OptiTV i TPlink ruter - zanimljiv problem
Prije 15 dana sam imao problem sa ruterom, slučajno sam na korisničkim stranicama Optime promijenio lozinku za internet neznajući da se onda treba to promijeniti i u ruteru. Nakon nekoliko pokušaja nisam se nikako uspio logirati u ruter preko IP adrese 192.168.1.1 pa sam jednostavno resetirao ruter na ono dugme u rupici što stoji iza. Nakon toga uspio sam ući u postavke rutera ali nije mi se htio nikako spojiti na internet, zvao sam SZK koja je bila nakon svih mogućih isprobavanja nemoćna i zaprimili su to kao kvar. Postavke u ruteru se nisu nikako mogle promijeniti tj. dok je PVC0 (to je tvornička postavka) onda je VPI:1 i VCI:32, a treba biti 0 i 35 i ne spaja se na internet. Ako pokušam promijeniti VPI na 0 i save, to prođe ali čim nakon toga VCI promijenim na 35 i stisnem SAVE pojavi se greška ERROR: FAIL TO UPDATE DUE TO... Duplicate to a VPI/VCI ! i ne snimi te nove postavke, vrati na 1 i 32. Tek kada promijenim na PVC2 i u NAT postavkama isto stavim PVC2 onda automatski se VPI/VCI promijene na 0 i 35 i internet proradi nakon unosa korisničkog imena i lozinke. Dakle, vrlo čudna stvar sa tim ruterom, a nisam mu nadograđivao firmware niti bilo što dirao. Večeras sam zvao SZK jer mi OptiTV nije radio (gledam satelitsku većinom pa ni neznam otkad ne radi) i isprobavali smo sve i svašta ali ne radi. Izbacuje da nije spojen na poslužitelj, a uredno ima zauzetu IP adresu i sat i datum su ažurirani. Ovaj lik iz SZK kaže da uopće ne vidi da je STB spojen. Ovo je stvarno zavrzlama neviđena, jer ako ruter stavim na tvorničke postavke, ne radi mi internet, a ako stavim na onaj PVC2 onda radi, dok OptiTV ne radi ni u jednom slučaju. Još su mi rekli da ako hoću novi ruter da ću morati plaćati najam 11,25kn/mj. jer nisam pod ugovorom, a STB će se provjeriti i eventualno zamijeniti. Meni se iskreno ne plaća tih 11kn/mj. jer internet mi radi, a OptiTV mi i nije toliko važan jer on mi je kao neka rezerva kad satelitska izgubi signal. Sad na kraju balade ako ste uspjeli pohvatati konce, šta da radim? Da li da probam nadograditi firmware rutera? Mislim da ne mogu puno zeznuti stvar, jer ako on krepa do kraja nakon nadogradnje onda u najgorem slučaju ću uzeti novi ruter i plaćati tih 11kn/mj. Pucajte!
EDIT: Nadogradio sam firmware na zadnju verziju ali problem sa VCI/VPI je ostao.