evo da čujem što očekujete uvođenjem mobilne telefonije 3. generacije ?
Printable View
evo da čujem što očekujete uvođenjem mobilne telefonije 3. generacije ?
nekoliko godina čekanja da postane pristupačno džepu prosječnog hrvata :)
ajde, malo ozbiljnije... sumnjam da će videotelefonija postat baš popularna... VoD bi mogao bit zanimljiv za pogledat trailere filmova kad treba smislit kaj ić gledat u kino.. ako bi postojao streaming iz gradskih klubova, klinci bi možda pogledali di je kakva atmosfera vani prije neg odu do tam i plate upad (iako je pitanje kolko bi im bilo to privlačno).
telefoni s HTML web browserima i pristup internetu odsvuda je možda jedna od interesantnijih opcija, ako cijena podataka ne bude previsoka.. također i chat aplikacije (icq, ...), te igranje web igara (t-com bela i tak nekaj za kaj treba samo web browser) bi mogli možda stvoriti internet promet.
za 'guranu' funkcionalnost (tipa videofonija, ako će ju proizvđači + operateri probat izgurat) je pitanje hoće li se pojavit nekakva killer aplikacija za mase. meni se ipak čini da dostupnost interneta u http formatu ima najviše potencijala jer sadržaj već odavno postoji, ne treba ga izmišljat, a korisnici samo prenesu navike s kompa na mob (više neki smartphone :) )
al sve to dosta ovisi o cijenama pristupa.
da samo si zaboravio koliko u HR ima usera Interneta odnosno računala :( tako da su ti očekivanja malo loša, pogotovo operateri neće pucati na to. Vjerojatno će Video telefonija biti killer APp, za našu seljačku zemlju ko rođeno. Svi će se prepucavati ko će imat boljei video telefon. Što se neta tiće i prijenosa podataka to svakako neće biti prihvatljivo jer mobilni telefon nije za takve stvari, odnosno zauzima previše resursa na uštrb voice-a.
neće pucati na to, ali u to ne treba ulagati razvoj. samo ako telefoni budu opremljeni kvalitetnim web browserom, sve je spremno. dakle, bez uloga nešto zarade... nitko ne WAPa jer kao nema sadržaja, istina kvalitetnog i nema puno, ovako barem ne bi bilo tog ograničenja, sav web bi bio dostupan... pa blogaš (sve me iznenađuje koji je blog.hr boom napravio, svi imaju blog, to je in) s telefona, pa forum pa vijesti (recimo iz busa dok se voziš zg-vg ;D )
videofonija kao killer app, u smislu nazivanja nekog... ne znam baš... pa kod nas se ljudi nit ne nazovu neg im je tipkanje u krvi, samo da se ne zapričaju i potroše lovu... kolko god 'seljačka' zemlja bila, mislim da neće bit preširok krug 'seljaka' s dovoljno para koji će to furat, pogotovo na duže staze... VoD bi bila već druga priča, bar se meni tak čini...
pa VoD imaš već oko godinu dana ali rijetko tko se time služi. Naravno zbog love.
pa znam da imam, upravo oko love i jest problem... u mom prvom postu u svakoj šali ima i dosta istine :) kad bu pristupačnija cijena, više će se koristit (a kako znamo da tržište određuje cijenu, informacija o tom da se malo koristi izravno dovodi do zaključka da je cijena previsoka ;D )
ma cijena bi bila pristupačnija da GPRS I UMTS tehnologija nije takva kakva je, odnosno da ne troše puno resursa i da zbog jede osobe koja surfa njih 5 ne može telefonirati. E sad ti vidi da li je isplativo rušiti cijenu prijenosa podataka,a time i onemogučavati prihod od Voicea.
Kad smo već kod UMTS-a i VIP-a, kada misli pustiti u prodaju SE V800? U drugim zemljama ga Vodafone već prodaje.
