zanima me o kojem roku od kupnje uredaja ako mu se sto desi dobivam novi a da ne ide na garanciju??
Printable View
zanima me o kojem roku od kupnje uredaja ako mu se sto desi dobivam novi a da ne ide na garanciju??
mislis da krepa tvojom nekrivicom? Pa iskreno, nigdje ne pise koliko u danima iznosi taj rok (mislim bar), ali u pravilu se ide do 8 dana, i naravno s novom garancijom. No, imam svoja dva slucaja:
- Nokia E65: 21.12.2009. kupljena u tele2 u Av. Mallu. Konstantni kvarovi, 5 puta na servisu kroz par mjeseci. Nakon natezanja sa MESC-om, Tele2 centrom, inspekoratom pozvao sam se (na savjet insp i drustva za zastitu potrosaca) na čl.5 Zakona o zastiti potrosaca i 26.5. dobio SE G705 i vratili su mi 150kn u razlici. Naravno, garancija je pocela teci od 26.5. (i to na jako negodovanje trgovca)
- Iphone 3GS: 5 mjeseci star, kvar i tvrde da je vlaga. dva mjeseca na servisu, par molbi odbijene i onda je frend mene pozvo. Preporuceno pismo s povratnicom, dva dana kasnije novi ajfon sa novom garancijom i najdubljom isprikom T-centra u velikoj gorici
VAŽNO: za drugi slucaj sam saznao jednu korisnu info: U slucaju recimo takvog kvara (oksidacija i slicno, a da nema ostecenja na mobu) TRGOVAC je duzan dokazati da je uredjaj prije prodaje drzao u za to povoljnim uvjetima. To je i jedna od tocaka pisma T-centru VG bila. Oni to naravno nisu uspjeli dokazat :)
ma buraz kupio u tele2 slobodan uredaj sony ericsson neo v za 1950kn, i nakon 2 dana mobitel se poceo sam od sebe restartat.... odnese ga na servis i oni ga posalju na garanciju... pita pa jel ne bi trebo dobiti novi uredaj a lik koji prodaje kao nema pojma nista o tome i kaze da to sve ide pod garanciju...
tako onda ispada kupis mobitel, odma ga upalis njima pred ocima mobitel ne radi i oni ga salju na garanciju... a mislim da ima u zakonu neki broj radnih dana u kojem ti mozes vratiti bilo sta sto kupis (neznam jel to 3 ili 7 dana).. mozes vratiti i ako ti se ne svida i ako je pokvaren itd. i mozes traziti povrat novca
Ako aparat nije oštećen i nije ne ispravan, a vraćen je u roku od 8 dana trgovac nije dužan zamjenu za isti takav aparat ili za drugi aparat s istom cijenom. Trgovac nije dužan vratiti novce. Dakle to je ako je sve ispravno al se tebi ne sviđa.
Ako je aparat ne ispravan, a nije oštećen od strane kupca, onda trgovac mora ili zamijeniti za takav isti ili vratiti novac. Dakle pricamo o ne oštećenom, ali ne ispravnom aparatu u roku od 8 dana.
Ako je aparat ne ispravan i oštećen (ili samo oštećen), trgovac nije dužan napraviti ni zamjenu ni refundaciju.
o ovakvim situacijama se dosta govori na forumima i iznose razna razmiišljanja.prodavač na prodajnom mjestu mora zamjeniti uređaj ako je on neispravan i tu nema zakonskog roka,spominju se datumi od 8 dana,to je individualno od firme do firme,ali tu potvrdu o zamjeni daje uvoznik,tj ovlašteni distributer brenda koji se kupi,prodavača je samo posrednik.u tvom slučaju prodavač je dužan uređaj poslati na servis ,od onog trenutka kad si ga ti preuzeo kao ispravnog,znači ovo što si naveo da ti je pred očima upalio mobitel i da on nije radio to mi malo nije jasno.
ma uglavnom nakon dva dana mobiel se poceo rstartat i oni ga poslali na garanciju a kao neznaju nista o tome da bi trebo dobiti novi uredaj u roku tolko i tolko dana...