HTC Windows Phone 8X - korisnički osvrt
S obzirom da vidim da nema puno na forumu o 8X modelu, donosim kratku recnziju nakon tjedan dana korištenja.
PAKIRANJE
S obzirom da sam malo zakasnio u VIP-u, nisam dobio Beats by Dre slušalice, no pakiranje nije ništa posebno u odnosu na druge uređaje - uređaj, slušalice, punjač koji je ujedno i USB kabel i upute.
DIZAJN I IZRADA
Dizajn uređaja je stvarno lijep. Uzeo sam uređaj u crnoj boji koji izgleda dosta jednostavno i elegantno. Izrada je također kvalitetna - straga je polikarbonat koliko mi se čini, a sprijeda glossy površina. Osjećaj u ruci je dosta dobar, uređaj djeluje tanko i lagano. Da li je otporan na grebanje i koliko, ne znam jer ga nemam dugo, no mislim da je u tom segmentu izdržljivi od iPhona 4/4S, prvenstveno stražnja strana.
ZASLON
Zaslon je kvalitetan i bistar. Što se tiče pixel density-a, bolji je nego na retina zaslonu koji ima iPhone no to su već neprimjetne razlike ljudskom oku. Kod osvjetljenja postoje 3 opcije - nisko, srednje i visoko te automatsko koje koristim. Zaključak je da je zaslon izuzetno ugodan za rad zbog veličine i rezolucije.
BATERIJA
Baterija je u redu, no ništa spektakularno. Uz neko intenzivnije korištenje uređaj se mora puniti svaki dan, dok uz neko prosječno korištenje baterija izdrži dan i pol do dva bez problema. Također postoji i opcija štednje baterije koja produžuje vijek trajanja. Zamjerku bih dao tome da bateriju nije moguće samostalno zamijeniti.
KAMERA i VIDEO
Kamera je prosječna, slike su OK. Mislim da iPhone 4S ima malo kvalitetniju kameru, pogotovo kod fotografija s manje svijetla no razlika nije velika- S obzirom da kamera nije presudan faktor kod odabira ovakvog uređaja mislim da je na zadovoljavajućoj razini. Video je iznenađujuće kvalitetan i iznenađenje što se HTC-a tiče.
WINDOWS MOBILE 8
OS mi se stvarno sviđa. Nisam koristio WP7 pa mi je teško napraviti usporedbu, no WP8 je jako fluidan i brz. Rekao bih čak i brži od iOS-a. Što god da otvaram (mail, glazbu, web) sve ide izuzetno glatko i brzo bez imalo štekanja. Home screen je moguće dosta personalizirati, a posebno mi se sviđaju widgeti koje možete raspoređivati kako vam odgovara - od veličine do rasporeda, boje i sl. Glavni meni je jednostavan i radi se o izborniku u obliku jednog stupca. Ovdje mi nedostaje možda mrežasti izbornik kakav imaju iOS i Android no brzo se navikne na njega. Generalno mišljenje je da se radi o OS-u koji ima izuzetan potencijal, pogotovo što se tiče sinhronizacije sa računalom ako koristite Windows 8 ili XBOX
DOSTUPNOST APLIKACIJA
Dostupnost aplikacija još uvijek nije na razini Andorida, a pogotovo iOS-a no vidljivo se radi na tome. Najkorisnije aplikacije poput Office-a, navigacije i atraktivnih igara su dostupne, a to je najbitnije. Mislim da će kroz vrijeme (i to ne dugo) dostupnost aplikacija biti na visokoj razini i moći će se mjeriti s konkurencijom.
ZAKLJUČAK
Radi se o vrlo kvalitetnom uređaju. iOS i Android dosta su razvili svoj sustave, no netko tko želi probati nešto novo, mislim da je ovo savršen uređaj. Na nekim sitnicama treba još poraditi, ali potencijal je velik i mislim da je Microsoft napokon razvio OS koji će se ravnopravno moći mjeriti s konkurentima u segmentu smartphone-a. Tko želi kupiti navedeni uređaj, svakako preporučam, mislim da se neće razočarati.
Re: HTC Windows Phone 8X - korisnički osvrt
Kakve su impresije sad nakon cca. 2 mjeseca korištenja? Mislim se izmedju njega i iphonea 4s, s tim da mi je htc dosta povoljniji, pa ako nema nekih negativnosti uzeo bi ga. Poseban osvrt na reboot, sa svim bi mogao živjeti, ali da mi se mobitel reboota par puta dnevno...e tu povlačim crtu.
To s prodajom mi nažalost igra veliku ulogu. Kako mobitele uzimam svako dvije godine u interesu mi je da ostane koliko toliko vrijednosti da ne moram nadoplaćivati puno više od onog što dobijem za stari mobitel.
Kako stoje stvari s piratiziranjem?
Mislim da ti za 2 godine neće biti prevelika razlika u cijeni ako ćeš prodavat 8X ili iPhone.
Nokia drive na HTC Windows Phone 8X
Namjeravam ga kupiti sad kad je pala cijena. Za to jedino imam novaca od ovih jačih modela. Zanima me da li na njega može ići nokia drive (HERE drive) aplikacija? Čitao sam najave i već su stare skoro godinu dana da nokia drive ide na sve windows phone telefone, ali ne i za našu regiju. Zanima me je li se to promijenilo?