obnovljen moj glavni post s uputama
Radi novosti s diktafonom i posebno radi toga što si neki ubanane telefon jer su stiskali opcije u raznim programima, ili se raspituju kako nešto radi a da nisu pročitali sve što im piše u tom mojem postu (npr. HoFo popis modova niti ijedan tutorial), obnovio sam sadržaj mojeg glavnog posta: Sve o modanju v360v tako da sadrži sve što je bitno znati i naglasi što je obavezno poštivati ako ne želite ubananiti svoj telefon.
Jasno, i kako do odličnog diktafona :)
obnovljen glavni post s uputama o modanju v360v
Danas imah vremena popodne, pa ponovno prođoh kroz
glavni tutorial za modanje v360v.
Malo sam izašao u susret početnicima i ljenčinama, ali ne mnogo, i dalje je ključno pročitati sve tutoriale. Mnogo hvala svima koji su pomogli da taj tutorial naraste na sadašnju oblik. Usput, tutorial je maksimalne duljine, tako da je slobodno samo desetak bajtova :)
Smatram da je sada sve pokriveno i riješeno, ubacio sam i linkove za programe, drivere i firmware, nedostaje jedino opis kako ukloniti kratice. To ćemo napraviti čim netko potvrdi da se backup može vratiti na v360 i koja je točno procedura, jer ne želim riskirati da netko radeći po mojem provizornom receptu ubanani telefon a da nemamo osiguran povratak backupa.
Tutorial: Instalacija i deinstalacija drivera za Motorolu
Slijedi kompletna procedura koja opisuje kako instalirati sve drivere za Motorolu V360v (ili za bilo koju drugu Motorolu p2k platforme). Moje su pile notebook s Windows XP SP2 Hr i Motorola V360v.
Ukoliko radite točno kako je ovdje napisano, sve mora proraditi. Ukoliko ne proradi, ili nešto ne radite TOČNO kako je navedeno (obično nije napravljena KOMPLETNA deinstalacija nakon problema), ili imate neki vrlo čudan i egzotičan problem za koji ćete teško dobiti pomoć a moguće je i da je USB priključak na kompu neispravan (ako i inače s njim imate problema). Ovaj je postupak plod mojeg dvogodišnjeg iskustva s mnogim p2k instalacijama i deinstalacijama na XP i W98SE i NIKAD mi ovaj postupak nije bio neuspješan. Pri tome sam ga tijekom pisanja ovog tutoriala ponovio na XP instalaciji staroj skoro godinu i pol dana! Više od ovoga ne mogu nikome pomoći!
Potreban softver možete naći na linkovima u tutorialu u poruci #25
Sve o modanju V360v
Ukoliko treba deinstalirati drivere jer ne rade, onda prvo napraviti korak 0. Ukoliko po prvi puta instalirate drivere ili nakon deinstalicije, krenite od koraka 1.
Vrlo je važno da telefon uvijek priključujete na fizički istu USB utičnicu na kompjutoru, jer će vas na drugoj nanovo tražiti instalaciju drivera.
Neki koji imaju probleme s instalacijom p2k drivera na Win XP SP1 su ih navodno rješili updateom USB drivera. Ukoliko vam ovdje opisan postupak ne riješi probleme, probajte instalirati fix WindowsXP-KB822603-x86-ENU (ili Googlajte ovaj pojam ili odite na WindowsXP-KB822603-x86-ENU). Osobno s ovim fixom nemam nikakvog iskustva nego sam samo htio nadopuniti ovaj tutorial kao bi bio potpuniji. Moj je prijedlog staviti Win na SP2 s kojim nikad nisam imao problema.
--------------------------------------------------------------
Deinstalacija drivera ukoliko imate problema ili instalacija nije uspjela.
Mrdanje po registryu je potencijalno VRLO OPASNO ako ne znate 100% što radite. Ne preporučujem ga ikome! Ne eksperimentirajte i ne nadajte se najboljemu. Ako ne znate 100% sigurno što i kako, tražite pomoć nekoga tko zna.
Pogreška u Registryu može značiti da se Windows više neće dizati!
