-
radio stanica
Napravio sam fm predajnik 5W,upotrijebio originalne tranzistore ali ipak domet je samo 200m.Ukoliko neko zna razlog ovome bio bih zahvalan ako odgovori.Vec nekoliko mjeseci radim na ovom fm predajniku i tako sam blizu da dovrsim zapoceti posao medutim domet signala mi predstavlja jedini problem.
http://img293.imageshack.us/img293/4590/got6rz.jpg
-
Prvo ti meni reci znaš li što je Dip metar i kako radi?
Drugo znaš li što je to SWR?
Kad mi na to odgovoriš, onda možemo dalje.
-
Da li neko zna gdje se postavlja kristal na fm predajniku veronica?Unaprijed hvala!
http://img293.imageshack.us/img293/4590/got6rz.jpg
---------- Post added at 20:48 ---------- Previous post was at 20:46 ----------
Gospodine zaista ne znam sta je dip metar ili SWR,ukoliko saznam odgovoricu.
-
Gle ovako, figurativno rečeno, ne možeš raditi krov prije nego napraviš zidove. A to upravo ti pokušavaš i zato nailaziš na probleme koje ne razumiješ i ne znaš riješiti. I još se k tome igraš sa zakonom. Ako te baš tako jako zanima radio-tehnika, onda kreni od početka. Potraži u svojoj blizini radio-klub i nauči stvari kako treba. Ako baš nemaš radio-klub u blizini, posjeti stranice Hrvatskog radio-amaterskog saveza, naći ćeš tamo i klub mladih tehničara i upute za samogradnje i forum na kojem ćeš dobiti odgovore na mnoga pitanja koja te muče.
Svi mi koji se bavimo radio-tehnikom pokušali smo, nekad davno, ovakvim prečacima kao i ti i imamo pune ladice takvih "projekata" koji nikad nisu proradili kako treba, ali su nam pomogli da shvatimo da treba ići redom i da sve ono što preskočiš poslije nedostaje.
Inače, dip-metar je instrument koji služi za podešavanje rezonancije titrajnih krugova. Najčešće se radi, a ne kupuje.
SWR (Standing Wave Ratio) je podatak koji nam pokazuje odnos stojnih valova tako da možemo vidjeti koliko nam je snage iz antene otišlo u okolinu, a koliko se vratilo u predajnik. Idealan odnos bi bio 1:1, ali to u praksi ne postoji. Odličnim se smatra 1:1,1 a prihvatljivo je do 1:1,5. Instrument koji mjeri SWR zove se SWR metar i sastavni je dio svake ozbiljne radio stanice.
Pogledaj sada ovo i priznaj samom sebi da veći dio toga što sam napisao ne razumiješ, ali nadam se da si shvatio da kod nekih stvari ne postoje prečaci. Ili ćeš čekati da ti se napuni ladica s "projektima" pa onda shvatiti? Tvoj izbor.
-
Hvala na razumijevanju,GOSPODINE
-
Nisi baš u situaciji da si dopuštaš cinizam i bezobrazluk, ali kad već hoćeš tako možemo i na drugi način. S obzirom da je emitiranje u radio-difuznom području dozvoljeno samo radio-difuznim postajama tvoji pokušaji da napraviš predajnik koji emitira u radio-difuznom području te da mu povećaš snagu i domet van dometa namijenjenog učenju spada u kršenje zakona. Nemamo niti jedan razlog pomagati ti u kršenju zakona.
Stoga se ova tema zatvara, a sve buduće teme vezane uz isto ovo pitanje brisat će se bez prethodnog upozorenja.
Hvala tebi na razumijevanju!
Nažalost nemam niti jedan razlog da te nazovem gospodinom.