Vrijeme za novi mobitel. iPhone 13 mini, Samsung Galaxy S21, Asus Zenfone 8?
Pozdrav ljudi!
Nakon što me Huawei P20 služio pune tri godine, dok se baterija nije praktički istrošila, dobio sam na poklon iPhone SE druge generacije (model 2020). I dok mi se dosta toga u vezi iPhonea sviđa, kao recimo veličina, ili iskustvo softvera, ima dvije ogromne mane. Baterija je nepodnošljivo užasna, a kamera jednostavno očajna. Iako znam da se poklonjenom konju ne gleda u zube, jednostavno me živcira koliko je baterija grozna, a ponekad poželim i bolju bateriju.
Sada razmišljam o novom mobitelu, i uz moje želje i zahtjeve, popis mobitela koji dolaze u obzir je dosta siromašan. Popis zahtjeva je, od važnijih prema manje važnima:
- Flagship mobitel, ili barem skoro-flagship mobitel. Dakle, da traje minimalno još tri godine.
- Dobra kamera. Ne mora biti vrhunska, ali je poželjno da mogu fotkati i noći, da ima ultraširoki objektiv, i po mogućnosti teleobjektiv.
- Kompaktna veličina. Ne širi od 72mm, ne više od 6,2" ako je u pitanju 20:9 ekran. Ne mora biti malen kao iPhone 13 mini, ali bi mi dosta značilo da mogu pisati jednom rukom.
- 128GB pohrane kao minimum.
- 8GB memorije kao minimum ako se radi o Androidu, 4GB ako se radi o iPhoneu.
- Donekle pristojno softversko iskustvo. Ne mora biti Google Pixel ili iPhone, ali da sve jednostavno radi i da ne šteka ili da izbacuje aplikacije iz RAM-a zbog tko zna kojeg razloga.
- Cijena do 6000 kuna na Njuškalu.
- Baterija koja izdrži jedan dan minimalno.
Za ostale stvari ne marim previše, samo želim pouzdan, kompaktan mobitel s dobrom kamerom koji će potrajati neko vrijeme. Ne igram igre na mobitelu, čak ni YouTube više ne gledam toliko na mobitelu, u biti mi služi za snaći se u vremenu i prostoru, mobilno bankarstvo i za Instagram. I još poneku stvar tu i tamo.
Za oko su mi zapeli sljedeća tri modela, pa im navodim ono što sam im našao kao prednosti i mane:
iPhone 13 mini
+ Nadogradnje koje će izlaziti još godinama
+ Dimenzije
+ Iskustvo softvera, sve jednostavno radi na njemu, osjeti se da su popularnije aplikacije prvenstveno razvijane za iOS pa tek onda za Android
+ Pristojna baterija za mobitel te veličine (ako je suditi po nekim YouTube videima)
+ Integracija s AirPodsima (da, imam i te gluposti i sviđa mi se kako rade s iPhoneom)
- Nema teleobjektiv
- Cijena
- Bateriju će trebati mijenjati barem jednom za radnog vijeka mobitela, i to najvjerojatnije u ovlaštenom servisu
- Slaba integracija s PC-om
- Relativno sporo punjenje baterije
Samsung Galaxy S21 5G
+ Baterija
+ Teleobjektiv
+ 120Hz ekran
+ Relativno dobra integracija s PC-om
+ Najjeftinija opcija s ove liste (na Njuškalu)
- Exynos čip
- One UI
- Već je malo star
- Slaba softverska podrška (u smislu nadogradnji, boljka svih Androida)
- Malo poveći uređaj u odnosu na ostale s ove liste
Asus Zenfone 8
+ Jako kompaktne dimenzije (za Android)
+ Dobra baterija s obzirom na dimenzije uređaja+ 120Hz ekran
+ Relativno dobra integracija s PC-om
+ Snapdragon 888
- Nema teleobjektiv
- ZenUI
- Relativno teško ga je nabaviti i kasnije servisirati
- Slaba softverska podrška (u smislu nadogradnji, boljka svih Androida)
- Navodno se griju pri dužem korištenju
Kao jeftinije alternative su mi se nametnuli rabljeni Google Pixel 5 (odličan softver, ali već pomalo star, i procesor upitne snage) te iPhone 11 Pro (dobro zaokruženo pakiranje, doduše već prilično star pa bi u biti trebalo uložiti i u novu bateriju, te mrvu precijenjen).
U biti, ovo se sve više pretvara u dvojbu ostati li na iPhoneu ili se vratiti na Android, doduše, uz relativno uzak izbor Androida. Da je Google ostavio opciju kompaktnog Pixela i ove godine, dvojba bi mi bila kudikamo lakša, no i dalje bi bila dvojba. Stoga me zanimaju i iskustva drugih sa sličnim uređajima te mišljenja. Možda sam gdjekud stekao i krivi dojam o prednostima ili manama nekog od navedenih uređaja, pa ako sam negdje pogriješio, ispravite me.
Također, ako vam pada štogod još na pamet, pucajte! Ovo je samo moja neka lista mobitela koji su mi se svidjeli, što ne znači da nisam isključio iz vidokruga koji model ili zaboravio nešto.