Hrvatska Gingerbread tipkovnica s rječnikom
Bok,
Nisam baš često ovdje i više sam lurker nego sudionik, al sad sam napravio nešto za što mislim da vrijedi i da bi trebalo podijeliti s ljudima...
Dakle, mučio me nedostatak kvalitetne .hr tipkovnice s rječnikom, a inspirirao me članak na mob.hr s original Gingerbread tipkovnicom, ali s par sitnih i jednim velikim problemom.
Zahvaljujem mobilx-u koji se tamo spominje kao izvor tipkovnice. Tim sam se layoutom poslužio i u svojoj verziji. Samo sam ispravio ona dva 'glitcha' s "&" natpisom u simboličkom dijelu tipkovnice i omogućio promjenu rječnika koja nije radila.
A sad ono glavno. Rječnik.
Kako bih napravio da radi kvalitetnu predikciju unosa, napravio sam slijedeće:
1) Skinio veliki hrvatski forum (preko 14.000.000 riječi u oko 200.000 postova). Poslužio se sa 'wget -r'
2) Počistio sve osim samih postova; poslužio se sa 'sed', 'tr', 'grep' naredbama i regularnim izrazima ultraedita.
3) Izbrojao broj pojavljivanja svake pojedine riječi i sortirao.
4) Ovako dobijenu listu usporedio s popisom riječi koji se može naći ovdje i dobio pravopisno ispravne riječi rangirane prema učestalosti ponavljanja.
5) Ostatak neprepoznatih riječi provrtio kroz Office spellchecker (Excel macro), tako da ne bacim nešto što valja i dobio konačnu listu s oko 110.000 riječi.
6) Složio xml i iskompajlirao main.dict prema uputama
Rezultat:
Full HR Gingerbread tipkovnica v1.0
http://img102.herosh.com/2011/04/18/494971619.png
Apk je namijenjen za zamjenu sistemske tipkovnice. Meni tako treba, pa sam tako napravio. Da ne bi opterećivao suvišnim rječnicima, uz hrvatski ostavio sam samo engleski i njemački.
Način instalacije ne bih na dugo objašnjavao. Ukratko: Zbriše se original LatinIME.apk i stavi se ovaj. Za svaki slučaj si napravite Nandroid backup prije. Detaljnije tu ili tu.
Isprobano na Desire s Oxygenom i Desire HD s Cyanogenom.
Eto, prvo objavljujem ovdje, pa isprobajte, javite jel šljaka kako treba, pa možda ne bi bilo loše zamoliti ROM developere nek ubace u službena izdanja.
Toliko za sada.