Di ima kupit punjača za baterije, jer naši trgovci rijetko uz koji model daju punjač, a jasno daju nadopunjive baterije...
hvala
Printable View
Di ima kupit punjača za baterije, jer naši trgovci rijetko uz koji model daju punjač, a jasno daju nadopunjive baterije...
hvala
Imaš ih u skoro svakom dučanu tehničke robe, imaš u Metro-u, Mercatnone-u i sl. Nisu skupi, mislim oko 50-150 kuna.
nedugo nakon otvaranja threada, našao sam traženo, mjesto:Kvark.= Citat =:
Izvorno postao darkovsky
:closed:
Mislim da vam je bolje uložiti više novca u punjač. Buduci da pametni punjači brže i kvalitetnije pune baterije, a da ih ne oštete tj. baterije ce vam trajati dulje. Većina tih jeftinih punjača ima dosta tupavu metodu prekida punjenja(nakon dostignutog određenog napona ili vremena).
Bravo! Konacno netko tko misli ispravno! Ne kazem da bi trebalo kupovati punjace za 300 ili 500 eura, koliko kostaju vrhunski, ali mislim da bi bilo razborito kupiti nesto skuplji i kvalitetniji punjac (naravno ako posjedujete aparate na AA baterije)!= Citat =:
Izvorno postao tbenosic
Imao sam doma jedno smece od punjaca (10 ak eura) i jedan nesto kvalitetniji sa digitalnim multimetrom...(cijena 60 ak eura)! Testirao ih malo sa dva kompleta 2300 mAh Sanyo baterija! Ove punjene na boljem punjacu postizale su i do 30% dulje vrijeme koristenje (testirao na discmanu, digitalcu, i ne bi vjerivali baterijskoj cetkici za zube, dakle stalno opterecenje sa sva tri potrosaca)! Pored toga nakon 100 punjenja trajanje korisnoga rada sa baterijama punjenima na losijem punjacu skratilo se za oko 25% dok je na ovima punjenima na boljem punjacu razlika bila zanemariva! :thumbup:
Tako je. Mislim da nikome ne bi trebalo biti problem kupiti punjač za cca 300kn i onda ste mirni stvaro jako dugo, dok mi se čini da je kupovina ovih do 100kn bacanje para. Ovi bolji stvarno rade čuda, meni je uspio vratit u život energizerove baterije stare 5-6g od 1200mAh tako da mi sad dobro dođu za bež.miš
Cijena punjača nije uvijek odraz kvalitete ili nekvalitete. Vidio sam skupih punjača upakiranih u lijepo kućište koji su u sebi imali 1 (jednu) diodu i jednu LE diodu i ništa više. Kvalitetan punjač morao bi imati mogućnost pražnjenja baterija, nije da je da funkcija nužno potrebna, ali dokazuje postojanje elektronike za kontroliranje punjenja. Isto tako mora postojati indikacija završenog punjenja i mogućnost održavanja baterija na određenoj napunjenosti duže vrijeme. Bez obzira koliko ih dobro napunili baterije, ako se ne koriste, za tri mjeseca su prazne. Ako vam trebaju povremeno, zaboravit ćete ih napuniti baš onda kad će vam biti najpotrebnije. Bolje ih je imati stalno u punjaču koji omogućuje takav način rada.
I na kraju, najjeftiniji način da dođete do kvalitetnog punjača je samogradnja, bilo u vlastitoj izvedbi ili uz pomoć prijatelja ili poznanika.
...istina, ali sada Varta ima 15 minute punjač, koji (Mobilovo testiranje) stvarno napuni baterije za 15 min, a poslije ih održava napunjenima...samo što ja taj punjač ne mogu nigdje naći, bar ne ovdje na mome području...= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
Nitko i ne kaže da su skupi punjači i dobri. Dobri su oni koji imaju mikrokontroler koji regulira postupak punjenja. Kvalitetan punjač ne mora imati mogućnost pražnjenja budući da bolji punjači baterije pune na neku foru impulsnog punjenja i tako da svakako otklone memory efekt bez pražnjenja. Ovo za indikaciju kraja punjenja i održavanje je točno što i imaju svi smart punjači. Ne znam baš kako bi jeftino napravio sam neki smart punjač. Mislim da je jednostavnije kupiti neki za cca.250-400kn.
