-
Wlan Signal ?
Ekipa, recite mi ako netko zna pravo rj. za sljedeći slučaj.
Imam Siemens SE515 WLAN router i PCMCIA WLAN karticu i kad se odmaknem od routera u drugu sobu signal mi je ajme,pa mi recite koji bi mi bio najbolji način da popravim signal da bar po kući mogu bit u dometu?
Hvala M A B I S
-
Ja imam to isto i router je u jednoj sobi ja WLAN kartica u drugoj i signal mi je 80 do 100%. Kakve ti zidove imaš? Pol metra armiranog betona :D Šala naravno.....
-
poigraj se sa smještajem routera po sobi/stanu, te položajem antena na routeru (ako se daju rotirati oko jedne ili više osi) i gledaj što se dešava... do 2 zida ne bi trebalo biti većih problema
-
Pa imam dva do tri zida od 10-ak cm,ništa strašno, al kad se maknem od routera nekih 8-9 m signal je loš.
Jel zna itko bili mi možda pomogla ona "satelitska antena" sa stranice. 217.24.18.30, ali bez tanjura.
-
Takozvani biquad, sa satelitom zvan sat-biquad, je usmjerena antena. Što će reći da baca samo u jednom smjeru, a to ti, mislim, ne treba. I namjena mu je više za postizanje malo većih dometa nego za kućnu upotrebu.
E sada, 10cm betona je poprilično dobra prepreka za wireless, a 2x10cm je užasno dobra prepreka, a 3x10cm je ... jelte, predobra prepreka. Signal koji uloviš su ti reflexije i ogibi od zidova, plafona i inih stvari. Tako da, nažalost, bitku s betonom nećeš lako dobiti.
Probaj postavit AP/ruter daleko od svih elektroničkih komponenti, pogotovo mikrovalne (2.4GHz joj je radna frekvencija!!), te ne baš u čoškove sobe. Postavi laptop na par mjesta u kući gdje misliš da ćeš ga najčešče koristiti i onda nađi optimalan položaj za AP. Malo okreći antenu/antenice. Uglavnom, treba se igrat.
Druga stvar je ako gubiš link već na 9 metara bez zidnih prepreka. Onda nekaj vjerojatno nije u redu s APom, možda softverski možda hardverski.
Definiranih 100m ili 50m "indoor" što piše na kutiji, to ti nema veze s realnosti. Stvar je napisana po svim onim američkim standardima gdje su kuće od šperploča i stakla, gdje su zidovi od storopora, a i tamo je 50m samo teorija.
Ako ćeš trebati istestirat AP, javi mi se na mail. Al, prvo se plz poigraj malo doma.
Pozdrav.
-
Hvala na savjetima ali nema šta nisam probao, al jednostavno slabo.
Sad neznam jeli moguće montirat kakvu antenu na SE515
-
ja isto imam pcmcia karticu i jako slabo hvata signal cim se odmaknem nekih 15-ak metara od routera, ali sam posudio pcmcia karticu od frenda koja ima antenu na sebi, kao i router i tad je signal puuuno bolji...
znaci, mozda bi ti pomogla neka kartica sa vanjskom antenicom...
-
Čuj, da ima bolje opreme od SE515 nije tajna. Al opet, 15m LOSa je fakat premalo da bi radilo problema. Pogledaj si malo na webu... google i SE515+review ... pogledaj malo što se piše o tome, iako se ne piše baš puno.
Ja nigdje nisam mogao naći, ali ako ruter ima RPSMA konektor, možeš gore staviti bilo kakvu antenu. Daklem, ako možeš antenu otšarafit, onda imaš RPSMA.