Neznam jeli bilo pitanja o tome ovdje, ali jel moze netko tocno reci cemu sluzi i kako je dobro podesiti??
Printable View
Neznam jeli bilo pitanja o tome ovdje, ali jel moze netko tocno reci cemu sluzi i kako je dobro podesiti??
proširenje fizičkog RAMa, komp ga kreira na disku gao swap file...= Citat =:
Izvorno postao Atno
preporučujem automatske postavke ili 2.5 do 3 puta više od fizičke memorije u kompjuteru! najbolja opcija je preselit swap file na drugi fizički disk, jer tada primarni disk s OSom ne mora pristupati swapu, već ga komp čita s druge jedinice...
poštovanje
Neznam ni ja tocno cemu sluzi ali dobro dodje u nekim situacijama kad ti ponestane slobodne fizicke memorije.. To ti je banalno receno zapisivanje memorije na disk.
Sto se tice podesavanja, pogledaj kako je kod mene pa usporedi sa svojim potrebama: 512 rama nekad mi nebude dosta pa imam na C disku (sistemski disk) podeseno max size na 2gb (zbog ogranicenosti diska a i nikad necu trebati vise od 1gb pa nek stoji kao rezerva :) ) a initial size na 511mb.
Sto se tice rama, ako ne koristis nesto zedno rama (tipa photoshop i slicni programi, maya...) mozes ostaviti defaultne postavke za virtualnu memoriju bit ce ti i vise nego dosta.
Ako ipak imas potrebu za tim, mislim da ce ti bit dosta 2000mb za pocetak na jednom disku (najbolje uzeti sistemski disk - onaj gdje su ti win instalirani) jer ce ti mozda neki programi (photoshop opet) traziti svoju virtualnu memoriju koju moras podesiti na nekom drugom disku, nikako na sistemskom.
Mislim da ces ipak skuzit na kraju cemu to sluzi ;)
E vidis to sam zaboravio spomenuti, ako ne trazi nesto zahtjevno to bi mu bilo ok a ako je ogranicen morat ce mozda ostavit swap na c:.= Citat =:
Izvorno postao Inovator
Bas cu se malo poigrat s tim ;D hvala vam na pomoci ;)
Ne treba ništa petljati po podešavanju swap fajla, pustite to windowsima na brigu. Ukoliko je moguće prebaciti swap na drugi hard to se isplati, naravno pod uvjetom da su za dva harda na različitim kontrolerima...
Sta znaci kad se pojavi trokut sa usklicnikon doli di je sat i "pise virtual memory to low"???
ajde ako netko zna....imam 2 harda,jedan 40gb maxtor,7200 rpm,ntfs,master na prvom kanalu, na kojem imam 2 particije i windoze i jedan 4,3 gb quantum,5400rpm,fat32,slave sa master cd-romom na drugom ide kanalu na kojem nemam ništa osim ghosta....da li bi komp brže radio ako stavim virtualnu memoriju na taj manji hard? jel se isplati stavljat swap na njega,pošto je sporiji i pošto je slave?
Ne isplati...
a da mu napravim jednu ntfs particiju od 2 gb? ili da na ovom prvom disku napravim jednu swap-only particiju od recimo isto 2 gb,bi li bilo kakvog ubrzanja? kantu od kompa imam pa je pokušavam nabrijat kolko se god da. :)
Mozda ti je bolje ovo sto si rekao da stavis posebnu particiju od 2gb na prvi disk iako ja to ne prakticiram jer nevidim neko osjetno poboljsanje. Ako zelis probati...
Da vas pitam jos nesto, jel se isplati imati swap na 2 diska?? Mislim, koristio sam to prije ali nista nisam primjetio :confused: Da li to mozda povecava nekakvu "sigurnost" podataka kao npr raid...
sigurnost podataka??? Pa to su privremeni podaci,zašto bi njih trebao zaštićivati? Šta onda radi dupli swap,dva puta zapisuje istu stvar?