Osobno imam AccuPower AP2010 i jako sam zadovoljan s njim. Ne bih ga mijenjao ni za koji drugi.
Što se tiče Vartinog 15min punjača i baterija. Kod nas se mogu nabaviti gotovo u svakoj trgovini (Getro, Minaco...i mislim da ga nije problem naći). Cijena mu je nešto manja od 300kn(za 2*batt.)
Baš i nije točno da taj punjač stvarno napuni baterije za 15min do punog kapaciteta. Napuni ih na nekih 80-85% i to za vrijeme 15-30min. A obične punjive baterije puni jako dugo pa je zato bolje uzeti neki brzi punjač koji puni obične baterije za 2-4h.
Pročitao sam sve odgovore, i sam se slažem s time da je pametnije kupiti skuplji punjač, ali me zanima ovo: na originalnom punjaču Sony-ja 2 baterije od 2100mAh se pune 6 sati, a sad vidim u HG-spotu superbrze punjače koji pune za 15min-1h (ne bih takve). Znam da sam pročitao da je za NiMh baterije bolje da se pune polagano, radi kvalitetnijeg punjenja. To stoji? Koliko onda to traje? Je li 6 sati kao kod Sony-ja, ili se mogu kvalitetno napuniti već za jedno 2-4 sata?
Cijene su sa baterijama (2500mAh) oko 300kn, što je prihvatljivo. Gledao sam ove Sanyo i Power Bank. Ima li netko koji za preporučiti?
Vrijeme punjenja, govorimo o praznoj bateriji, ovisi o dva faktora: kapacitetu baterije i struji punjenja. Postoji čitav niz kombinacija koje su zadovoljavajuće tako da je nemoguće odrediti jedno vrijeme kao jedino zadovoljavajuće. Najbolje se ravnati prema svojim potrebama. Nekome nije bitno ako se baterije pune i cijeli dan, a drugom je i tri sata previše.
Vec sam mislim negdje na forumu spominjao nesto oko ove teme, pa cu ukratko...rijesenje je vrlo jednostavno:
- 2 ili 4 x Sanyo AA 2300 ili 2500 mAh
- punjac koji mozes dobaviti a da ima kontrolu punjenja i praznjenja baterija (znaci sa opcijama optimizacije punjenja i praznjenja baterije, mogucnoscu odabira stupnja punjenja...), cijena ovakvih punjaca krece se od 50 ak eura pa na vise
@Bimbi jedno pitanje kao iskusnome !
Dali su za aparate srednje klase dosta baterije od 2100 mAh i dali sa večim mAh dobivamo i zavidniju autonomiju rada sa aparatom ili je jedva primjetljiva.
Koliko se stvarno isplati kupiti skupe baterije sa visokim mAh?
Koristim SONY DSC-P71
50 Eura samo za punjač? Ja sam mislio dati oko 300kn za oboje u paketu, misleći da je već to dosta kvalitetno. A gdje da kupim takav jedan?
Dakle razlika u koristenju 2100mAh i recimo 2500mAh postoji i vidljiva je pogotovo kod aparata srednje klase, jer tu ta razlika u kapacitetu igra ulogu (kod SLR ova npr, ovo i ne bi igralo neku ulogu jer su oni mnogo veci potrosaci struje, pa shodno tome i imaju vece agregate).= Citat =:
Izvorno postao Vuki
Inace, aparat koji si naveo da posjedujes, a i opcenito Sony aparati iz te serije DEC, P71, 72, 73 su prilicni potrosaci baterija, tako da tko god me pitao sto da kupi kao rezervni pack baterija savjetovao sam Sanyo 2500 jer sam osobno testirao DSC P72 sa navedenim baterijama, svaka slika sa blicom uz dosta igranja sa zoomom te sam bez vecih problema napunio 256 MB karticu u rez od 3MP...sto je po meni prilicna autonomija.