Možda njih 5 ne može telefonirat, ali isto tako taj jedan da ima povoljnu cijenu surfao bi duže i na kraju potrošio više nego onih 5. Kakvog smisla ima usliga koju nitko ne koristi? Ulaganje u nju postaje mrtvi kapital.= Citat =:
Izvorno postao KaKaV NeReD
mislim da je cijena od 191kn na 512mb prilicno dobra za pocetak, ali je 91lp za 0.1mb definitivno jako puno
Pod brojem 43., Nedelišće, gdje je to, ako je u Međimurskoj, onda to nije grad.
dostupnost običnim smrtnicima prvenstveno...
sumnjam da će to kod nas doživjeti neki boom, u EU to i nije bio trend, tako je teško i kod nas očekivat.
u svakom slučaju dobro je što držimo korak, pod bilo koju cijenu.
mislim da će jedan od problema biti interkonekcija, jer UMTS mreže imaju drugi pozivni, tako da će tu nastat možda neki lomovi.
mozda bi trebali konkurirati dsl-u, tako bi mogli privuci korisnike
misliš da oni nemaju računicu i da misle da je to tako. Ne bih se složio baš.= Citat =:
Izvorno postao Sljaka
kakva interkonekcija. to apsolutno nema veze sa različitim pozivnim. Moglo bi biti eventualnih problema s handoverom s WCDMA na EDGE i GPRS. Sa interkonekcijom bi onda imali problema po tome pozivi s 098 na 099= Citat =:
Izvorno postao Inovator
Od kud informacija da će 3g imati drugi pozivni?
092 je već dodjeljen Vip
= Citat =:
dok TM uzima 099, jer je ugasio NMT mrežu
= Citat =:
pri tome sam mislio na cijenu, jer je recimo generalni direktor T-HTa Mudrinić rekao da će posebnu pozornost posvetit što manjoj cijeni interkonekciji, ne bi li smanjili jaz između mreža....
daleko od toga da bi problem bio HW prirode, to smo odavno prebrodili.
poštovanje
to se odnosilo na cijene interkonekcije HTa prema ostalim operaterima koji plačaju HTu. P aneće valjda VIPnet plačati sam sebi interkonekciju. Plača ju ionako sa 091 na 091 tako da jedna znamenka više u novom pozivnom broju ne znaći ništa.
= Citat =:
vidjet ćemo kakve će cijene biti pa ćemo na temelju toga sudit, ne znam kako će izgledat recimo 098>092...
no, vjerujem za mene 2much
pitanje je dali će se moći u početku uspostaviti UMTS poziv. Jedva da se može poslati MMS sa 098 na 091. Ako će biti rijeć o običnom voice pozivu ne bi trebalo biti nikakvih problema, sa videom bi već moglo biti poteškoća. pa uspjeh je bio ostvariti UMTS poziv iz mreže u mrežu. Recimo u Japanu to je živi šou jer savki od četiri operatera radi na svom standardu pa kad ti zoveš sa WCDMA mreže možeš si misliti kako će te on vidjeti na CDMA2000 ili EVDO ili CDMA1X mreži. zato se uključuju razno razne male firmice koje se bave konvertiranjem iz standarda u standard kako bi se to omogučilo.
Ja uspostavljam video poziv preko UTMS-a na normalan 091 broj...
Stvari su definitivno preskupe. Sad je skupo, a i ostat će vjerojatno. Ako jedna c/b sličica sa 10x20 piksela na VL! košta 5.91kn onda nema nade da će video poziv biti jeftin...
Bezobrazno su skupi, kaj je je.
Stvar koja me zanima: kad radim skeniranje mreža (v800) nađe mi vip, vip 3G, t-mobile, t-moibile 3G i O2. Kaj je O2 kaj to ima u hrvatskoj? tj. kaj će biti ako se sad lovi već signal?
nije O2 nego 212 02 (nuladva) to je oznaka za tele2.
od kuda ti to da će biti video poziv skup. već se razglabalo o cijenama video poziva.
do koje cijene bi ti bilo prihvatljivo za video poziv ?