Obavezno prvo napravite novu Točku Vraćanja Sustava (Sistem Restore Point) prije nego idete išta raditi po Registryu. Preporučujem i napraviti puni Backup C: particije (ili one particije gdje se nalazi Windows čiji Registry uređujete) uz pomoć Ghosta prije uređivanja Registrya i osigurajte se i provjerite da možete napraviti Boot s tog CD-a ili diskete kako biste mogli vratiti Ghost image Windows particije na disk u slućaju problema!
0. U registryu tražiti string V360v (ili kako se već zove vaš telefon) da se lociraju driveri i njihov ID pa se brišu ključevi. Brisati slijedećih 7 ključeva i to dva puta (kod vas ih može biti manje ili mogu imati drukčije oznake, zato treba prvo opaliti search za imenom telefona da se locira pravi ključ)
- Vid_22b8&Pid_4810 (USB disk)
- Vid_22b8&Pid_4901* brišem 4 komada, to su p2k driveri. Ne spominje se u svima pojam v360v, ali se spominje p2k i Motorola. Normalno ih je 4, može ih biti više ako ste ponavljali instalaciju ili manje ako ju niste završili.
- Vid_22b8&Pid_4902 - USB modem
- Vid_22b8&Pid_4903 - Flash Interface
Ukupno 7 drivera, kao u ovom primjeru, znači da su bili instalirani svi potrebni driveri.
Ponoviti isti postupak i u drugom ključu (search). Dakle, deinstalirao sam 2 puta 7 drivera.
Svakom ključu po potrebi dati pravo da ga se obriše: lokalni meni, Permissions, Full Control, Dozvoli pa ga se potom može obrisati.
Zatvoriti Registry Editor. Reset nije potreban.
-------------------------------------------------------------
Instalacija drivera. Obavezno v2,9 ili kasniji za V360v
1. Raspakirao drivere v2,9 u vlastitu mapu u Mojim Dokumentima.
2. Motorolu USB postavke stavljam na Data/fax
3. Priključujem telefon kablom, nije otvoren nikakav Motorola program
4. Wizard: Motorola USB modem, Instaliraj s popisa, pokazujem na drivere v2,9 mapu, klik na Završi. Nakon ovoga imam Motorola USB modem i ništa drugo. Nisu instalirani nikakvi p2k driveri!
5. Otvaram p2k Tools program.
6. Wizard: Motorola Phone (V360v), Instaliraj s popisa, pokazujem na drivere v2,9 mapu, USB Composite Device instaliran, klik na Završi.
7. Wizard: Accessories Interface, Instaliraj s popisa, pokazujem na drivere v2,9 mapu, USB Accessories Interface instaliran, klik na Završi.
8. Wizard: Data Loging MCU Interface, Instaliraj s popisa, pokazujem na drivere v2,9 mapu, Data Loging MCU Interface instaliran, klik na Završi.
9. Wizard: Test Command Interface, Instaliraj s popisa, pokazujem na drivere v2,9 mapu, Test Command Interface instaliran, klik na Završi.
10. Izlazim iz p2k Tools programa i ponovno ga pokrećem. Pokazuje da je spojen na V360v i mogu sve raditi. Većina p2k Drivera je sada instalirana! Izlazim iz p2k Tools.
11. ovaj i slijedeći korak potrebni samo za flashanje: Otvaram FlashBackup (2,59 beta). Kartica Backup, Backup mode: PDS Backup, kvačica na Disable compression, odabir Additional Loader for 32 MB. Klik na Create.
12. Wizard: Motorola Flash Interface, Instaliraj s popisa, pokazujem na drivere v2,9 mapu, Motorola Flash Interface instaliran, klik na Završi. Zatvaram FlashBackup, restartam telefon jer je u Flash načinu rada.
13. Odvajam V360v od notebooka i prebacujem mu USB postavke na Memorijska kartica i priključujem telefon nazad na notebook.
14. Instalira mi se Motorola kao USB disk od 512 MB, i iskače Explorer (ovisno o štelungu i verziji OS-a na pili, ovdje može biti raznih reakcija)
Dakle, total je:
1. driver - USB Modem
2-5. driveri - p2k driveri
6. driver - Flash
7. driver - USB disk
Dakle, da biste mogli s p2k programima raditi sa svojom Motorolom, mora biti instalirano prvih 5 drivera.