Sto se pitanja o isplativosti kupnje "skupih" baterija sa visokim mAh tice, smatram da i nije tako visoka razlika o cijeni. Konkretno, ako govorimo o Sanyo baterijama ove od 2100mAh (pack, dakle 2 komada) kod nas kostaju cca 45kn, dok takodjer Sanyo 2500mAh dodju cca 70 kn, sto po meni i nije tako velika razlika!
Hmm, i ja osobno sam u laganoj nedoumici kod odluke o kupnji punjaca i ulaganju vece svote u takav uredjaj. Zasto? Koliko sam god skoon zastupati misljenje, da je uvijek bolje i kvalitetnije rijesenje imati doista kvalitetan punjac i sto se tice radnoga vijeka, a i autonimije baterija koje se na njemu pune, opet se postavlja pitanje isplativosti. Jer ako ulazemo u punjac samo radi jednoga ili dva uredjaja, visoki iznos novca isplativost se moze dovesti u pitanje. Dakle, ako se doma ima par uredjaja i na svima koristimo punjive baterije (npr. dva ili vise digitalaca, neki portable mp3 koji koristi punjive baterije, bezicni misevi i tipkovnice i jos ponesto) onda definitivno treba imati kvaliteten punjac pa makar za njega izdvojili i veci iznos novca. Ako se punjac pak kupuje samo radi digitalca, pogotovo nekoga ove klase, nislim da ce sasvim dobro posluziti npr, Sanyo pack Express punjac i 4 baterije, cijena cca 300 - 350kn!= Citat =:
Izvorno postao darkovsky
Ako te zanimaju kvalitetni punjaci malo baci oko ovdje:
http://www.der-schweighofer.com/web/shopcat.php?mid=144
Brže punjenje ne mora značiti i da je nekvalitetnije. Smart punjači lošije baterije pune sporije, a bolje brže i ne znači da ce ove što puni brže prije krepat.= Citat =:
Izvorno postao darkovsky
NiMH baterije mogu podnijeti jako veliku struju punjenja (čak i od 10A) nego je samo bitno da se ne prepune. Zato oni superbrzi punjači ne napune baterije do kraja nego negdje na 80%, a zatim prebace na trickle charge od cca 30mA.
Standardni Sony punjač ne može kvalitetnije ni brže napuniti bat od smart punjača.
Imam Energizer punjač i 4 pripadajuće baterije od 2500 mah.
dao sam 120 kn za sve zajedno, fakat traju jaaaako dugo, a imam to već godinu dana. jest da treba nekih 7 sati da se napune, ali full sam zadovoljan rezultatima.
Tak da ovo skuplje-kvalitetnije, bar što se punjača i baterija tiče-meni nikako ne stoji.
puno ću prije dat neke veće pare za bolju karticu.
Skuplje - kvalitetnije itekako stoji! Samo je pitanje dali nekome treba takav punjac. Ako imaš dva tri seta baterija koje punis 2 puta mjesecno onda je stvarno upitno koliko to ima smisla?= Citat =:
Izvorno postao Sorvino
Bavim se avio-modelarstvom gdje su baterije i njihovo trajanje vrlo bitna stvar. Ako platiš jedan set baterija oko 50 Eura i ako imaš takva 4-5 setova za natjecanje, vrlo je bitno kakv ti je punjac. Nemoram ni napominjat da ih puniš na dnevnoj bazi.
Digitalni, programabilni punjači ne samo da održavaju dulji vijek baterije, nego i povećavaju broj punjenja-pražnjenja. Puno brže pune te imaju sistem "oživljavanja" naoko "mrtvih" baterija. Cijena takvih punjaća je oko 70 - 150 Eura pa na više.
