...
Ne znam baš da ćemo od kita nešto naučiti... :hm:
Napokon netko tko se slaze samnom :D
@Georgy: Pa kita mozes proucavat i gledat kako zivi, niti 10% njegovog mozga nije istrazeno, nezna se puno toga..
Ma gle, nemozes usporedjivat jednostavno zivotinje koje su za uzgoj i one koje su na rubu izumiranja kao sto je Luna rekla
PS: Georgy, nema koristi, al eto onda treniraj za ovo:
Cionn, odakle ti ideja da je ta vrsta kitova izumire?
citiram "Ipak, ovi kitovi nisu ugrožena vrsta, a društva za zaštitu životinja ne napadaju one koji ih ubijaju zbog toga što je masakr postao integralni dio kulturnih običaja Farskih otoka, a i sam proces ubijanja životinja nije komercijalan.
Naprotiv oni su ponosni na ovaj običaj pa u njega uključuju i djecu, koja na dan 'klanja' čak dobivaju i slobodan dan u školi."
Kad se slaže društvo za zaštitu životinja, te cijela zajednica, ni ja nemam ništa protiv. Osim ako ne muče te kitove.
Cionn ti si životinjski rasist :D , kokoš isto trpi bol i ta usporedba sa kokošima i kitovima je smiješna.
Napisao si i sam da ti se gadi kada vidiš da neko ide klat zivotinje koje su na rubu izumiranja. Tvoj post ili sam te krivo razumio da ti se ovaj konkretni slučaj ne gadi i nemaš ništa protiv?
A reci dali onda podržavaš lov?