Abeceda jednog vremena (8)
ZABRANJENO PUŠENJE
http://bluedevil.info-mob.com/temp/pusenje.jpg
Nekoć legendarni band čije ime danas prisvajaju dvije blijede imitacije.
Nekadašnji frontmen kao da je još davno prorekao svoju sudbinu, jer uistinu on već dugo nije čovjek kojeg su nekada mnogi voljeli. Iako je to želio, nije otišao kao Pele ...
"Nekada davno si voljela čovjeka.
Taj čovjek već dugo nisam ja.
Već dugo u lošoj formi sam.
Uzalud me uspravljaš.
A, u lošoj formi sam, u lošoj formi sam,
I zato ne želim da budeš tu kraj mene.
Prošetaj ..."
ZDENKA SIR
http://bluedevil.info-mob.com/temp/zdenka.jpg
Topljeni sir za mazanje u okruglim kutijama u kojima se nalazilo po šest trokutastih sireva, neki su ih zvali kockom (?). Svaki trokutić je, koliko se sjećam, jedva bio dovoljan da se premaže kriška kruha i obično se kupovao samo kad se ide na izlete, na more i sl. Tvornica sira se inače nalazi u Velikim Zdencima pokraj Daruvara ("Staročeško pivo"), a postoje i Mali Zdenci pa bi na pitanje "Otkuda si?" stanovnik Malih Zdenaca u pravilu odgovarao: "Iz Zdenaca." Naravno, stanovnik Velikih Zdenaca na isto pitanje odgovara: "Iz VELIKIH Zdenaca".
ZDRAVKO ČOLIĆ
http://bluedevil.info-mob.com/temp/cola.jpg
Mogao bih krenuti ja o glasu, o šarmu i karizmi, o svilenim košuljama i Lokicama, o ludim glavama i zvjezdicama, o ciganima čergarima i ...
ZEPE
Crne, lagane 'kung fu' papuče sa gumenim đonovima koje su prvenstveno bile kućna i bolnička obuća starijih ljudi. Onda su se počele nositi u osnovnim školama kao obavezna školska obuća i tako su postale stilsko modno ludilo. Proizvodilo ih 'Borovo'.
ZNANJE IMANJE
Popularna emisija za poljoprivrednike i ljubitelje sela. Nedjeljom prije ručka kada je "cijela porodica na okupu". Takmičenja sela iz cijele SFRJ u svemu i svačemu. Između kviza i muzičkih numera, polpularni su bili skečevi (dva glumca sa obaveznim šajkačama stoje za mikrofonom i nadmeću se u duhovitostima po principu čuvene radio-emisije " Selo veselo"). Žene su se najčešće takmičile u ručnim radovima, muškarci u znanju iz svih drugih oblasti. Postati selo-domaćin bila je stvar prestiža širom zemlje. Sela domaćini dobijala su asfalt i renovirani dom kulture gdje se takmičenje obavezno održavalo.
ZNOJNICE
Elastične, najčešće frotirne, trake, navlačeile su se na ručne zglobove za sportsko-mladalački imidž.
ŽIVOTINJSKO CARSTVO
"Krašove" male i tanke čokoladice koje su sadržavale sličice životinja iz cijelog svijeta. Djeca su kupovala ove čokoladice sa ciljem da sakupe sve sličice i polijepe ih u veliki album tvrdih korica koji je sadržavao i puno korisnih informacija o životinjama. Popunjeni album se mogao poslati "Krašu", a onda bi se poništen (crvenim uzdužnim crtama) vraćao djetetu na kućnu adresu sa bogatim paketom slatkih proizvoda.
YUTEL
Televizijski program kojem je jedan od primarnih ciljeva bio da probudi nadu i vjeru među građanima ex-juge u bratsvo i jedinstvo. Popularni su bili, za ondašnje prilike, intervju-telefonski brojevi koje je svaki građanin mogao da nazove i priloži svoj glas - "da ili ne" - na aktuelnu temu ... Teme su bile, između ostalog: "Da li ste za ili protiv slobodnih izbora? Da li ste zadovoljni odlukom federalne vlade o kotiranju nacionalne valute za njemačku marku", itd.
Inače, Yutel-ova personofikacija je bio Goran Milić, nekad najmlađi voditelj Dnevnika u Jugoslaviji, miljenik režima, velika nada, da bi mu onda karijera krenula nepredvidivim tokovima. Prvo Yutel, pa pokajništvo i novopronađena ljubav s Tuđmanom koja je rezultirala dolaskom na Hrvatsku televiziju, pa Brisani prostor s tek ponekim zrncem genijalnosti. I jedno veliko ništa. Istina, Milića je puno veći užitak slušati kako na studentskoj tribini dva sata priča o televiziji. Treba mu dati jednu takvu emisiju, samo da priča o struci, o kameri, o televizijskim porukama, da analizira priloge, da radi sve – samo da ne radi ništa.