Bitna stvar kod jeftinih punjaća je bolje kupiti "spori" nego "brzi" jeftini punjać. U idelanim uvjetima, da bi punjač napunio bateriju od 2000mAh za 30 min treba ju puniti strujom od 4A. Sa brojem celija raste također napon punjenja. Takav punjać, da bi to mogao, treba trafo od 0,5 kg ili hrpu elektronike koja nemože koštati 150 kn!! Tu se pribjegava raznim "shemama" koje su daleko od idealnih za baterije.
Kod sporog jeftinog punjaća nije teško doci do struje od 400mA koja ce te baterije napuniti za 5 sati ili više. Baterije ce dulje trajati.
Također je vrlo bitno da se svaki tip baterije nemože puniti na isti punjać odnosno istom metodom punjenja. Digitalni punjaći imaju mogućnost odabira tipa beterije koja se puni, te se prilagođavaju najidealnije moguće prema tim baterijama. Bitno je naglasiti da oni pune baterije u impulsima, čime smanjuju njihovo grijanje prilikom punjenja, te kontroliraju same baterije između dva impulsa punjenja.
pozdrav
Upravo tako.
I highly disagree - nisi u pravu stari.= Citat =:
Izvorno postao tbenosic
prije 3 godine u Sh centru prečko :rolleyes: kupio od neke noname marke punjac + 4 baterije za 105 kuna .
naterije i punjac mi jos uvjek rade , a koristim ih doslovno SVAKODNEVNO (nikud nejdem bez diskmena)
naravno da je tu velike pitanje opsobnih potreba -ja se necu ubit ak mi baterije crknu bas u trammvaju , a nekomk je bitno da mu bbaterije budu sto jace i dugotrajne i blabla
al dobro slazem se kome se da bacat 300kn + 150 za baterije nek kupi skuplje - bit ce punjenje brze , i duze ce trajat baterie valjda.
@ zec111, slažem se da ovo skuplje-kvalitetnije stoji za mnogo stvari, ali ja sam napomenuo da meni osobno, za kompaktni digitalac skup punjač ne treba.
Siguran sam da u aviomodelarstvu postoje bitne razlike.
I znam da brzi-jeftini punjači ne valjaju, zato Energizeru koji imam treba dosta vremena, ali rezultati su zadovoljavajući.
@ zec111 istina to kaj veliš, ali to baš nije praksa kod digitalaca, naime ja svoj platim 2000kn, izvučem zadnju kunu, pa nemrem onda dati još 1000 za punjač. Jasno da u modelarstvu nije takav odnos. Uglavnom, koliko sam shvatio, ima i nekih jeftinih a dobrih punjača (cca 100kn), a ima i onih boljih za cca 300kn (+4 baterije). Sovino, možda si baš pogodio jedan od najboljih punjača u toj klasi :-)) Pročitao sam još neke review-e po netu, ovi Sanyo i PowerEX (oko 300kn) mi se čine best buy za digitalac.
...ljudi, pa valjda znate da danas sve manje vrijedi teza - što skuplje, to je i bolje... istina, dosta "jeftinjaka" ne valja, ali ipak su dobri za poslužit...
...i to je istina... mislim, ista stvar je kupim auto od 50000 Eura, a ne mogu platit sva davanja i registraciju...= Citat =:
naime ja svoj platim 2000kn, izvučem zadnju kunu, pa nemrem onda dati još 1000 za punjač.
@Sorvino - Ja se slažem da je vrlo upitno kupiti punjač za 1000kn za aparat koji zajedno sa baterijama košta 2000kn, što sam i napomenuo na poćetku posta. To stvarno nema smisla.
Ali mene osobno iritira što proizvođači daju punjive baterije sa fotoaparatom i nedaju punjač. To je neoprostivo. Također je neoprostivo s aparatom za 2000kn isporučiti alkalne baterije!
Ja recimo preferiram aparate sa Li-Ion baterijom i punjačom. Razlog je što sve dobim i miran sam. Preljen sam za ostale kombinacije.
pozdrav
... s time se nisam sreo... ja sam sa svojim Sony DSC-S80 (onda 1800kn) dobio i punjive baterije i punjač...= Citat =:
Izvorno postao zec_111