http://danas.net.hr/novac/page/2011/12/20/0033006.html
Jako zanimljivo,... :) i to jako uskoro ....
Printable View
http://danas.net.hr/novac/page/2011/12/20/0033006.html
Jako zanimljivo,... :) i to jako uskoro ....
tako im i treba! mislio sam da je ovo nemoguče, ali HAKOM očito odrađuje posao solidno!
ne znam da li ovom odlukom ih se sprecava da tu istu uslugu naplate?
Da, ne treba biti previse optimistican, jer bi se moglo desiti ono sto tutlek kaze, samo se sjetite kako zavrsila odluka da se ne mora imati telefon ako hoces ADSL, pa oni maknuli telefon a digli cijenu za ADSL (za tih 70-80kn) :(
napokon ;) evo i osvrta s mobil.hr - hrvatski operateri konačno besplatno otključavaju mobitele http://mobil.hr/novosti/zanimljivost...-mobitele-4574
= Citat =:
Dakle na kraju svega operateri će biti dužni otključati mobilne telefone nakon prestanka pretplatničkog odnosa bez naknade. Dobre vijesti koje smo ruku na srce – već neko vrijeme čekali i napokon dočekali.
U Pravilniku eksplicitno piše da to moraju napraviti bez naknade.
Članak 8., stavak 12.:
= Citat =:
Operator javnih komunikacijskih usluga u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži može ograničiti mobilni uređaj i podatkovni uređaj za pristup internetu (USB stick) na rad unutar vlastite mreže samo u slučaju ako ga pretplatnik uzima uz sklapanje pretplatničkog ugovora uz uvjet obveznog trajanja pretplatničkog ugovora. Operator je obvezan po isteku ugovorne obveze ili u slučaju prijevremenog raskida pretplatniku, na njegov zahtjev, bez naknade i u najkraćem mogućem roku omogućiti daljnje korištenje uređaja u ostalim mrežama.
Korisnicima unaprijed plaćene usluge (pre-paid) ista mogućnost mora biti omogućena nakon 12 mjeseci korištenja usluge uz predočenje računa o kupnji mobilnog uređaja.
i sta sad ako ja njima dodem nakon isteka ugovora da mi otkljucaju iphone? kak ce s tim!?
Mislim da se iphone može otključati "na daljinu", preko itunesa ili kako već. Postoji način, ne moraš se brinuti, jer i u nekim drugim zemljama postoje propisi o obveznom otključavanju nakon određenog vremena, tako da je Apple to omogućio.
Svaki telefon se otkljucava 8-znamenkastim kodom, tako da ce operateri to tako rijesavati, dobijes kod i gotovo.
hoce li otkljucavanje biti vezano uredajem iz ugovora, ili se moze donijeti i neki drugi, ukoliko je u meduvremenu kupljen...?
Vjerujem da će biti moguće otključati samo onaj koji je kupljen uz taj ugovor, budući da su ti kodovi za otključavanje obično vezani s IMEI-jem uređaja, tako da kod za otključavanje koji dobiješ neće raditi niti na jednom drugom uređaju.
HAKOM ima još puno posala.. I to oko cijena usluga koje su preskupe. Evo prije dva dana sam bio u austriji. Ima neka mreža SPAR BUDGET, gdje za svega 8 eura korisnik dobije 1000 minuta prema SVIM mrežama i 1000 poruka prema svim mrežama. Za internet ne znam jel uključen u cijenu isto na neki način... A pogledajte malo cijene kod nas?
Ako misliš imati prema svim mrežama povoljnije plaćaš (u preplati) preko 200-300 kn. A na bonove mi je zasada najpovoljniji bon bon gdje slična ponuda košta 160 kn... Užas..
mi jedne cijene potpišemo i jednu obračunsku jedinicu, operateri kasnije dok traje ugovor mijenjaju.
hočemo li mi sad operaterima moći donijeti i stare mobove za koje je istekla pretplata? :D samo sanjam! :D
To je dobro pitanje, odnosi li se novi pravilnik samo na nove pretplate ili i za one već istekle ili u tijeku?
Mislim da ce se to odnositi na ugovore koji su sklopljeni nakon stupanja pravilnika na snagu...
A u vezi ovoga sto je loki85 napisao za cjene tu hakom nema nista za raditi nego cijene odreduje trziste, tj. zakon ponude i potraznje..
...trebalo bi vrijediti za SVE korisnike...
Nadajmo se!
Jedva čekam da vidim šta će reći operateri na to... kako će to kod nas funkcionirati...pogotovo za iphone recimo četvorku ili 3GS...
c/p sa drugog foruma:
"Evo danas na Hrvatskom radiju drugi program su bili gosti iz HAKOMA. Potvrđeno je da nema otključavanja starih uređaja već samo onih koji su kupljeni najkasnije prije godinu dana od stupanja Pravilnika na snagu, odnosno onima kojima nakon tog dana istekne pretplata..."
kad ovaj pravilnik stupa na snagu?
Osam nakon nakon objave u NN, a u kojima ne nalazim da je objavljeno, barem letimičnim pregledom.
Objavljen je u NN broj 154, 29.12.2011.
može netko sad prenijeti detalje? koga sve obuhvača, od kojeg datuma kupnje i tako to...?
našao sam ovo:
c/p:
(12) Operator javnih komunikacijskih usluga u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži može ograničiti mobilni uređaj i podatkovni uređaj za pristup internetu (USB stick) na rad unutar vlastite mreže samo u slučaju ako ga pretplatnik uzima uz sklapanje pretplatničkog ugovora uz uvjet obveznog trajanja pretplatničkog ugovora. Operator je obvezan po isteku ugovorne obveze ili u slučaju prijevremenog raskida pretplatniku, na njegov zahtjev, bez naknade i u najkraćem mogućem roku omogućiti daljnje korištenje uređaja u ostalim mrežama.
Korisnicima unaprijed plaćene usluge (pre-paid) ista mogućnost mora biti omogućena nakon 12 mjeseci korištenja usluge uz predočenje računa o kupnji mobilnog uređaja.
...ali nenađem nigdje na koga se sve odnosi?
imam račun doma i od 3310 kupljene prije 300 godina
ili samo tko je kupio mob.i potpisao ugovor od 7.1. pa nadalje